Personal finances (intro)

Hosszabb anyag bevezetőjét olvashatjuk. Lehet, hogy sokak számára nem újdonság, viszont talán hasznos információ:

A personal finances lényege, hogy felírjuk egy oszlopba azt, hogy mennyi pénzt keresünk egy hónapban, egy másikba pedig azt, amit elköltünk. A kettő oszlop totáljaiból tudunk egyenleget számolni. Cél az, hogy a bevétel a megtakarítási elvárásunk után (ami tekinthető egy havi költségnemnek) is pozitív maradjon. Ezt kell havonta akár többször is felülvizsgálnunk, és úgy húzni a szíjat, hogy jó legyen. Ez az alapja a tervezésnek. Amennyire ezt jóra gyúrjuk ki, annyira leszünk jók.

concept.png

Teljesen triviálisnak tűnik, de ha a világban minden trivialitás működne, akkor nem lenne szükség a GTD (Get Things Done) könyvekre, ugyebár. A fenti csak egy szemléltető minta, a konkrét gyakorlatban ennél valamivel könnyebben kezelhetőbb dologra lesz szükségünk, amit majd egy másik postban vizsgálunk meg.

Nézzünk egy technikai példát! Szeretnénk elutazni a horvátokhoz birkázni. Ennek az utazásnak a költségvetése az egyszerűség kedvéért 100 ezer forint.

Az összeg az utazás hónapjában jelentkezik (a fenti táblában soronként), mert ekkor költjük el. Ugyanakkor nem megyünk minden hónapban birkázni, tehát megtehetjük azt is, hogy négy hónapra tervezzük be az utazás költségét, és mind a négy hónapban 25 ezer forintot úgymond “félreteszünk” a kiadások oszlopba. Természetesen továbbra is figyeljük a havi egyenlegünket, viszont így összespóroljuk / előfinanszírozzuk magunknak az utazás költségét. Amikor aztán ténylegesen elmegyünk nyaralni, akkor is beírjuk arra a hónapra a költéseket és minuszosak is leszünk, viszont — and get a load of this — bankszámlánkon nem fog látszódni a dolog, hiszen már három hónapja előtörlesztettük a költséget. Természetesen úgy is eljárhatunk, hogy most elmegyünk nyaralni, majd 4 hónapig spóroljuk össze a költségét.

Nem fekete mágia, nem rakétatudomány: a rendszeres felülvizsgálat és tervezés, a pontos összegekkel való tisztában levés mondja meg nekünk azt, hogy mi van. Semmi más.

Aki érzés alapján költ, vagy időnként ránéz a bankszámlájára, aztán abból az összegből gazdálkodik, fogalom nélkül van valójában. Azt is megmondom miért: mert nem tudja, elmehet-e nyaralni. Nem tudja betervezni. Körülbelüli értékeket tud. Körülbelüli becslések alapján dönti el, hogy belefér-e valami neki.

Magyarul: puding.

60 hozzászólás

Hofstatter

Olyan opció nincs, hogy a bevétel rovatot növeljük?
Olajat veszünk határidőre, forintot adunk el fedezetlenül.. 😀

A.

ennek csak akkor van jelentosege, ha kozel annyit koltesz, mint amennyit keresel. kulonben eleg lehet a havi attekinto, ha normalisan elsz.

balint

maximálisan egyetértek. pontosan ezért vezettem be én is már múlt decemberben ezt az egészet, csak egy kicsit részletesebben. a magam részéről napi szinten írom a kiadásaimat, kategóriákra lebontva (kaja, pia, szórakozás, ruha, stb), közben egy diagram folyamatosan rajzolja a bevételt (szabadúszóként eseti), valamint a kiadást is. ebből mérleget vonva megvan a megtakarítás, külön sheeten a bankszámla.

tényleg csak így lehet. mondjuk túlbonyolítani nem szabad. másrészt ha nem csinálnék ilyet simán tízezrekkel szegényebb lennék, mert a megbízók véletlenül “elszámolták” magukat. én mondjuk szeretem a szép színes grafikonokat, abból még gyorsabban le lehet szűrni, hogy hogyan is állunk. ja és persze ott lebeg az év végi cél, amit így máris könnyebb megugrani, ha az ember előre tervez.

sokaktól hallottam, hogy hülyeség ezt csinálni, én viszont azt mondom, hogy aki nem csinálja ezt, az azért nem csinálja, mert nem mer szembe nézni azzal, hogy mennyit költ havonta. egyszerűen fél vele szembesülni. rossz neki. sajna, ez egy ilyen kemény világ.

sevenofnine

Nem értek egyet 100%-ig a cikkel. Az állandó méricskélés néha már túl sok szerintem, paranoiássá tesz és korlátol (szerintem!)
Amit én csinálok az az hogy amikor megjön a fizu be van állítva automatikus utalás és rá két napra utal fix összeget egy másik számlára, ergo máris megvan a pénz nyaralásra. Ezen kívül a megmaradt összegből pozitívba maradás a cél

persze lehet táblázatokat gyártani, én is kipróbáltam de olyan érzés fogott el mint a kocsiba a radardetektor ami 10 ből 9x false jelzést ad , ergo csak tudatalatt paráztat..

spamdog

Fejben tartom a dolgaimat.

Off mikor lesz legközelebb plastik nation?

_alesi_

Van aki érzés alapján is jobban átlátja a pénzügyeit, mint mások táblázat alapján. Ez utóbbiak (like me) viszont tényleg jobban teszik, ha táblázatot vezetnek.
Nem azért, mert nem tudok előre tervezni, csupán jó látni, hogy pl. két hónappal ezelőtt mire is ment el 40 rugóm, továbbá mikor jön be 80 pluszba.

szabi

elolvastam, érdekes, bár én szarok rá, mert két éve nyertem egy csinosabb összeget a lottón

kelemenbandi

Én pedig puding vagyok! És nem akarom megnézni, hogy mennyi megy el pelenkára, meg kajára, mert belebolondulnék szerintem. Annyit tudok, hogy cigire, és csekkekre mennyit költök. És hányszor tankolok a kocsiba, hányszor vásárolunk. Ha nagyobb pluszpénz jön, ami eseti, az megy félre, vagy fejlesztünk belőle, magyarán veszünk valamit, amire spórolni kéne. És így megtakarítunk, mert a plusz nem költődik a fizuból élünk.

chabba

én inkább tervezek ÉS szivatom magam, mert nem a számolgatás a nehéz, hanem annak a betartása.

Kiszámolom előre a havi költésemet, hozzádobok 10ezret, a maradékot pedig átutalom egy olyan bankszámlára, ahol nem férek hozzá egy hónapig. Így aztán muszáj a maradékból a tervnek megfelelően kigazdálkodni a hónapot, ami menni is szokott.

Szántó Gábor

Érzésre megy nálam a dolog. Azt nézem csak, hogy a hó végén legalább annyi maradjon, amennyit terveztem. Ha nem marad annyi, felülvizsgálatot tartok, de ez nagyon ritka.

Mivel fogalmam sincs Józsi melójáról, a fenti Excel-es ügyből már-már azt gondolom, hogy olyan megfoghatatlan irodai meló lehet, mint Chandler a Jóbarátokból. Statisztikai adatok refaktoringja.

PeBa

Inkább megszabok egy költségkeretet egy hétre, és abból gazdálkodom. (offolnék: az index mit támadja a zoom-ot dizájn ügyben? Szánalmas.)

neo_21670

@józsi ezt csak így excelben, vagy valami célszoftvert is találtál rá? (chaching meg a többi maces fínomság [sic])

ScoTTT

Meg a tököm…ma már ott tartunk, hogy a személyi szabadságom eme piciny darabkája is megszűnik? GTD presze, de ha van pénzem költöm. Annyit, amennyire szükségem van. Ha marad a hónap végén, akkor jó, ha nem, többet kell a bevételi oldalra tenni. Ez művészet kisapám! Úgy hívják élet! 🙂

efg

Kezdjetek el építkezni, egyrészt mert jó móka, másrészt mert az ember akkor jön rá igazán, mennyire jó tud lenni egy ilyen táblázatféle a mindennapok garantált túléléséhez. 🙂

lix

szomoru h egy nepszeru blogger megelhetesi problemakkal kuzd

sztem vegyel ibm gepeket es marad penz minden honapban nyaralni menni

deal? 🙂

xtal

“Aki érzés alapján költ, vagy időnként ránéz a bankszámlájára, aztán abból az összegből gazdálkodik, fogalom nélkül van valójában. Azt is megmondom miért: mert nem tudja, elmehet-e nyaralni.”

dehogynem 🙂

Balazs

Reszemrol gnucash, bar kicsit tulloves, de erre is alkalmas.

misran

Néha megpróbálom felírni este mit költöttem aznap, sokszor nem emlékszem már rá. Egy időben PDA-t cipeltem és írogattam a kiflit, buszjegyet, talált 20-ast… …egy-két napig, aztán elfelejtettem/elmentkedvem.
Volt párszor hogy pár tízezer egyik napról a másikra eltűnt a zsebből, és majd beleőrültem hogy mi a francot vettünk, nem emlékeztem sem v6-os fűnyíróra sem aranyfogsorra, de végül mindíg kijött hogy csak ettünk, közlekedtünk, számlát fizettünk be.
Mostanában nem írok semmit, nullára költjük magunkat, ha van plusz pénz, abból megcsináltatjuk a pont betojt kocsit vagy veszünk cipőt. Nyaralni nem megyünk mert építkezés van, annak a kiadásait azért írom.
Puding vagyok, érzésre költök, és eddig majd’ mindíg sikerül belőni a rendelkezésre álló összeget :).

bobbyperu

a puding az mást jelent:)

sohasem frusztrálnám magam efféle programokkal. amúgy az már rég baj, ha ilyesmivel kell foglalkoznod..

kodiak

Ez a tema mar nem egyszer fel lett dolgozva ezen a blogon. Hol az elorelepes?

Szerintem amugy sem artana a minosegre koncentralni, mostanbsag mintha a mennyiseg elnyomna kicsit.

György

Ha a példában szereplő 210e nettóból kéne gazdálkodnom, akkor pláne nem írogatnám. De így se írogatom 🙂
Érzésre menni szokott. Nekem az a taktikám, hogy “fizetéskor” ami nagyon fontos és drága, az megveszem, a maradékból pedig megpróbálom kihúzni egy hónapig.

vezérteve

A kommentek között sok kicsi óra van összevissza, ez dizájnelem vagy bug?

Mi is írtuk, 3 hónapig, kiváncsiak voltunk, hol folyik el a pénz, vártuk, hogy kiderül a rengeteg turpisság, a kólára és csokira költött tízezrek, a Tesco helyett kisboltban elköltött vaskos bankjegyek, amiből aztán majd annyit takarítunk meg, hogy halomban áll majd a zsé a sarokban. Aztán kiderült, hogy teljesen értelmes és normális dolgokra költjük azt a kurvasok pénzt. Abbahagytuk (a cost trackinget).

TZ

Van h. a triviális a megoldás, csak nem elég tudományos, hogy elhiggyük 😉
Kincsek vannak itt a kommentekben is.

speed

én oszinten bevallom, itt lettem meggyozve arrol, hogy trackeljuk a penzugyeinket, még másfél éve kábé… azóta tul vagyok vagy otfajta excel tablan, de úgy erzem, egyre inkabb haladok a tokeletes megoldas felé.

Dob

Én is írtam annó ilyet minden kiadásommal (pogácsa reggel, 8 sör délután stb..), de hamar letettem róla mert:
-Többször elfelejtettem
-Teljesen demoralizál
-Nem érdekel

Az utolsó a lényeg. Nem akarom tudni, hogy mennyit költhetek a hónapban még, hogy kijöjjek plusszra, nem akarom tudni, hogy menynit költök kólára, hanem élni akarom az életem. Van egy belőtt életszínvonalam, amit fenn akarok tartani, és nem akarok takarékoskodni pont magamon. Ennyit megérdemlek magamnak.
Nyaralni meg megyek, mert megint kaptam üdülési csekket 🙂

Az excell táblám most leredukálódott olyasmire, hogy “havi fizetés elött és után”, és a fűrészfog grafikon nagy átlaga felele megy, akkor jó…

Zila

én Cha-Ching-ben készítettem egy költségvetést, bár kicsit elmaradtam a vezetésével, ez nem nagy gond, lévén azt csinálom, hogy a fix költéseken túl be van állítva egy megtakarítási összeg amit szépen elteszek a magán számlára. A fix kiadások + megtakarítás után maradó pénzt pedig ész nélkül elköltöm. Extra bevételek (eseti munkák után) mindig megtakarításba mennek. Így nem kell naponta bindzsiszkedni a költségvetéssel, mégis megvan a nyaralás/biztonsági tartalék.

A.

Jozsi, teljesen egyet ertunk.
Amikor emigraltam, volt nekem is nehany honapom, amikor nem csak hogy trackeltem a koltsegeimet, de muszaj volt elore terveznem, hogy mikor mire mit koltok, mi fer bele, mikor lesz sajat agyam, mikor lesz egynel tobb tanyerom, stb. 🙂

Ezek is erdekes kerdesek persze, pl. a tartalekkepzes, stb.

De nyilvan nem kell nyarspolgarnak lenni, nem kell mereven a szabalyokhoz ragaszkodni. Van, akinek segit a tabla, es van, akinek csak az idejet rabolja profit nelkul. Szituacio fuggo. Felevente pl. tartok egy oras review-t a bankszamla felett egy honapos mintan, ahol nagyjabol felmerem a kolteseket, mire mennyi megy el, es jol van-e ez igy. Ezt a jelen szituacioban sokkal jobb tradeoffnak tartom, mint naponta irni, mennyit koltottem ebedre a menzan.

Az uzleti forgalom persze mas kerdes, de azt az adohivatal miatt ugyis konyvelem a teteleket. Ugy latom,ez azert nem volt minden kommentelonek trivialis 🙁

Az indexen volt anno egy cikk, talan az osszel, valamelyik bator ujsagiro megprobalt minimal berbol megelni. Igen tanulsagos volt, marciusra igert folytatast, sajnos meg nem talalkoztam vele.

Ami szerintem leginkabb erdekes volt: hogyan tanulta meg lassan leskalazni az igenyeit: hogyan tanulja meg az ember, hogy adott koltsegvetes mellett nem trivialis, hogy akkor mesz szorakozni, amikor akarsz, nem mindegy, hogy ejjel-nappaliban vagy tescoban vasarolsz, kolbaszt vagy parizsit, milyen tartalekot kell kepezni gyogyszerre… Ezeket igyekszem felidezni, ha elegedetlen volnek az anyagi helyzetem alakulasaval 🙂

hzx

Tavaly szeptember-december viszonylatban csináltam, majd bele őrültem, hogy minden rétes meg kávé árára forintra pontosan emlékezzek és feljegyezzem, de a végén rájöttem, hogy okosabb nem lettem tőle, meg több pénzem se lett, szóval most már sajnálnám rá az időt.

IIsti

Sztem nem az a lényeg, hogy kifli vs bukta, hanem hogy kaja, közlekedés, stb között hogy oszlik meg a péz.

Expert kérdés: hogy könyveled azt, hogyha megtakarításképpen van egy életbiztosításod, ami után elvileg adókedveményt érvényesíthettél volna, ha nem lógtál volna túl a kedvenc kormányunk szerinti “abszolut burzsuj” határon?

Vagy hogy könyveled a céges telefonttámogatást?

yzzy

Nem hiszem, h ez kellene ahhoz, hogy spóroljunk. Egyszerű a képlet: ismered saját háztartásod összjövedelmét, és tudod, mennyi jön be. A bejövő pénz x százalékát eleve félrerakod (előre eldöntöd, mennyit, én pl. alszámlára), és a maradékból élsz. Ennyi. Ha nem tudsz kijönni a felhasználható pénzből, akkor az azt jelenti, hogy túl sokat költesz vagy nem vagy túl állhatatos. De akkor nem is kell spórolni.

kelemenbandi

@yzzy

“Ha nem tudsz kijönni a felhasználható pénzből, akkor az azt jelenti, hogy túl sokat költesz vagy nem vagy túl állhatatos. ”

Vagy azt jelenti, hogy nem keresel jól! Ezt ne felejtsük el! Nem mindenki tud hónap elején tervezhető fix összeget félretenni, és ahhoz nem hozzányúlni. Ha a hónap végén marad, akkor marad! Ha nem, akkor szar hónap volt!

György

kelemenbandi:

Na végre valaki kimondta a lényeget… én speciel örülök minden egyes filléremnek, ami a számlán van, nemhogy még azt alszámlákra utalgassam. Nem fejlesztek gépet már két éve, nem megyek nyaralni, nincs kocsim, szórakozni is max havi 1x, mert ha a hó végére marad 5-10e Ft, akkor már dombon a tanya 🙂

Ezt most nem panasz képpen írtam, de tényleg vannak ilyen helyzetek is.

Asszem

Asszem vagyok, rezsifüggő. Általában 2-3 havonta jön rám a pénzügyi áttekintés roham, ilyenkor új exceltáblát, access adatbázist vagy php-mysql oldalt alkotok, amelyről megállapítom, hogy elérte a tökéletes költségvetést. Két-három napig buzgón töltögettem, jegyzeteltem, google documentsbe mentettem, hogy majd este otthon beviszem a nagy excel táblába az adatokat. Bankszámlát nyálaztam át, minden tranzakciót átkönyveltem…Aztán elsikkadt az egész. Két-három hónap múlva kezdődött ugyanez elölről.

Aztán múlt hónapban megalkottam a tökéletes rezsirendszert 🙂
Csak a bevételek és a nagyobb kiadások (10.000 forintnál nagyobb, nem rendszeres) kiadásokat figyelem.

Ha ebben a hónapban nem fogom alapjairól újratervezni az egészet, akkor tényleg megtaláltam az igazit….

eMeM

A május 9-én kapott fizetést (ami az áprilisi juss ugyenár) melyik hónap bevételeként ildomos elkönyvelni? Én most az ápriliséba írom, jól teszem?

Sőt van egy másik excel fájlom is, ebben a tervezett egyenleg van. Két évre lőre vannak a sorok, és a hóvégi bevétel és kiadás van szembeállítva egymással, plusz egy rekorddal, ami a tervezett bevétel és kiadás. Bevétel ugyebár sima, maga a fizetés, ezt mindenki tudja. Kiadás meg egy középérték. Minden hó végén korrigálom az értékeket. Ebből a táblából átszik pontosan hogy két évre előre hogyan alakul az egyenlegem. Ez jó a tervezésre, mert pl januárban kezdtem agyalni az új gép vásárlásán (friss maces a porondon mellékesen :)). Minden hónap kiadásába bepróbáltam az az x plusz királyi magyar forintot, és kiderült hamar, hogy a május közepe lesz a megfelelő időpont, mert ekkor áll úgy az egyenleg, hogy ha véghezviszem a vásárlást, és másnap kirúgnak és leég a házam és leesik az égbolt, még mindig marad annyim, amit én szükséges és elégséges minimumnak érzek y időnyi túlélésre.

Rk

Az oké amúgy, hogy a 200 nettót kereső Példa Gézát a nagymamája havi 10-zel támogatja?

sithlords

angelday,

Que? en csak annyit mondok, hogy a sok GTD, sok Excel sheet elveszi az ember éleréből sok-sok percet. Elnézést, de én ezt nem értem. Egyszer mond dmeg kérlek, hogy hány percet töltesz ezekkel? tudom, a válasz az lesz, hogy sokat me gis takarítasz.

peaceandlove józsi

rivera

5-6 éve cashlow-val terveztem. Most már nincsenek erőn felüli projektek, két éve income – expense tábla van, tételesen vezetve, persze nem kifli szinten hanem mondjuk bevásárlás 20k, benzin 14k stb, kettős könyveléssel.

Tavaly már volt 1 éves adathalmaz 500+ tétellel, komolyan ki is elemeztem és 2008-ra már bucketes megoldásom van, költség kategóriákkal, havi tervezett kerettel, gördülő egyenleggel stb. Dobozos terméket nem találtam, így excelben bűvészkedem, multi currency, credit és debit kártya, cash, stb, szarrá bonyolítva.

Egyáltalán nem haszontalan dolog, még akkor sem ha nagyobb a bevétel mint a kiadás, mivel így lehet finomhangolni a dolgokon.

Bélám

Excelben variáltam én is sokat, de pár hónap után beleuntam, amikor 3-4 napig nem írtam fel a napi költést. DE: lehet, hogy érdemes lenne közzétenni néhány ilyet file-t, konkrét adatok nevek nélkül?

tótágas

Bélám:

Hogy érdemes-e: persze. Főleg a kettős könyvelős volna érdekes. 🙂

Chrisjazzingup

Mindez szép és jó, de milyen időlebontásban kezeled mindezt? Napi-heti-havi? Illetve milyen időközönként ülsz le és pötyögöd be az exceledbe mindezt?

Csak mert van egy elképzelésem, csak kiváncsi vagyok te mit tartasz optimálisnak.

Legjobbakat,

Chris

sithlords

angelday,

okés, értem. azt hiszem én erre képtelen lennék. de mondd még is, mit nyersz vele? én mindig ugy voltam vele, h. több pénzem nem lesz tőle.
lehet nem elég gtdvagymi, de ha félreteszek x pénzt, a többi elköltöm, nem ugyanott tartok? nalam van egy hatar ami ala nem huzom az ovet.

ha jol emlekszem egyszer valami olyasmit, irtal, h. tudod, pl egy uj teniszcipo kell egy evben, arra is felreteszel minden egyes honapban 2e forintot?

AlieN

Fátter, jó ez jó ez, de még mindig nem értelmes a rendszer.
Ha az 50000 megtakarítás, akkor az egyenleg a végén micsoda? Valamint ez a havi 25000 félretevés is egy megerőszakolása a problémának… Miért ne lehetne “akárhogyan is” félretenni 100000-et a célzott hónapra? Például nem költségként felíni, hanem új bevételi forrásokból finanszírozni, vagy bármi. Abból a szempontból, hogy adott hónapban rendelkezésre kell álljon egyáltalán nem érdekes, hogy honnan van. Előre beírni és előretekintve nézni, hogy annak a hónapnak az egyenlege mikor megy nulla fölé (a 100000-es horvát birkával együtt) és akkor tudod, hogy jó a terv. Pont ez lenne a lényege a tervezésnek, amit már többször végigrágtam veled.

Ez így egyszerűen nem konzisztens, csak úgy működik, ha te fejből tudod, hogy az a 25000 amit beterveztél, hogy félreraksz, az tulajdonképpen még nálad van, de az 1000 forint ebéd, amit ugyanúgy beírtál már nincs. Legalább ne egy oszlopban vezetnéd a kettőt. Így nem tudsz egyszerűen leltározni se… Csak úgy tudod meg hogy hogyan állsz, ha fejben (esetleg egy újabb excelben?) újra összeadod, megfelelő előjelekkel a tételeket. De ahogy megbeszéltük, hogy nem is teszed ezt soha. Pedig mégegyszer mondom fontos tudni, hogy mi a különbség az excel tábla által mutatott spórolt pénz és a ténylegesen zsebedben lévő között. Pont azért hogy rájöjj a hibákra. Én éves szinten kb 100000-200000 Forintnyi hibát ejtek a sajátomban. Ami elhanyagolható, ha 20M a tartalék, de nem, ha éppen ennyi kéne, hogy túléld a hónapot.

rivera

szerintem itt a koncepció a lényeg. tervezel vagy sem. aki regisztrál, nem fog tudni tervezni. terv nélkül pedig elég ad-hoc tudnak alakulni a dolgok. a regisztráció, könyvelés mélysége már csak részletkérdés. persze minél mélyebb, részletesebb, annál egyszerűbb tovább tervezni. ez egyszerűen döntés kérdése, élni bele a világba vagy előre gondolkozni, habitus

AlieN

Az nyílván nem tartalmas válasz, hogy az egyenleg az egyenleg. A havi egyenleget a hónap végén nem takarítod meg? Így hangzik a kérdés. Illetve mi van, ha az egyenleg mínusz? Akkor nyílván a megtakarítás terhére tudsz átkönyvelni ennek javára. Ha a megtakarítás mindig annyi amennyit félre tudsz rakni a hónap végén, tehát amennyi megmarad, és ezt el is könyveled megtakarításnak, akkor az egyenleg mindig nulla lesz, szóval nem hordoz információt. Erre akartam rávilágítani.

Bauxit

Érdekes ez a kérdés, szerintem aki magát is profin menedzseli, az a munkához hasonló profizmussal áll hozzá.

ad absurdum a kepviselok bemondasra irjak le a koltsegeiket.. mindenki vonja le a kovetkezteteseket maga

Én is tervezem a saját excel megoldásom, a legtöbb kiadásom bankártyára megy, ilyenkor számla eltesz, amikor kedvem van excelbe betáraz.Ha készpénzt veszek fel, akkor az simán készpénz lesz. Így pl tudom követni, ha esetleg elveszik/lopodik penzem, ami sajnos elofordul,
plusz ha valami adatot nincs kedvem bevinni, akkor bankszamlakivonatrol masolom be.