Epiphany WebKitre vált

Április elsején tudták bejelenteni, de nem tréfa. Az Ubuntuban is levő GNOME felhasználói felület, valamint az abban futó Epiphany böngésző a Mozilla Gecko rendering motorról a Safari WebKit motorjára áll át (kiemelés tőlem):

The Gecko release cycle is very long (e.g. Gecko 1.8 was released with
Firefox 1.5 in 2005; 1.8.1 with Firefox 2.0 in 2006 and 1.9 will be
released sometime this year with Firefox 3.0), prone to delays and not
synchronised with the unvarying 6-month Gnome release cycle.
Furthermore, it and the feature work on Gecko are mostly driven by the
Firefox browser, our main competitor on the Gnome desktop.

A Safarit is hajtó WebKit mellett több érvük is van, jobb API, gyorsabb release ciklusok, GNOME hívások közvetlenül mennek, Dave Hyatt is átment már száz éve (ő forkolta ki annak idején a Firefoxot — na jó, ezt csak én tettem most hozzá), egyszóval más a vízió.

8 hozzászólás

lipilee

nem is lehetett volna más, ha minden igaz, mert a KHTML GPL. ezzel együtt örömteli, lesz ésszerű ffx alternatíva. (ezzel most triggereltem egy flamewart a Konquerorosokkal :))

XYBeR

azért az epiphany piaci részesedésére kíváncsi lennék. csak hogy tudjuk, mekkora jelentősége van ennek az egésznek. amúgy a khtml tényleg nem rossz.

nyenyec

Én emlékszem, a Mozillának óriási megaláztatás volt, mikor az Apple az új browseréhez a khtml-t és nem őket választotta engine-ként.

Jó egyébként látni, hogy a több évig tartó sötét, pangó időszak után mostanra mintha ismét egészséges verseny alakult volna ki a böngészőmotorok között.