Once (2006)

once.jpg

Ez a film is olyan, hogy két útja volt elindulni a világban: az egyik út a totális ismeretlenség felé vezet és gyorsan véget ér, a másik út a lassú felfutás. Az Once végül sikerre emelkedett a különféle filmfesztiválokon, ezért a terjesztők fokozatosan vásároltak belőle, így lehet, hogy 2008-ra érkezik meg a közönség elé (magyar release-ről semmi hír, haha). Az Amerikai filmakadémia is a 2008-as filmek között jelöli a legjobb eredeti dal kategóriában.

Nézzük magát a filmet: ír film, music / romance / drama az iMDB besorolása, ezek alapján nem kezdtem volna neki, bár jelzés volt, hogy 9300 szavazat alapján 8.1 a kollektív értékelése. (Babel 55k esetén 7.1-et mutat fel egyébként.)

Kevés pénzből csinálták, talán ennyiből még Magyarországon sem lehet filmet forgatni, nincsenek benne ismert színészek, nem hangzik el benne az a kifejezés, hogy “pina“, meg “szex“. (Az ír Cillian Murphy egyébként majdnem elvállalta a főszerepet, sőt, még producerként is beszállt volna, de aztán kifarolt a cseh főszereplő nő miatt — úgy vettem észre, hogy nem volt neki elég A-listás a csaj. How shallow.)

Végül az ír Glen Hansard (képünkön) vállalta el a főszerepet, aki eredetileg a zenéket szerezte a filmhez. Ő az ír “The Frames” énekese / gitárosa. Ebben az együttesben basszusgitározott egyébként a film írója / rendezője a szintén ír John Carney is 1990 és 1993 között. Elég belterjes tehát az egész, dehát ilyennek képzeljük a “labor of love” munkákat.

Magáról a filmről nem akarnék különösebben értekezni, mindenkinek melegen ajánlom, teljesen hibátlan és valószerűtlenül jó. Dublinban, a városban, mint urbán dzsungelben elő emberek és bevándorlók örömét mutatja be a zenén keresztül két ember nagyjából egy hetes közös időszakán át. Nincs benne semmi lehetetlen, vagy életszerűtlen, elmond egy történetet, ami úgy általában az emberekkel történni szokott, hogy összeszorul a szívnek nevezett húscafat. Kicsit talán sok benne a zenei betét, de ez ilyen film. Én mindenesetre megvettem a soundtrack-et.

Az ilyen alkotásokat hiányolom ebből a szemét világból.

Jeles.

update 20080225: Megnyerték az Oscart a Falling slowly-val. Gratulálunk!

11 hozzászólás

lipilee

de azért van benne pina/csöcs? nem baj ha nem hangzik el (vö. pinafing), de a jelenléte sokat dob a megítélésen. emberek vagyunk, állatok. köszi.

freak

“Mikor ébredsz már föl végre… A mozi nem az életről szól, ami elmúlik. Az emberek nem azt akarják látni… Ugyan!”

Kb. igy vagyok most ezzel a filmmel. Nekem urlenyes zombis kell, vagy lehet realista is, de akkor meg legyen benne valami plusz (ertsd: valami nem hetkoznapi), kulonben nem erdekel. Ebben igy trailer alapjan nem talaltam semmit, ami megfogott volna. De hat nem vagyunk egyformak.

Azert lehet hogy beprobalom es megkovetem magam. 🙂

n

Köszi! Nekem nagyon bejön, legalábbis a trailer alapján. Meg amúgy is szeretem a névtelen szinészeket, jó zenét, és ha összeszorul a szívem… 🙂
Meg is nézem amint lesz rá lehetőségem…

smuvati

én is mostanában az ilyen filmek felé fordultam… sokkal élvezetessebb mint holmi kommerz hulladék

utoljára a MirrorMask-ot néztem, s azt sem kapták fel pedig brilliás film.

mindenesetre kösz a tippet, jónak tűnik!

freak

smuvati: a Mirror Mask az nagyon nem ilyen 🙂 Nem is ertem hogy sorolhatod ide. Az egy full cgi fantasy, ez megy egy total minimalista, baromira realista drama… wtf?.

holland

Józsi
Minden pillanatát élveztem a filmnek. Kösz az élményt. Ha nem hívod fel ráa figyelmem, biztosan elmentem volna mellette. Nézd el nekem ezt a szentimentalizmust, még szól a fülemben a filmet lezáró szám:)