Modern Képmesék

kepmesek.jpg

Befejeződött a többek közt Tóta Árpád jegyezte Modern Képmesék sorozat az M1-en. Érdemes megnézni ezeket a nettó két percnyi idejű kis informatív, jól szerkesztett animációkat, a teljes fenn van YouTube-on, szám szerint 76 darab.

Árpád ennél is továbbment, és a Carnation CMS motort felhasználva az MTV Újmédia Kft. fejlesztette, törött ikonoktól hemzsegő, WMV-ben letölthető honlap helyett készített egy sajátot: felpakolta az egészet egy bloghu account mögé, ahol korrektül sorrendben és kategóriák szerint is csemegézhetünk közülük. (Külön kiemelendő, hogy minden epizód alatt elolvasható az adott rész rendezője.)

A képmesék sorozat olyan közérdekű témákról szól, mint adó (3 — zárójelben a videók száma), államháztartás (8), államigazgatás (5), egészségügy (10), energia (1), európa (8), fejlesztés (11), fogyasztóvédelem (4), gazdaság (12), internet (4), környezetvédelem (4), korrupció (3), közlekedés (4), kutatás (2), mezőgazdaság (1), munka (12), nyugdíj (6), oktatás (10) és város (5).

Animációjukat tekintve meglepően kreatív megoldásokat látunk. Nem tudom, hogy a szakmában van-e ennek elnevezése, amikor egy nagy egymásra épülő “folyam” az egész két perc, ahol a különféle részek egymásból fakadnak vágás nélkül. Zene, hang, narráció hibátlan, viszont a főcím teljesen off-brand. Nyilak jönnek-mennek, animációnak az is animáció, de indokolatlanul hosszú, izzadtság-szagú, és hogy miért klikkel a vége, nem tudom. Sokkal inkább a képmesék stílusában kellett volna megcsinálni, ezt sajnos elrontották. (És ez most nem személy szerint az animációt összetoló szakembernek a kritikája, hanem a művészeti igazgatóé.)

Tóta blogján így foglalja össze a Képmeséket:

Két percig legalább félretesszük (…) a nyilvánvaló hülyeséget, és beszélünk arról, hogy miből van a nyugdíj, és miért nem lesz ez így jó. Vagy hogy egy élhető város közlekedése, az olyan, hogy a tömegeket metró és villamos viszi, a vonalak mentén pedig parkolóházak vannak. Ja és biciklivel sem életveszélyes.

A sorozat pontosan ezt teszi. Kissé meglepetést is okoz, mert Árpádot a szélsőséges radikalizmusáról ismerjük, itt pedig végtelenül szelíd szövegíró válik belőle, akin jól érezhető a tenni akarás (azt végülis én mindenképpen annak értékelem, hogy csinált neki egy külön weblapot). A népnek összefoglal, szerkeszt, bemutat és magyaráz. Még akkor is, ha tudható, hogy az állami alapból finanszírozott csapatmunkában nem azt és nem úgy fogjuk tálalni.

Nekem ez a sorozat bemutatja Tóta Árpádnak azt az aspektusát, ami az ő személyes lényege: nem egy pöcs, mint akinek mutatja magát, hanem egy tenni akaró valaki. Ez okozza a vele kapcsolatos összes ellentmondást.

Egy napon majd ő is belátja ezt, és úgy fog működni, mint ahogy a Modern Képmesék projektben.

Addig csak halvány négyes. Utána ötös.

update: meglepő módon maga Tóta W is nyilatkozik itt lejjebb a komment folyamban.

31 hozzászólás

gaba

Bölcs végkövetkeztetés a szerzőről, lehet benne igazság. És nagyon köszi az ajánlást, végig fogom nézni mindet végre, tévénk ugyanis nincs.

medoc

Már írtam, hogy nincs is tetova. (Ad, screenshotot egy file tulajdonságairól bármikor csinálok és is) 😉

nrg

most várjuk meg a két hetet mire a magyar bürokratikos doménregrendszerbe beélesedik a wewantjozsivagyokplastikmediatatoo.hu? 🙂

bence

tótánál kicsit furcsa, hogy mindig a piac mindenhatóságáról és a gonosz állam lebontásáról beszél (ezek természetesen támogatható dolgok bizonyos területeken), majd pedig sokszázmillió adóforintból elmondja, hogy az állam mennyire rossz. nem hiszem, hoyg ilyenekre kellene költeni (lásd még a rendszerváltás környékén a Frici a vállalkozó szellem c. sorozatot)

sabe

de, pont hogy ilyenre kell költeni az adóforintot, mert aki szavaz, gőze sincs mire, miről szavaz.
Ezt egyenesen iskolában kellene tanítani. És a sokszázmillió csúsztatás.

geri

Szerintem rettenetes volt. Az animációért respekt, tényleg kreatív volt, de ebből rendszerint semmit nem láttam, számítógépezés közben hallgattam végig ezeket a Híradó előtt háttérzajként.

Azt, hogy mennyire egysíkú lett az egész produkció, jól mutatja, hogy nem volt benne olyan részlet, ami miatt felkaptam volna a fejem, hogy ránézzek: monoton mormogás, alatta meg ment a kapcsolódó animáció, teljesen érdektelenül.

A legnagyobb baj az, hogy egy rettenetesen szájbarágós, gagyi dolog lett belőle, ezzel a végtelenül idegesítő, mézesmázas szinkronnal… borzalom… Egyáltalán nem bírom rávenni magam, hogy mégegyszer megnézzek egy epizódot is, jobb inkább gyorsan elfelejteni.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire egyoldalú lett az egész, pont a leegyszerűsítések miatt. Akkor állt fel nagyon a hátamon a szőr, mikor a vállalkozókról volt szó: a számlás stiklik, meg a látszat-minimálbér, háttérben a nagy Merdzsóval, mint az országot romlásba taszító stikli az adóelkerülésért. Aha, és a kényszervállalkozók, azokkal mi van?

Évekig rohangáltam én is könyvelőhöz, meg keresgéltem a kiskapukat, mert a drágalátos alkalmazóim nem vettek ám alkalmazásba, hanem hozhattam szépen havonta a számlákat. Beleértve azt a céget is, ahol Tóta úr dolgozik. 😉 F*szom kivolt emiatt az egésszel, meg az országgal, ahol élek. Na jó, legalább mostanra a nagy Merdzsó nekem is megvan. ;D

rivera

Engem alapvetően az idegesít – és ez nem TWA kapcsán jött elő – hogy a népet rajzfilmben akarja bárki is nevelni, okítani.

Persze, sok a gond, sok a tudatlan, de számomra ez a fajta kommunikáció erősen múlt rendszer ízű. Biztos van nyugati példa is hasonlóra – mondjuk még sosem láttam – de nálunk ez egy trend, az állam rajzfilmben mondja el a kis butuskáknak.

És sajnos már nemcsak állami okosítást látni így, van multi aki hasonlóan magyaráz dolgokat. Broáf.

sithlords

riviera,

a baj az, h. hazankban erre a fajta okitasra nagyon nagy szukseg van.

de hat honnan is ertenenk hozza? 18-19 éve van egyaltalan piacgazadasag. szerintem nagyon sok ilyen es hasonlo anyagnak kellene lemennie a tv-ben, az altalano isoklakban, kozepiskolakban. es igen, ez szerintem kifejezetten kozszolgalati, allami szerep (is).

_alesi_

Nekem többnyire nem igazán jött át a mondanivaló, már ha egyáltalán volt olyan. A legtöbb rész elővett valami unalomig ismételt lózungot, majd szép körítéssel az arcunkba tolta noch einmal.
A szándék kétségtelenül jó, de valahogy üres az egész.

Pl. A Budapest, te csodás epizód nem tudom hol informatív, mert két percben csak arról van szó, hogy az egész országot BP adja el és köszönjük meg szépen, hogy van nekünk. Ismerve az elmúlt 16 évet, ettől a vidékiek zsebében inkább nyílik a bicska, semmint örülnének.

rivera

Semmi gond 🙂

Azt elfogadom hogy oktatni kell a népet, a forma nem tetszik.

Alapvetően a rajzfilm gyerekeknek kitalált műfaj, mese. Ha ezt a felnőtt oktatásban, ismeret terjesztésben erőltetik, az a tanárbácsi mesél a nebulónak szituáció.

Még ezzel se lenne bajom, ha alkalmanként látnék egyszer – egyszer ilyet. De itthon ez egy trend, a TWA projekt nem az első és bármibe lefogadom hogy nem az utolsó alkalom, amikor az állam _rajzfilmben_ mondja el a tutit.

Partnerség helyett alá-fölé rendeltség, felnőttként kezelés helyett hülyeként nézés. Nekem ezt jelenti a rajzfilm formátum.

És nyilván nem én vagyok a célközönség hanem Z Béláné nyugdíjas vagy K Aladár munkanélküli, akiben a tudásvágy elsöpri a formátumban rejlő disszonanciát.

bence

sabe:
163 millió. Igaz nem SOKszáz, de iszonyat összeg.
Ebből mennyi lélegeztetőgépet lehetne venni 😉

Nem hiszek abban, hogy a “nép” ettől okosabb lesz. Nekem ezek túl didaktikus kis hülyeségek ahhoz, hoyg végignézzem őket, az igazi célközönség meg úgyis Barátok köztöt néz a Képmesék helyett.

medoc

OFF: Ad, csak siettetni próbálom a processzt 😉

ON: 163 millió nem olyan iszonyat összeg, ha kommunikációs kampányról beszélünk. Főleg nem gyártással együtt.

Más kérdés, hogy így kellett-e volna elkölteni.

rivera: a fogyasztóvédelmes blőd jelenetkhez képest (Beleznay Endre + egy hölgy, akinek a nevét sajnos nem tudom) szerintem ez még mindig jobb. pedig az élőszereplős.

medoc

Ja, és egy példa a rajzfilmben való “oktatásra” (igaz, nem állam-plogár viszonylatban): South Park 😀

w

Köszi a szopást, József. Pár kiegészítés:

– Az MTV-s site-ot nem a Carnation fejlesztette, az csak az engine mögötte. Az MTV Új Média Kft. csinálta ezt. Ők készítik pl a teletextet is.

– Tenniakarni lehet bazmegolva meg anélkül, felületfüggően. A témák elég nagy részét megírtam az évek során már, bazmegolva.

– Nem tudom, mi lenne a felvilágosítás legjobb módja, de a tippem: az iskola. Vannak más utak is, az NFÜ pl a tv2 kórházsorozatába csempészi be az EU-pályázatok témáját, még nem láttam, az milyen.

– A Budapest-epizóddal sokat küszködtünk, az eredeti kézirat név szerint is Horthy “bűnös város”-mémjére reagált, ileltve a népi-urbánus (ál)vitára, és megemlítette a melegfelvonulást is, mint a metropolisz velejáróját. A főüzenet itt a “víízfejű, koszos bűntanya” című műparaszti mantra ellensúlyozása (lett volna).

– Az anyagiakról én viszonylag keveset tudok, M Tóth Géza elmondása szerint ez az összesen (főcím nélkül) 160 perc adásidő ennyiből diszkontár, ez ugye 1,5-2 egész estés film, azokkal összehasonlítva tényleg nem sok.

w

Ja, South Park. Hát ja. Csakhogy az 20 perc/téma. Igen, abba beleférnek a mellékszálak, az öncélú gegek, a betétdalok, meg a tanulság felépítése. 2 percbe egy blikkfangosabb hasonlat is csak cipőkanállal (főleg, ha a kötelező tartalom mondjuk a költségvetés bontása).

Realty master

Nekem bejöttek a videók. Ha már az állam megcsináltatta őket, legalább egyszer le kéne adni kötelezően pl. gimnáziumokban, középiskolákban, mert szerintem nagyon kevés ember látta a sorozatot. Pont a forma miatt nem hinném, hogy felsőbb korosztályokat megfogná ez a fajta okítás, nem is hiszem, hogy ők itt a célközönség.

ib.su

azert az engem nem dob fel, h 2008ban meg mindig csak ugy lehet gondolni a rajzfilmre, mint gyerekeknek szolo mufajra/formatumra 😐

rivera

ib.su, félreérted. Azt írtam hogy “gyerekeknek kitalált”, persze hogy a műfajok fejlődnek, van Futurama meg Family Guy, manga, hentai, a bábozás sem állt meg Kemény Henriknél hanem van Világkommandó meg Corpse Bride. Ettől még a rajzfilm mint műfaj gyökere Walt Disney és a gyerekmesék.

Jano

W: nyilvan az eretsegizoknek DVD-t nyomtatni valakinek jó uzlet, de a srácoknak ott lapul az iPod és társai is a zsebukben, miert nincs RSS-Podcast megoldás?

laci

nekem bejön ez a rajzfilm. pont azoknak szol, akiknek szükségük van rá: az ostobáknak. azaz az ország nagy részének… sajnálom, hogy ezt kell mondanom…
egyébként a tóta mér radikális? talán liberális. nem ugyanaz… 🙂