Roland Garros 2008 férfi egyes döntő

capt002e3a1e37144e7d9e0db6a2c964d864france_tennis_french_open_xrog137.jpg

Rafael Nadal a legnagyobb király salakon 2008-ban.

Végignéztem és végigszakkommentáltam tátott szájjal a Roland Garros döntőt, ami kevesebb, mint két óra alatt fejeződött be. A Bika olyan szinten mérte meg a világelsőt, amire azt hiszem a tenisz történetében régen volt példa.

Az első szettben kiosztott egy 6-1-et, György minden nyert pontért emberfeletti erővel dolgozott, aztán a másodikban már-már úgy látszott, hogy Fedó pariban lesz. 3-3-ig együtt mentek, nagyon szoros volt, aztán Rafa lebreakelte, ahogy kell, és be is állította a 6-3-at. A harmadikban Federer szétesett, mint a 2003-as Szőke Mátyás Muscat Ottonel, így lett végül BAGELLEL (!) vége: 6-1, 6-3, 6-0.

Azt figyeltem meg a meccs alatt, hogy Federer akármilyen jól játszik, ahhoz, hogy megverje a Bikát emberfeletti teljesítményre és precizitásra van szüksége. A mérkőzés során végig. A második szett elején tudta tartani a parit, de aztán nem tudta megcsinálni a 4-3-as breaket, aztán Nadal hozta a sajátját, és onnan már nem volt megállás. Ha a meccs során végig azt a tempót tartotta volna, akkor lett volna esélye megszorítani a spanyolt, és fontos labdákon keresztül kikényszeríteni, akár tie-breakerekben a győzelmet.

Rafael Nadal bebizonyította, hogy salakon egyszerűen döbbenetes formában van. Olyan mentális nyomást képes kifejteni, rommá, péppé, zsíros vajjá köpüli az ellenfeleit. Federer hiába üti a lasztit, kegyetlenül, ott van egy alig hibázó balkezes fal. Rettenetes látni, milyen kurva jó ez a salakjátékos.

Nadal sorban negyedszer vitte a Garrost, 18 éves korában, életében először is ő vitte, és most is. Értsd: amióta a korba ért, senki nem tudta megverni Párizsban.

Nadal már össze sem esett, fel se szaladt az övéihez, egyszerűen dominálta. Övé a nyerő mező.

Gratulálunk Nadalnak, őszintén, így kell megmutatni, így kell a világelsőt leiskolázni. Hibátlan.

Ez a mai mérkőzés egy első körös kvalis játékosok lerakásának elment volna, de a világelsővel való döntőhöz méltatlan volt. Az egész világ értetlenül áll az esemény előtt. Szar lett a kedvem is.

19 hozzászólás

Fudge

6-1. Idáig ez várható volt sajnos.

Fed csak akkor tudná megszorítani, ha beütné pályára a labdákat, addig esélye nincs.

Azért ez messze van a legszínvonalasabb tenisztől, ahhoz Fednek nem szabadna hibáznia.

Volt egy Sampras-Agasi derbi, mindkét fél gyakorlatilag tökéletes teniszt játszott, 1 ponton múlt a meccs. Na az valami volt…

VVega

Pedig hogy kapta az oltást Verdasco, majd Almagro is, hogy már előre feladták, féltek Rafatól stb. Hát most bebizonyosodott, hogy nem volt igazuk. Ezzel a játékkal Fedex bárki más ellen nyert volna. Lehet, hogy nem három szettben, de nyert volna. És őt, a mindenki felett állót oktatta, mit oktatta, alázta valami nem evilági teljesítménnyel a spanyol. A sok hiba jelentős részét egyértelműen Nadal kényszerítette ki ugyanis.
Talán még jobban az ő birodalma a salak, mint Federeré a fű. Lehet, hogy idén GS nélkül marad a svájci?

Fudge

VVega: tévedés. Ma Federer jóval tudása alatt játszott. Ezzel a játékkal megszenvedett volna bárki ellen. Ha ma hozta volna a legjobbját, akkor meg lehett volna szorongatni Nadalt, de akkor sem lett volna könnyű meccs és akkor sem biztos hogy győzelem lett volna a vége.

Azt nem hívjuk kikényszerítésnek, mikor valaki azért ront, mert nagyon pontosan vagy keményen akar ütni.

Hiányoztak a nyerők, ki nem kényszerítettből meg annyit ütött, mint még soha. Nadal “csak” azt hozta, mint az egész torna során, erre lehetett tőle számítani. Csak arra nem, hogy Federer ennyire tudása alatt fog játszani.

marchello

pontosan az ami a képen van, csak süss még elé hatost is 😛

VVega

Szerintem kb. így vagy még rosszabbul játszott Monfils ellen, mégis megverte. Ugyanígy győzött volna mindenki, csak talán Nole ellen nem.

A ma látott Nadallal szemben meg aztán hozhatta volna a legjobb salakjátékát, nyerni semmiképp sem tudott volna. Szerintem.

csikszem

Bagettnek olvastam és azt hittem, hogy Nadal karjára kell asszociálni a fenti kép alapján. Kapufa.

Fudge

VVega:

Nadal ellen 144 labdamenetből 35 ki nem kényszerített, 31 nyerő

Monfils ellen 286 pontból 30 ki nem kényszerített, 87 nyerő

Nem játszott jól Monfils ellen sem, de ez a mai serintem élete legrosszabbja volt.

iRaky

Rafa elég gyoran elpicsázta Fedexet. Meg is lepődtem rajta… De a spanyol most emberfeletti volt! Angelday mit fogyasztott a meccs alatt? 🙂

Gn

“Idén a Jedi-erőm azt mondatja velem, hogy Federer megcsinálja a döntőt. Meg.”

lol

Gn

nem fikázásnak írtam, csak visszafelé szoktam olvasni a bejegyzéseket, és hangosan felnevettem, amikor ehhez értem egy korábbi postban 🙂
a spammelő köcsögöt miért nem raktad ki?

Gn

a két hozzászólásom között csak 1 hozzászólás akad.
de lehet, hogy csak engem zavar a politika…