Skype!

Az elmúlt hetekben “felpimpeltem” a Skype accountomat. Gyakran kell irodából külföldre telefonálnom, sokszor ez alól még az SMS küldés sem kivétel. Megnéztem az árakat és az jött ki, hogy a mobiltelefon előfizetésemnél kedvezőbb, ha Skype-on keresztül bonyolítom a külföldet.

Be lehet például állítani azt, hogy a rajta keresztül küldött SMS-ek feladója én magam legyek (sőt, még a hívó fél Caller ID-jét is). Ez azt jelenti, hogy a fogadó fél úgy látja, mintha a saját telefonomról küldtem volna az SMS-t. Így még a szifon nem létező bluetooth adatkapcsolatát is meg lehet kerülni, és gépről SMS-ezni, már amennyiben Skype-on keresztül akarunk mindent SMS-ezni.

Ezen túlmenően megvásároltam egy kb 15 dolláros szoftvert FB2 ajánlására, amivel úgy is fel lehet KAN-figurálni a Skype-ot, hogy az automatikusan minden beszélgetésünket rögzítse. Nem kell mondanom, mennyire izgalmas időnként bele-beletúrni a mappába, és újra visszahallgatni egy-két korábbi beszélgetést. Persze e mellett a nyomonkövethetőség és dokumetálhatóság az elsődleges szempont.

Egy üzleti beszélgetésben nincs fontosabb, mint elővenni a rögzített MP3 állományt, majd lobogtatva, diadalittasan bemondani, hogy “FOKK YOU, GOT SHIT ON REKÜD”.

45 hozzászólás

Zoltán

Tuti ez a szoftver a screenshot alapján.

Nekem úgy rémlik, hogy a beszélgetést rögzíteni csak a másik beleegyezésével lehet.

Én is rögzítem a fontosakat és a Pamela Call Recorder (15 perc/beszélgetés rögzít ingyen) a felvétel elején be is mondja + kiírja, hogy felvesszük.

gyb

Ha valakivel telefonon beszelsz, az arra szamit, hogy te a szokasos telefonos normakat tartod be. Marpedig telefonbeszelgetest a masik elozetes engedelye, de legalabbis figyelmeztetese nelkul felvenni nem szokas. Szerintem van egy default bizalmi viszony amit ezzel te megsertesz, es a masik fel jogosan erezheti magat becsapva, ha ez utolag kiderul. Nagyon problematikus.

klarky

Én úgy tudom, hogy még arról is illik értesíteni a beszélgető partnert, ha az irodában kihangosítod a telefont.

Azért nem mindegy, hogy amit mond valaki azt csak neked mondja, vagy rajta röhög az egész iroda…

Ja és a másik. Mennyire van bizonyító ereje egy MP3 file-nek? Egy perc alatt megvágom bármelyik ingyenes progival (pl. audacity) úgy, hogy senki nem veszi észre.

Szerintem ez inkább érdekesség, mint valóban hasznos funkció.

Pigeon

Azert azt eszrevenni ha “egy perc alatt barmelyik ingyenes programmal megvagod” .. Loghoz hasonlitani egy audio filet meg mokas dolog, and you know it.

Zoltán

Épp most találtam egy korlátozás nélküli free beszélgetésrögzítőt winre: callgraph.
Fura, ez nem figyelmeztet a felvétel elején

poTomek

“Be lehet például állítani azt, hogy a rajta keresztül küldött SMS-ek fogadója én magam legyek.”

Az a fogadó feladó akar lenni, nem?

gn

AD, érdekes én azt hittem, hogy te valamiféle multinál dolgozol. ilyen helyeken lehet skype-ot pimpelni céges telefonálásra?

kaito

Múlt héten jöttem rá, hogy skypeout híváskor is ki lehet jeleztetni a számod (caller id-dat). Ehhez a webes account beállításoknál kell megadnod a kívánt számot, amire max egy nap múlva (sajnos nekem tényleg ennyi volt) érkezik egy sms, ami megkapása után két óra múlva aktív a szolgáltatás 🙂

géé

Szerintem nyugodtan felveheted a beszélgetést egészen addig, amíg úgy használod, mint egy jegyzetet és nem adod tovább harmadik félnek.

klarky

@Zila: ebben igazad van. Valójában semmilyen sorozatot nem nézek! 😎

initram5

Skype Out a legjobb dolog, azóta a vezetékes telefonom számlája a havi előfizetési díjjal egyenlő.

A Caller ID beállítás nálam is internal server error ha a korábban regisztrált magyar mobilszámomat adom meg, ám működik a dolog ha a Skype által felkínált vezetékes(nek tűnő) internetes telefonszámot adom meg.

sekele

Ma már nem csak a telefonbeszélgetésekről készülhetnek felvételek, hanem előadásoktól kezdve, üzleti tárgyalásokig rengeteg midenhol. Nagyon praktikus dolog, sokkal jobban lehet figyelni minden apró részletre, ha nem a jegyzeteléssel tököl az ember. Éppen ezért, már sok cég direkt felkészíti embereit arra, hogy tudatában legyenek: bármelyik tárgyaláson rögzíthetik, amit mond. A legalitás meg az illem kérdése, szokás szerint, lohol a technika után. Nagy általánosságban, ez nem is túl érdekes, ha nincs vaj fejeden (common sense, goodwill meg ilyesmi).

Zila

A SIP a legjobb dolog: válogathatsz a kliensek között, analóg és mobil telefonhoz is van ketyere hozzá, telefonközpontot építhetsz rá, cégnek ivr-t építhetsz… Skype a magányos farkasok fegyvere 🙂

klarky

Mi anno az egyetemen próbáltunk felvenni diktafonnal előadást. Sosem felejtem, el: Ábrázoló geometria óra volt és egyszerűen követhetetlen volt, hogy a tanár melyik vonalat hova húzza. Gondoltuk felvesszük, és a beszámozott vonalak, meg a mondóka alapján otthon rekonstruáljuk a dolgot. Óra végén észrevette a tanár a kismagnót, elvette a kazettát és kivágott a teremből.

Szóval ehhez csak annyit, hogy mindent lehet csinálni, csak kérni kell a másik fél beleegyezését.

tms

egy sajnálatos apropó kapcsán nemrég én is elhatároztam – legalább is erősen elgondolkoztam rajta -, hogy ezentúl az “ismeretlen” eredetű partnerekkel folytatott üzleti tárgyalásokat felveszem az irodában, ha gond nélkül, olajozottan zajlik ezek után minden, akkor nyilván nem lesz többet ilyen felvételre szükség az adott partner esetében

sekele

Ábrázológeometria diktafonnal – ez nagyon jó! Megjegyzem, jó nagy pöcs lehetett a tanár, hogy kivágott. Gondolom ez még akkor történhetett, amikor kötelező jelenlét meg kötelező jegyzetelés volt előadásokon. Még arra is ferde szemmel néztek, aki a felsősök jegyzetéből próbálta követni az előadást.
Szerencsére ennek már vége, itthon is ott vannak a diktafonok, előadásokon persze nyugaton 20 éve is megszokott volt.
De már nagyon off vagyok, bocsi!

klarky

@sekele: Igen, megpróbáltuk.

Ha beszámozod a vonalakat beszéd alapján egész jól lehet követni az eseményeket. Mondjuk 15-20 vonalig.

De akkor már kínunkban mindent kipróbáltunk. Olyan szinesceruzakészlettel jártunk előadásra, meg gyakra, hogy azzal több szint tudtam volna megjeleníteni, mint ma a telefonom kijelzője! 😎

pappito

picit elrugaszkodva a rögzítéstől, van ez a szkájp wörld vagy mi a rák, 9 ejróért ingen van a fél világ vonalasa és neked lehet 3 különböző prefixű számod, mondjuk egy ír egy magyar meg egy német, így ezekről a helyekről téged lokál tarifával, te őket ingyen…

minek a küszködés az sms-ekkel? a duma jóval nagyobb információsáráségű

lix

jozsi meets the law

ha esetleg valaki kesobb ezt nehezmenyezi h te felvetted a beszelgetest akkor of korz perelheto vagy es el is fognak itelni 🙂

amig nem tajekoztatod a partneredet a felvetelrol addig ez a helyzet

persze lehet az “en vagyok a faszagyerek mekkel lenyomokmindenkit” attitudot itt is eroltetni csak felesleges

Bodee

ez nagyon jól hangzik.
“kár”, hogy mobil hívásért ugyanúgy kell fizetni mintha saját mobilról hívnám.. mondjuk jobb opció 0,2euroért beszélgetni perperc mint 170Ft-ért!:)

thingol

Mi majdnem ugyanerre freecallt használunk. Vezetékes az egész világon ingyenes, a mobil ~30, az sms ~7 (vagy 3) forint rajta – egy voip adapterrel rá van kötve a telefonra, így az összes vezetékes telefonról automatikusan erről megy kifelé a hívás. Hívásfogadás pedig ugyanaz a telefon, csak egy másik (21-es körzetszám, magyarországi tarifával hívható) szolgáltató által. Az gépi programjuk annyit és azt tudja, amit kell – bár a Skypon sokkal nagyobb a Skypoló adatbázis.

Ha már SMS, azért is imádom, mert iPhonera van egy program, amivel sok voip szolgáltatáson keresztül lehet SMS-t küldeni (természetesen feladónak bármelyik, már megerősített telefonszámot meg tudod adni), potom pénzért, ag egész világba.

Hátha valaki kedvet kapott hozzá 🙂

eN

igen, en is ugy tudom, hogy nemcsak illik, de kotelezo is tajekoztatni a hivott felet ha rogzited a beszelgetest. nem veletlenul daralja az osszes ugyfelszolgalat, hogy rogzitik a beszelgetest

initram5

Bármilyen beszélgetésnek a másik tudta nélkül való rögzítése személyiségi jogokat sért. Persze attól még jól jöhet egy vita rövidre zárásánál ha kéznél van egy így megszerzett bizonyíték.

CharlieBrown

@ initram | “Persze attól még jól jöhet egy vita rövidre zárásánál ha kéznél van egy így megszerzett bizonyíték.”

Max ahogy mondod. Baráti egyeztetésre, hogy
– te figyuzzámá nem ezt mondtad múltkor…
– dehogynem…
– de nem. várj…átküldöm mp3-ban.
– ok, tényleg. igazad van.

be lehet imho egy üzleti partnernél próbálkozni, de az lesz az utolsó üzlet vele 🙂

mindenesetre nekem teCC a fícsör. a jogvédők meg bekapaSSák 😀

ps.: nem ám flémelni, meg mindenkinek magára venni! 😀

thingol

szerintem amíg AD csak saját használatra rögzíti őket, és nem adja tovább/nem adja ki a felvételeket, nincsen vele morális gond.

sz

Nekem az a bánatom, hogy a Skype csak 21-es körzetet ad 🙁

ant

Nem olvastam vegig a kommenteket, de a voip-ra olcsobb es szerintem tamogatottabb a sip protokoll. Raadasul ahhoz van egy csomo szolgaltato, a skype-nal is olcsobb arakkal, nagyjabol kliens fuggetlen (sajat, ekiga, stb). Ajanlom a gyujtemenyemet: http://del.icio.us/anter/voip

Egy 10 euros egyszeri (es felhasznalhato) feltoltessel gyakorlatilag egy evig ingyen hivhatod a magyar (es a fel vilag) vezetekes vonalait, a mobilokat meg kb. 10 eurocent/percert. Lehet ezekkel is sms-t kuldeni, sot van phone-to-phone opcio (ket telefont kot ossze kliens nelkul, bongeszobol inditva), stb. En 3 eve hasznalom ezt, nekem bevalt. Talan meg sajat telefonszamot is lehet venni, bar azt nem probaltam.

Ichii

Olyan megoldás létezik, hogy valamilyen programot letöltve wifi-re képes mobilra feltelepítve használható legyen akármilyen voip-s megoldás? Tehát, hogy az ember ne legyen a géphez és a headsethez kötve hanem mobilon-wifin keresztül lehessen kommunikálni?!

mate

és olyan okosprogi nincs hozzá, ami text-vé alakítja a felvett szöveget?
hogy keresni is könnyen-olcsól lehessen benne?

Ichii

ant: te melyik szolgáltatót ajánlod? mert végignéztem majdnem az összest ami a gyűjteményedbe van de érdekelne, hogy melyik az amelyik tényleg müködik is.

ant

ichii:
En a voipdiscount-ot hasznalom jelenleg, de a voipraider olcsobbnak tunik (magyar mobil iranyba). De elvileg mindegyik mukodik, csak kicsit masak az araik.

will

Jaj istenem, a sok sírás, hogy mit tilos, meg mit nem.
Engem naponta akarnak átbaszni emberek azzal, hogy a telefonban összevissza beígért szarokat sose küldik át többé emilben, vagy letagadnak dolgokat, ilyesmi. Az ő aljasságuk ellen hadd tudjam már megvédeni magam, aztán mindenkinek csók. Nyilván nem azért kell egy ilyen hangrögzítő, hogy aztán a neten szivassunk vele embereket, hanem hogy tudd magad ellenőrízni, hogy te értetted félre, mikor a másik fél beígérte, hogy kint lesz a logonk gecinagyban, vagy pedig tényleg elhangzott. és adott esetben a főnököd előtt is stabilabban érvelsz, hogy a partner ígérte. Persze bizonyító ereje nincsen, de magamban le tudom vonni a következtetést, hogy ő sántakutya. És sokszor jön jól az is, hogy nem tudsz felírni valamit, de azt mondhatod az embernek, hogy “mondjad nyugodtan a 24 jegyű bankszámlaszámot megjegyzem…”
Én E61i-hez használok ilyen kis progit, állami arcok ellen abszolút jó.

Szóval ha én tudom magamról, hogy nem élek vissza vele, akkor a másikat nem kell megvédenem magamtól, ugyebár?