Csináljunk gyors wifit

Korábban már írtunk fds gyors tesztjéről az n-es wifi ügyben. Eredetileg nem szándékoztam 52 ezer forintot Airport Extreme-re költeni, de most mégis úgy alakult, hogy Gaba segítségével tudtam egyet szerezni az angoloktól picit olcsóbban.

Emlékeztetőül fds mérése:

g wifivel: 2.78 MB/s
fast ethernet (100 mbit): 10.6 MB/s
n wifivel (5 GHz bandben): 15.9 MB/s
gigabit ethernet: 89.4 MB/s

fds: mindegyik teszt iperf tcp átviteli eredmény, a MacBook Pro C2D 2.33 és az iMac G5 2.1 között, de egyik sem közvetlenül a kettő közt, hanem Airport Extreme és Express, illetve egy gigabit ill. egy fast ethernet switchen keresztül.

Ennek kapcsán én is úgy akartam kialakítani az itthoni hálózatot, hogy dedikált 5 GHz-en hajtom egy teljesen más SSID-n az Airport Extreme-et. A meglévő hálózati eszközöket meghagyom az immáron access pointnak átkonfigurált, 12 ezer forintos SMC routeremnek, amit összekötöttem az Airporttal. Erre fognak tudni a legacy eszközök, mint például iPhone-ok és társaik csatlakozni.

A konfigurációt szombat este meg is ejtettem. Az Airport konfigurációja a webes gagyihoz szokott szemnek igen meglepő (és tanulságos), egy Mac-es kliensprogrammal intéződik a beállítás, minek eredményeként egy ilyen képernyőt kapunk, és már csatlakozunk is a netre:

airportsetup2.jpg
a személyes adatokat kivettük

Egy minimál szívás volt, mégpedig az, hogy mind a NAS, mind pedig az SMC fix 192.168.2.x-es kiosztásra volt hardkódolva, erre pedig rá kellett jönnöm, de Maz letippelt.

Ez után kezdődött a mérés. Egy 727,6 megabyteos mappát másoltam (a film címe: 2 days in Paris), és néztem az értékeket. Az alábbiakat tapasztaltam:

25.71 mb/sec		0:28.3 - mini-NAS hálókábellel összedugva
11.69 mb/sec		1:02.2 - MPB-NAS n only 5GHz
8.97 mb/sec		1:21.1 - MBP-NAS b/g/n
2.78 mb/sec		4:21.5 - MBP-NAS b/g

A másolások diszk írással is jártak természetesen.

Az elsővel jártam a legjobban, azaz a media centerként funkcionáló minit közvetlenül a gigabit switchbe dugva teljesen jó sebességet kaptam. Az 5GHz-en futtatott sebesség is jobb értékeket mutatott, mint a mixelt mód, így elégedetten távoztam a teszt laborból. Emlékeztetőül: a régi b/g módban való másolás 3-3.5 mb/sec értékek mindenhol.

Visszasétáltam tehát a két szobával arrébb levő íróasztalomhoz, próbaképp még egy tesztet csináltam, aztán meglepően tapasztaltam, hogy CEFET lassú. Gyors mérés: 1-2 mb/sec érték. A laptoppal átsétálok a hálószobába, leesik 1 mb/sec, illetve 800 kilóra! Visszasétálok a nappaliba (ahol a rig van), ott újra feláll a 10 mb/sec. Na, ennek a fele se tréfa, elkezdtem mindenféle konfigurációval tesztelni.

A következőre jutottam: nagyon szép az N mód 5 GHz bandben futtatva akkor, ha az egység mellett 1-2 méterre ülünk. Ha nem ülünk (mint ahogy alapvetően én sem), úgy a távolság növelésével olyan mértékben csökken az adatátviteli sebesség, hogy nincs nagyon értelme használni. eFi szerint arról lehet szó, hogy extrém sebességek létező dolgok USB esetén is, ha az asztalról nem kell elmozgatni az egységeket.

Hovatovább a mixed, b/g/n módban hajtott hálózat is képes 4-6 mb/sec adatátvitelre a dolgozó szobámból. A hálóban leesik 2-4 körülire (semmiképp nem 1 viszont!), viszont a nappaliban 8-9 felé tendál. Úgy döntöttem, hogy megtartom ezt a felállást, vagyis az Airport Extreme 2.4 GHz bandben mixed módban fog futni a továbbiakban.

Végeredményben elmondható, hogy csodák nincsenek, nekem a gigabit swith okozott jelentősebb örömöt, a wifin keresztül inkább csak visszafogott sebességnövekedésnek örülhetek másoláskor, illetve a szupergyors mountolásnak (tényleg érezhetően gyorsult).

Beállítás 1. képernyő, 2. képernyő az érdeklődőknek. Ez utóbbinál a “wide channels” opció 5 GHz bandben be volt kapcsolva.

Summa summárum: előrelépés, de wifiben sokkal többet vártunk volna.

Summa summárum Linda részéről: “Ilyenekkel foglalkozol? Józsi, hülye vagy.”

Ami viszont űrforró az Airport Extreme-ben, az a rádugott USB meghajtó megosztási lehetősége. Amint felcsatlakoztattuk, egyből megjelenik Finderben, és onnan a wifi jelszóval autentikált userek máris tudják írni-olvasni. Döbbenet, de igaz: az egy klikkes file megosztásig 2008 áprilisára jutottak el Sasváriék. (A Netgear ReadyNAS elég kényelmetlen erre a fast-document exchange célra.)

covenant.png

Egyszóval elégedett vagyok, nem finnyogok.

12 hozzászólás

greg

azért új neked a felület, mert amikor anno beállítottam az első wifi hálódat még mac mini-n akkor nem figyeltél! 🙂 akkor nem volt egy airport express-ed? azzal mi lett?

thingol

egy klikkes filmegosztás? damn, én ultrasokat szívtam, mire az asus 500gP-et rabirtam, hogy a rádugott 500 gigas winyót sambán keresztül elérjem 🙂

eFi

Fátter, én a készülő wireless USB-ről meséltem neked – annál van valami durva sebességesés, ahogy távolodik egymástól a két beszélgető fél.
Nem tudom a technikai magyarázatát, csak olvastam anno rólá, így gondolom valami ilyen lehet az N draft esetében is – de majd jönnek okosabbak és elmesélik.

Zila

Na holnap az irodában kimérem ezt az N wifi dolgot, most már kiváncsi vagyok…

Jano

Wifinél nem a távolság az első számú indok egy lakáson belül, hanem a falak. Azok árnyékolják le a hullámokat. Minél magasabb a freki annál jobban. A fal vastagságán, anyagán kívűl pedig még az is számít, hogy milyen szögben próbál rajta átmenni a hullám.

ant

Jozsi! Csereld le a valaszfalakat rizspapirra, mint a japok, es akkor jobban megy majd a zinternet! 😉

initram5

Sok örömet kívánok az Apple routeréhez de szerintem looser kategóriába illő dolog hogy egy ötvenezres router 2008-ban nem tartalmaz QoS szolgáltatást.

vinczepetya

Jó tudni, hogy mit is tud a kis eszköz, gondoltam hogy befektetek én is, de egyenlőre maradok a jól bevállt márkámnál!

_psc_

Józsi, figyelmedbe ajánlom a prohardver.hu-t, van pár wifi-router teszt, ha keresel a tesztek között.
Ennél jobb értékeket láttam ott, igaz, 2,4Ghz-n.
AMúgy én is majdnem beleugrottam az 5Ghz-s váltásba, “szerencsére” nem kapható még itthon az az eszköz, amit konkrétan kiválasztottam…
A mostani beszámolód után nem hiszem, hogy meglépem az 5Ghz-t.

(Ja, Senao routert/Access Point -ot ne vegyen senki!)