Világátlag

Az irodai szomszéd szobából átszűrődik az egyik kereskedelmi rádió. Megfigyeltem, hogy ezen mindig olyan számokat játszanak, ami a világ zenei termésének tökéletesen az átlagát fedi le. Sem túl ilyen, sem túl olyan: pont az átlag. Éppen ezért világátlagnak neveztem el a fogalmat.

Sajnos van ennek egy olyan kellemetlen aspektusa, hogy a rojtosra játszott számoktól az embernek konkrétan borsódzik a hátán a libabőr, láncfűrészt és sörétes puskát fogna, asztalt borítana, felrúgna, robbantana (gombával), üvöltene véresig.

Az alábbi számokat sorolom ide, melyek a világátlag részét képezik és minden nap kapok belőle, sokat:

Spin Doctors – Two princes
Kimnowak – Gyémánt
Edda – Hűtlen
Queen – I want to break free
Europe – Final countdown
Red Hot Chili Peppers – Under the bridge
Emberek – Tábortűz (“egy dal s te újra mellém ülsz”)
Survivor – Eye of the tiger
Bangles – Eternal flame (“close your eyes gimme your hand do you feel my heart beating”)
Seal – Kiss from a rose (“páéjá éjá rá páppá pá éjá”)
Michael Jackson – Thriller
Tina Turner – What’s love got to do with it
Lee Ann Rimes – Can’t fight the moonlight
Bonnie Tyler – Holding out for a hero

Kommentekből túrtam a teljesség igénye nélkül:

Pink Floyd – Another brick in the wall
Beegees – Stayin alive
Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart
Chris Rea – Julia (nagyon ott van!)
Republic – Szállj el kismadár
Republic – 67-es úton (b+ de gyűlölöm!)
Omega – Petróleummm… lámphaaaaa… milyenszhééép… alánghjaaaa… pam pam pamparampampampam (GODMODE KILL ALL)
Scorpions – Wind of change
REM – Losing my religion
Pet Shop Boys – Go West
Depeche Mode – Enjoy the silence
Puff Daddy – I’ll be missing you (rendben van ez is)
Tanita “trampli vagy és olyan szomorú melleden a trikó homorú” Tikaram – Modern Twist in my Sobriety
Chris Isaac – Wicked Game

A listát a kommentekben lehet folytatni. Esetleg a diszkós “alap” zenékkel kiegészítve. Van ott is néhány díszpinty.

61 hozzászólás

Hofstatter

lopakodj oda nyuszis mamuszban és tégy rendet egy
számszeríjjal..

Zeusz

Hát a Pink Floydtól az egyukésön, meg a Bídzsisztől a Sztéjinalályv, a Karéj Márjától a Livin’ is without You, a bí’lztől meg a Let it Be.

Én közben Oldfield napokat tartok, és dolgozom.

phnb

Sosem értettem, hogy egy blogban miért nem lehet leírni adott – és kritizált -termék/szolgáltatás nevét. Pont az ostoba politikai korrektség és a fentihez hasonló álszemérem hiánya teszi a blogokat azzá, amik.

furious (barika)

Ez annyira találó lista lett, hogy ha kiegészítem még pár hasonló szám rettenetes cseh cover-verziójával akkor megkapom a csehországi átlagrádió napi programját.
(a csehek majdnem minden szénnéjátszott angol számot megprobáltak lefordítani – még akkor is ha a szövegre nem jön ki a ritmus..)
A magyar számokat leszámítva tényleg világátlag.
Habár hozzá kell tennem még:
Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart
Chris Rea – Julia
Rod Stewart – Sailing

ja és Stevie Wonder – I just call to …

blaine

ÁÁÁ! Ez a téma szíven ütött, mivel egy könyvelő irodában dolgozom idősebb nőkkel.
Az elmúlt két évben Sláger “mi nem játsszuk egy nap kétszer ugyanazt” rádió szólt, de végül szembeszálltam a rendszerrel, miután heti 5-ször meghallgattam az Up! Nap című számát és a már említetteket szintúgy.
Sajnos az MR2 és a Jazzy sem szólhatott sokáig, így kiegyeztünk a Juventus „mi nem ismétlünk, van elég” rádióban. Fél éve ez szól. Itt az már csak Up! heti háromszor szól…

eFi

Nekem spec. Petróleumlámpa allergiám van, de van még *.DzsonBonDzsovi és mostanában Rapülők, ha már a fent emlegetett kereskedelmi rádiónál járunk.

Ez tudomanyosan ki van talalva, a radiok (amik kozepre celoznak, a leheto legnagyobb hallgatottsagra mennek) nem azokat a szamokat jatszak amiket a legtobben szeretnek, hanem amit a legkevesebben nem szeretnek, ergo kicsi a valoszinusege hogy elkapcsolnak az adott radiorol. A programmerek remalma az elkapcsolo hallgato mert onnantol kezdve az nem az o kezukben van, hanem arra kell varni, hogy mikor hibazik a konkurrencia. A Slager (es regebben Juve) tokelyre fejlesztettek ezt, de nem konnyu a dolog, be van az ember szoritva egy par szaz dal terjedelembe, 250-300 olyan dal van csak ha jol tudom, amire kevesebb mint 20% kapcsolna el egy general 18-45 celcsoportbol. Es elobb utobb jon ez hogy kezded elveszteni a hallgatokat mert megunjak a megunhatatlant is. Volt “szerencsem” lehuzni 1 evet a Juve deli savjaban, abban az idoben – utananeztem a logban egy ido utan mert nem akartam elhinni – konkretan honapokig minden nap(!) volt legalabb egy Lighthouse Family szam 10 es du. 2 kozott…

alternaiv

Én az alábbiakat tenném a listára, ha szerkesztő lennék a világátlag rádióban:

Dire Starits – Money for Nothing
Chris Rea – Auberge
Scorpions – Wind of change
Jamie Oliver és Hrutka Róbert teljes diszkográfiája

Na, ezért hallgatok én MP3-at a kocsiban.

alternaiv

Természetesen, mielőtt kijavítan bárki is: Dire STRAITS

sabe

Ha én meghallok egy Emberek nevű formációtól származó számot, kinyílik a bozótvágókés a zsebemben. Egyáltalán hogy esett ez a csapatnév választás? Erős identitászavaruk volt, hogy mik is ők és ezzel akarják bizonyítani? Szánalmasak 🙁

fogtunder

a mai kereskedelmi rádiók pont ugyanarról szólnak, mint a kereskedelem többi része: nyomják a szart az arcodba, te meg ha elég igényes vagy, van pénzed és kedved, akkor kerülgeted, ha meg nem, akkor beállsz a sorba szopni. a rádióhallgató kollégáktól meg néha postal szintre tudok már eljutni, nem elég hogy dolgozni kell egy munkahelyen, napi stressz van, még ez a szarság is.
voltak olyan hónapok, amikor rúzsa magdit egy h2o molekulával meg tudtam volna fojtani. az egyetlen előnye a dolognak talán az volt, hogy mivel konstans 2 óránként ismételték a számot, legalább tudtam, mikor kell elmenni cigizni.

amit a listához hozzáadok: puff daddy – i’ll be missing you

ja, és ipod dokkolót minden kocsiba.

edhellon

Ilyenkor tudok orulni, hogy az iPodomban nincs radio. 🙂

(Pedig a felsorolt szamok nemelyiket meg szeretem is, es adott esetben nehany sor utan jot tombolok ra valami szorakozohelyen, de mindennap meghallgatni 10 es 14 ora kozott… 🙂

Ja, es:

REM: Losing my religion
Pet Shop Boys: Go West
Depeche Mode: Enjoy the silence

_psc_

Bazz!

A szomszéd szobában a titkárnőm még _DÚDOLJA_ IS!
Épp most is!

(júúú.. bjúútiful görl…)

Crit

Irodában úgy betiltanám a rádiózást, mint hátrányos helyzetű és szociális segélyekből élő kistelepüléseken a játékgépeket! Munkahelyen dolgozni, koncentrálni kell, nem pedig rádiózni! Punktum. Kivétel lehet ezalól a szalagmunka, ahol a betmenek (betanított munkások) dolgoznak.

Egyébként a rádió(adó) kínálata még a kisebbik baj. A nagyobbik az, ha a kollégák egy része happy és nekiáll hamisan dúdolni, fütyülni, netán énekelni a rádióban szóló “slágert”.

_psc_

Blokkolni kéne minden rádióhullámot, ami nem 2.4Ghz, illetve nem 800. v. 900 v. 1800 Mhz.

_psc_

Crit: “Egyébként a rádió(adó) kínálata még a kisebbik baj. A nagyobbik az, ha a kollégák egy része happy és nekiáll hamisan dúdolni, fütyülni, netán énekelni a rádióban szóló “slágert”.”
Vááááá, pont ettől szenvedek!!!! 🙂

Én pl. csak csendben tudok odafigyelni.

klarky

Egyet értek azokkal akik betiltanák a rádiót az irodában.

Nálunk (ketten vagyunk egy szobában) egy idő után nem bírtam és a tettek mezejére léptem. Konkrétan leordítottam a szobatársam fejét és azóta csend van. Itt nincs rádió, nincs zenehallgatás, csend van. Egyszerűen nem tudok figyelni, ha közben valami nem tetsző megy a háttérben és ez súlyosbítva volt azzal, hogy a rádiónk állandóan odébb mászott, így egy idő után mindíg recsegett a “muzsika”.

De hogy hozzátegyek én is egy track-et.

Eiffel 65: Blue.

Nem hiszem el, hogy ezt még valaki képes végig hallgatni, pedig a Danubius a mai napig nyomja… 8-((((

ac3

a radio olyan eszkoz amin nem azt adjak amit en akarok hallgatni? emberek! 2008 van am…… 🙂

alternaiv

Eiffel 65 – komolyan, aki ezek az “együtteseket” kitalálja. Uhh. Nem is bandák ezek, projektek, wazze. Ide sorolnám még a Gumimaci és a Crazy (?) Frog című termékeket is.

Szindbad

Szerintem nem kell interaktiv-sovinisztanak lenni, a radio igenis jo, eletkepes mufaj. Bizonyos helyeken 🙂

Szvsz. a vilagatlag Koronazatlan Kiralya a “Coco Jumbo”

i

néha oda kell settenkedni és Petőfire kapcsolni.. az pár napig nem unalmas és határozottan nem világátlag.

netman

Jajj de jó, hogy itthon dolgozom… rádiót nem hallgattam már fél éve. 😀 Csak netrádiót.

Keteltu

Szerintem meg ősi román szokás Juventus/Danubius/Sláger rádiót hallgatni. Sőt a rádióhallgatás alapból is gáz, ha nem hírek hallgatásáról van szó. Ezért gyó az iPod. Nincs benne rádió. Puszi mindenkinek.

spamdog

i : persze amikor egy nap 30-adszor hallottam a “szeplős vállat” vagy a “hajolj bele a hajamba”-t. kicsit se voltam dühös

Lev

Roxy rádió a legjobb: mintha lenne egy playlist amit benyomnak reggel és tosznak legalább shuffle-ra rakni. Hajnali hét és fél nyolc között mindig ugyanaz a 6-7 szám megy 😀

Freemasons ft. Bailey Tzuke – Uninvited

fogtunder

nekem a petőfi aránylag jó autósrádió. hetente olyan 8-12 órát töltök autóban, a fejegységem nehezen cserélhető és csak a sima audio cd-ket veszi be (rw-t sem játszik) és egy idő után már nagyon nincs kedvem audio cd-ket összeválogatni/írni/hallgatni. a petőfi erre tökéletes megoldás, mert más, és rövidtávon nem válik unalmassá.

heti 5×8 órában nem hallgatnám ezt se. munkához csönd kell, vagy nyugtató zene és izoláció. a rádió tényleg nem túl XXI. század.

i

spamdog: való igaz, néha elvetik a sulykot.

viszont elég gyakran váltogatják az agyonjátszott számokat és nekem pl sokszor tetszenek is ezek a slágerek, így nem bánom az ismétléseket (mondjuk nem volt ilyen a hajoljbeleahajamba, attól én is falra mászom, de pl az Editors-szám, amit mostanában nyomnak agybafőbe, az teccik)

spamdog

i: A Rcing Rats tényleg jó szám (2007 egyik legjobbja), de sajnos nem hetente cserélik a playlistet ezért hosszú távon kifejezetten unalmas. És még valami ami idegesít az hogy rácuppannak olyan számok (általában lounge stílusú) remixeire amelyek még eredetiben is profiljukba esnének (pl : Coldplay – Clock -Buena vista vezrió)

Dewla

Posttal egyetértek, de hozzá tenném hogy azért a listába vannak a maguk idejében és helyén a rongyá játszás előtt igen kiváló alkotások, amelyeknek nem hibája, hogy a rongyá játszás következtében megutáltuk őket.

Petőfi szerintem egész hallgatható, bár főleg az elején de még néha most is sikerült néhány számot nagyon túljátszani. Olyanok voltak ezek a számok, hogy ha meghallottam valahol tudtam, hogy a Petőfi szól. Leginkább olyan számok amikkel a Petőfi próbálta magát identifikálni és a különbözőségét hangsúlyozni. Biztos korlátozott számkészlettel rendelkeztek az elején. Talán ez most már ritkább.

klarky

Az biztos, hogy a radió (meg a tv is) a túljátszással megöl bármilyen jó zenét. Ha én előadó lennék egy idő után magam kérném a szerkesztőket, hogy vegyenek le, mert ennek csak a közutálat lehet az eredménye.

Viszont mondok egy pozitív példált is. Réges-rég, mikor még ment itt bent a rádió, amikor meghallottam a Boney M – től a Plantation boy c. számot, hát majd felnevettem. Azt nagyon bírtam, pedig maga a zenekar és a stílus nem az én világom. Ritkán is adták és volt benne valami olyan rezgés amitől jobb kedvre derültem. Valakinek volt még ilyesmi élménye?

És való igaz, hogy ez a mi a jó zene ill. mit játszanak a rádiók ez egy ördögi kör. A rádió ad valamit, unos untalan kapja a user gondosan porciózva és előbb utóbb ha nem is megszereti, de elfogadja. (a nagy átlag) Aztán ezt kéri a kívánság műsorban, ez a szint lesz neki az etalon. Mi jön ebből, megint csak ezt kapja. És így butul el a nemzet. Más területeken is tökéletesen működik, lásd. mindenféle marketing.

csibar

Mindörökké Stevie Wonder – I just call…
En’tugeda’náv: ADZSESZKÓ…
😀 LOOL
Komolyra forditva a szot: hányok az ilyen langyibangyi rádióadásoktól! Nem tudom Magyarorszagon milyen adok vannak, de Szlovakian van egy alternativ zenét jatszo radio, amit szivesen hallgatok, ha eppen nincs empíszrí plejö: http://www.radiofm.sk/onair/mp3_128kb.m3u
Persze itt is 20%ban elhangzik egypar gagyi szar…

al

Nem hallgatok rádiót, így a felsorolt számok közül többet is szívesen hallgatok a gyűjteményemből. Aki rádiót hallgat meg is érdemli 🙂

Xero

Én sem hallgatok rádiót, de be-be lökve 1-2 számot itms-be néhánynál én is a buy opciót nyomtam.

moikboy

Ha emberi rádió akkor Radio Café 98.6

Amit viszont sikerült megutáltatni velem a hajnali sláger rádiós autóutakon az Charlie “Nézz az ég felé” c. száma.

poTomek

arra lennék kíváncsi, hogy ha sláger helyett juventus vagy danubius szűrődne át, akkor mit csinálnál? láncfűrész helyett mégis mit?

nyenyec

Szerintem ezek között sok olyan van (pl. Eye of the Tiger), ami annyira gáz, hogy már jó. 🙂

Maga az a dolog, hogy valami populáris konzumszemét(té vált) átértékeli az alkotást és teljesen más lesz a jelentése. Valami ilyesmiről szólt pl. Andy Warhol művészete szerintem.

A másik dolog pedig a nosztalgiafaktor: emlékezteti az öregeket a fiatalságukra. 🙂 Lehet, hogy pl. a Neoton família “Sandokan” című száma egy trutyi, de engem pl. arra az időre emlékeztet, mikor 5 éves koromban hurcoltak a szüleim a strandra és nagy királyság volt minden.

alternaiv

gergoke: pedig a DM nem más, mint egy jó zeneipari termék. hallgass joy divisiont, ha a fíling hiányzik.

csibar: belehallgattam ebbe a szolvák radio fm-be, hááát, biztos a 20%-ba estem, de éppen kubai műzene szólt, majd a szlovák emberek című zenekar játszotta el a hallhatatlanságnak szánt slágerét. két számot adtam neki, nem jó.

petőfi nekem túl műmájer, nem tudom jobban megfogalmazni, modorosak, vhogy, főleg ezzel a sok milyen poénos feldolgozással. akkor már inkább rádio café, de azt se tudom túl sokat hallgatni. btw, tényleg zúzós rockra szakosodott rádió miért nincsen Mo-n? hallgatnám néha, majd elkapcsolnék 🙂

Dewla

alternaiv: Petőfivel kapcsolatban a legjobban idegesített engem is a kommersz számok “igényes” jazzes-swinges-soulos feldolgozásai. Szerencsére az utóbbi időben kevesebbet hallok. Induláskor a falra másztam tőlük. Doors Light my fire pl.

SeSam

Mondjuk én nem vagyok sokat otthon, de az Another Brick in the Wall-t csak diszkóalappal felgyorsítva hallottam rádióban. Na _az_ merénylet. Amúgy sem egy szám, hanem három, de mindegy…

Nonoo

Az Alphaville – Big In Japan egész egyszerűen nem maradhat ki. 2-3 órás rádióhallgatás során minimum egyszer lemegy a nagyobb adókon.

gergoke

alternaiv: Ízlésről nincs értelme vitázni, főleg ne akarj vitázni egy elvakult rajongóval. Nem éri meg. 🙂

xtal

But I was told that I could listen to the radio at a reasonable volume from nine to eleven!

k3y

Évekkel ezelőtt este hallgattam a Slágert, és minden este éjfél körül lenyomták a kibaszott Santana kibaszott Europáját. Azóta gyűlölök mindent, ami Santana.

sku

szeli dijon, meg mi is annak az öreg szétlőtt szatyornak a neve? ja, ser!

alternaiv

gergőke: nem izlésről vitázok, nem mondtam, hogy a DM rossz. a legutóbbi pesti koncerten jó kis showt nyomtak, tényleg profi iparos munka volt, de erről szól a pop ipar. szóval, 1-2 számuk simán belefér a világátlagba, ha klasszikussá válsz, ez van 🙂

geryy

Úgy általában a “latin blokk”, ami a rádiókból és az összes szórakozóhelyről kiirthatatlan 🙁

Gloria Estefan: La Conga “Come on shake your body baby do the conga…” (azonnali agyérgörcs)

Gipsy Kings megamix (Bamboleo-Djobi-Djoba-meg még egy harmadik)

aztán még:
Mya/Pras: Ghetto Superstar (szintén kiirthatatlan)
Aguilera/Pink/Mya-féle Lady Marmalade
Crazy Town: Butterfly
KFT: Afrika
És ha lesben áll egy cápa, há-há, de ezeket még holnapig lehetne sorolni

Queen: (asszem) Bohemian Rhapsody anyák napjára, mert benne van az a szép sor, hogy MÁÁMÁÁÁ, ÚÚÚÚÚ 🙂

Calvinka

szvít drímsz from juritmics nehogy kimaradjon, én attól csuklok

Szabina

Ne hagyjuk ki a UB40-tól a Reeeeed reeeed vááááájn-t se.