49 hozzászólás

ZsuKov

– Szerinted a Józsi bá le tudna rúgni 3 nindzsát?
– Szerintem le.
– És négyet?
– Annyit is.
– Hány danos? Ötven?
– Annyi.
És végül a deus ex machina Sensei Sasváritól:
– Nem dumál! KATÁZIK!

CDColt

Hát én biased vagyok… A második Ready-t fogyasztom el és most sem működik tökéletesen. A Drobo jónak tűnik – de távolról a ReadyNAS is jónak tűnt 🙂

Papírusz. Az 2000 évet is kibír.

eFi

beton: ideér azt megtekerjük, hátha 🙂 Btw én is ReadyNAS párti vagyok – firewire, speed és torrent kliens adják a plusz pontokat.

nrg

amúgy részemről nas kérdésben egy régi desktop pc linuxal, +vinyő bele raid5-be, mintezt ki a spejzba ahol nem zavar 🙂

TBS

Jobbkezes-jobblábas-lassú-félazsáktól. Nem rutinos. Inkább fuss..! Jobb lesz nekünk! 😀

scheerti

1:11-nél az a rúgás kicsit lecsúszott, de kezdetnek zseniális:) Ha megtanulod a telitalpas térdkalács-rúgást is, akkor nem lesz ellenfeled. K1-en nem gondolkodtál még?

Hofstatter

Kickboxer12

Starring Joseph “The Dragon” Sasvari

Coming to a theater near you

Be READY

crs666

Én egyedül csak a videó végefele elkövetett ugró-ütéssorozatban látok számottevő potenciált, a többi egyszerű nekifutásból ráugrás, ami könnyen elvágódással végződhet. A kutyusok viszont mennyire aranyosak már a háttérben, ahogy lábaikkal -nemtudommitcsinálnak- egymással 🙂

Jó vid, csak így tovább AD!

szenyo

…azért hatalmas mák, hogy a zsák nem üt vissza…

Bezárhatna a site 😀

CSak a köríves!

_psc_

Én 130.000-ből öszzeállítottam egy “szerver”-t, Intel P35+ICH9R alapokon, Ubuntu Server, mdadm soft-raid, Addonics HotSwap 3/4-es HDD-keret, Core2Duo 2,2Ghz, 2GB RAM, Codegen S-101 “szerver”-ház (költség-kímélés miatt nem redundáns táppal).
Plussz 4 db 1TB Hitachi UltraStar (tehát nem desktop!) vinyó, darabja 40.000, vadi újonan, gyári garanciával, de számla nélkül.
Mindez RAID5-ben, mdadm -mal, xfs fájlrendszerrel.
Az Infrant X-RAID megoldásához teljesen hasonló dolgot 2 db konzol-parancscsal tudok utánozni (kipróbáltam, így is építettem fel a tömböt – elször egy lemezt toltam be, aztán mégegyet, lett belőle RAID1, aztán mégegyet, lett belőle RAID5, aztán mégegyet, s így lett 3TB kapacitásom, 4 diszken, RAID5-ben).
A tömbről (felmountolt fájrendszerről, ofcoz) 120-130 MB/sec sebességgel olvas (dd if=/mnt/akarmi/akarmi.dat of=/dev/null), gigabites hálón sem sokkal kevesebbet tol ki – pláne, hogy a gigabites lan elméleti sebessége ha minden igaz, 122MB/sec, s ebből lejönnek még a meta-adatok (headerek, ack, stb.stb.).
Szimultán 4 lejátszón lehet zökkenőmentesen nézni HD tartalmat (csak 4 kliens van, lehet menne több is).
A proci-terhelés ilyenkor szinte nem is észrevehető (40% alatt van).
Mediatomb UPnp szerver (hogy a szomszéd házban lakó, gigabiten csatlakozó öcsém a PS3-án is tudjon filmet nézni, bár a transcodingot még nem próbáltam belőni – talán a mediatombbal nem is lehet?)
Samba+NFS+ProFTPd szerverek, Torrentflux-b4rt webes felületű torrent-kliens.
kb. 3 éjszakám ment rá, öszeszereléssel együtt, de olcsóbban kijöttem, mint egy ReadyNAS-sal, sokkal gyorsabb a szerver (a ReadyNAS 20-30MB/sec outputja gigabiten szvsz a vicc kategória), további Addonics HDD-bay-ek beszerlésével (létezik 3/5-ös is), valamint PCIExpresses SATA-kártyá(k) vételezésével, akár összesen 13 diszkem lehet benne – 1TB lemezekkel számolva, RAID6-ot feltételezve, ez 11TB kapacitás, ha lesznek 1,5TB-s lemezek, akár még több is lehet. Sőt, akár egy-két TV-tunert is beletehetek, s ezekről a TV-adást streamelhetem a kertbe, a laptopomra.
A ReadyNAS relatíve nagyon drága, nagyon lassú, a bővítési lehetőségei meg igen-igen korlátozottak.
(Mondjuk biztos csendesebb, de ez engem nem zavar, mert a garázsban, a galérián van – itt futnak össze a házban levő UTP-aljzatok végpontjai is.)

Zsoltik@

Engem egy fontosabb kérdés izgat! Mi az aláfestő zene? Ráizgultam. Előre is muchas gracias.

alternaiv

D-LINK 524UP – torrent kliens ehhez is van, és print serverrel is rendelkezik. És müxik 🙂

_psc_

eFi: nem tudom, de fejben számolgatva kb. a duplája lehet.
Egy 1terás Hitachi disk 9-11watt, a 4db az monduk 40-45 watt.
Proci, alaplap, memória kitehet még 50-60 wattot, többet nem hiszem. (Eddig 50% fölött nem láttam a prociterhelést).
Monitor ehhez sincs.

_psc_

ad: igen, ez nem egygombos megoldás, viszont élveztem összerakni, s tita öröm bodottá’, hogy kiszolgál, és tudom, hogy mi van a dobozban, tudom, hogyan működik.

greg

1, eye the tiger lehet elcsépelt, de én akkor is szinte hallottam a videó alatt 🙂

2, én meg QNAP párti vagyok. NAS + torrent + upnp av + php + mysql…

3, 44.6W áramfelvétel…

_psc_

Reméljük hamar elterjednek a fúziós erőművek, és nem kell majd azon aggódni, hogy egy home-server 50 vagy 100 Wattot fogyaszt-e… 😉

alternaiv

Jah, az 524UP is bír UPNAP AV funkcionalitással és iTunes server is van “benne”. Mivel linux, php-t sem ördöngősség rá varázsolni.

_psc_

alternaiv: az 524UP hány fulHD streamet is tud kiszolgálni szimultán?

hzx

Kár hogy az érdekes és fontos NAS/home szerver témát vegyítetted ezzel a videós bohóckodással, a kommentek között most elvesznek az elolvasásra érdemesek…

hzx

Egyébként ha már – a Popcorn Hour fogta meg a fantáziám az elmúlt hetekben, de újfenn rá kellett jönnöm, hogy a magyarországi rablóárból (60.000 + hdd, az USA -ban 179 dollár, Európában 179 Euro) egy HTPC is szépen felépíthető a PH kompromisszumai nélkül. NAS/home szerver fronton ugyanez – fillérekbe kerülnek ma már a PATA/SATA raid kártyák és a sokszáz gigás merevlemezek.

Prossa

Mennyire ügyes és tehetséges vagy! Szinte (de csak szinte) csodállak!

sviatG

A végén jöttem rá, hogy a langyos muzsika a két kutyának szól, tényleg aranyosak:)))

audiophil

lehet itthon kapni drobo-t? merre és mennyiért?

my2cents: amúgy én egyértelműen arra szavazok, veszek is, miután láttam működni. Amúgy a kritikusok két hibát hangsúlyoznak: usb2 (ez nem zavar, bár a firewire finomabb lenne) és működés közben zajos(na ez nekem bebaszna, de szerintem ez nagyon függ a vinyótól, amit berakunk).

alternaiv

psc: miért akarsz sok streamet kiszolgálni te egyidőben, egy otthoni felhasználásra szánt eszközben? nézd az ár-érték arányt, nem veszünk ferrarit sem bevásárolni menni a sarki közértbe 🙂

_psc_

alternaiv: én azért akarok sok streamet kizolgálni itthon, mert a szomszéd házban laknak a tesómék, 2 db gigabites ethernet vonallal (trunkolve, ofcoz) bekötve hozzám. Nekünk olyan megoldás kellett, ami két családi házat kiszolgál. Ha mindenki nézi, az 4 eszközt jelent.
Ezen felül itt tárolódnak a két család fényképei, home-videói, biztonsági mentései, zenei gyűjteménye.
Ezért akarok sok streamet kiszolgálni.
Ár-érték arányról nem tudom, hogy most mit kéne mondanom, illetve, hogy mire gondolsz, az általam összerakott stuff jelentősen olcsóbban nyújt jobb minőséget/teljesítményt, bővíthetőséget.

alternaiv

_psc_
Ebben biztos vagy?

D-Link DNS-323: 51.000 HUF bruttó
_psc_server: 130.000 HUF bruttó (szoftverek licence ebben benne van, vagy minden freeware?)

Mindkettő HDD nélkül, természetesen. A szimultán kiszolgálást még nem próbáltam, de felkeltetted az érdeklődésem, megteszem. A kérdés: ugyanazt az állományt nyissam meg, időben eltolva, vagy mindegyik kliensre mást és mást streameljek? Mert azért ez sem mind1 🙂

_psc_

alternaiv:
Ha figyelmesen olvasod ebben a témában első postomat, ott leírtam a komplett konfigurációt, illetve a használt software-ket. (Ubuntu Server + Samba + Torrentflux-b4rt + mediatomb + mdadm raid + egyéb)
A konfigurációt megnéztem pontosan, 133.500 Ft volt szőröstű-bőröstűl (+ merevlemezek, természetesen).
És igen, bruttó. Ha nagyon akarod, leírom az alkatrészek típusát, árát külön-külön, s azt, hogy honnan rendeltem.

Szimultán lejátszás:
Nálunk mindenki mást néz, úgy működik.
Ha mindenki ugyan azt nézi, úgy is működik, 2GB RAM-ba elég sok mindent becachel az Ubuntu.
A ReadyNAS illetve a D-Link esetében értelmetlen ez a kérdés (hogy ugyan azt-e, vagy más-más filmeket néznek szimultán), hisz olyan kevés memória van bennük, hogy nem tud lényeges tartalmat cachelni az op.rendszerük, így szvsz azon eszközök esetében tök mindegy, hogy ugyan azt nézik többen, vagy más-más filmet.

Mondom, az én konfigurációm kitömi a gigabites sávszélességet, még akkor is, ha többen néznek más-más filmet. Így itt a gigabites ethernet a szűk keresztmetszet.
Mondom, egyelőre 4 kliens van: 1 MBP TV-re kötve, egy PS3, két XP-s laptop TV-re kötve, de pont ma érkezett végre egy régóta várt HTPC, s várunk további Popcorn Hour lejátszókra, hogy ne laptopokkal kelljen szarakodni.
A négy kliensből 3 Samba-n keresztül olvassa a fájlokat, a PS3 UPnp-n kapja a streamet.
Mind a 4 kliens remekül tud egy időben más-más HD filmet nézni, mindenféle akadozás nélkül. A szerver eközben 1 körüli loadot mutat (uptime szerint), proci használat 40% körül.
A lemezek ledjei alig-alig villognak.
Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy egy db 20GB+ “untouched” filmem van, a többi HD film x264 .mkv, mittudoménmilyen .avi, valamint HD .wmv formátumokban van. Ezek 8-9, max. 10 gigások, értelem szerűen a bitráta kissebb, mint egy untouched 20GB+ HDDVD esetében.

Az mdadm raid5 megvalósítása azért elég jó, szakemberek is megmondták már többször, sőt tesztek is bizonyítják, hogy felveszi a versenyt a hardware raid megoldásokkal, néhány olcsóbb raid kártyát – itt a 150-200 ezer Ft-os kategóriára gondolok – gond nélkül le is aláz.

_psc_

Amúgy ezt szvsz nem érdemesa D-Link DNS323-mal összehasonlítani, az eleve max. 2 lemezt kezel.
A bővíthetősége annak még korlátosabb, mint a ReadyNAS-nak, nálam alapból kiesik.

alternaiv

_psc_: csak három klienssel tudtam összehasonlítani, de 0,3-as load average mellett teljesen hibátlanul ment mindhárom kliensen a videó. Azt hozzáteszem, hogy egyik sem raw DVD rip, DiVX-ekről van szó.

Egyébként nem tudom mit kellene cachelnie, ha fájlt olvasol HDD-ről, ugyanis az inkább disk intenzív művelet, mint lemez vagy cpu, de lehet hogy félreértem.

Természetesen ha olyat játszunk, hogy kinek nagyobb a pöcse, akkor nyertél (ne sértődj meg, kérlek, csak átveszem AD stílusát), de lehetne akár blade servereket is hadba állítani a garázsod galériáján, azzal kevesen konkurálnának. Megvannak a limitációi a DNS 323-nak, de arra a célra, amit felvázoltál, higy négyen nézzeket szimultán filmeket, bőven jó. Emellett ez egy out of the box termék, 10 perc elég a lemezek berakásához és installáláshoz. És van egy média szervered + egy (automatizált) backup megoldásod. Nagyon alap Linux tudással pedig raksz rá telnetet és egy ftp kliens, oszt jónapot. Nem lesz belőle gaming szerver sem, de nem is ez a cél.

A bővíthetőségről meg annyit, ha veszel még egy eszközt 2 HDD-vel, akkor is “csak” 100.000 HUF körül vagy (plusz diszkek, of course). A te szerver megoldásod sem lehet a végtelenségig bővíteni és egy háztartásba nem kell 4 TB, ez is biztos.

zOrg

Szia _psc_,

Nagyon megköszönném, ha közzétennéd a listát az alkatrészekről és beszerzési forrásokról.

alternaiv

ftp kliens helyett torrent kliensre gondoltam, az ftp szerver included.

_psc_

zOrg:
ház:
Codegen S-101 480w táppal 32.000 szállító: pcx.hu
alaplap:
Intel DP35DPM 25.000 szállító: ipon.hu
proci:
Intel Core2Duo E4500 2,2Ghz BOX 26.000 szállító: pcx.hu
memória:
Corsair 2x1GB DDRII800 XMS2 14.000 szállító: pcx.hu
HDD-rack:
Addonics 4 fiókos lemeztömb (SATAII) 35.000 szállító: hardveraruhaz.hu

Ez összesen 133.000 Ft, az árak ezer Ft-ra kerekítettek.
Postaköltség még kb. 2-3 ezer Ft volt össz-vissz.
Régi PCI-os videókártya, kábelek, voltak itthon.

alternaiv:
“Természetesen ha olyat játszunk, hogy kinek nagyobb a pöcse, akkor nyertél (ne sértődj meg, kérlek, csak átveszem AD stílusát”
Nem hittem, hogy ilyet játszunk, csupán beszélgettünk valamiről.
Szertinem a home-made szerver a jó megoldás, szerinted a D-Link, AD szerint a ReadyNAS.
Mindenki a saját megoldását dicséri.
Erről van szó. Egyébként kérdéseket te tettél fel.
Utolsó postodban több állítással nem értek egyet (pl. 4TB elég egy háztartásba, hogy 4 kliens nézen _fullhd_ filmeket szimultán, stb.stb.), ha akarod reflektálok ezekre.
Én saját szervert építettem, te vettél egy D-Link DNS-akárhányast, nem kell ezen megsértődni.
Nekem így jó, neked úgy jó. Szerintem egy adattár legyen gyors elérésű, pont. (Nem csak médiafájlok vannak rajta, hanem egy-egy user home könyvtára is.)
😉

_psc_

zOrg: nekem van a freenasrol keves tapasztalatom, roviden:
nem ajanlom.
Nekem bugos (dehat meg boven beta is) volt, nem lehetett rendesen beallitani a raid-et, mindig ossze vissza volt minden allitgatva a menuen, hiaba allitottam be egyvalamit.
A FreeBSD GEOM alrendszere (amit ugye ez is hasznal), szvsz meg nem eleg kiforrott, kicsit nehezkes, a vinum-ot meg mar nem javasoljak.
Ja, es evvel nem fogsz tudni megvalositani az X-RAID -hoz hasnolot (tehat hogy mindig beraksz egy ujabb lemezt, es megnoveled a tombot!!!).
Nagysagrandekkel job a Linux mdadm RAID-kezeloje.

Nezd meg az openfiler -t, ez linux alapu, mdadm -et, illetve LVM2-t hasznal.
Elsore talan tul sok a beallitasi lehetoseg, viszont mindent tud, es azt jol.
Evel meg tudod csinalni a tomb-noveleses dolgot, par kattintasbol.
Ha minden igaz, telepithesz is egyeb csomagokat (upnp szerver, ilyenek).

O.Zsolt

Pár megjegyzés tőlünk a forgalmazótól, meg a Popcorn magyarországi rablóárának kitalálójától (egyébként az áfásan 54 960 Ft, nem 60 ezer, magyar garanciával és a mellé tett supportal – ha már látta valaki a Lejátszó.hu-t, tudja mire gondolok -, még a 179 dollár nettó, az USA-ban érvényes, és csak a vasat kapod, amit még be kell csempészned, hogy megúszd az áfát és a vámot, de garanciád akkor sem lesz, mindegy, ne vegyél itthon):
A drobo már FW-rel is kapható, és olcsóbb lett: http://www.lejatszo.hu/?oldal=webshop&wsgyarto=Data%20Robotics
A ReadyNAS-sel lassan leállunk, a Netgear sikeresen megölte a nulla supporttal (hónapokig nem ad alkatrészt, nem cserél stb.), és a sok szoftveres problémával. Mind a QNAP, mind a Synology komolyabb már tudásban és sebességben, a DS508 (http://www.lejatszo.hu/?oldal=webshop&termid=348&termnev=Synology-DS508-Disk-Station-NAS-(halozati-merevlemez)-adatlap-vasarlas) pedig 50 Mbyte/sec sebesség fölött használható Mac-kel, és akár 10 IP-kamerás megfigyelő rendszer is minden egyéb NAS funkció mellett, a jelenlegi legkomolyabb NAS szerintem…