Why Safari on the PC is doomed

Jó gondolatnak tartom én magam is, hogy az Apple megcsinálja a Safarit Windows platformra. Olyan sok jót olvastam róla, megnéztem magamnak én is a programot.

A rövid véleményem az, hogy ez a böngésző ebben a formában halálra van itélve odaát.

Ennek orzasztó egyszerű oka van: a Mac OSX felületét egy az egyben vitték át Windowsra az Apple fejlesztőmérnökei (gondolom nem kis munkával). Végigkattintottam a menüket, minden kontrollt a legapróbb részletig megcsináltak, az egész böngészőt pontosan ugyanolyanra építették fel, mint a Leopard alatti Safari 3.1. Még a billentyűzet parancsok is a Mac-es változatra hasonlítanak.

Egy ilyen kezdeményezés halott Windowson. Ha az Apple valóban komolyan gondolná, amit csinál, akkor tiszteletben tartaná az ottani felhasználókat és szokásokat. Én teljesen komolyan gondolom, hogy mind XP, mind Vista UI-vel meg kellene csinálniuk az alkalmazás specifikus ikonokat, a többit pedig az alkalmazott OS kontrolljaival, az ottani UI rendszert figyelembe véve készíteni a felületet.

Ennek az egésznek az lesz az értelme, mint egy — insert tetszőleges kisebbség — aki bemegy a — insert tetszőleges kisebbség opposing body — majd elkezdi verni a nyálát.

Nem, ez így nem működik. Az Apple-nek igenis meg kellene tudnia mutatnia, hogy képes és tud rendes XP / Vista felületű böngészőt csinálni a Windows platformra. Amin ugyanazok a megszokott színek, hasonló ikonok, kontrollok, billentyűzet kombinációk. És persze Safari motor van benne, meg az összes egyéb innováció, ami miatt kedveljük a programot.

Ha erre képesek lennének, akkor én is azt mondanám, hogy volt értelme. Az iTunes detto.

Függöny.

37 hozzászólás

wyctim

Nem értek veled egyet, a Safari és az iTunes az egyetlen egy szép pont amit Windows-on látok, mikor elé ülök. Miért vigyék át a felületet?

A Safari és az iTunes is csak egy csali, akárcsak a Mac mini. Sztív nem akar 25%-os részesedést, csak egyszerűen szeretné megmutatni a usabilty-t Windows-on is a user-nek, aki aztán kiszagolja, hogy hopp, ha ez egy Mac-es progi és ilyen jó, akkor milyen lehet a többi.

Persze van akinek nem jön be és sír, hogy szar, az nem is lesz Mac user, de aki eddig is nyitott szemmel járt, azt nem fogja zavarni a felület, hanem kíváncsi lesz. Akinek Windows kinézetű Safari kell, az használjon FF3-at.

Ami viszont nekem se tetszik az a spyware féle agresszív Safari terjesztés a Software Update-en keresztül Windows-on.

OT

Nekem Vista alatt elnyerte a tetszésemet! Hihetetlen gyors, ééés, ami itt a legfontosabb, nem fagy szét 20 másodpercre a plastik.hu töltése közben mint a 7es IE! 🙂

daveed

Az iTunes lassu, a Safari meg 1Xuen randa, szar az AA, ezek alapjan nem valtanek Mac re, ennyi.

seal

Dolgozom osx-en és xp-n is. Egszerüen csak jó, hogy a rideg vindóz valóságba is tud egy kis életet csempészni a Safari. Ha egyszerre kell vindózon valami Office alkalmazást és a böngészőt használni ordító a kontraszt. És mindenki észre is veszi, csak a ringyózhoz szokott szemnek eleinte szembetűnőbb a szokatlanság, mint szépség.
Örülök, hogy ugyanolyan a Safari, mint “otthon”. Jó, hogy már nem csak szép is, de teljesértékű helyettese is a FF-nak és IE-nek.

netman

Végülis Wyctim nem beszél hülyeséget. Nem az a cél, hogy minél több Win Safari user legyen, hanem az, hogy beleszeressenek a GUI-ba. (Ez utóbbi hozza a hasznot a vállalatnak, nem a Safari. 🙂 ) Mert aki megszereti a felületet, az váltani fog. Lehet, hogy egy hónapon belül, lehet, hogy 5 év múlva, de fog. 🙂

Akinek nem jön be a GUI, az meg kidobja és használja a FF3-at. Ő nem potenciális switcher. Vele nem foglalkozik az Apple.

Én így látom. Nekem tetszik az iTunes is, meg a Safari is itt is, ott is. Bár itt (Mac-en) lényegesen többet használom, mint ott (anyám PC-jén).

lix

jozsi a safarit a webfejlesztok hasznaljak windozon megpedig azert mert acid2 compliant es gyors

Prossa

Én annyira odáig vagyok a Safari 3-1-es Windows-os verziójától, hogy csak felkúrom az agyam tóla (elírtam: tőle akart lenni), mert így még plusz egy böngészőnek kell megfelelni, miközben az ország kb. 40%-a még mindig IE6-ot használ és ha ahhoz igazítom a dolgot akkkor (két k betűt akartam írni) meg lófasz… nem írom le. Szarnom kell!

olda

nekem volt win-en safari és itunes is. semmi extra, azt tudja amit mondtak róla, hogy tudni fogja.

majd ha ott tartunk, hogy egyformán futnak a kódok a böngészőkön és nem kell ideoda optimalizálgatni, hogy ugyanazt kapjam, akkor jó világ lesz. amíg nem, addig marad a safari/firefox kombó, amit csak IE alól lehet megnézni azt leszarom.

itt vannak cégek, ahol nem fogadnak be semmiféle írásos anyagot, csak és kizűrólag wördforwindózban, se rtf, se pdf se txt, semmi. csak wörd

és ráadásul ennek az utolsó bekezdésnek semmi köze se a témához, se semmihez!

Highlander

– 3.1 win alatt sokat javult, mostmár használható lett, nem fagy szét random.
– Nálam viszont ott vérzik el, hogy annyira ragaszkodik a mac-es design-hoz, hogy semmit nem lehet benne átszabni, én még windowsban is utálom a programok felső sávját, ahol semmi értelmes dolog nincs, csak az adott program neve, és 2-3 ikon a másik sarokban, a kettő közti hely pedig kihasználatlan. Safariban a felső sáv 5x akkora, mint egy átlag win programban, és még full screen mode sincs.
– Tudom, hogy mighty mouse-al nagyon nehéz pontosan kattintani a görgővel, de azért a görgő kattintásra új tab nyitása/meglévő bezárása trükköt igazán implementálhatnák, akár OSX-re is.

Highlander

– középső klikkre új tabra nyitás megoldott, sorry, csak a bezárás hiányzik…

speed

Én néhány napja kezdtem el használni az új Safarit XP alatt, és azt mondjam, egyaltalan nem zavaro, hogy más a felulete, sőt, talán néhány részlet még jobban be is jon. A testreszabasi lehetosegeket en is kevesnek tartom, viszont megvett azzal, hogy baromi gyors, és hibatlanul hoz be szinte mindent. Persze emellett siman lehet, hogy a nagy atlagnak meg fura lesz, hogy teljesen nem windows-alike a felulet, onnantol meg jön az egyéni izlés…

_alesi_

Egyetértek Józsival. A Microsoft egyik nagy hibája az, hogy az Apple-lel ellentétben nem adott ki, illetve nem erőltett egy irányvonalat, amely meghatározza, hogyan nézzen/nézhet ki egy alkalmazás az operációs rendszerén.
Amikor Windows-ról esik szó, nagyon kevés vállalat van, amelyik a használhatóságot tartaná szem előtt. A többség nemhogy a gombok/menük elhelyezését nem képes normálisan beéőni, de még egy normális taborder-t is ritkán láthatunk.

fogtunder

én most ismerkedek az os x környezettel, de mellette az asztali gépemen még windows alól nyomulok (amíg nem lesz pénzem imacre, ami még arrébb van). kipróbáltam a safarit, tényleg gyors, szép és jó, csak nekem hiányoznak a kiterjesztések, ezért nem lesz soha első számú böngésző. az itunes meg még mindig szar windowson, ellenben os x alatt eszembe se jutott volna, hogy bármi mást használjak. de windows alatt valahogy furcsa mindkettő, mint jegesmedve a homokozóban.

m

Én utálom a gagyi custom guikat, de a Microsoft is tehet erről, lásd pl: Windows Media Player. A Safari-t és az iTunes-t meg szeretem, mert egyszerűen szépek, s a weboldalak sokkal jobban néznek ki Safari alatt. Az AA is sokkal szebb, mint a gyári.

krel

wyctim-nak van igaza, szerintem te nem látod tisztán, hogy mit szeretne az Apple, csak arról beszélsz amit te szeretnél.
De csináltam gyorsan egy kis közvélemény kutatást itt a környezetemben (átlag userek)és 10 emberből egyet sem zavart, sőt kimondottan érdekesnek és szépnek találta. Nem kíván windows-os dizájnt.

klarky

“Akinek nem jön be a GUI, az meg kidobja és használja a FF3-at. Ő nem potenciális switcher. Vele nem foglalkozik az Apple.”

Ez szerintem hülyeség. Egy növekedő cégnek (minden cég az aki valamit akar, amit nem is értek, a fák nem nőnek az égig) mindenkivel foglalkoznia kell(ene), mindenkit potenciális vevőnek kell(ene) tartani. Ha nem így van ki a mac vásárló???

“itt vannak cégek, ahol nem fogadnak be semmiféle írásos anyagot, csak és kizűrólag wördforwindózban, se rtf, se pdf se txt, semmi. csak wörd”

Ez mókás lehet! Hogy csinálják? Nem azt nézik, hogy bejön-e a doksi vagy sem, hanem azt, hogy mi a kiterjesztés? Ennek mi értelme? Nekem úgy rémlik, hogy a rich text-nek épp az a lényege, hogy minenhol meg lehessen nyitni. Ha így van és nyitja az office, kit érdekel mi az attributum?

Ami pedig a kódolást illeti. IMHO aki browswer írására adja a fejét, kutya kötelessége olyat csinálni, ami minden körülmény közt működik. Nehogy legyenek már safaris, tűzrókás, IE oldalak külön klön. Nem hinném, hogy a user dolga az, hogy erre odafigyeljen. Különböző konnektor ne legyen a lakásban mac-nak/pc-nek???

KoBa(k)

lix: Nálunk a webfejlesztéshez még mindig a Firefox az első. Ehhez a pozícióhoz a Safarinak változtatni kéne az előző post kommentjeiben tárgyalt betűrendszeren, hogy ne különbözzön annyira a (ma még) piacvezető IE megjelenítésétől. Másrészt pedig a kliensoldali debugging témában a Firebug egyelőre verhetetlen, bár tény hogy az új Develop menüvel biztató jelek mutatkoznak a Safarinál is.

Szóval egyelőre szvsz marad a Firefox alatti webfejlesztés, amit időnként át kell nézni MSIE, Safari és Opera alatt is (ebben a sorrendben).

Az eredeti témához pedig: a Mac-es design Windowson mindig meg fogja osztani az embereket. Számomra az a fontos, hogy az egyedi megjelenés ne menjen a program stabil és gyors működésének rovására; ebben lépett nagyot előre a 3.1-es Safari most.

Jano

Igaza van Józsinak. Magyar Office-ban a legidegesítőbb feature, hogy a ctrl+a az nem a mindenhol megszokott Select [A]ll, hanem az [A]láhúzás.

vinczepetya

Valóban elég gané lett mindkettő program a wines környezetben, a design-nal semmi bajom, mert általában osx-like-os kinézetre faragom a gépeket aminek néha dolgoznom kell, viszont a működési gördülékenysége rendesen el van csúszva, akadozik, körülményes, valahogy érezni lejet, hogy nem az igazi, értem ezt a quicktime-ra is, mivel az is eléggé nem oda való!

TillZ

Tetszik a design, de a Yes, No gombokat igazán pakolhatták volna windows sorrendbe.

zolle

Szerintem meg windowson csak az használ iTunest meg Safarit, aki Apple buzi.
A legtöbb embernek így is az a problémája, hogy mi az, hogy nem lehet totalcommanderrel felmásolni zenéket az iPodra, és hogy miért nincsenek folderek az iTunesben..

SPS

letöltöttem, felraktam
hát …
szerintem elég hülyén néz ki Windows környezetben, megszoktam meken 🙂
a felső két sor nagyon idegesítő, amúgy semmi különös

(az véletlen, hogy pont most van a beszmeken is szó a windózos Safariról ?)
üdv, SP

(deazért jól megzavart a rendszer-odavissza-váltás: megszokásból kopizni akartam a szöveget elküldés előtt, és mivel stílszerűen ezt most Safariból írom, kijelöltem, majd megnyomtam a Windowsjel-C kombót. Hát az itt nem a copy, simán felülírta szöveget egy kis c-vel 🙂 )

rivera

– off – AD, ha még nem olvastad volna, http://index.hu/tech/net/yagoo260308/

úgy néz ki alakul a víziód

“A rendszer egységes programozói felületet ad a csapathoz csatlakozott minden szolgáltatás alá, tehát bármilyen alkalmazás, amit az OpenSocial szabványok [1] szerint írnak, automatikusan működni fog az összes többi csatlakozott weboldal alatt is. “

netman

csapdani: volt… régen… 🙂

angelday: ha már választás, akkor ne csak installkor lehessen felületet választani, hanem a Preferences-ben is amikor már fenn van a cucc. 🙂 Valahogy juttasd el ezt is Steve csapatához. Ha már a WeWant-ot sikerült. 🙂

Adam

Ha egy sitebuilder azt mondja, hogy jajj, meg egy bongeszo — es jelen esetben Safari –, amire optimalizalni kell, az valamit nagyon elcsesz, mivel Safarira mar igyis-ugyis optimalizalja az oldalt… Legalabbis nekem meg nem volt olyan szitu, hogy Safari alatt valami kaki volt, ami ment mar FF es IE alatt is. Amitol felni kell, es amitol mindig is rettegett a sitebuilder reteg, az az IE7(!), igen, a hetes.

A 6osnak vannak bugjai, amiket megszoktunk, es egybol ugy irjuk a CSSt, hogy mar hackeket sem kell hasznalni, ugyanaz a CSS lesz IE es FF is, es ez altal Safari alatt is. Az IE7 ezzel szemben egy fattyu, egy felver. kicsit ilyen (IE), kicsit olyan (FF), de egyik sem tisztan.

Az IE8 viszont majdhogynem azt mondom, render szempontjabol Safari, sot!

Ami meg a Safari for Windows-t illeti, mind ket felnek igaza van… Egyreszrol jo, mert megismerteti a felhasznaloval a masik oldal feluletet, amit ezaltal megszeret/gyulol, de nem ismeretlenul vagdalkozik, hogy sznob szarsag BIZTOS.

Ami miatt nem jo, mert ugyanakkor a felhasznalonak nem fognak mukodni azok a mar megszokott billentyu kombinaciok, menuelrendezesek, etc., amikeg mar megszokott.

netman

Adam igazat szól, nekem még sose kellett semmit optimalizálnom Safarira. Szabványos kódot írtam, s ment. Ennyi. 🙂

Persze ha valaki nem ír szabványos kódot, az mit vár? 🙂 Pl. csacsa.hu (tudom, hülye példa) is széthullik Safariban, nincs is neki Doctype-ja se. 🙂 Ennyi.

P

Elso korben egyetertek Jozsival. Kovessuk az OS GUI guidelinejait. Nem szeretem, ha egy app mashogy nez ki, mint a tobbi. XP-hez is van guideline.
Mosodikra: ha kovetnenk a szabalyokat Safari ugy nezne ki, mint IE 6, vagy IE 7 ami meg rosszabb (ex menyasszonyom orakig kereste a menut install utan …)
Ez az egesz app-level skinezes az ordog muve (TM Plastik)
OS szinten jol tud mukodni, de hogy minden program mashogy nezzen ki?! Damn!

Adam

p: mint ahogy a progik tobbsege maskepp nez ki win alatt…

Pl hasonlitsd ossze a Windows alap programjait, az uj office-t, az IE6-IE7 feluletet, etc. mind maskepp, mashogy nez ki. Innentol kezdve az, hogy a safari kinez egy X. felulettel, mar nem is annyira feltuno 😀

tomsolo

Csak szólok, hogy a wines safariban van egy roppantul elbaszott bug: az autofill nem tud kezelni több account-tot egy adott sitehoz. Magyarán csak egy usernek a jelszavát jegyzi meg. Ez pl. egy több fiókos gmail elérésnél kifejezetten freaky.

És persze ez csak egy a sok bug közül.

A Webdev rész kellemes lett viszont, majdnem firebug szintű.

Viszont mac ide, win oda sokan elfelejtik, hogy van lehetőség saját “firefox”-ot is csinálni. Mintahogy csinálnak is 🙂

A sok clone build közül ez az egyik kedvencem:

Songbird

A másik meg a wyzo. Ez már annyira clone hogy kb minden official firefox addon hasít rajta. Kifejezetten jól jön ha vmiért egy idegen v több useres gépen vagyunk de nem akarunk turkálni az ottani böngészőkben.

krapulax

Szerintem tökre nincs igazad.

Amiért én egybként safarit használok, az köszönőviszonyban sincs azzal amit leírsz. Miért? Szerinted “browserben” még lehet valamit “robbantani”?

Szóval amiért használom az 2 dolog.
– Kurvaszép font rendering
– Gyorsaság

krapulax

ja és még két apróság: diszkrét külső, majdnem borderless window