Szifon Me

stevej.jpgTegnap az Apple bemutatta a harmadik széklábát, az iPhone új változatát.

3G: van benne.

GPS: jól láthatóan a dobozból csak egy megszokott Google Maps-t kapunk, ami kellemesen animálva mutatja a pontos pozíciónkat, a térkép pedig szépen 1 pixeles shifttel mozog, ahogy mi is haladunk. Nekem az (lenne) a megfejtésem, hogy landscape-be kell forgatni, és úgy autóba helyezni a töltővel, hogy valamiféle értelmesen használható GPS-t kapjunk, de nem tudok róla, hogy lenne benne ilyen mód. Másrészt a GPS Google Maps navigáció meg ugye letöltéshez kötött, így rengeteg helye van a szokásos navigáció fejlesztőknek valami normális, lokális navigációt készíteni — kérdés, hogy kell-e ilyen és kidobjuk-e a PNA-nkat. (Alapból nem fogja tudni, de én egy olyan alkalmazásra vágyom, aki lekérdezi a haverjaim GPS koordinátáit, és berajzolja nekem a térképemre.)

iPhone 3G: a “té” fogja árulni, egyelőre nem tudni, mikor. Az Apple honlapján van már rá link, innen értesülhetett a világ róla, hogy nálunk is lesz, még idén. Nekem két belső forrás is azt erősítette meg, hogy ősz előtt ne álmodjunk róla, de inkább az év vége reális. Árakról és percdíjakról egyelőre semmi információ nincsen.

A Gizmodo szerint a telefonokat a kiskereskedelmi egységben kell majd kötelezően (kompulzorikusan! mandatorikusan!) aktiválni, ami egyértelműen megnehezíti a beszerzést. Angliában az O2 bejelentette a prepaid szifont, viszont egyelőre szintén árak nélkül.

A szifon kinti, hűségnyilatkozattal megnövelt (vagy ha úgy tetszik, lecsökentett) ára: 199 dollár a 8 gigás modell esetében, azaz kb 31 ezer forint.

Magyarországon a beszerzés egyelőre egy sor kérdést vet fel. Boltban kell majd aktiválni? Valószínűleg úgy, mint Ausztriában, igen. Lesz feltöltőkártyás változat? Nem tudni. Lehet függetlenül vásárolni? Nem tudni. Ára 40 ezer alatt lesz hűséggel? Nem tudni. Tudjuk majd szervízbe vinni, ha gáz van? Túl korai kérdések még. Az biztos, hogy nem fogjuk megvenni ilyen olcsón, kizárólag legálban. Döntési utak:

A) megvesszük függetlenül, vagy prepaid kártyával szürkén kvázi garancia nélkül, és hekkelünk, mint eddig
B) megvesszük legálban, aztán két nap után visszavisszük, szerződést bontunk, kifizetjük a lelépési díjat — szuboptimális, mert drága lesz (90? 120? 150 ezer?) de legalább lesz hozzá garink — update: Fudge szerint nem pálya, ugyanis “cancelation within 30 days, however, requires the customer to return the phone (and get a refund).” Be kéne ezek közé ereszteni a szálló faszt.
C) köpünk az egészre és bemigrálunk a T-Mobileba (az ottani előfizetőknek milyen opciói lesznek a szifon előfizetésre?)

Az bizonyos, hogy a múlt példáiból kiindulva a magyar szolgáltatók rohadtul nem sietnek a készülék bemutatása után behozni a terméket a boltokba. Megvan a kereskedelmi stratégiájuk, mikor mit terveztek be, most ezt futtatjuk, most azt. Emlékszem még jól, amikor már ADSL-ről szólt minden, akkor még kiakcióztak egy csomó ISDN előfizetést, köszi szépen. Egyszóval ne gondoljuk, hogy a szolgáltató a mi érdekeinket nézi: a saját számait nézi, meg a saját szerencsétlen értékesítései stratégiáját. Pfff.

MobileMe:

Kevesen tulajdonítottak neki megfelelő jelentőséget, de itt van mindjárt a me.com, vagy mobileme.com, ami egy rebrandelt .mac szolgáltatás.

mobileme.png

Sajnos a .mac-et mindig is olyanra gyúrták, ami ugyan egy jó koncepció lenne, de sajnos a megvalósítással rendre bemutatták, hogy valahogy nem az igazi. Most is ilyesmi érzések kavarognak bennem. Elvileg az egészet egy erős szinkronizálásra hegyezték ki, amivel Windows gépeken át szifonon keresztül az otthoni Mac-ünkig megy minden push módra.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy akkor, ha teljesen belelépünk az Apple zárt rendszerébe évi 99 dollárért (havi kb 1500 forint). Például ne is ábrándozzunk arról, hogy a jelenlegi email rendszerünkkel fogjuk tudni használni. Az Apple lefejlesztett magának egy emailt, ahogy mindig is volt .mac levelezés, meg ottani SPAM filter és name completion. Egyszóval az emailünket ki is lőhetjük, hiszen nem fogjuk tudni a mobileme-vel használni push módra.

iCal szinkronizálás természetesen megy, a Google Calendar gondolom majd nem fog menni, tudunk szifonról borzasztó egyszerűen képeket tölteni galériába, kapunk iDisket relatíve sok tárhellyel, amit megoszthatunk mindenkivel — az ember pedig eldönti, hogy ez megér-e neki havonta ennyi pénzt. (Sajnos SMS szinkronizálást, laptoppal összekötött hívószám kijelzést, bluetooth internetezést továbbra sem tud, pedig a “mobileme” alapján még ezt is várhattuk volna, ha nagyon rugalmasan állunk a kérdéshez.)

Nálam egészen konkrétan annyi haszna lenne, hogy a felvitt kontaktjaim, iCal bejegyzéseim (én ezt használom egyébként a laptopomon) azonnal szinkronban lennének, illetve tudnék könnyedén fileokat, dokumentumokat nyitni, küldeni. E mellett még egyszerűen tudnám publikálni a fotóimat, nem kell pl Picasawebre fanyalodni egy családi album elküldésénél, szifonról egy klikkes megoldással lehet publikálni képeket, és így tovább. Ezek olyan dolgok, hogy szép-szép, de meg tudunk lenni nélküle is. (Bár az is igaz, hogy én sem gyakran szinkronizálom a telefonomat, mert a kábel a táskámban van, és rohadt vagyok elővenni.)

Sokkal életképesebbnek gondolnám az egészet, ha Google (sőt, Google Apps) integrációval rendelkezne az egész, talán Gmail lenne a levelezőjük backendje. Ismeretes, hogy a Google levelezőjét licencelve meg is lehet vásárolni, Apple is megtehette volna, de ők inkább lefejlesztik a saját SPAM szűrőjüket.

A konkrét teszt persze még várat magára, de ennyit már előzetesen is lehet sejteni: az Apple megint kifejlesztett egy tényleg hibátlan UI-vel rendelkező, abszolút zárt rendszert, ami rugalmasságot mellőzve úgy működik, ahogy az nekik jó. Nekünk meg vagy jó úgy, vagy nem jó, és akkor kész.

Egyértelműen nem hiszem azt, hogy iCal + kontakt szinkronizáláshoz + iDisk dokumentum megosztáshoz + iPhoto megosztáshoz nekem havonta 1500 forinttal kellene terhelnem a rezsiköltségemet.

Végül:

Az Apple iPhone Apps Store és iPhone platform egyértelműen rulez, viszont megválaszolatlan kérdés, hogy mikor, milyen módon és árakon juthatunk hozzá a telefonhoz.

Steve a keynoteban bemondta, 62 országban lesz app store. Ebből talán az is következik, hogy Magyarországon is lesz majd iTunes Store. Imádkozom, hogy ne az Apple IMC Hungary csinálja meg, mert akkor elfuserált fordításokkal, törött képekkel és hat éves fejléccel fogjuk használni, amiről sajtóközleményt adnak ki Geszti Péterrel az élen.

95 hozzászólás

The Tornado

Van már megmutatja a havert a térképen a szolgáltatást, Installer.app-ban keress a Navizonra, béna még, de mutatja, hogy a problémát már mások is azonosították

pappito

a .mac védhetetlen szerintem. már a zártsága, nem a fizetőssége.
bár a fizetősség is megkérdőjelezhető, ha úgy nézzük, hogy fizessek az átjárhatatlanságért.

a mac a legkényelmesebb platform amit eddig használtam, de akkor is, zárt és ez nem a jövő útja. a licencelt googlemail tán az lenne, ebben egyetértünk.

vsz

A “push”-t lehet ugy hekkelni hogy a gmail-t bekonfiguljuk ugy, hogy tovabbitson mindenbol egy masolatot a mobile.me-s cimunkre. persze 1500-ert ez nem valami smooth, mert valaszolni igy kenyelmetlen lesz, de legalabb jut valamennyi az erzesbol.

Arra is volna technikailag lehetoseg, es talan uzleti erdek is fuzodik hozza mindket oldalon, hogy a Google Apps for Domain-es uzleti (plane Premium) fiokokhoz lehessen nativan integralni az iPhone push funkciot, Google feluletrol.

vsz

Megegy: Nagy kerdes, hogy a .Mac utan a Mobile.me-ben megoldottak-e vajon, hogy az adatok a neten titkositva haladjanak. A .Mac-ben ti. plain text-ben kozlekednek a file-ok es minden, ami kisse aggalyos.

Tornado: grat az xms.hu-hoz.

grichie

Szerintem a MobileMe azt bizonyítja, hogy a vas tényleg nem minden. Gyönyörű UI, ráadásul ügyesen sikerült egybepakolni az Address Bookot, a Mailt és az iCalt. Ezeket az alkalmazásokat egyébként is szeretném már végre egyben látni, hasonlóan bámulatos egyszerűséggel. Szinkronizálhatok, helyzetmeghatározhatok, filmet tölthetek le, zenét vásárolhatok, böngészhetek, levelezhetek, fényképezhetek, egyszer még szkájpolhatok is, csak gondolom a szkájpnak fel végre fel kéne ajánlani egy kis szeletkét a bevételeiből, mint ahogy azt a telefontársaságok teszik. Ennyi funkcióhoz egyetlen kompakt kütyü még sosem létezett a piacon, ennyi a norbititok.

XYBeR

arról mindenki elfelejtkezik, hogy a 2.0-ás szoftverben az egyik új szuperfícsör az exchange-szinkronizáció (még a hóleopárdban is ez az egyik nagy újítás (az apple szerint is))

szerintem ez kibaszott gáz. legalábbi segy epöltől mindenképp. (de persze lehet, hogy rosszul mérem fel a dolgot, és jövőre a megtévesztettek pont emiatt fognak rohanni megvenni az új rilízt)

vsz

az exchange-sync kotelezo, hogy a RIM-mel (meg ugy egyatlalan) versenybe keruljenek a vallalati piacon. a cegek vmi miatt imadnak az exchange-gel szivni, meghozza rengetegen. nem baj ha az Apple ilyen teren erosit, ettol rosszabb senkinek nem lesz.

XYBeR

vsz: a blackberry is egy fosch. az első két hétben mindenki szereti, de utána hate, hate, hate or die… pláne az üzemeltetése 🙂

persze, nem baj, hogy az epöl ilyen téren “erősít”. csak lenne még ezer másik dolog, amit szerintem az átlaghalandó (pláne az átlag szifon-felhasználó) jobban értékelne 🙂

engem nem érint, bár ez a 200$-os ár egy pillanatra meglágyította a szívemet. de aztán éreztem, hogy az ujjam belelóg a bilibe

vsz

fosnak fos, de megis mindenki azt kap, szereti nem szereti, ez is a vallalati kotelezo kellekek egyike. az uj iPhone-nal vegre szebb lehet a poraz 🙂 persze szemely szerint a FLAC tamogatas beepiteset en is sokkal fontosabbnak tartanam 🙂

_psc_

Szerencsére magyarországon tiltott árukapcsolásnak fog számítani, ha nem lehet megvenni egy telefonkészüléket, csak kötelezően 2 évre megkötött és havonta fizetendő szolgáltatással együtt, amit egyébként nem akarnál megvenni.
Mint – a környékemen – ismert kiskereskedelmi-egységbeli kekec, direkt ezért be fogok menni a helyi tmobile-ba… :))))

gaba

A MobileMe (.Mac) itthon 99 Euro, vagyis 25 ezer forint, azaz havi 2000 Ft. Ez egy-két ebéd ára csupán. Nekem bőven megér ennyit havonta, hogy a naptár és a kontaktlista tekintetében a gépeim és a telefonom másodperceken belül mindig szinkronban legyenek. Az már csak hab a tortán, hogy van interaktív galéria, meg 20 giga tárhely, meg hasonlók. A levelezés nyilván engem sem érdekel, arra ott a Gmail.

SeSam

Engem pont a levelezés fogott meg a dotmacben:

1) Soha nem kaptam egyetlen spamet sem, 2000+ levéllel az inboxban.
2) Legutóbbi tapasztalataim szerint a gmail webfelülete is megfeküdt a különféle japán kódolásu emaileken. A dotmac simán visz bármilyen kódolást.

zolle

valahol olvastam, talán az iClarifieden vagy a TUAWon, hogy milyen plan-ek vannak ATnT-nél. a $200 iPhone-hoz a havidíj 69.99 USD, (tizessel drágább mint régen) ez 2 év alatt 240 dollár. Pont ugyan ott vannak, csak elosztották a kőccséget.
Az megint más, hogy átszámolva a 18-20ezres havi telefonszámla – legalábbis nekem – nem opció.
A pannonnál a legkisebb előfizu 1900 + hozzá 100 mb mobil internet (3G, EDGE, miegyéb) megint 1900, és összesen 3000 szokott lenni a számlám (fogalmam sincs, hogyan, meg milyen matektanárja volt a számlázási osztálynak a pannonnál)

MobileMe. Akkor jó, ha több gépe van az egyszeri embernek. Kíváncsi vagyok, hogy Windows alatt mit kell felhaxolni ahhoz, hogy képes legyen szinkronizálni. Ötletnek nem rossz, de nem tudom pl mi lett az iWebbel. Nem mintha bárki is használta volna, de erről csend volt.

Hjanos

GPS-eről meg annyit, hogy a TomTom már elvileg megy raja fektetett módban. Szerintem igo is lesz nemsokára, ha lesz rá igény.

sz

@zolle: Szerintem az 1900 forintból valamennyi (talán az egész) lebeszélhető és ezért fizetsz kevesebbet.

CharlieBrown

@AD | “Alapból nem fogja tudni, de én egy olyan alkalmazásra vágyom, aki lekérdezi a haverjaim GPS koordinátáit, és berajzolja nekem a térképemre.”

Volt anno a TMH-nál ilyen pilotban. Nem volt rossz, de
1. bonyolult volt, hisz minden kvázi figyelni kívánt partnernek engedélyezni kellett (web/wap)
2. beállítani a láthatóságot (permanens, időszakos)

Emellett kudarcba fulladt a projekt személyiségi jogokra hivatkozva.
Egyébként nem volt rossz, nagy vonalakban lehetett követni a júzert, meg SMS értesítést kapni, ha mozgott 😀
DE oszlassuk el a sztrímben is emlegetett helymeghatározási módszert 😉 Nem háromszögeléssel megy, hanem cella alapú helymeghatározással. Ez a belvárosban, vagy egy oktokon méretű mikrocellánál vörking fájn, de nem ritka a 40 km nagyságú cella sem, így ez elég bizonytalan 😉 És ez nem a legnagyobb cellánk 😀

klarky

charliebrown: Javíts ki ha tévedek, de a cella alapú helymeghatározás és a háromszögelés az egy és ugyanaz. Adótornyoktól mért távolságokat használ a rendszer és azt tök mindegy, hogy cellának hívjuk vagy savanyúcukornak. Szerintem…

Egyébként meg a pontossághoz annyit, hogy én próbáltam már a google cuccát a telómon és a Tátra közepén pont a megfelelő útra rakot, nem mellé, nem máshelyre hanem oda ahol jártunk, ráadásul autóban ülve, menet közben.

andropov

Touch/iPhone alapú iGo-t a Cebit vagy melyik kiállításon már mutogattott a NavnGo, tehát nem kérdés, hogy lesz. A Pdamania-n még video is volt róla működés közben.

CharlieBrown

@klarky | nem ugyanaz. a háromszögelésnél a 3 ponttól mért távolság alapján számítódik a pozíció. cella alapú helyeghatározásnál ez azért nem megy, mert max azt tudod megmondani, mely 3 cella környékén vagy. DE mivel egyszerre csak 1 cellára van feljelentkezve a telefon, így a háromszögelés kiesett 😉
Cellaváltáskor is csak annyi történik, hogy a telefon folyamatosan küldi/fogadja a jeleket a szomszédos cellákból, és amikor a mérés úgy ítéli, hogy a szomszéd cella jele erősebb, abban az esetben kiosztja neki a másik cellában az új timeslotot, és átjelentkezteti a készüléket. Ez a jel nem tévesztendő össze egyéb más jelekkel. Ez csak és kizárólag a cellaváltásért felelős jel, egyé információtartalommal nem bír.

A fentebb írt pilot szoftvernél is azt mutatta csak a rendszer, hogy melyik cellában van az ember.
A háromszögeléses módszert ne keverjük a GSM alapú cellaváltásokkal, és azok technikai kivitelezésével.

Fudge

Józsi, a “B” pont nem biztos, hogy menni fog:

“Finally, BoyGeniusReport publishes an internal AT&T memo […] describes that the customer can cancel their phone after 30 days and pay an early termination fee. Cancelation within 30 days, however, requires the customer to return the phone (and get a refund).”

medoc

sz: attól, hogy lebeszélhető, még ki kell fizetni… 1900+1900 az több, mint 3000 😉

klarky

@CharlieBrown: Amennyiben ez így van akkor felmerül bennem egy kérdés. Ha a telefon csak azt tudja mérni milyen erősségű jelet fog a feljelentkezett cellától, hogy lesz abból koordináta? Ugyanis egy adott jelerősség adott pontban mérve egy adott sugarú kört fog adni (pusztán elméleti feltételezés, hisz a domborzattal nem számolunk), ami annyit jelent, hogy elvileg a kapott kör kerületén bárhol lehetnénk. Nem jól gondolom???

Mi az elve?

A háromszögelést ismerem, de akkor ezt nem tudom elképzelni. Kell még valami paraméter, mert a koordináták meghatározásához síkban kell minimum három komponens ha jól sejtem, az adott pontból mért jelerősség meg max. egy változó…

sz

@medoc: Nekem valami olyan csomagom van, hogy a számla végén szerepel “SMS kedvezmény” és a csomag árából vonja le.
Ez valóban nem lebeszélhetőség, a szóhasználat helytelen volt 🙂

petnekiabel

B megoldással kapcsolatban további kérdés, hogy a turistavízummal beflegmuló, bármiféle intézményi vagy munkahelyi kötődés, lakcím, számla ill. social security number nélküli orcákkal kötnek-e 2 éves szerződést.

Pálesz

A haverjaim hol vannak alkalmazás: loopt.com

Fejlesztettek klienst iPhone-ra, hamarosan elérhetővé válik. Keynote-ban be is mutatták.

Zila

petnekiabel, Fudge: a B megoldás az akkortól él amikor már lehet kapni itthon, legálisan a t-mobile-nál. Legalábbis én így értelmezem az olvasottakat…

CharlieBrown

@klarky |
“Amennyiben ez így van akkor felmerül bennem egy kérdés. Ha a telefon csak azt tudja mérni milyen erősségű jelet fog a feljelentkezett cellától, hogy lesz abból koordináta?”

Sehogy. Ezt nem is mondta senki. Hozzávetőleges adatot kapsz vissza. Magyarul cella szinten tudod megmondani hol vagy. Ezért írtam, hogy ez egy budapesti mikrocellában viszonylag pontos eredményt ad (mondjuk WestEnd, ahol van szintenként x cella, vagy oktogon, ahol az egész 1 darab cella (zárójel zárójele:oktogonon vannak pikocellák is).

“Ugyanis egy adott jelerősség adott pontban mérve egy adott sugarú kört fog adni (pusztán elméleti feltételezés, hisz a domborzattal nem számolunk), ami annyit jelent, hogy elvileg a kapott kör kerületén bárhol lehetnénk. Nem jól gondolom???”

Cella alapú meghatározásnál nem köréd írják a kört, hanem meghatározzák melyik cellában vagy, és a cellának ismert a hatósugara 😉

klarky

@charliebrown: Tudom, hogy nem körém írják a kört, nyílván a cella középpontja koré, de ha elolvasod mégegyszer amit írtam én is ebből indultam ki.

Sajna nem ismerem mélyen a rendszert, de azt hiszem valaminek lennie kell, mert ehhez képest meglepően jó adatokat szolgáltat. Ezt többször próbáltam már és vagy egyáltalán nem volt adat, vagy igen jó közelítéssel jó helyre rakott, bár a google mindíg hozzáteszi, h körülbelül és hogy mondjuk 1000 m-es a pontosság.

Na lendüljünk ezen túl, az okos mérnökök minden esetre jól megcsinálták nekünk 8-)))

Bel Riose

Fudge: Az angol O2 már bejelentette hogy lesz Pay & Go-s iPhone, szóval így mégis van esély a B változatra 🙂

CharlieBrown

AD | bázz te mindenre figyelsz 😀 épp pörgetem magam cégen belül, hogy sikerüljön megkaparintanom az új 2.0-t kicsit nyomogatni, tesztelgetni, meg valami konkrét időpontot kisajtolni valakiből…

CharlieBrown

gyúrok rá ezerrel. most tettem le kollégáal a telefont, aki mellett nyomkorászott épp egy ketyerét a másik expert.
akivel beszéltem annyira nem érdekli a hájp, hogy “leszarombázzhogyezmelyikverziómittudomén…” volt a válasza 😀
szal’ felvettem a kontaktot quality managementtel, értékesítéssel, mindenkivel aki csak szóba jöhet 🙂
handras honnan vette az árakat?

klarky

köszi dmx!

Úgy látszik – így gyors átolvasással – volt igazam! 😎

Egy cellából nincs adat…

CharlieBrown

ebből gyaktilag ez amit mi használunk:

Cell Identification – The accuracy of this method can be as good as a few hundred meters in urban areas, but as poor as 32 km in suburban areas and rural zones. The accuracy depends on the known range of the particular network base station serving the handset at the time of positioning.

de ha a háromszögelést szigorúan számon akarjátok kérni, akkor inkább 60szögelést használjunk, mivel ennyi előzőleg használt cella infóját tárolja, és ezeket használja cellaváltásokhoz, LBS-hez.
ez persze szigorúan GSM.

UMTS esetében: a készülék irányítja a handovert, nem a cella. pont fordítva, mint GSM esetében.

CharlieBrown

@ klarky | neked akkor nincs adat 😉 a telefonnak van 😀

ketten kétfélét mondunk.
te jelerősséggel és háromszögeléssel pozícionálsz, adat alapon. ez oké, csak nem GSM alapokon.

én cella alapon, a beszédforgalmat és handovereket figyelembe véve.

a telefon nem küld adatot. megpróbálom elmagyarázni.
adott egy cella, példának okáért 120fokos sugárzóval.
itt egy kép a megértéshez:
http://img512.imageshack.us/my.php?image=mpkc1.jpg

a cella hatósugara ad egy külső és egy belső rádiuszt. a sugárzó szögéből ki tudod számolni a sugárzott területet.

A két szög szögfelezője:

fi = 180 –(alfa + beta)/2,

ha alfa < beta, akkor
fi = 360 –(alfa + beta)/2

EOVX = cos(fi)*(inRad + outRad)/2 + EOVX0
EOVY = -sin(fi)*( inRad + outRad)/2 + EOVY0

EOVX0, EOVY0 az elméleti tartózkodási pont. Ezt a fenti képletből számolja a rendszer, a legközelebbi lakott településhez berendezve téged. Jelen mérés alatt egyébként a mérőfej a rádiusz alsó csücskében látható településen (tehát cellahatáron) volt.

De hogy leegyszerűsítsem: háromszögeléshez a telefonnak kéne adatokat küldeni, de ő csak fogad 😉

klarky

@charliebrown: üljünk le egy sör mellé, mert szerintem a többieket már őrületbe kergetjük!!! 😎

CharlieBrown

hideg jégermájszerrel, focivébé kísérőnek bármikor 😀

csak azért írtam le fenti szösszenetet nehogy képzavarban maradjatok 😉
persze előtte megaűber LBS expert kollégám határozott “nálunk nincs háromszögeléses LBS” mondatát megvártam 😀

na megyek ebédelni a sales-esekkel, hátha gyün valami info 😉

klarky

@charliebrown: fociEB az a focivébé 😎

Vagy várjunk vele 2 évet? Addig lesz iPhone 6G 🙂

CharlieBrown

fociEB, fociVB…mindig keverem. csak azt tudom hol a fogadás gomb a fogadóirodák oldalain, a többi részletkérdés 😀
rivera te merre?

BiczóZ

Helló Srácok!

Egyetlen, valószínűleg láma,kérdés:
az új iPhone-on tudok valahogy word excel ppt doksikat nézegetni? Mert ha igen akkor semmi akadálya sincs, hogy beszerezzek egyet, de ha nem akkor semmi értelme sincs…
Nekem valahogy nem jött ez le. Azt értem, hogy naptár meg email meg mittomén, de dokumentum az van-e é?

BiczóZ

aha értem.Köszi a válaszokat. De ezek szerint akkor olyat nem tudok, hogy email-ben jön excell két számot ki kell javítani és mehet az ügyfélnek?

BiczóZ

ok, köszi a választ…
Sajna így a külalakon és UI-n kívül nem sok érvem maradt lecserélni a windows mobilt…
Miért? Ó, Uram, miért?? Ha már egyszer van Office is Mac-re miért nincs valami butított telóra…

Dewla

Én ezt nem is értem, mit erőlteti mindenki a N95-iPhone összehasonlítást…eleve az érintőképernyő már egy teljesen más szegmensbe helyezi az iPhone-t.

DnP

N95 egy szar 🙂 De van benne gyros-kop (pitaban). Kepes egy kek plecsnit 3 fps-el atroccenteni egyik sarokbol a masikba.

ferenc

1., A ki’nót szerint a 199 dolcsi az vördvájd max ár. Ebből is látszik hogy rájöttek hogy havi harminc dolcsi pluszba’ az előfizetésnél hamar átmetszi a beszerzési árkülönbséget. A változás itt az hogy 10 dolcsival most többet kaszál az atété havonta mint eddig, és a meglevő kuncsaftoknak nem az eddigi hűségszerződés nyúlik meg hanem új szerződés indul. Ha én váltanék a w600i-ről eddig 20 dolcsi extra adatcsomit kellett venni az most talán 30 lesz, ezért írtam a 30 at.

Valami serlokk kinyomozta hogy a korporét az érzékenyebb a tömeges beszerzési árra mint a havi telefonszámlára. Valószinüleg vördvájd széles körben nem praktikus a havi sáp beszedés, inkább egyszeri szubvencionált ár jön az excluzivitásért cserébe. Bölcs. És ebből valószinüsödik hogy az ájpod taccs egy fikarcnyival nem lessz olcsóbb csak azért mert kevesebbet tud, mivel a rendszeres költségviselésbe nem vonható be.

2., A GPS az a műholdvevős helyzetmeghatározás. A toronyháromszögelős eddig is meglevőt (meg az ipod taccs wifi rúter adatbázisost) azt nem hív(hat)ják GPS-nek.

ferenc

3., Tavaly vagy tavalyelőtt hír volt Steve rákdiagnózisa, meg hogy kezelik és a kilátások jók. Másnak is feltűnt a soványsága, de most az a hivatalos kommüniké hogy vírusfertőzés volt de már köszöni jól van.

CharlieBrown

ferenc: ebben VAN GPS.
mondhatnánk ver 2.0-nak azt is.
AGPS. hidegbootoláskor nem a műholdakat keresi a panelok között 10 percig, hanem gyorban lekéri a kb pozíciót egy adatbázisból. utána onnan nagyságrendekkel gyorsabban “melegszik”.
ettől függetlenül van GPS benne 😉

sz

@ferenc: tévedés, nem azt mondta, hogy $199 lesz az ára a világon.
Szó szerint ezt mondta, hallgasd meg a keynote vonatkozó szakaszát: “and in almost every one of these countries the price is a maximum of $199, all around the world”. (A “these countries” ráadásul csak az egy hónap múlva iPhone-t kapó 22 országra vonatkozik.)

SJ nem két éve volt rákos, hanem 2004-ben.

CharlieBrown

na bakker! én 6 éve tolom itt. privátban megírhatnád hol gályáztál pontosan. charlie kukacom temporaryforwarding pontom com
🙂

czuppi

GPS!!!!!
okés hogy látom a haverokat, na de barátnőm is látja hogy merre járok????!!!
Na akkor nem kell. Csak ha lehet hidden modban kapcsolodni, mert különben semmi pénzért nem kell.
Ez a nagy dillema.

CharlieBrown

1. authorizálni kell a “megfigyelt” készüléken a kapcsolatot.
2. alkalomszerűen ki/bekapcsolható mindez (legalábbis amit én használtam sw-t, az ilyen volt)

egyébiránt miért baj az, hogy tudja barátnőd merre kolbászolsz? 😉

Stephen Colbertné

A 2G iPhone kétféle helymegahtározást használ:

1. GSM Serving Cell ID. A telefon elolvassa a kiszolgáló GSM cella azonosító kódját (CGI) ami a világon összes szolgáltatójánál egy egyedi szám. A Google adatbázisában mindegyik ilyen cellához van rendelve egy kör, ez jelenik meg a térképen. Ennek a körnek a mérete a cella hatósugarától függően változó, belvárosi celláknál kicsi a sugár, a sztyeppén nagy. Itt tehát nem használnak háromszögelést. Honnan tudja a Google, hogy melyik cella mekkora területet fed le? Nem vacakoltak a szolgáltatóktól elkéregetni ezeket az adatokat, hanem saját maguk gyűjtötték őket össze Google Maps-et GPS-el használó mobiloktól. Ezek a mobilok a térképek letöltésekor a koordinátákkal együtt a cella adatokat is jelentik a Google-nek, aki így egy egész világot lefedő adatbázist kapirgált össze. Ha valahol pontatlan a Google Maps által megrajzolt kör, az azért lehet, mert még nincsen elég adatuk. CharlieBrown ki tudja próbálni, hogy amikor egy új bázisállomást üzemelnek be, a Google Maps nem működik, de ha körbekolbászolgat fél órát egy GPS-es mobillal Google Maps-t használva, perceken belül GPS nélküli mobilok is meg tudják rajzolni a kék kört…

2. WiFi háromszögelés. Az iPhone WiFi rádiója figyeli az elérhető WiFi hálózatokat (titkosítottak is lehetnek), felküldi őket a Skyhook szerverének, ami kiháromszögeli az ismert WiFi hot spot-ok adataiból a koordinátát. A WiFi hálózatok koordinátáit ugyanígy GPS-es számítógépek jelentik egy központi szervernek, emellett arra is van mód, hogy megadjad a WiFi hálózatod címét. Felraktam a laptopomra a http://loki.com/ -ról leszedett kis alkalmazást, beléptem az itthoni WiFi-mre, mivel GPS-em nem volt, begépeltem a címemet, ez bekerült az adatbázisba, 5 perc múlva az iPhone-om meg tudta mondani hogy hol vagyok! A Loki-s kollégák (http://www.skyhookwireless.com/) azért nem bízták teljesen a véletlenre a dolgot, rengeteg nagyváros főutcáit végigmérték, és regisztrálták a WiFi jeleket. A rendszer önmagát pontosítja, miután az én WiFi-m koordinátáját megtudta, az általam látott összes WiFi is regisztrálva lett. Minél többen használják, annál pontosabb lesz. Minden lekérdezés pontosít a rendszeren!

3. A 3G iPhone a fenti két módszer mellett GPS-t is tud, valamint 3G cellainfót is felhasznál. Mivel a 2G és a 3G cellák azonosítója és lefedettsége is más, ezért lehet, hogy egy 3G és egy 2G iPhone más kört rajzol ki ugyanazon a helyen (ha nincs WiFi és GPS lefedettség)

És akkor hadd térjek ki itt az iPhone zsenialitására. Tudomásom szerint nincsen másik olyan telefon, ami ezt a 3 forrást egyszerre használná fel. Az iPhone Google térképén azonnal meg tudja rajzolni a cellából számolt kört, ezután pár másodperccel ezt pontosítani tudja amikor megkapja a WiFi háromszögelés eredményét, majd amikor a GPS is magára talál, pontos koordinátát is meg tudja adni.

Döbbenetes, hogy a 2G iPhone milyen jó eredményt tud adni az első 2 forrásból! Ezért fognak tudni a 2.0 alatt helymeghatározáson alapuló szolgáltatások a 2G iPhone-on is futni. Egy pötty helyett egy kör fogja a pozíciót mutatni. Ha valaki végre kikönyörgi az Apple-nél, hogy támogassák a Bluetooth GPS-eket, akkor pötty is lehetne. A Skyhook egyelőre még elég keveset fedett le Magyarországról: http://www.skyhookwireless.com/howitworks/coverage.php

májki

Európában lesz független iPhone is, €499/569 lesz az ára. Az olasz Vodafone-nál legalábbis.
(via Engadget)

Fudge

sz: “and in almost every one of these countries the price is a maximum of $199, all around the world” – kár hogy benne van az ALMOST szócska. Így bármelyik országban lehet magasabb az ár. A legtöbben nem, de BIZTOS lesz olyan, amelyikben drágább lesz. Ha nem lenne biztos, nem mondta volna, hogy “almost”.

Stephen Colbertné: Wi-FI háromszögelés: mi van ha valaki szándékosan rossz címet ír be? Simán el lehet rontani a rendszert?

Stephen Colbertné

>Wi-FI háromszögelés: mi van ha valaki szándékosan rossz címet ír be? Simán el lehet rontani a rendszert?

Csak tippelni tudok…
Szerintem el tudod rontani a rendszert, ha rossz címet írsz be. Pontosabban annak az egy új WiFi adónak a koordinátáját tudod elrontani ami még nincs a rendszerben regisztrálva. Ez csak akkor sikerülhet, az adott helyen még nincs ismert másik WiFi jel. A puszta közepén működő routeredet így regisztrálhatod Hawaii-ra 🙂 Amint a WiFi jel átfedődik másik ismert jelekkel, amiket nem rontasz el ugyanúgy, akkor ez szerintem ki fog javítódni.

Azon sem csodálkoznék, ha a Loki kliens számon tartaná, hogy hány utólag rossznak bizonyult adatod küldtél be, és néhány után feketelistára tesznek. Biztosan beépítettek valami egyszerű védelmi mechanizmust.

makréla

Kedves CharlieBrown és Stephen Colbertné!
Jelenleg még egyetemen tanulok, de szeretnék wifi/gsm alapú lokalizációval foglalkozni munka terén, és tudnátok tippeket adni, hogy milyen cégeknél érdemes munkát/gyakornoki állást keresni, akik komolyan foglalkoznak ezzel a témával? Főleg a fizikai (jelterjedés, fading meg ilyesmi) oldala érdekel a dolognak.
Elnézést a plastik média olvasoktól, hogy önző módon használom a thread-et.

CharlieBrown

@ Stephen Colbertné | gratulálok Neked is a megtisztelő címhez, egyben érdeklődve kérdem hol szedted fel az elméleti tudást!

@ makréla | imho bármelyik mobilcéghez bekopogtathatsz, érdeklődve van-e cooperative-os helyük. Nálunk az volt eddig a megszokott, hogy egyetem/főiskola utolsó évében nálunk töltötték a gyakorlatukat a srácok, a diploma megszerzése után pedig közösen döntöttek (ők, munkahelyi vezetőik) a szabad pozíciók figyelembevételével.
Nálunk most az integráció miatt erős kézifék hatás tapasztalható, nem tudom máshol mi a helyzet…

Arra azért érdemes felkészülni, hogy egy cooperos fizetés leginkább a minimálbérre hasonlít 😉

Ja, most jut eszembe: nem szokott nálatok az egyetemen lenni állásbörze? Hozzánk akik jöttek, célirányosan lettek megkeresve a suliban (általában átviteltechnika szakiránnyal jöttek hozzánk kollégák, de én nem kifejezetten LBS területen tevékenykedek).

Azt sem tudom milyen szakirányra jársz most, vagy mennyi rálátásod van a témára.
Nálunk az LBS csoport a technikai implementációval foglalkozik leginkább, azaz próbálja a technika adta lehetőségeket kvázi középrétegként kezelni, és megtalálni hozzá a végfelhasználó számára értékesnek vélt alkalmazást, amit üzemeltetnek (célravezető, helyfüggő időjárás, szolgáltatás kereső, stb…stb…)

CharlieBrown

bocs, lemaradt: mobilcég=mobilszolgáltató
ja, és olyanokat is bekóstolhatsz, mint pölö Nokia. ott is van kapcsolatom, bár ő ha jól emlékszem BSC fejlesztéssel, illetve 3G-vel foglalkozik. Mindenesetre Nokia is folyamatosan gyúr az AGPS-én, ami kapcsolódik LBS-hez egy kicsit 🙂
Illetve foglalkozott, az utolsó meetup alkalmával. 🙂

Stephen Colbertné

Makréla:
CharlieBrovn jól kivesézte a témát, csak annyit tudok hozzátenni, hogy gondolkodj nagyban, keresd meg a Google-t és a Skyhook-ot! Az utóbbi állást is kínál a honlapján, és mivel rosszul állnak Magyarország feltérképezésével, lehet, hogy le tudnál velük szerződni erre, ekkor egy lábbal már az ajtón belül lennél.

CharlieBrown:
Az elméleti tudás mobilos része a munkámhoz kapcsolódik, a Skyhook-ot Steve múltkori Keynote beszédében említette, rájuk kerestem, a honlapjukon olvastam a technológiai háttérről. A Google rendszeréről a Google blogban olvastam.

CharlieBrown

@ Stephen Colbertné | lehet tudni mely oldalon erősíted a gátat? Én erre próbáltam rápuhatolni a kérdéssel 🙂

Stephen Colbertné

Nem vagyok a gát közelében, a Death Star-on egy almafa árnyékából figyelem az eseményeket. 😀

Mike T.

Mi ez az agyament update?
SIM kártyát nem lehet cserélni?
Minden hülyeséget leírtok?
Vajon miért kerül bele a “SIM ejector tool” , ha nem lehet cserélni?
Upsz, kicsit sok lett a kérdés, csak felhúztam magam… 🙂

makréla

Köszönöm a válaszokat! A mi egyetemünkön leginkább csak ericsson szokott toborozni, de ők is csak hálózatkarbantartás témakörben. Pázmányra járok, nálunk is van ilyen mobilos lokalizációval foglalkozó kutatás, egyenlőre adatgyűjtés/kiértékelés zajlik. Csak úgy látom iparban van lehetőség elérni bármit is, egyetemen meg nem annyira. Annó még 2004-ben az Intel is foglalkozott ezzel a gps/gsm/wifi-t összehozó lokalizációval, csak aztán elfogyott a pénz/kedv, és leállt a kutatás. De a cikkek, programok amiket használtak, azok szerencsére még most is elérhetőek. Kiváncsi vagyok mennyire bonyolult algoritmust használnak Skyhook-ék, hogy a rádiós jelerősségből visszaszámolják a távolságot.

A.

makréla, ha tanulni akarsz ezzel kapcsolatban, akkor a BME HIT tanszeken van mit keresni. De az en javaslatom is az, hogy nezz korbe kulfoldon, Nokia research, google, es meg jo par ceg. Gyakornokkent konnyu bekerulni, onnan meg nagyreszt rajtad mulik, mire mesz.

A.

a google mobil hq-ja raadasul londonban van, az nem is olyan nagy ugras innen. azert az jo lenne, ha majd 4-5 ev mulva, sok tudast felhalmozva mind visszajonnenk, csinalnak egy ceget itthon, ami elhomalyositja a finn gumicsizma gyarto sikereit… 🙂

A.

google mobiloztam picit. az egy dolog, hogy tudja, hogy jartam floridaban (pedig ott nem is webeztem – talan az ottani szolgaltatotol kapnak db-t?), de harom magyar honalpot kinal fel a startpagebe hirforraskent, index.hu, hvg.hu es harmadikkent plastik.hu 🙂 lol
ugyhogy mobilon vezeto hir nalam a kizaras a google indexbol 🙂

A.

Colbertné kiváncsivá tett, kipróbáltam a google myLocationt is. Ahogy sejtettem, weben keresztül nem elérhető (annyi pénzt valószinűleg nem szán rá a google, hogy az európai szolgáltatók location infót kiadjanak, es a web gw beletuzze a google mapses requestekbe).

Igy maradt a java alkalmazas, mar ahol a javat hozzaengedi a vm a cell infohoz. Sajnos az en SE K610esem nem ilyen, igy a jatek egyelore veget is ert.

rivera

Nem tudok rola, illetve ezen az oldalon nem is irjak. Majd ha elindul bemegyek es megkerdezem szemelyesen.

(ugyanitt Airis PNA, Motorola Z3, iPod Nano 4gb elado)
🙂

philip

Sziasztok!
Egy másik fórumon vmi olyasmit olvastam h hiába veszem én meg olcson külföldről a 3g-t nem fog itthon működni mert vmi aktivációt kell csinálni rajta vagy ilyesmi.Bocsi de nem nagyon értek a telokhoz mégcsak azt sem érdekel mit tud…tetszik telefonálok vele.:)
Szal vki ki tudná fejteni nekem ezt az aktválás dolgot?Köszönöm