Műszaki vizsga

Lejárt a kocsim műszaki vizsgája múlt héten szerdán. Ahhoz, hogy műszaki vizsgára mehessen, le kell szedetnem az első két ablakon levő fóliát. (Vagy kereshetek valami konnektet, néhány éve megcsináltam, de rohadt kényelmetlen volt.)

A szervizbe is el kellett vinnem az autót néhány apróság miatt, ahol szerencsére csinálnak műszaki vizsgát is, de sajnos nem szednek fóliát. Ezen a héten hétfőn kaptam időpontot a fóliáshoz, csütörtökre a szervizbe.

A sikeres vizsgát további dolgok akadályozzák a már említett fólián túlmenően:

– Pénteken, tehát a műszaki vizsga lejárta után KETTŐ nappal, a péntek esti “welcome-to-the-social” élményből hazafelé gurulva, mellénk szegődött egy rendőrautó, majd meg akart baszni a fólia és a ugye lejárt műszaki miatt. Ez beborított volna mindent, nem is részletezem, milyen kellemetlenségekkel járt volna a rendőrségi feljelentés, bevont forgalmi, útvonalengedély hazáig (!). Elengedtek végül, mert megsajnáltak, hiszen ilyenkor mindig előveszem a trademark “Puss in Boots” look-ot.

– Vizsgáztatás napján járt le a kötelező biztosításom. Természetesen még nem fizettem be az újat. Intenzív intézkedés, faxolás.

– Nem megfelelően kitöltött megbízás, a szerviz a saját formájához ragaszkodik. Fax, aláírás, pecsét.

– Kavics van a szélvédőn. Nyolcvan rugós játék, ezt úgy néz ki, hogy a vizsgabiztossal meg lehet oldani, és levizsgázik a vas szélvédőcsere nélkül. (Tipp: fenesi.hu)

– Gumik. A teljes szettet cserélni kell VAGY felpakolni a vizsga idejére a nyári gumikat. Mivel a bal hátsó szövetszakadt (most tudtam meg), az első kettő meg annyira kopott, hogy “ráz” a kocsi, nem úszom meg szettvásárlás nélkül. A kocsi így egy éjszakát kényszerűségből a szervízben, én pedig a buszon töltök majd. A félreértések elkerülése végett: amint tudomásomra jutott a dolog, azonnal intézkedtem.

Nem panaszkodom egyébként, csak ez egy ilyen folyamat, ilyen világ, ilyen műszaki állapot, ezt is végig kell vinni. Egy a vége: rend.

(Ajánlani tudom viszont a fóliást, Gál Csaba, jól és pontosan dolgozik, korrekt gyerek, telefonszáma a szerkesztőségben. Nem csak leszed, hanem fel is rak.)

48 hozzászólás

CsasZ

Baszki, negyven kilotonna GTD úgy tűnik nem oldja meg a hozzáállási gondokat.
Helyes menedzsment mellett ez úgy néz ki, hogy:
– időben vizsgáztatunk
– nem én vizsgáztatok, hanem megbízható kontakt viszi megfelelő helyre, feladat delegálva
– autó fél napig van csak oda
– még nyári gumival vizsgázik, mert tudjuk, hogy a téli (nekem is) kopott
– KFB nem tud lejárni 🙂

A fóliát nem is értem, minek …

klarky

Kocsi vizsgáztatásban nagy rutinom van, mélyen átérzem a problémádat.

Speciel én még útvonal engedélyt sosem kértem ha lejárt a forgalmi, kis bátorsággal be lehet vállalni néhány plusz napot, a vizsgahelyen meg úgysem kérdezk hogy jutottál oda.

Gumi ügyben javaslom (ha esetleg más nincs) a haver kerekeinek a felszerelését, aztán persze visszacsere és jöhet az új nyári set vásárlása tavasszal. Én is ezt csináltam, a fene sem vesz 2 hónapért most 4 új téligumit, majd esetleg jövőre.

Amúgy pedig Józsi légy gondosabb gazda! Sikeres ember nem jár mepattant ablakkal, nem fóliáztatja a kocsit (az még menő, vagy minek???), a gumit idejében cseréli és gondozza a papírmunkákat pedig nem hagyja az utolsó pillanatra, így nem kell izgulnia sem.

Hát így…

nrg

überszopó: adásvétel után, átíratás elött jár le a műszaki 🙂
de a mindent megoldó joker kontakt kijátszásával sikerült managelni a dolgot 🙂

Zila

Amikor egy ilyen kopott gumis “2 hónapért nem veszek” ügy miatt balesetet szenvedsz/okozol akkor persze már késő…
Az autós közlekedés nem magánügy.

TBS

Drágáim, egy szekuriti jellegű fólia lazán belefér. Ráadásul, ha profin van feltéve (egész üvegre, nem csak a látszó felületre) senki nem szúrja ki, kivéve, ha éjsötét.

Fóliás ablak örömei: ha oldalról megtolnak, nem kell cukorkákkal küzdeni a karosszériásig, ráadásul jóesetben az üveg+fólia kombó a helyén is marad. Előző autómnak nekiugrott egy autórádió beszerző kolléga egy éjszaka, de nem volt türelme a fóliás ablakhoz. Most kifejezetten jó, hogy a kiskölök szemét nem vakítja a Nap kormosra… 2 fóliázott vizsgáztatáson vagyok túl, soha fel sem merült a kérdés, hogy akkor most levakar..? Stb.

A fentiek normálisan felrakott fóliára értendők. Aki nem robbantja atomjaira az ajtót, nem pattintja ki a kisüveget -> kontár. 😀

A GTD meg… AD, nem kínos..? 😀

klarky

nrg: Autót venni úgy, hogy mindjárt lejár a műszakija? Ez ám a halált megvető bátorság! 😎

Zila: nem azt mondtam, hogy nincs téligumi, hanem azt, hogy azt mondták szerintük vegyek újjat. Hát persze, nekem sem a legyek hordják össze! És annak érdemes téligumit venni, aki valóban használja is a kocsit. Ahhoz, hogy egy évben lenyomj mondjuk 5000 km-t a városban, ahol a 3-4 téli hónapból mondjuk 5 nap havas az út és 20 nap van tartós minusz simán úri huncutság a téligumi. Szerintem.

FDanee

Gratula a jármű műszaki állapotához! PlayStation 3 meg N-es WLAN helyett talán előbb gatyába kellene rázni kocsit, mielőtt megölsz valakit (vagy magadat), nem?

“Az autós közlekedés nem magánügy.” Well said.

api

első ablakos fólia = vidéki jaszkari, persze csak szerintem

Bártházi András

Hol lehet licencelni azt a trademarkos izét? Mert én is mindig azt nyomom, oszt ideje lenne legalizálni, ha már olyan trademarkos izéről van szó.

(a “Milyen nap van most Magyarországon”-ra miért nem lehet azt is válaszolni, hogy “fogalmam sincs”?)

TBS

AD, igazán nem kínos. Fura. Én pl. mindenben messze az átlag alatt teljesítek, bár a “színvonal” egyezik. 😀

Samu

Es miert nincs taborder normalisan? Textbox -> milyennapvan -> Elkuld… Eleve az elkuld gomb elott kene lennie a kerdesnek, nem alatta.

TBS

Samu, az mindegy. De észrevetted már a gomb szubpixel pozícionálását..? :] (Bocs AD.)

Seven_Of_Nine

nekem is fóliás volt a régi kocsim (2-3 évvel ezelőtt), akkor reggel leadtam délután visszakaptam műszakival és kifizettem 20.000 Ft-t! ennyi

azóta mondjuk nincs fóliám az új autóimon, nem kell mert csak bsztatnak érte…

al

Józsi & CsaSZ

Ha a téli gumitok szar, akkor nem nyárival vizsgázik az autó, hanem elmentek gumit venni hirtelen. ÉS ha vizsgabiztos vagyok akkor a nyári gumiddal úgy váglag ki télen, hogy még a kocsit is ott kell hagynod. Azt még le is szarnám, hogy ha magatokkal szúrtok ki, de nekem ne csússzon egyikőtök sem a szar gumija miatt.
NAS van, Nintendo DS van, félévente macbook pro van, istenfasza van, de a kocsid meg ilyen kotvány? Kicsit felhúztam magam, mert a lejárt papírjaid a te gondod, az csak simán hülyeség, hogy nem figyel rá az ember. Télen viszont szar gumival közlekedni az másokra veszélyes és ez nem csak duma, tényleg az. És pont te szarod le, aki a totalcar csapat felét is ismered?

olda

nu, kérem.

Én is fóliával vettem a kocsim, de fogtam magam és egy langy napon magam fóliátlanítottam, kis kezemmel, 30 perc alatt, a kevés nyomot izopropil alkohollal eltüntetve.

igaz, nekem az első ajtókon nem volt, a hátsóért (kombi) megizélt a rendőr egyszer, de ha nem ezért, akkor azért tette volna, mert túl fiatal vagyok, hogy volvom lehessen, ő meg szarul keres

miki

Látom itt van a téligumitlanok egy része aki egy minusz 7 fokos téli napon reggel 6-kor előttem 20 kmph sebességel tötymörögve nem enged a téli gumival felszerelt autómmal 50-el elsuhanni…agyrém

klarky

al: Akkor légyszives linkeld már ide a Kreszből azt a részt (esetleg a vonatkozó jogszabályból, mely a műszaki vizsgáztatásról szól), hogy Magyarországon télen (bye the way, mikortól van tél és meddig tart???) téligumival KELL járni és műsuzaki vizsgán azzal KELL megjelenni.

Innen üzenem, hogy ne fáradj a kereséssel, ugyanis nincs ilyen. Olyan gumival jársz, amilyennel akarsz. Lehet, hogy vacak a jogszabály, de ez van. Hóláncot ne rakjak fel a kedvedért november 1-től ápr. 1-ig????

XYBeR

de most komolyna józsi, _elvileg_ minden indulás előtt ellenőrizni kell a kerekeket, a papírokat, a satöbbit. a fóliát meg én sem értem. miért nem veszel olyan autót, amin alapból színezettek az üvegek? (vagy a macbook pro-k tényleg elviszik a pénzt?)

alpi

Dzsíz József, milyen autód van amire 120 a szélvédő? Egy Alfára is max 60 rugó a fűthető! Én most törtem össze a szélvédőmet belülről, az IKEA bútorral (sikeres ember!), itt fogok cseréltetni: http://www.auto-uveg.hu/

ironyice

S ekkor Gál Csaba éves profitja, ugrásszerűen megnőtt…
😀

A.

🙂

mondjuk arra kiternek, hogy aki a joker kontaktokat hasznalja, az hozzasegiti az orszagot a tovabbrohadashoz.

nekem egy ideje van egy draga hobbim: igyekszem nem tapolni a korrupciot, meg az inkorrekt magyar networkot.

tudom , hogy nem mindenki engedheti ezt meg maganak, de aki igen, az kezdje el.

Jozsi, orulok, hogy belattad: kell az a teli gumi. Ha igy nezed: enelkul a jotanacs nelkul kidobott penz lett volna a muszakira kifizetett penz. Igy kaptal valami ellenerteket, amire a sajat muhelyed szart…

nrg

off.
Kedves A. akkor milyen ÉSSZERÜ megoldást javasoltál volna nekem? Megvettem egy makulátlan jármüvet, jó áron (elég sokat megnéztem és a pár nap mulva lejáró müszakin kívül ez volt a legeslegtökéletsebb választás [ vegyem meg a fossátöröttet 100k-val olcsobbban meg egy évvel hosszabb müszakival, noway] ). Viszont ugye lejárt néhány nappal adás vételi után a müszaki.
Namost kötelezőt nemkötnek müszaki nélkül, meg az átiratás is problámás müszaki nélkül.
Namost2: mindez pont tavasz környékén volt amikoris a vizsgáztató központok ÁTÁLLTAK (lol) és mostfigyelj: pesti, pestközeli vizsgaközpontokban kb féléves időpontot adtak nekem mint pornépnek aki odatelefonált. Ezután felhívtam a vidékieket is akkurátusan, és a VOLÁN dunaújvárosi vizsgaközpontjába tudtak volna adni 1 hónap mulva időpontot!!!!

És ilyenkor neked az fáj hogy az ismim (joker kontakt) mondjuk 1 órával azelött szól nekem hogy toljam be a gépet, mert valakinek nemjó az előre lefoglalt időpont!?

on: józsi, nyugi, ha blogger autósat, téligumisat posztol jönnek a hiénák, lsd handras 🙂

nrg

lehet tudat alatti 🙂 amúgy 2es voltam nyelvtanból és rosz a helyesírásom, és mindezt felvállalom (heló tavasz! 🙂 )

klarky

nrg: A te problémádra egy válasz van. Méghozzá az, hogy rosszkor voltál, rossz helyen. Valóban, az általad említett időszak necces volt, de ha pont akkor kell ezeket megcsinálni sajna nem volt más választásod.

más

Jópárszor vizsgáztattam már kocsit, de soha nem találtam úgy, hogy olyan lehetetlen lenne a dolog. Persze a kocsinak rendben kell lennie műszakilag, a papíroknak ott kell lenni és érvényesnk kell lenni. Ennyi, azt hiszem ez teljesen elvárható, ez ellen nem nagyon érdemes ágálni. És inkább szivassanak meg hozzáértők 2 évente, mondják meg, hogy mi a baj és én megcsináltatom, mint, hogy valami gáz legyen és otthagyjam a fogam egyfutómű vagy fékhiba miatt, amit esetleg én laikusként nem is vennék észre.

Ami a kontakt személyeket illeti. Én még soha egy vizsgahelyen sem adtam csúszópénzt azért, hogy átmenjen a kocsi, pedig nem egy mai darabról van szó, sőt inkább mondanám, hogy öreg.

Egyszer próbálkoztak be nálam azzal a dumával, hogy amikor meglátták tudták hogy megbuktatják, de mivel végigment a soron és semmi baja nem volt vakarhatta a fejét a fickó, nem nagyon tudott megbuktatni én meg röhögtem a képébe.

XYBeR

egyébként józsi, cascod nincsen? csak mert az üvegkár esetén sokkal kényelmesebb megoldást tesz lehetővé.

fns

Józsi, iCal bejegyzés létrehoz a forgalmi lejáratára meg a zöldkártyára most azonnal!

A gumi esetében meg keresel rendes gumist, aki minden cserénél megmondja neked az igazat úgy, hogy a Te érdekeidet és nem a zsebét nézi (van ilyen, szólj, ha kell contact).
Azon a négyszer tizenpár négyzetcentin múlik az életed vakker – ezzel és a fékbetétekkel nem játszunk!

fapina

aztapicsa, mekkora kommentek, mááár 🙂
remekül szórakoztam, pedig.
hanem.
kérlek AD, nem lehetünk elég _hálásak_ a postjaidért. ez egy. kettő, nekem ebből az egészből az jött le, ahogy a teniszbérlet mellé elkülöníted a teniszcsuka harmadhavi árát, aató, dettó. három. örvendetes, h’a kocsidra is sokat költesz (nem csak NAS-ra 🙂 ) négy, észnél légy.

öt, érik a tök.
😀

xtal

“Kavics van a szélvédőn. Nyolcvan rugós játék, ezt úgy néz ki, hogy a vizsgabiztossal meg lehet oldani, és levizsgázik a vas szélvédőcsere nélkül.”

ez baromi rossz otlet. ha menet kozben bereped a serult szelvedod (neadjisten pokhalosra torik), lehet hogy ott doglesz meg.

“Akkor légyszives linkeld már ide a Kreszből azt a részt, hogy Magyarországon télen téligumival KELL járni és műsuzaki vizsgán azzal KELL megjelenni.”

a fantaziadra bizom, hogy fizet-e a biztosito, ha telen nyari gumival balesetet okozol. aztan ha gazdasagi totalra torsz egy 10 misis autot (a magaden felul!), es nem birod mellenyzsebbol kipengetni, 2 torott labbal elgondolkozhatsz rajta, hogy erdemes volt-e jatszani a gumikkal.

hulyegyerek. (erre tenyleg nincs mas szo)

klarky

xtal: Amennyiben ez nekem szólt, akkor előbb szállj magadba és gondold végig mit is írtál.

Ha képtelen vagy szöveget értelmezni, akkor nem fárasztom magam azzal, hogy kibontsam megjegyzésem lényegét. Valószínűleg azt sem értenéd. Kár.

amnein

Vicces, hogy neten én még nem olvastam olyan autós postot aminek nem flame lett volna a folyománya. Prédikációk a téligumi fontosságáról (fontos valóban) szélvédőről, műszakiról. Pedig ha őszintén belegondolunk mind csináltunk már utakon olyan faszságot, amit a jóérzésűek megjegyeznek egy életre, a barmok meg észre se vették…

A műszaki vizsgálatok meg igenis szigorodtak, biztos mindenki emlékszik azokra az időkre amikor elég volt csak a papírokat odaadni a kontaktnak, autó maradhatott arra az időre is nálad.

xtal

klarky, pedig nyugodtan kibonthatod, hogy megis mi a faszt akarsz telen nyari gumikkal.

Baggio

Józsi! Szerintem a fóliát már nem kell lekaparni. Persze műbizonylat és társai. Mintha olvastam volna, hogy 2007 valamikortól lehet a fólia az első két “ablakon” is.

al

Klarky

Vizsgabiztos lennék, találnék fogást csak, hogy jó legyen. Nem azért mert geci vagyok, hanem mert a nyári gumi télen veszélyes. És amikor egy nyárigumis jaszkari faszkalap belém csúszott akkor elmagyaráztam neki a gondolataimat. Ez egy ilyen.

Józsi,

A kotványt a gumira értettem. Nem ellenőrzöm én sem minden nap az olajszintet, de pl. télen mindig letörlöm a lámpatesteket indulás előtt mert látni és látszani jó. És ha letöröltem akkor még látok is és látszom is. Sokan az autó tetejéről a havat is lusták leseperni, elég a szélvédő. Csak amikor a 6-os úton az autója tetejéről az én szélvédőmre hányja a havat, akkor az nekem már nem olyan vicces. Tehát gumi, stb. alapvető ellenőrizni. Ezek biztonsági kérdések. Csak azon húztam fel magam, hogy ezzel nem vizsgázhat a kocsi, kell rá a nyári. Szerintem meg kell négy téli és neked is jobb, meg minden más közlekedőnek.

————————–

Amikor a TC-n is sírtak az új szabálysértési díjak miatt, akkor nekem rögtön az jutott eszembe, hogy engem nem zavar ha a piroson áthajtót leveszik 100e-re mert az M3 bevezetőn hetente töri rommá a másikat egy ilyen piroson még átmegyek arc. Az ittas vezetők azonnali jogsielvétele is tetszik, mert bizony balesetveszélyesek. Soroljam? Én sem megyek mindig 50-nel ahol 50-es a tábla, de az egy dolog ha az ember kicsit lazábban kezeli a szabályokat, megint más ha valaki hülye és piásan ül a kocsiba, ha a nyári gumija miatt a hegyen nem tud megállni és engem tör össze, ha valaki a piroson átrongyolva telibe veri az autót oldalról. Ültem már jobb egyen mikor egy piros lámpás pont onnan vert telibe. Szerencsére a Micu galant többet bírt, mint a suzuki swift, így az ajtó kerete nem törte el a medencémet, csak lila foltot vert az oldalamba. Nem jó érzés és annyit szívtam már mások miatt, hogy hamar ugrok a veszélyes dolgokra. Pl. a fólia a Te dolgod, ha az autód okés akkor a műszakid is. A biztosítás már nem pálya, mert ugye ha megtörsz tudj fizetni is. A gumi megint ugyanez. Engem a kék led sem zavar, az viszont igen ha index nélkül valaki elém rántja magát. Szóval nem akartam neked rontani, csak a biztonsági kérdésekben nálam minden fekete és fehér. Ott nincs mese. A barátnőm utálja magát bekötni, viszont ha én ülök a volánnál, nem indulok el amíg nem csatol. Lehet, hogy hülye vagyok, de egy másik barátom a szélvédőt fejelte ki és semmi baja nem lett volna ha be van kötve. Mindegy, én sem akarom magyarázni a bizonyítványom, hidd el nem ok nélkül írom amit.

CsasZ

al:
Offtopic, de nem szar a téli gumim. Hibás következtetést vontál le. Nem járok szar gumival. Csak a korábbi gumis etetett azzal, hogy kukába vele, vegyek újat. Meg esetleg direkt nem centírozta ki rendesen múlt télen, had rázzon 100 fölött.
Ennek (téves) tudatában ment az autó vizsgázni november elején, direkt még a nyári gumival, hogy ha rossz a téli, nehogy amiatt húzzák meg.
A vizsgáztató cégnél kiderült, hogy jó még az a gumi és aznap fel is lett rakva. Ha szar lett volna, akkor újat veszek.

crs666

Nemtom írta-e valaki már (nem olvastam el a kommenteket) de az azonnal szembetűnt, hogy Józsi még nem hallott a ‘bizti átmegy’ műszakiról, amihez csak a rendszámtábla kell és alig párezerrel több, mint ahova a kocsit is kell vinni 🙂