Vacek és az öreg

Vacek megállt a buszmegállóban. Egy idős néni volt ott, a szatyrában kotorászott. Eső utáni idő volt, kellemesen friss, nyár esti levegő. Vacek arra gondolt, hogy a tóban ilyenkor feljönnek pipálni a halak. Fejessalátáról és tojásos nokedliről ábrándozott.

Amikor belépett az öreghez, csend volt. Vacek tétován tette fel a kérdését.

Azt jól érzékelem, hogy sem a LOTR-ből, sem az SW-ből nincs még HD kiadás? Ami eddig van (mind a kettőből) az HDTV, de a proper még meg sem jelent?

Az öreg megfontoltan válaszolt:

Rákeresni ugyaniyen erővel tudnál te is Amazonon, Wikipedián, úgyhogy inkább rád hagyom.

És azt jól érzékelem, hogy a HDTV minősége elmarad egy “proper” Blu-ray 720p-től? Ha igen, miért?

Az öreg szívott egyet a pipájából, kieregette a füstöt, mielőtt válaszolt volna.

Először is egy proper Blu-ray 1080p. HDTV vagy 720p, vagy 1080i, de ami a fő különbséget okozza, az, hogy limitált a sávszélük a levegőben adásnál is, de a rengeteg HD-csatornát kínálni akaró kábelszolgáltatóknál még inkább. Jóval erősebben (veszteségesebben) vannak tömörítve már adásra. Ezt még a ripper mégegyszer újratömöríti neked.

Sok videofil van, aki tiltakozik meg panaszkodik, hogy csak X kábelszolgáltató Y városból ne legyen a forrás, mert azok borzasztóan tömörítik már a HD csatornáikat, mert túl szűken vannak sávszéllel.

Ráadásul tévéadás felvételénél csatornalogók is lehetnek, vagy soron következő műsort reklámozó, breaking newst író beúszó hirdetések, adáshibák.

A tévéadás tévésorozatokra való, amíg nem jelenik meg belőle a DVD / Blu-ray.

Vacek eltöprengett a válaszon. Morzsolgatni kezdte a terítő szélét.

A kérdésem másik része a forrásra vonatkozik: a HDTV milyen anyagból dolgozik?

Az már a stúdió, csatorna, adó belső ügye. A cél, hogy pont annyira legyen szar, amennyiért még az emberek nem mondják le a tévéelőfizetésüket.

Blu-raynél a cél, hogy meggyőzzék az embereket, hogy érdemes ezért prémium pénzt fizetni a sima DVD helyett.

Ezen a ponton az öreg megráncolta a homlokát.

Mégis, milyen gyakran nézel te eredeti, kétrétegű 8 gigás gyári DVD-ket? Én nézem mondjuk a Lostot 720p hdtv ripben, amikor adják, ami szép, aztán az évad végeztével megveszem Amazonon DVD-n, ami szintén teljesen jó, és az utóbbit preferálom. Ne az 1-2 CD-s XVID ripekről gondold, hogy annak bármi köze lenne a DVD minőséghez.

Van elég sok gyári DVD-m itthon olcsó drága egyaránt, egy rendesen HD-re masterelt anyagról elsőre megmondom, hogy nem DVD. A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha HDTV-re kiadják az adást, akkor az mennyiben más, mint a – majdan – kiadott Blu-ray változat. Tehát, hogy ugyanaz, csak a tévéadó általad már leírt minősége piszkít bele, esetleg eleve teljesen más encode.

Mindezt márpedig azért firtatom ily kitartóan, mert ha a HDTV nem sokkal jobb minőség a DVD-nél, akkor a library címeimet nem fogom letölteni abban a kiadásban, inkább megvárom a rendesen kimasterelt Blu-rayt. A Matrix például ilyen.

Az öreg újra pöfékelt egyet a pipájából. Ezúttal jobban megfontolta a választ.

A Magyarországon forgalmazott DVD-k sajnos évek óta igen silányak, túl sok hangsávot próbálnak rányomni, cseh-román nyelven egyberaknak minket, így aztán kevés bitrate marad videóra. Felüdülés egy amerikai “region 1” kiadás.

Attól még az egy tévhited marad, hogy DVD nem lehet jó minőségű, és hogy olyan baromi nagy a különbség főképp egy kis szaros agyontömörített 720p-hez képest. Eszed a HD klub hype-ját racionalitás nélkül.

Amerikában a HDTV még inkább árucikk, mint itthon, a Blu-ray is az lesz idővel világszerte.

A HDTV és Blu-ray kiadásnak köze nincs egymáshoz, mint ahogy köze nincs a kritikusoknak gyorsan legyártott DVD screenereknek a majdan kiadott bolti DVD kiadásokhoz.

Pont így a racionális számomra is, mármint az, hogy a HDTV nem sokkal jobb minőség a DVD-nél, csak utána nem vagy következetes, hogy aztán mégsem az eredeti Blu-ray érdekel, hanem annak 720p-re újrakonvertált változata. Fura kettősség ez, most akkor adunk a minőségre vagy sem?

Maradjunk abban, hogy release válogatja, és ami forrásnak HD DVD vagy Blu-ray volt az nem lehet rossz választás.

A Phantom Menace HDTV változatán bizony igen elszontyolodtam, míg a rendes Blu-ray 720-asok teljesen hibátlanok.

A DVD video minősége meg olyan, amilyennek le van specifikálva. Attól jobb nem lehet, ha megfeszül se. Nekem egyébként a DVD videó azért sem kell, mert nagy. Ugyanakkora méretben simán be lehet szerezni a jobb, Blu-ray-ről konvertáltat. Én erre utazom. Állításom továbbra is az, hogy ezek a filmek jobb minőségűek az akármilyen “frankó” DVD kiadásnál, még akkor is, ha 1080-ról méretezték vissza.

Megpróbálhatjuk ettől még bebizonyítani, hogy egy Blu-ray 720p convert gyengébb minőségű egy duplarétegű “region 1” DVD-nél. Annyira azért nem hiszek benne.

Simán lehet, hogy valaki inkompetens vagy felelőtlen a folyamatban. Voltak kezdeti HD lemez kiadások, amik nagy botrányt keltettek, hogy mennyire gyengék. Neked meg még bejön a HD vagy Blu-ray kiadás után még az amatőr munkás is, aki kisebbre konvertálja.

Amit mondassz, hogy a DVD minősége olyan, mint amilyennek le van specifikálva abszolút tévedés, hiszen veszteséges tömörítést alkalmaz a DVD, Blu-ray, minden videós dolog. A CD Audio az, ami 44khz/16kbit és kész, de persze még ott is vannak remasterek, nagyobb gonddal előállított új kiadások.

A videós dolgokban meg van szabva, hogy mekkora felbontás, milyen codecek használhatóak, de a minőségnek nem ez a fő megszabója.

Az már a használt enkódoló okossága, az azt használó ember hozzáértése, akár hogy az illető enkóder mennyire passzol az illető anyaghoz. Képe válogathatja, hogy egy megadott méretre vajon a QuickTime, a Photoshop vagy a jpeglib enkódere fog szebb képet generálni. Semmiféle veszteséges tömörítési eljárásnak nincs egy igaz tökéletes matematikai egzakt megoldása. Mindig van lehetőség javításra, még az MP3-enkódereken is javítanak, kísérleteznek folyamatosan.

Pontosan ezért is olyan jó a gyári DVD — hát még a gyári Blu-ray — minősége a ripekhez képest: kapnak helyet rendesen, a tömörítés veszteségessége így az emberi szem számára gyakorlatban észrevehetetlen marad.

A felbontáskülönbség sokkal kevésbé észrevehető, mint a túlzott veszteséges tömörítés artifactjei, vagy mondjuk a rip készítése közben elcsúszott kép-hang, vagy a film közepén 5 perc ugrás, mert rossz volt az AnyDVD Blu-ray védelem leszedője hozzá. Hányingert keltő.

Az én állításom végeredményben az, hogy ez nem igaz, hogy a Blu-ray 720p ripek jobb minőségűek az akármilyen frankó DVD kiadásnál, helyette gyakorlatilag azonos minőségi színvonalat képviselnek.

A normál DVD pedig emelett kínál univerzális lejátszhatóságot akármilyen eszközön, elfogadható árat, gyárilag összeállított csomagot, menürendszert, jelenetválasztást, feliratokat. Nem kovács pista általános iskolás enkódolja őket az otthoni pentiumján lopott szoftverrel, aki közben azon versenyez, hogy hamarabb kiadhassa, mint a szomszéd béla. Ezért is olyan gyakoriak a PROPER, REAL.PROPER, RERIP kiadások a 720p ripek közt is, mint a scene bármely tagozatán.

A megbízhatóságot és az egyszerűséget áldozod be egy normális esetben marginálisan jobb videóért.

Vacek érezte, hogy a beszélgetésnek hamarosan vége lesz.

Nézhetjük ezt akármilyen irányból, továbbra is azt hiszem, hogy az összes érved az, hogy a nem proper HD release-ek bénábbak, mint egy gyári, rendesen masterelt DVD. Márpedig szerintem kell lennie vállalható, minőségi világnak a Blu-ray, HD DVD és DVD lemezek mellett is. Sőt.

Pontosan ezt mondom. Sokkal jobb választásnak tartom a gyári DVD-t az ilyen erősen kompromisszumos ripeknél, ha már ennyire fontosnak érzed ezeket a filmeket, és a teljes Blu-rayt még sokallod.

Van világ a DVD lemezeken túl is, hogyne, mint az Apple TV és egyéb lemeznélküli megoldások. Van jópár kísérlet belőlük az usában, és tesztelgetik is naphosszat, vajon melyiknek sikerült jobban belőnie a minőség-sávszél rátát.

Csak ezek — ha tényleg jó minőséget kínálnak — nem egy eleve veszteséges forrást tömörítenek még kisebbre újra, hanem egy jobb forrásból dolgoznak, mint amiből maga a Blu-ray kiadás is készült. Ezek a kiadások nem szabnak maguknak régi CD és DVD méretű határokat. Ez az egyik legnagyobb antiminőség megkötése ezeknek a warez ripeknek, a filmtől, hossztól nagymértékben független fájlméret.

Lehet egy folyton mozgó, eseménydús akciófilm, akkor is márpedig legyen 720p a felbontás és fixen 4.4 GB, hogy ki tudd írni régi DVD-re, vagy lehet “beszélő fejek egy szobában”-típusú művészfilm, akkor is ugyanez a megszorítás.

Az iTunes-ban minden film eltérő méretű, ahogyan a fix méretű DVD és Blu-ray lemezeken is: attól függően, hogy mekkora méretben fért el jó minőségben a film, el tudják eldönteni, hogy mennyiféle plusz hangsáv, extra férhet még rá.

Vacek értelmezte a hallottakat, mielőtt újra az utcára lépett. A levegő még mindig friss volt, de már sötétedett. Megszaporázta a lépteit, ahogy hazafelé vette az útját.

57 hozzászólás

fulopszabolcs

Továbbra is állítom, hogy nem a felbontás dönti el, hogy egy film jó-e vagy sem. Az csak harmadrangú kérdés.
Ezekben a bizonytalan időkben nem érdemes ezen görcsölni.

_alesi_

Nekem tetszett a jelenleg közkézen forgó 1080-alike LOTR is, nem tökéletes, de azért jobb a DVD-bél.

a tatu

a piros a végén nem beszél jól 🙂
_igényes*_ 720p egyértelműen jobb egy azt megjeleníteni képes eszközön, mint egy dvd. pont. a 4.4 giga fix méret sem áll, de ne vessszünk el a részletekben.

*igényes: a nem speed release scene cuccok, hanem mondjuk hdbits internal (ctrlhd, esir) kiadások.

a tatu

bocs, az Öreg. és a post természetesen gyönyörködtet. 🙂

human

A 720p még a HDtv rip is többnyire jobb mint a dvd – akár a gyári. Főleg nagyobb képernyőn. Egy kivétel a 40 perces sorozatok 1 gigában, mert ott beúsznak a kockák sokszor sajnos, annál előforddulhat, hogy az R1 kiadás tényleg jobb.

Itt egy két perces poszt, hasonlításnak (és ez az anamorf vagy milyen dvd kép, azaz mint látható 1024 széles, betömörítették az anyagot a “sötét” sávokba is)
http://filmbuzi.hu/archives/2007/06/13/hd-filmek-ahonnan-nincs-visszateres/

De mintha már itt a plasztikon is lett volna valami diggelt hasonló képekkel.

kbalage

Biztos csak a tömörítés technikája miatt, de nekem egy 720p-s quicktime mozielőzetes _sokkal_ jobb minőségűnek tűnik mint bármilyen DVD-s anyag. Érdemes lenne egymás mellett összehasonlítani egy Itunes-ról vett filmet a DVD kiadással.

a tatu

ad: ofkorsz, a hdtv ripnél esir sem isten (meg persze amúgy sem), de br/hddvd forrásból dolgozva jobbat tudnak produkálni, mint egy akármilyen referencia dvd. szerintem. de lehet hogy hd sznob lettem 🙂

jplush

Nem erte meg a ket orat. 🙂 Az ilyen hosszu blog bejegyzesek nem eletkepesek. Atfutom, hogy milyen hosszu es ha mar csak fele ilyen hosszu akkor sem allok neki elolvasni.

Mefi

Hát, nálam megérte, jobban preferálom a hosszabb, tartalmasabb bejegyzéseket. 🙂

klarky

Sajna ez nekem is nagyon hosszú volt, úgyhogy skippeltem a postot.

De miért bordók a kommentek betűi?

klarky

off leszek, de muszáj

AD, csak hogy tudd meg mire képes az, aki IE-t használ…

Régi újságkivágásokat rendezgetek és ezt találtam (részlet egy cikkből):

“…tegnap a MOM-ban vettem egy thai csirkés tésztát, és nem ültem ám le a McDonald’s és a mozi között félúton a műanyag székekre, hogy basz műanyag villával megegyem, de gyorsan, a sok f…m ember között, hanem hazahoztam a cuccot, és itthon kényelmesen elfogyasztottam! HA! Fuck the system!”

Ki írta és mikor? 😎

balint

Szerintem hatázottam megérte. Az ilyen jellegű postokért jár az ember a plastikra. Szellemes, gondolkodtató, és ízes. Gyönyörű. THX József

Bálint

A HDTV szabványban benne foglaltatik az 1080p is…

Józsi! Kevered a szabványokat. A HDTV egy megjelenítési szabvány, csak arról szól, hogy hány pixel, hány szín – nincs szó codec-ről. A BluRay esetén viszont ez utóbbi is a szabvány része. Maximum a HDTV szolgáltatók által alkalmazott tömörítési eljárások minőségéről lehetne írni.

Stephen Colbertné

Gyönyörű írás, az élet nagy igazságai vannak benne elrejtve, felolvastam a fiamnak esti mesének.

Köszönet érte!

miles

Szabó Gyula – Magyar Népmesék hangja – járt végig a fejemben az öreg ‘beszéde’ alatt.

Plusz Geszti Hasselhoff hangja, amikor őt utánozva mondja: ‘Máttyáss királly kiíírt egy tendört’ …

eFi

Szerintem nagyon jók ezek a terjengős postok fátter! Én spec. ha meglátom, hogy ilyen hosszú, örömmel teszem be a tejesKV folderbe a reggeli mellé 🙂
HD bandwagon: pont a héten kezdtem elcsábulni én is – egyenlőre csak búváros filmekkel, de már földhöz vágott. Hogy hozzá is tegyek valamit az egyetemes tudáshoz, íme a Házi-mozi.hu cikke: Képméret és képfelbontás

PAStheLoD

Szépen végigbólogattam a posztot, kéket is piroskát is. Amit mellétennék, amit piroska is mondott, csak nem egészen így, az a méret és felbontás kapcsolata. Lévén ha egészséges méretű a cucc, akkor azért kijön a felbontásbeli különbség. Tehát a 4,4 gigás DVD ócckúl MPEG2-je a maga kis felbontásán lehet szép (nem túl jó hanggal), de szarba alázza a 720p x264-gyel meg mondjuk mp3 v. ogg v. ac3 hanngal. És kifér mind a 2 egy DVD-re. Ha elbíbelődsz a korongokkal (megveszed/levásárolod+kiírod) akkor akár már játszhatsz a DL lemezekkel is, és akkor a kérdés egyenesen a vicc kategóriába helyeződik át, lévén az eredeti DL-eseken mindig extrák vannak és egyéb szemét (lásd román hang), míg ugyan akkora méretben (7.1 giga) 720p-s scene minőségi rilíz a másodperc törtrésze alattt fogyasztja el mind a két réteget villásreggelire.

És ha már rászánsz sok gigát egy filmre (főleg ha korlátos csomaggal álodtt meg az úr/upc), akkor megéri megvárni a retail bluray-ripet. Azt nem pistike csinálja, hanem Hans az erőművel és utána ezt árulják a Triádok indokínában jópénzért illetve Vlagyimirék a moszkvai piacon. 🙂

És már előre örvendek, ha végre lesz egy FULLHD monitorom, akkorra már talán lesznek x264es (ac3-as vagy ekvivalens) 1080p-s rilízek is, és ugyan lehet, hogy két DL lemezre kell majd kivésni a mátrix nyócat, meg még húsz megabittel is egy hét alatt jön le, de az penge éles lesz meg kristály tiszta és hype ide vagy oda, az már 21. század lesz.

Ergó, minden megvásárolt DVD-vel nő a majdani veszteség, amikor mennek a /dev/null-ba. :]

Handras

Fatter: mi az, hogy a HDTV mit hogyan? Nincs olyan, hogy HDTV film, vagy lemez vagy akarmi. Van HD adas, meg van HD lemez (pl blu ray), meg van SD adas meg SD film (pl dvd), meg van HD film (pl 720p xivd, vagy 1080p mov stb)

Es van a HDTV amin megnezed ezeket.

Ha a vegere ezek kiderulnek nem szoltam, de tul hosszu volt a post faradt szememnek igy vasarnap reggel 🙂

a tatu

PAStheLoD, már most kijön kb mindenből 1080p-s (fullhd, ha úgy tetszik) riliz, 8-12 gigában (példa a frissek közül: There.Will.Be.Blood.2007.1080p.BluRay.DTS.x264, 12giga)

Atis

fátter, nem volt vele semmi gond, ilyen a magyar nyelv 🙂
tedd vissza az eredetit 😉

Atis

amúgy nem tudja vki, mi van a szánival? valszeg lemaradtam valamiről

spamdog

AD : naná hogy interlace-es így fele akkora sávszélességet kell megvásárolni a műhó’d transzponderén amit arany/platina/gyémánt árban mérnek.

Handras

Ad: ahh ertem mar 🙂

a 1080i-nek van am mas elonye is, megpedig az, hogy 50Fps-t latsz, ezert sokkal folyekonyabb a kameramozgas. Felteve, hogy a deinterlacer a megjelenitoben szepen ossze tudja fesulni.

DnP

AD: gyari dvd9es kingkong annyira szar miutan megneztem a 8 gigas HD rippet, hogycsak na. HDben szorszalakat siman szamolgatod a kis majmocskan, mig DVD-n csak egy szurke maszat… szoval nem ertem mit erolteted a DVD-t. Lejart lemez. Lehet, hogy valami lama rippet neztel? Csak ESiR, vagy CTRLHD releaseket szabad szedni, illetve az erre epitett dual hangos cuccokat. Mast nem eri meg.

Zila

wice: ha neked anyresults.net jön be (néha) akkor bizony túszul van ejtve a böngésződ. Valami okos kis hirdető program befészkelte magát a gépedre. A probléma a te rendszeredben van, mi innen nem fogjuk tudni megoldani, de még reprodukálni sem (hacsak nem teszünk fel egy spyware-t mi is, de azt nem tudok feltenni mert nem futnak osx-en, se ubuntu-n)

al

DnP

Persze hozzuk ide a King Kong-ot, ami 3 órás. Egy átlagos hosszúságú dvd film, amire nem basznak 5-6 hangsávot simán veri az ilyen rip-eket. Legalábbis nálam a HD tv-n ez látszik. Arról nem beszélve, hogy egy rndes dvd lejátszó 1080p-re felkonvertálja a dvd-t, az pedig rendben lesz. Magyar illetve regiós kiadások is vannak egész jók, csak néhány kiadó szándékosan erőlteti a HD cuccokat. Azaz egy mai warner kiadás (nálunk az FHE hozza őket) köszönő viszonyban nincs egy 3-4 éves dvd-vel. Egyszerűen elkezdtek direkt rontani a minőségen, hogy jobban látszódjon a HD előnye. Egy mai universal R2 kiadás pl. teljesen rendben van. A gyári cuccoknak meg van néhány előnye:
– ha majd senki nem veszi, akkor nem lesz mit rippelni mert csak szart adnak ki
– én a polcról leveszem és berakom a lejátszóba, gyári menü mire bejön nálam beállítva a házimozi, ott a szörpike és a rágcsa. Aztán play és szakít a dts vagy a dd 5.1.- Ha kedvem van angolul nézem, ha nincs akkor szinkronnal. Ha kedvem van, film közben váltok hangot és bekapcsolom az angol feliratot, hátha én nem értettem.

Soroljam még? Mióta elkezdtem filmeket venni nem igen töltöttem le semmit.

A.

mindig irigyeltem a nagyot hallokat, hogy eleg nekik egy kommersz hifi, nem kell megvenniuk a nautilust. irigyeltem az alacsony embereket, mert nekik az A4-ben A8 kaliberu a terkinalat.

most meg orulok, hogy leszarom, hogy dvd vagy hd vagy 1960p, ezzel rengeteg penzt sporolok.

DnP

AL: HD vinyo beizzit, dugig filmekkel, Klikkelek egyet, film indul helybol, menu nincs, az ugysem kell senkinek, hangsavot, feliratot akkor valtok amikor akarok. Mi is akkor a problema? ESiRek rendszeresen vagy 10 nyelvet beleloknek SUBkent, szinkron meg lejon hozza innen onnan. Nekem is van jonehany DVDm, es nem a 600FTos valtozatok. Eredeti gyurukura diszdobozban, gladiator extra 9000ert es sorolhatnam meg. (kingkong is 🙂 ) Viszont utobbi idokben nem veszek mar, mert nagysagrendekkel jobbat ad a HD ripp, megha csak 720p is. 1080 pedig egyenesen leugrik a nem tul nagy (82es) LCD-mrol.

fater

Nem az 1080i és p vel van a bajom, hanem azzal amire Bálint is utalt.

Persze értem én mit akarsz 😉

dawe

Eurosport kocka megfejtés:
Épp egy mozgásban lévő jelenetről (azaz mozgó kameráról) készült a screenshot. Ugye az interlész olyan, hogy először a páros, majd a következő lépésben a páratlan sorok kerülnek frissítésre (vagy fordítva). De a második lépésben már egy másik képkocka sorai kerülnek a képre, ezért van vízszintes szétcsúszás a függűleges éleken mozgás esetén.

És miért nem csúzsott szét az eurosport felirat? Mert az mindkét képkockán ugyan ott volt.

al

DnP

Nekem kell a menü. Meg az extra is. Nem reklámzabáló vagyok, csak csipegetem az ínyenc falatokat. Akarom látni, hogy rendezte Tarantino a fül levágást a Reservoir Dogs-ban. Mármint az eredeti elképzelés szerint. Akarom látni az Oldboy-hoz tartozó 4 órás videónaplót, ami akár egy a film készítésről szoló doku filmnek is elmegy. Ezeket nem adja a rip. Persze szebb egy HD rip Planeth Earth, de nekem kell rá a magyar hang, mert Attenborough-t úgy szoktam meg. Szóval a rip nem az én világom és egy jó minőségű dvd remek képet ad. Kivéve ha az ember túl nagy tévét néz, túl közelről. Ott viszont nem a minőséggel van a baj, hanem az emberrel 🙂

Mike

mondjuk nezzetek egy fullHD kivetiton a dvdt meg a hdrippeket, aztan mindjart kijon h mi a kulonbseg. kis meretben, rossz minosegu megjeleniton termeszetes, h sokak szamara bohockodasnak tunik a hd.