Házimozi készítés

Tippek – trükkök rovatunkban olvasói levélre válaszolnánk azzal kapcsolatban, hogyan készítünk gyors klippeket a YouTube-ra.

Ezzel kapcsolatban egy rövid visszaemlékezés: még az Indexes időben láttam CRM-nek egy demo reeljét, amiben kiemelte addigi vizuális 3D munkáit. Akkoriban még sokkal kevesebbet értettem a motion graphics-hez (nem mintha most sokkal többet értenék), de megkérdeztem tőle, hogy ugyan, árulja már el, milyen szoftverrel készítette. Azt gondoltam ugyanis, hogy ez tényleg olyan kérdés, ami erről szól: egy mondattal megmondja a tudást. Pedig kb olyan, mintha egy zenészt megkérdeznénk arról, mivel komponál. Mivel… mivel… zongorával, baszd meg.

Szóval CRM is ezt mondta: “A reelt? Ami éppen a kezem ügyébe került.”

Hát így vagyok én is nagyjából a videó kérdéssel. Semmi fancy-zmus, egyszerűen fogom a Mac iMovie-ját (olyannyira, hogy én még a régi verzióval “vágok”), aztán azzal összefosok valamit. Érdekel, hogy a régi iMovie-nak vannak betegségei? Nem. Érdekel az új iMovie? Érdekel, de amint ez is mutatja annyira nem, hogy azzal nekiálljak kisérletezni.

imovie.png

Whatever gets the job done.

Ezt a kis bevezetést azért ejtettem meg, hogy láttassam: semmi nagy tudást nem fogok most felfedni, egyszerűen csak bare-bones default settingekkel csinálom a dolgokat. Még az MP3-at is iTunes-ból húzom bele.

Én alapvetően a Macbook Pro beépített iSight kamerájával veszek fel, tehát ezt választom a “Create new movie” után:

isight.png

Felveszem, megvágom (vágás: CMD-T), minimál effektek, zene — semmi extra workflow.

A végén az exportálás egyszerű, mint egér pöcsén a mozgó hangya:

share.jpg

Az elkészült .mov állományt pedig feltöltöm a YouTube-ra. Amint látjátok, feleslegesen dolgozni én sem szeretek. Korábban próbálkoztam még a Final Cut Pro-val is, de az annyira filmes workflow-ra van kitalálva, hogy nem erőltettem.

6 hozzászólás

ac3

az uj iMovie maximum youtubera feltoltendo videos baromkodasra jo, pl 1 csaladi esemeny dvdre vagasara hasznalhatatlan mar… [nincs normalis timeline, csak ez az uj bena timeline helyettesito]
persze a menobb arcok FCP-vel toljak 😉

olda

akkor én nem vagyok menő arc, mert nekem még a mozgóképet is rögzíteni képes kamerámon van direkt jutúb szetting 🙂

de nem azt szoktam, hanem a HQ módot és utána rácibálok valami zenét, aztán csak úgy, mint a posztban Józsi.

minek bonyolítsam? a családnak meg így is jó, mind kétdimenziósok vagyunk

fulopszabolcs

iMovie ’08 kitűnően használható otthoni/családi/youtube alap dolgokra, timeline kutyának nem hiányzik, pofonegyszerű a vágás, egyszerűen fasza. (Józsi seggest ugrik)

eFi

Fatter azért ha megjelenik most hirtelen egy Final Cut warrior aki hirtelen FC tudást osztana, el ne hajtsd, mert nagy szükség lenne rá!

eFi: milyen FC tudasra vagy kivancsi? En FCP6/FCE4-gyel dolgozok…
A regi/uj iMovie kerdesrol: en jobban szeretem az ujat, annak ellenere, hogy a reginek a timeline-ja jobban hasonlit az FC-ra. Az egesz nagyon intuitiven van kitalalva, hazi video vagdosashoz, alap video blogolashoz boven eleg szerintem es van benne publish to youtube opcio is, egy lepest megsporolsz az exportalas/feltoltes folyamatban.

Zeusz

Mindkét iMovie-t használom. Nagyobb eseményekre a régit, a rövidebbekre meg az újat. No big deal.