Megjelent a Firefox 3 – INSTALLÁLOM

“a firefox számomra halott” — Kozma Jocó

“BŰZLŐ HULLA!” — Lénárd Gábor

Tényleg nem akarom elrontani Szabó Gergő örömét (szerintem a fejnehéz Airrel már sikerült), de a marha nagy igazság az, hogy amióta 3.1.1-re váltott a Safari, nem nyúltam Firefoxhoz. Egyszerűen mindenem van, amire szükségem lehet macland-en (ideértve a download manager ablakot, amibe bármit bele lehet húzni, vagy copypaste-elni és letölti!), és már az a néhány szerencsétlen weblap is, ami eddig nem működött, jól fut.

Ezért hagyott teljesen hidegen a Firefox 3 kampánya, meg Guiness rekorddöntése, hogy ti. 24 óra leforgása alatt ez a legtöbbet letöltött szoftver. Úgy legyen!

Májusban még bíztam benne, hogy ki fogják javítani azt a sok mac felületi széllel szemben hugyozást, amit elkövettek, de a 3.0 finalban sajnos ugyanaz a kép fogad:

A tab separatorok egy vagy kettő rendszerrel ezelőttiek, világos vonallal aláhúzott szövegek, indokolatlan felső ikonkiválasztás — pontosan olyan, mintha a beta úgymaradt volna. Ha bármiféle reményem lett volna azt illetően, hogy a véglegesben odafigyelnek majd a natív felületre (a sok marketingelés mellett), mára teljesen szertefoszlott. Ismeretes ugyanis, hogy a Mozilla megcsinálta a saját felületező komponenseit, ami miatt rendesen leemulálni, leskinezni az OSX-et elég nehéz. Érdekes módon a Mozilla azt mondja, hogy mennyire natív most már a Firefox, és tényleg az, de a jótól még nagyon messze van.

A Mozilla Foundation további két labdát rúgott el messzire ezen tényezők mellett:

beszólnak az ACID3 tesztre, ahelyett, hogy felvennék a kesztyűt, fennen hirdetik, hogy még így is mennyire gyorsabbak, mint a Microsoft (ha!)
– készítenek egy még csak nem is teljes összehasonlító ábrát, amin képesek teljességgel idióta aspektusokat is belevinni az összehasonlításba:

Persze az Apple is csinált ilyen összehasonlítást a saját lapján, de ott a JS és HTML rendering performanciákat mérik össze (ez még a “régi” Geckon alapul értelemszerűen — egy független összehasonlítás itt), arról nem is beszélve, hogy leírják a pontos tesztet az oldalukon:

Egyszóval itt a Firefox 3, ami sokkal gyorsabb, mint az elődje, sokkal több szolgáltatást tettek bele, jobban hasonlít az adott platform felületére, mint eddig.

Némiképp árnyalja a dolgokat az, hogy a Safari jön közben föl, mint a talajvíz. Elterjedtségüket illetően május végén átlépték a 6% markot, technológiájukban — csak hogy egyet említsek — pedig egy SquirellFish nevű JS parsert vezetnek majd be a 4.0-ban, ami még gyorsabban fogja futtatni az ajaxos alkalmazásokat. Meg persze OS-natív (Windowson is, ha!) felülete van.

Verdikt helyett álljon inkább itt a SquirellFish bevezetőjének nyitómondata, amit el tudok képzelni tetoválás formájában herezacskó alatt:

register-based, direct-threaded, high-level bytecode engine

100 hozzászólás

klarky

Én meg azt mondom, hogy ez az első alkalom, hogy leváltottam az IE7-et más böngészőre és eddig tetszik a dolog.

Pl. a plastik nagyságrendekkel gyorsabban jön be, mint korábban és ez jó!

Ami a Safari piaci részesedését illeti. Rég láttam olyan aljadék dolgot, hogy QuickTime frissítéssel együtt megpróbálják az arcomba tolni a Safarit. Olyan az is mint az Apple, mást nem is vártam tőle…. 8-(((

Biztos volt nem egy user, aki beszívta a dolgot, mert csak nyomta a frissít gombot, az apple-nél meg ugrott egyet a számláló és kész.

Felület? Ki érdekel, ha jól működik a dolog? Miért kéne teljesen klappolnia a mozzilanak a másik oprendszer gui-jához? Szerintem ezen a területen nem érdemes pixeleken vacakolni… Jelen esetben a cél szentesíti az eszközt. Ha jó a Safari, nem kell lecserélni, viszont szerintem nem egy ex-IE használó örömmel fogadta a 3as tűzrókát.

.r.

egy valami hiányzik rohadtul a safariból nekem.. az adblock!
elegem van a színes szagos izgő mozgó szaroktól amik rohadtul zavarnak a perifériás látásom szélén.. nem lehet tőlük olvasni! ez hiányzik safariból..
a régihez még volt saft.. az újhoz.. ehh..

.r.

bár ettől függetlenül csak azt használom a macen.. otthon meg tűzróka a ringyónak! 🙂

.r.

ezért szeressük a plastikot! nagy a kollektív tudásbázisa! 🙂

köszi ad! rakom is fel iziben!

PeBa

@angelday
2008. Jun. 18. @ 4:17 pm

Sírok, ember. Kösz az élményt, ez hatalmas volt. 😀

TommyBravo

All due respect, azért egy jó adag mac-arrogancia fért bele ebbe a postba. Ha elolvastad (you must have done) a cikket, amit beposztoltál, ott sem azt írják, hogy minden összehasonlítási pont ostobaság, csak azt hogy egy része marketing kamu, a másik része igaz (!) a harmadik meg kétséges: anti-phising (igaz), security-process (kétséges), personalizáció (szerintem itt mellélő haverod), innováció (marketing).

Az viszont, hogy te korábbi Gecko engine-t dobod be, mint “hűdelassú” a hipperszupper Safarihoz képest… ez méltatlan a plastikhoz.

A FF a maga hibáival (biztos van, miben nincs?) is a legjobb megoldás PC-re. Ennek legfőbb oka számomra a rengeteg kiegészítő, nem a web standardok tiszteletbentartása vagy egyéb, az átlag netezőt hidegen hagyó lila izé. A safari ain’t no competition.

lix

mar csak az kerdes h kit erdekel a 99% windows (vigyazat a “PC-s” mar felrevezeto miota az apple is PC) user mellett az 1% mac user nyivakolasa h nem epple termek luksz lajk az FF3

ne hasznald ha nem tetszik 🙂

“register-based, direct-threaded, high-level bytecode engine”

esetleg kifejtened h pontossan miert is jo ez?
vagy csak a szokasos dobaljunk buzzwordoket a posztba aztan jolesz attitud

P

Ehhez csak annyit tennek hozza, h egyedul a ff tud olyat, h visszahozza a megnyitott oldalakat miutan crashelt.

Es tudjuk, h Safari is ossze tudja fosni magat rendesen. Konkretan gmail siman kihajtja belole a lelket ha megy kozben jo nehany letoltes (= gmail nem tud csatlakozni).

Nekem pl ez nagyon sokat jelent. Nem kell a historyban kotoraszni … kovetkezo indulaskor megkerdezi, h visszaallitsa-e az elozo allapotot.

TommyBravo

Nincs mac-em, ezért nem tudok mit mondani a sajtreszelővel nemreszelésről…

Nadeviszont, amikor kedves marketingguru azt mondja, hogy oké, hogy Safari (és az IE) nem olyan nyitott mint a FF, de a tudorok meghekkelték és így van rá is mindenféle bővítmény, na akkor azért lehet padlót fogni… Oké, nem csináltunk ajtót a házra, de minek is, hiszen ha hozol hegesztőpisztolyokat meg vasakat, akkor tudsz itt is csinálni?! Nemááá!

A Hitslink pedig jó hivatkozási pont is lehetne, csak pont a wikipedia cikke is mutatja, hogy csak mérő kérdése és rögtön 3% is lehet az a 6%. Vedd szélső értékként a W3 statisztikáját pl… (FF: 28,8%, S: 2,16%) Nekem ez tetszik jobban, akkor erre hivatkozom? (Nem, mivel ez csak példa. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers)

initram5

Tab-ok közötti váltás

Safari: Alma+Shift+nyíl jobbra
Firefox: Alma+1 (+2, +3, stb.)

A Safarihoz két kéz kell, FF-hoz elég egy. Hülyeségnek tűnik, de a Greasemonkey scriptek mellett (a Creammonkey fele olyan jó) ez az amiért FF-et használok.

TommyBravo

Hogy klasszikust idézzek: “I don’t even know the lady.” 😉

Vagy egy másikat: “Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam.”

gaba

P: Safari is tudja, de tény csak manuálisan. Itt éred el a menüből:

History > Reopen All Windows From Last Session

Ha felrakod a Saft plugint (pénzes, de olcsó), akkor megy automatikusan is. Sőt, crash után még fel is hoz egy listát, ahol kiszedheted a pipát az elől az oldal elől, amelyiket nem szeretnéd, hogy visszaállítson.

Casper

Értelmetlen a vita. Macen használj Safarit, Windowson meg amit akarsz, de ha jót akarsz akkor tűzrókát. Biztos azért van a FFX-nak akkora piaci részesedése, és töltötték le már most több mint 5 millióan, mert szar (tudom hogy nem azt állítod hogy szar, de sarkítva jobban látszik a példa).

gaba

*initram5:* a GreaseKit szerintem teljesen korrekt, miért jobb nála a Greasemonkey?

Hofstatter

FF, mert megöli a reklámot a perem alatt is.
most gyorsabb lett, a hibáival pedig együtt tudok élni.

bodzasfanta

Azért a Safari seholsem lenne az OSX nélkül. Valószínűleg azért nőtt a részesedése is, mert nőttek a Mac eladások.

Casper

Én meg olyat aki sajtreszelővel rejszol, mégsem az a jellemző. No offense egyébként, szeretem amit itt csinálsz, de pont ez a “nácizmus” teszi az emberek szemében ellenszenvessé a Mac usereket. Ami natívan jó a Mac-eken, az egy program. A többi meg le van ejtve.

A FFX3 a mostani LEGJOBB (így nagybetűkkel) böngésző amit Win-en használhat az ember. Az hogy hülye összehasonlító táblázatokat írnak, meg hogy elhiszik hogy egy szerver nem fog lerohadni ha mindenhol a világban ugyanabban a percben lehet majd letölteni ekkora hype után a stuffot, az nem a böngésző, és az azt fejlesztő emberek hibája. A szoftver csillagos ötös, a korporét ami meg mögötte áll gyenge közepes. Leülhet.

sowi

“P: Ehhez csak annyit tennek hozza, h egyedul a ff tud olyat, h visszahozza a megnyitott oldalakat miutan crashelt.”

az opera is tudja

Mylo

Szvsz:

Én Firefoxot használok Macen is, tökéletesen megy, egyetlen oldal jön be szarul, az is az Apple reklámoldala, ahol a Maces reklámokat lehet megtekinteni. Safari is jó, de egy Firefox 3.0 + Adblock Plus lemossa:D

A másik dolog, hogy a Safari elterjedtsége nem amiatt lett olyan hű de nagyon jó, mert mindenki elkezdett Safarit használni, hanem mert a kedves aranyos Apple a software update indítása után a Windowson, kéretlenül felrakta a Safarit is a quicktime mellé.
Így most több millió gépen ott csücsül a start menüben a Safari, eközben az emberek azt sem tudják mi az 🙂

Mylo

“Casper, a Firefox egy nem kedvelt böngésző Mac-en. Kérdezz bárkit. Aki nem így gondolkodik, az friss switcher. Kérdezz bárkit.”
Ehhez még annyit, hogy 1 évet dolgoztam különböző Apple kereskedésekben és a vevők 90%-a Firefox párti volt, 10 éves mac használat után is 🙂

wyctim

Amíg FF3-on jobb oldalon van a default skin fülbezáró gombja, vagy nem használja a beépített helyesírás ellenőrzőt és egy külön szarban tartja a jelszavakat, addig ne beszéljünk rendszerintegrációról.

kaito

Nekem a file feltöltéssel szokott gond lenni Safari alól.
Saját egyszerű megfigyelések alapján FF3 kevesebb memóriát eszik és kicsit több proci időt.
Általában Safarival netezek, FF-szal sincs különösebb használati bajom, de valahogy “nem áll kézre”. Erről beszélt angelday is.

Casper

@wyctim nem is értelek. Jobb oldalon van a fülbezárás. És? 😀 A beépített helyesírás ellenőrző is működik nálam, úgyhogy ezzel nálad lehet a gebasz. <- pl most ezt is alápirosozta. A jelszavakat meg külön fájlban tárolja. Miért hol kéne máshol?

kodiak

Jozsi: mikor elobujik ez a mac soviniszta ened, akkor azert ugy titkon szimpatizalok lixszel 🙂

Fulbezaros konvenciomegtagadasra skin (ez nem bizonyitek, csak segitseg, hatha valakinek jol jon):
http://www.takebacktheweb.org/

PeBa

Látjátok ilyen ez a Mac. Még egy normális böngésző sincs rá. A Safari kifagy videómegosztókon, FF meg nem áll kézre. Szép kis rendszer, mondhatom! 🙂

grichie

A Safari RSS kijelzőjénél nincs jobb. Viszont nincs rá FireBug ami mérföldekkel jobb a Safariba gyárilag beültetett Develeoper Kitnél. Persze a nem szakmabeli embert ez nem is foglalkoztatja. Viszont a Kinizsi Bank 🙂 netbankja még mindig nem Safari kompatibilis és sajnos nem is lesz az mert nem prioritás optimalizélni rá. Kényelmetlen dolgok márpedig vannak. Törölhetem a seggem az üres gurigával ezesetben, vagy használom a Tűzrókát.

PalotasB.

Egyedül a linux volt képes annyit megcsinálni, hogy a cross-platform alkalmazásoknak könnyű legyen integrálódni? XP? Nam nagyon, kicit. OS X? Nem nagyon, nagyon nem. Vista? Nagyon nem.

nyenyec

Mac-em van. Azt, hogy hogyan néz ki a Preferences GUI leszarom, évente egyszer nyitom meg, ha egyáltalán. A vallásháborúkhoz öreg vagyok.

Kb. 25%-ban használok Safarit, 75%-ban Firefox-ot. A FF3 óta pedig egyre inkább FF. Az AwesomeBar ural, a hiányától kőkorszak érzésem van Safariban.

A fentebb ajánlott Safaris AdBlock nem megy Tigeren. Szintén hiányzik a Greasemonkey, a Google Gears (offline Google Docshoz), Firebug, Web Developer és még több más FF AddOn.

Nálam tehát a Firefox a nyerő, de Addonok és awesomebar nélkül kb. döntetlen lenne. Őszintén örülök, hogy mindkét böngésző (magja) open source, és mindkettő egyre gyorsabb. Hajrá.

wyctim

@Casper: én most az OS X-es FF-ről beszélek, ott zavaró a jobb oldalon lévő close gomb. Nem vagyok GUI tervező, de minden más alkalmazásban bal oldalon van, a Safari-t majmoló szkin pedig szerintem kotonban szex.

A helyesírás ellenőrző beépített alapcucc Mac-en, mint ahogy a Keychain is a jelszavakra, miért akarja a Mozilla kétszer feltalálni a puskaport?

De hogy ne csak negatív dolgokat írjak az FF3-ról, a memóriaigényét nagyon hiányolom Safari-ba. 🙂

Péter

Jelentem, én egy Safari felhasználó vagyok Windows alatt. Szeretem a fontsimítását.

xtal

“Mac-em van. Azt, hogy hogyan néz ki a Preferences GUI leszarom, évente egyszer nyitom meg, ha egyáltalán. A vallásháborúkhoz öreg vagyok.”

word!

amugy sajnos a Safari reklamfiltere egy kalap szart nem er az AdBlock-hoz kepest – anelkul nem elet az elet. Greasemonkey-rol meg ne is beszeljunk, az mentett meg az ideggorcstol, amikor az index forumon bevezettek a kibaszott indapasst, es MINDEN loginnal rakerdezett, hogy nem akarok-e valtani. Greasemonkeyval meg Element Hiding Helperrel irtottam ki.

zsutti

“Casper, a Firefox egy nem kedvelt böngésző Mac-en. Kérdezz bárkit. Aki nem így gondolkodik, az friss switcher. Kérdezz bárkit.”
3 éve dolgozom Mac-en és eddig mindig FF-et használtam, Safarit csak akkor indítottam el, ha véletlenül ráklikkoltam az ikonjára (el is tettem hamar a dock-ból) vagy ha nagyon nem akarta az FF az igazságot és akkor megnéztem Safarin. Az automatikus session save nélkül nekem ne adjanak böngészőt, mert rá se nézek!

bobbyperu

és az már nem is szempont, ha safari letisztultabb, vagyis – elkerülendő egy felesleges kérdést – szebb, mint a ff? i mean sokkal.

vessetek meg, de én ezért (is) maradok a safarinál.

magyardavid

Ölitek itt egymást FF3 vs Safari, ez a legjobb, az a legjobb. Csak egy kérdés:
Mi bajotok az Operával?

human

tabváltás -> ctrl+tab mindkét böngészőben 🙂

winen azért szar a safari mert mindig beindítja a külső vinyót ha -mov-os vagy flashes sitera megyek, meg sokszor kerreg a vinyó csak úgy, átolvassa a font könyvtára tvagy nem tudom miért, amikor betöltenék egy siteot, és megderemed 10 másodpercre az egész progi. Pedig nem p3-mon ülök és nem 512 memórián.

yaanno

Szvsz az olyan szubtilis dolgokat nehéz lenne összemérni, mint amilyet pl. wyctim említett, ez részben ízlés dolga is (ilyesmiről kár vitázni), részben esztétikai ügy (erről érdemes lehet, és szerintem Józsi ilyesmiket említ).

A főbb, sokak által használt böngészők közti különbségek lassan millisec-ben lesznek mérhetőek, szvsz ez meddő vita.

Végül amúgy is az ízlés + adott feladatokra való használhatóság balansza dönt. Ez persze nehezen számszerűsíthető.

Zila

Semmi baj nincs a Firefox-szal, osx-en én sem használom, csak kompatibilitási tesztekre (mióta van inspector a safariban és van ugye a Drosera js debuggernek, azóta a firebug sem hiányzik annyira). Operát dokumentáció olvasónak használok. Safarival pedig a mindennapi böngészéseimet intézem.

Safari és extensionok: nem kell hackelni, rendes plugin-ek fejleszthetőek hozzá, csak éppen nem javascriptben hanem ObjectiveC-ben, ehhez kevesebben értenek mint javascripthez.

Greasemonkey: van safarihoz GreaseKit nevű plugin, hibátlanul viszi a greasemonkey scripteket.

GoogleGears az tényleg jó lenne bele. SqLite-ot már támogat a Webkit…

zolle

mert mindenki sajtreszelővel rejszol, ne feledjük, hogy kb 2x lett gyorsabb a Firefox3 az elődjénél, ótvarul néz ki, de windows alatt az egyetlen alternatíva, és van ami nem megy Safariból. Backup-browsernek tökéletes.
Egyébként tegnap éjfélkor már kinn volt 🙂

trb

Nekem erről a sajtreszelős példáról az jutott eszembe, hogy apple terméket venni olyan mint egy olyan városba költözni ami 10 méteres fallal van körbevéve és csak a bent lévő dolgokat használhatod.Ha meg valami olyan kéne ami csak kint van akkor csmpészheted befelé…
Szóval kicsit fura poszt volt, ez az a lényeg.Én firefoxot használok több éve.Bár a szafarit még nem próbáltam, de mondvacsinált problémák(engem max pár óráig zavart a szokatlan desingja mikor váltottam, de megszoktam) eléggé olyan mintha ez is vmi tvshopos reklám lenne, ahol a régi porszívót fekete-fehérben mutatják.Az meg, hogy milyen marketing áll mögötte szerintem a terméket nem befolyásolja, csak a céget minősíti.
De ettől függetlenül én becsülöm a mac használókat, hogy képesek kompromisszumokat kötni és néhol beérni a kevesebbel, vagy megszenvedni azért hogy ugyan olyan szinten legyen mint a másik populárisabb terméket használó.Pl egy iPhone-rt mennyit kell rohangálni, amikor mo-n hivatalosan még nem is árulják.Vagy ahogy itt fent írták páran az adblock is csak hackelve vagy pénzért van a szafarihoz.A lényeg az egészben hogy én lusta vagyok ahhoz, hogy beletartozzak abba az 1%-ba akik applet használnak és ezt képesek élvezni.Kicsit nekem olyan mint a művészek világa.Jó lenne ha énis kélpes lennék olyan szépeket festeni, de nem akarok annyit szenvedni érte,Ezért csak csendben csodálom őket, és elvagyok a magam normál világában…Persze vannak területek ahol én is fanatikus vagyok de az már megint más tészta 🙂

Peter

@trb, ezt a jelenséget szokták “walled garden”-nek hívni.

Peter

@angelday én kedvelem windows alatt a safarit. Most az adblock még nem is hiányzik, viszont jónak tűnik nekem.

A stabil kiadása tényleg stabil a bétákkal szemben.

Bence

Szerintem a http://tech.no.logi.es/woodshop/3d.html oldal ugyanolyan, hiszen a Webkit működik mindkét platformon.

A Wines Safari nekem kicsit elmaradodtnak tűnik. Például csak text zoom van benne, vagy csak én nem találtam meg a teljes zoomot. Meg úgy összevetve Operával, FF-vel kevesebbet tud, de nemtom hogy a Mac verzió az mennyiben más.

Na ezt is érdemes, de csak Safarival megnézni: http://sitepen.com/labs/code/cssDock/

Bence

Safari 4-ben végül is mi lesz újdonság a gyorsaságon kívül?

SeSam

Azon keseregni, hogy mekkora disznóság az Appletől egybepakolni a szoftvereit Windowson, elég száni: ott volt a checkbox, hogy akarod-e.

payskin

Nem megerősített forrás szerint egy az egyben a múlt heti RC3-at adták ki. Ez azért “remek”, mert az RC3 nálam totál teljesen elkúrta az elmentett jelszavak kezelését, bizonyos oldalakon nem működik a TAB az űrlapelemek között (FF2-ben igen), a 3.0-kompatibilis Firebug béta éppen csak használható, a nagy Back gombtól meg hányok. Ezt így az első félóra után. Ráadásul átdesignolták a saját CSS-ében az űrlapelemeket, aminek köszönhetően 8 órát szoptam tegnap az egyik weboldalunkon, hogy most már IE6, IE7, FF2 és FF3 alatt is nagyjából azonos módon nézzen ki (Operát és Safarit hogy leszarom). Tudom, az is hülye, aki nem rendes resettel kezdi az oldalának CSS-ét, de a szóban forgó oldalt nem én csináltam, csak karbantartom. :S

Ja, és hogy adjunk a helyesírásnak is, kedves Mester: Safairval, Firefoxszal, Maxthonnal, Operával. 😉

szabi

valamit buziztak a kedves fejlesztők az iframekkel, így egy-két iframes ajas dolog nem megy. még nem volt időm utánaolvasgatni. ha valaki már megtette, akkor igazán leírhatná a solutiont

payskin

Még valami: ez a download day felfogható PR stuntként is, de felfogható úgy is, hogy megpróbálták “kisöpörni” a korábbi verziót a “piacról”, ami ugye weboldalreszelő szempontból elég derék dolog.

Ez az, amit ugye a Microsoft például nem tett meg az IE7 megjelenésekor, sem az XP SP3 kiadásakor, és tartok tőle, hogy az IE8 megjelenésekor sem fog, így designolhatunk majd 3 IE-generációra. Szopóálarc.

.r.

payskin: haha.. helyesírásról beszélsz és elírással kezded? 😀

egyébként keményvonalas, 10 éves mac múltal rendelkezőként pont csak safarit használok az osx óta!
leszarom a fejlesztői plugineket az emberek 99%-nak nem kell!
tojok a csillivilli pluginekre.. egyetlen 1 dolog ami kell.. adblocker, köszönhetően ad-nek most már ez is megoldott 🙂

és még valami.. ha olyan oldalt találok ami nem megy safarival? hát istenem.. nem nézem meg.. aki annyira nem képes, hogy normálisan optimalizálja a szájtyát…… :L

szóval arról beszélni melyik jobb rosszabb? egyszerű.. macen a safari, mert native és totálisan kiszolgál..
winen meg ff mert az ie egy brontoszaurusz 🙂

Sasi

Kis megjegyzés, inkább általánosságban, de: amilyen oprendszerre fejlesztünk, tessék annak a natív technológiáit és felületét kihasználni és használni. Ezért nem szeretem az FF-et.

Pl. core image funkciók, amit, ha az Adobe is végre rendesen használna, akkor nem szívnék illustratorban egy-egy effekttel, de sajnos a korporét világ nem ismer soha kettőnél több sztenderd programot.

Merci

Én is safarit használok windowson. Sokáig használtam előtte a firefoxot is, de szerintem össze se lehet hasonlítani, mennyivel szebbek a betűk meg a képek a safarin. A plastik is. Nekem fontos az esztétika:)
Az adblockot szeretném, de a safari windowsos verziója még olyan friss, hogy ezzel úgy látszik nem foglalkozott eddig senki.

KisKresz

Van néhány linkgyűjteményt tartalmazó oldal, ahol FF-ben csak kijelölöm a szöveget , majd a Linky addon segítségével egy mozdulattal megnyitom tabokban az összes linket. Van valami hasonló megoldás Safarira?

Kösz: KisKresz

TommyBravo

Valaki (tán több valaki is) írta, hogy minek nekem a pluginek/eztensionök, hiszen ezmegaz a böngésző mindent tud anélkül is – adblock meg már van ezmegazra is. Öcsém, ha soha nem próbáltam volna a Fanta citromot, soha nem is vágynék rá…

Az érv lehet a Szafári mellett, hogy szebb – van, akinek ez a fontos szempont, szíve joga. De hogy leszólni egy feature-t (az egyik legfontosabbat), csak mert “eddig meg voltam nélküle”, az nem érvelés. A net nélkül és a Fanta citrom nélkül is megvoltam, de jobb, hogy van mindkettő.

Just my barrel of oil to the fire.

vsz

en Win-en – Safari-s kitero utan – ujra FF-en logok a beta ota, mert a harmas tenyleg marha stabil es gyors, es a memoriat sem zabalja meg. A Safari szinten nem volt lassu, viszont cserebe eleg instabil, nagy, meg a latest (nem nightly) is, raadasul minden crash-eles utan elfelejti a nyitott oldalakat, es ez igy mar kicsit sok.

Dagenham

“Csendes Opera user” (windows) skatulyában csalatkoznék, aki éppen próbaüzemet tart a Firefox 3.0 vonatkozásában, és eddig teljesen meg van elégedve (nem fagy, nem zabál memória, nem kerget őrület).

A konvergenciáról szól a történet, szerintem. Még néhány verziószám, és tényleg minimálisak lesznek a különbségek (Mac-es, Safari-s élményeim nincsenek). Az IE-t leszámítva persze, nem tudom, ott mivel is foglalkoznak a kedves fejlesztők.

.r.

TommyBravo: én volnék az egyik valaki.. 🙂

részben igazad van, elismerem.. de nekem pont az tetszett meg annó a ff-ben és a safariban, hogy iszonyat minimalista.. zenében is kedvelem ezt a stilust, hiába próbál egy nagy zenekar 100 emberrel eljátszani egy plastikman számot.. nem fog összejönni 🙂

szóval nekem a brózoláshoz kell egy ablak, egy címsor, egy reload és egy back gomb és persze a bookmarkok.. ennyi.. minek más? nekem nem hiányzik ebből semmi!

mondjuk az ff3-ban bejött az a címsor kiegészitő izé.. az tényleg jó.. de ilyen extensionról pl nem hallottam eddig! 🙂 a safariban meg kedvelem, hogy egyből egészíti amit írok a címsorba.. elég beírnom, hogy pl és egyből egészíti plastik.hu-ra és elég rácsapni az enterre

szóval tartom magam ahoz, hogy extensions sux.. bár aki akarja, használja.. akár a google bart is (az is egy faszság IMHO) 😛

vsz

a Safari tenyleg szebben renderel (bar Win-only emberek szeretik fikazni, ugyhogy allitolag majd jon a Win-es render opcionalis feature-kent), viszont az Adblock tenyleg nagyon hianyzik. Custom .css-sel, hosts peccsel, es Mac-only fizetos programokkal persze lehet foltozni, de az eredmeny messze van a tokeletestol.

PalotásB.

Sznobizmus. Ha ez nem az, akkor mi? Egy másik oldalon a kicsit homályos gombok szélei miatt panaszkodott valaki, miközben a betűsimítás gaussian blurrel van megoldva. Itt meg a beállítások ablakban van valami ami nem tetszik. A beállítások ablakban. Esztétikailag. Azért még látszik az erdő a fák mögött?

(Bocsánat.)

Zila

@TommyBravo: én elég sokáig voltam firefox felhasználó, és mióta os-x user vagyok Safarival tolom. A mindennapi böngészéshez nem hiányoznak az extension-ok. Egyáltalán.

Realty master

Én a Windows Millenium+IE6-ra esküszöm, nekem eddig bevált. Lehet hogy lassabb, mint a Webkit nightly beta alpha RC2, de tetszenek a 256 színű ikonok.

Ez van.

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

QuippeR

.r.:
“a safariban meg kedvelem, hogy egyből egészíti amit írok a címsorba.. elég beírnom, hogy pl és egyből egészíti plastik.hu-ra és elég rácsapni az enterre”

FF3-ban a címsorba írd be, hogy about:config, majd a szűrőbe az “urlbar” szót. Ezután duplakatt a browser.urlbar.autoFill beállításra (azaz az érték legyen true), about:config becsuk, és már nem csak Safarin élvezheted ezt a feature-t.

alpi

QuippeR: nekem az upgrade óta magától megy az autofill!

Különben a FF3 is több mint 90MB memóriát foglal, nem mintha sajnálnám tőle… gyerekek ez az a szoftver amit Netscape néven 93-ban kezdtem használni, úgyhogy én nem is szólok semmit… 🙂

neo_21670

Az egész Firefoxban annyit nem szeretek, hogy kilépéskor fogja magát, és végtelenciklusba szrja össze magát. Van fent egy firebug és csókolom. Lehet, hogy valami pref file-ját kéne törölnöm, vagy nem is tudom… De akkor sem képes ellenőrizni vagy ilyesmi. Másrészről meg lassú, lassú, lassú. Lehet, hogy kétszer gyorsabb az elődjénél, de mai napig veri a WebKit… Persze egy újszülöttnek minden brózert be lehet adni úgy, hogy jó. Macen Safari, kizárólag, szigorúan – nem hiányzik, hogy nincs huszonnyolcféle lfsz plugin meg extension meg téma.

krapulax

‘A neten nagy irodalom van arról, hogy a Gecko kódbázis miért “nemjó”’

LOOOL

a neten rengeteg “irodalom” van a mások tollával villogó amatőr megmondóemberekből

ROFLMAO

hajrá adajnak (&co) a sznob köpködésben,
mindenesetre még mindig inkább bármi más, mint az explorer

.r.

QuippeR: köszi! ez eddig hiányzott! jó ez a plastik.. ebben az egy postban 2 kérdésemre is választ kaptam! köszi mégegyszer! 🙂

Cuc

Szintén Safarit használok Windows alatt, mégpedig azóta, hogy véletlenül letöltöttem QuickTime frissítéssel :). Tényleg kifinomultabb esztétikailag, mint bármelyik más böngésző, az összes többi olyan cseszlováknak néz ki mellette. XP alatt a silver color scheme-be egész jól illeszkedik.