Costes (Ráday utca)

“portugaliaban tok normalis, hogy egy proli takker hovegen rateszi fizetesenek egy jelentos reszet arra, hogy elmenjen egy jo etterembe, mert tudja, mi a jo kaja, es hogy miert fontos. nalunk mindenki szarik bele, csak tapol, mint a broilercsirke.”

— Uj Péter, email

A Costes nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy megcsinálja Magyarországon a lehetetlent: csúcs gasztronómiát “kompromisszumok nélkül”. Olyannyira komolyan van véve ez, hogy Franciaországból, a párizsi Rungis piacról hozzák az alapanyagokat. Nem vicc, még a sárgarépát is.

Sous chef egy három Michelin csillagos szakács alatt szakmát kitanult, jelenleg még egy csillaggal sem rendelkező portugál fiatalember, Miguel Rocha Vieira, aki “újragondolt tradícionális magyar konyhát”, és Francios Rodolphe (gasztró biggun) vezényletével a kolléga Alain Ducasse (gasztró biggun squared) szellemi örökségét jeleníti meg.

Világszínvonalú konyhai berendezések, értő és érző kiszolgálószemélyzet, 54 férőhely, ezüst étkészlet.

Vasárnap volt a megnyitó, sajnos a minőségnek ára van (5 – 10 – 15 ezer forintos ökölszabály), engem sajnos megszűrt. Aki esetleg evett ott, ossza meg velünk a tapasztalatait.

Felesleges aggódni az árakon, felesleges aggódni a sznobérián, mert ők kitalálták, és meg akarják csinálni lélekből. Aki követi a Bűvös Szakács blogot, már tudhatja, hogy a top gasztrónak Magyarországon is lesz (egyre inkább van!) jövője, de nekünk itt a Plastik media szerkesztőségében ez egyelőre még egy elérhetetlen ábránd, a kifinomultságnak az a foka, amit nem értünk, mert nem szerepel az értékkészletünkben.

Costes Restaurant
Ráday utca 4.
(1) 219-0696
http://costes.hu/

90 hozzászólás

klarky

Nem mintha a célcsoporthoz tartoznék, de az az oldal tényleg elvette a kedvem az visit-től.

Azt hittem valami amatőr sci-fi klub blogja. Még az e-mail mellé a forgó 3 dimenziós kukac hiányzik! 😎

Ja és amúgy azt UP honnan tudja hogy kajol egy portugál proli???

_alesi_

Magyar konyha újragondolása francia répával, hurrá. Mondhat akárki akármit, de számomra pontosan ITT kezdődik a sznobéria. Én inkább megmaradok a tradicionális magyar pörköltnél, ami tradicionális magyar hagymával készül.

gored

2008-ban szerintem egy ilyen exkluzív helyhez minimum egy ízlésesen összerakott, igényes oldal dukál.
Nem indulás után hetekkel hanem már nyitáskor.
De lehet, hogy csak nekem nagyok az elvárásaim?:)
A lényeg úgy is a kaján van.

malacful

szerintem a Buvos Szakacs is gaz. Ert a fozeshez, de elmebeteg a gyerek.

zolle

tízből kilencszer kimennék párizsba répáért. a francia répa messzeföldön híres. ha rántottát akarok enni, a tojást délafrikából hozom, ott nagyon szép sárgák, a kolbászt szigorúan a mexikói sertésekből kinyert svéd acéllal leszabdalt majdan görög kecskebélbe tekert matériaként kívánom összekarikázni.

Casper

Józsi az adidasnak sem kompetenciája a weblap, mégis odab@szós az összes micrositejuk. A 10-15k-s menükből igencsak kéne futnia egy normál weblapra. (bár tudjuk hogy ma 200milliónál kezdődik egy olyan). Küldd el nekik a magyar webfejlesztő cégek postodat, hátha kapsz egy ingyenebédet.

xtal

“portugaliaban tok normalis, hogy egy proli takker hovegen rateszi fizetesenek egy jelentos reszet arra, hogy elmenjen egy jo etterembe, mert tudja, mi a jo kaja, es hogy miert fontos. nalunk mindenki szarik bele, csak tapol, mint a broilercsirke.”

ez az hiveim, seggetek kilog a gatyabol, de azert csak nyugodtan verjetek el a fel fizeteseteket zabara amint megjon a penz. hol el ez?

kelemenbandi

Az irodaelektronika ember felejtette benne a bútor, lámpát, szerintem. Egyébként meg egy csomó jó helynek még honlapja sincs. A potenciális vendég úgyis szájhagyomány útján értesül. 🙂

xtal

hahaha, a costes weblapja ugy nez ki, mint az ozdi rio diszko flyere, vagy a helyi star trek fanclub eves conventionjanak beharangozo plakatja.

amugy azt hogyan ellenorzi a kedves vendeg, hogy a repa valoban parizsbol jott, es nem a sous-chef hozta be cekkerben a kalvin terrol? a parizsi piacon vasarolt kinai import minek szamit? jajistenem, bonyolult dolog ez a sznobizmus.

főműves

Azon a ponton, amikor a répás részt olvastam, vijjogni kezdett a sznob-o-meter. A fogpiszkáló mahagóni?

jack ez

Nincs baj a sznobizmussal, egészen addig, míg a sznobok nem kezdik el azt standardként hirdetni.
Lásd proli hóvégi vacsorája. Ködben vagytok ti, világ újpéterei, azhétszentség.

sabe

aki ezt komolyan gondolja azt csak sajnálni tudom. túl van lihegve ez a téma plastikman

xtal

“A fogpiszkáló mahagóni?”

ha nem kubai szuzlanyok faragtak, ne kerulj a szemem ele! ja es az a minimum, hogy lohaton importaljak parizsbol, es egesz ut alatt egy skot dudasosztag jatszik! (kapjanak azok is lovat)

chek

Egy jó kajára emléxel mig egy bigmacre nem. Na ezt kell megfizetni. Az alkalmakat.

megmondom

Hello. A francia piacot ne mar lecci, es itt ragadom meg az alkalmat, hogy kifejezzem melyseges gyuloletemet UP irant, ismet megvillantotta a nagy eszet.

Benjamin

“ismet megnyilt” egyszer mar bezart a bolt? nem ment a parizsi repa? majd most a Plastik tamogatasaval 🙂

“A konyhafonok a vilagsztar Ferran Adria (3 Michelin-csillag) tanitvanya…” haha, kb. mint a Sasvari “Angelday” Jozsef hiros blogger egyik kommenteloje (ez en lennek :o), vagy a koltozzon Koko szomszedsagaba, LOL

“mi a jo kaja” nem foz az asszony? miert fontos? nekem nem kell 15k hogy jot egyek…

A parizsi repa az olya mint a bio bio bolt?

A honlapjuk botranyos.

Ez a post meg a mac temat is alurol veri.

“és meg akarják csinálni lélekből.” en nem ezt olvastam az oldalukon, hanem: “Ennek erdekeben fogtak ossze befektetok es szakemberek…” azok meg inkabb a $$$ hiresek 🙂

Benjamin

Na igy egybol mas! http://tinyurl.com/6alcbg 🙂

“A szájbabaszott Costes nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy megcsinálja Magyarországon a szarzsák lehetetlent: csúcs gasztronómiát “kompromisszumok nélkül”. Olyannyira komolyan van véve ez, hogy Franciaországból, a szájbabaszott párizsi Rungis piacról hozzák az parasztfaszú alapanyagokat. Nem vicc, még a anyabaszó sárgarépát is.”

UTF-8 miatt kicsit nehezebben olvashato 🙂 (thx to cadmagician)

xtal

“Egy jó kajára emléxel mig egy bigmacre nem. Na ezt kell megfizetni.”

ez a hulyeseg akar igaz is lehetne, ha eddigi eletem legkomolyabb kajait nem lepukkant fustos kesdobalokban ettem volna, es legszivesebben sirva konyorogtem volna a receptert.

kurvara nem kerult tobb tizezer forintba egyik sem. a konyhamuveszet napja nem a sous-chefek seggebol ragyog.

Nes

Maradok a falusi kajaknal, az igaz Magyar etelnel.

Jozsi te elhiszed amit irsz, vagy ez is szponzoralt?

A kajara meg ne azert emlekezz, mert 30K volt, erre akkor emlekszel ha csoro vagy es ezzel akarsz felvagni.

no mail, no problem

Párizsból a répát, piacról, ja. Jó duma, de kíváncsi lennék a valóságra. Amennyire én tudom, az nagyon nem úgy van, hogy ma Magyarországon csak úgy veszel valahol valamit, és abból étel lesz egy étteremben. Ahol olyan szintű is tud lenni a baszogatás, hogy akár több tízezres is lehet a bírság, ha véletlen akár egyetlen nappal is lejárt a szemes feketebors szavatossága a zacskón feltűntetetthez képest.

Hiszi a piszi, inkább: sznobriadó!

addikt

Azt a mislencsillagos krva eget rég röhögtem kommentsoron ennyit, köszönöm nektek! Bonönüí

TBS

AD, te Costes-menzára hajtasz..? Én igenis emlékszem a jó BigMac-ekre is. UP sznob, de ezért szeretem: jó látni a mértéket. 😀

Ha a Costes nem fullad ki, és bejáratódik, jövőre lehet megnézzük. MOST baromság.

AD, itt a nyár! Ha balatonpart, akkor a füredi Baricska csárdát ne hagyd ki!

n

AD, már korán reggel elvették az étvágyad?!
Szerintem nem volt jól időzítve a poszt, lehet hogy éppen nem volt éhes senki…;)

klarky

Ugyan AD, ne vedd a szívedre! Nem ér annyit…

Egyébként épp a napokban volt a Duna Tv-ben egy műsor, beszéltek a magyar zöldség terméktanács (vagy mi a frász ennek a fantom szervezetnek a neve) elnökével és azt mondta, hogy a magyar zöldség messze földön híres és elismert, kiváló íze van a többi, nagygazdaságban termelt, éretlenül leszüretelt és hipermarketekbe kitolt műcuccokhoz képest.

Egy baj van velük, nem tudjuk versenyképesen csinálni, nem jók az áraink. (pl. azt tudtátok, hogy spárga termelő nagyhatalom vagyunk???)

Szóval nem kéne ezzel a francia répával menőzni, inkább használják a finom mézédes magyart és legyünk büszkék a dolgainkra!

(Nem ide tartozik, de nem bírom ki, hogy ne írjam ide. Azt tudtátok, hogy minden Európában gyártott autóban minimum 6 db. Videoton elektronikai alkatrész van és minden 4ik angliai közúti lámpa elektronikáját szintén ők csinálták? Be Proud!)

Credo

E reklámért cserébe tényleg megdobhatnának egy két személyes, “amennyi beléjük fér” vacsorával, aztán rittyentenél róluk egy Krúdy Gyulás élménybeszámolót. 🙂

csite

Ki tud mondani itthon olyan helyet, ahol jó zöldséget, gyümölcsöt lehet kapni, rendszeresen, állandó, és jó minőségben?
Észre kellene venni, hogy totálisan padlón vagyunk a minőségi élelmiszerek előállításában. Hiába az adottságaink, ha nem élünk vele!
Elég csak a bécsi Naschmarktra kinézni, és utána azt kívánni, hogy 50 év múlva legyen ilyen a Vásárcsarnokunk.

Józsi, jó úton kapisgálsz, kell a nyitottság!
Mert pl. érezted, hogy mitől Szepsy a Szepsy, és a másik miért nem az.

gigi

Én nem lennék olyan biztos abban, hogy a hagyma meg a többi amiből a cupákos zónapörit toljátok a késdobálóban magyar, ugyanis már a fokhagyma is kínai. Kénytelen vagy AD-vel egyetérteni, a hsz-elők nagy része aki a margarinos kenyér és reggeli ital páros előtt vagy után posztolt, mind a béka popsija alatt van gasztronómiailag. sorry….

alternaiv

Én ettem ott, 5,5 éve. Nagyon profi volt akkor is, és azóta is élmény maradt az az este. Most majd megint ki fogom próbálni, ti meg nyavajogjatok a weblap miatt és rendeljetek egy pizzát az Il Trenoból – megérdemlitek. 😛

trb

Hát sztem a tescoban is kapni francia répát, szóval nem nagy szám 🙂 Amúgy a legjobbakat én olyankor kajáltam amikor a haverjaimmal elmentünk kenuzni és ott aludtunk ahol éppen ránk esteledett.Az alapanyagok kívállóak voltak, mert volt amit elöttünk szüretelt le a néni a kertjében, és a hús is friss volt.Szóval ott este, egy egész napos evezés után a tábortűz körül ülni és enni amennyi beléd fér.Na ez az az életérzés amit nem cserélnék el semmire, még egy ilyen francia-portugál szuperséf kajájára sem.Vannak jó éttermek amiket szeretek, mert nem mentek el abba az irányba, hogy a felszolgálás és az hogy a szakács kinél tanult abban nyilvánul meg hogy a számla 30k-s lesz fejenként…Szóval az a baj ezekkel az éttermekkel, hogy azért nagy szám oda elmenni kajálni, amiért nagy szám drága ruhákban vagy drága kocsikkal járni.Irigységet keltesz másokban, hogy te ezt megteheted mert van elég pénzed.Persze lehet ettől leszel te gasztronómiailag érett, hogy képes vagy kifizetni a fizetésed 5%-át egy ebédért.Lehet ugyan azt a kaját megkapod máshol kevésbbé puccos felszolgálással a tizedéjért.Szóval szerintem a gasztronómiai érés az nem ott kezdődik, hogy egyre többet fizetsz ugyan azért a kajájért, hanem hogy sok alapanyagot kipróbálsz és ismeretlen dolgokat is megkóstolsz.Én inkább ülnék be egy olyan étterembe ami lerobbant, de olyan kajákat szolgálnak fel amiket még nem ettem, mint egy olyanba ahol a környezett jobb, de a kaja ugyan az csak más néven, mint amit otthon a nagyanyám csinál…

phnb

Teljesen nyilvánvaló, hogy bele sem szagolnék olyan ételbe, amihez nem párizsból jött a répa és nem Mac-en írták a receptjét.

Mélyrepülés, gyerekek, mélyrepülés.

Frenetik

Érdekes, hogy mindig azok okoskodnak, akiknek egy rántotthús vagy egy marhapörkölt maga gasztronómiai beteljesülés! 😀
Costes egy fasza étterem volt, talán most is az lesz. Aki kíváncsi rá és meg tudja fizetni, az elmegy, ennyi.
A weboldal hajmeresztő! 🙂

freak

AD, nem csak a vegletek vannak, bar a nagy tobbseg tenyleg megreked a “margarinos kenyer, reggeli ital, rantott hus” haromszogben (kedvencem meg a so-bors-paprika esetleg Vegeta (!) natrium glutamattal, mint kizarolagos fuszerek, friss kakukkfu, rozmaring, zsalya? az mi a szar?).

Mindazonaltal ezt a tulzott sznoberiat sem csipazom (“65,89 celsius fokon szolomag olajban konfitalt holland urgehere (csakis Antwerpenbol) pipacsviragsziromhabbal”).

En egyszeruen szeretek jokat enni, amit lehet sznoberia nelkul is csinalni, a bib gourmand vonulat kozelebb all a szivemhez.

Mindazonaltal a repas dolgon kiakadast en sem ertem: ha ott lehet olyan repat kapni, ami az etterem szinvonalat meguti, akkor ott lehet kapni. Messze foldon hires magyar zoldsegek? Hol? Mivan? Normalis hust sem lehet kapni, kimegyek a piacra es elszomorodok, a Tescoban szebbek vannak 🙁 Marad a videkrol beszerzes, tanyasi csirke (ami amugy jerce). Eloszor ezeken kellene javitani, utana johet a felhaborodas a repa miatt…

Frenetik

Bib gourmand: Náncsi Néni, Segal.
Tescóban az ír marhahúsok elég jók voltak, csillagászati áron. 🙂
Ha megütné a szerencsétlen magyar sárgarépa a szintet, vajon nem itthon szereznék be?

kelemenbandi

Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy az a francia, aki leragad a francia, portugál,arab mittudomén milyen konya ételeinek sokszögében, és nem eszik mást, csak azt, az is gasztronómiai analfabéta? Vagy csak mi magyarok vagyunk azok, ha rátotthús, törtklumpli, csülökpörkölt háromszögben éljük le az életünket.

Mert jópár feni kommentből ezt olvasom ki. Csak akkor vagy ász, ha mindent.

_alesi_

Az a baj, hogy már nem is nagyon lesz hazánkban minőségi zöldség, vagy gyümölcstermesztés, mert a magyar gazdákat külföldi vetélytársaik lenyomták, mint a bélyeget.

Bele kell nyugodnunk, hogy gyermekkorunk mézédes barackja helyett már csak a spanyol-portugál barackimitáció marad. Itt bizony a mennyiség győzött a minőség felett.

TopiG

Dude, fasza, hogy felhívtad a figyelmet a helyre, de ezt most annyira nem értettem, hogy miért nem a tapasztalatokat osztod meg velünk. Hogy túl drága? Get the fuck out of here (mosolyog)

A másik észrevételemnek talán lehetne “parasztoknak a csokoládé” a mottója: Long way to go dude, amihez tényleg sok sikert kívánok, és király, hogy csatlakoztál a honi gasztroközizlést megváltoztatni szándékozók táborához, de – amint látod – a te kifinomultnak és nyitottnak hitt urban-cosmopolitan-switcher-yuppie olvasótáborodban is hemzsegnek a pörköltkapitányok, akiknek ne mondják már meg, hogy van jobb a tábortűz mellett kirántott húsnál! Őket ingerli a kintről hozott répa, meg az ezüstvilla. És tényleg nem is ez a lényeg, hanem, hogy valahol olyat ettél, hogy majdnem beszartál, miért volt jobb, mint máshol, és hogy mi is menjünk, és próbáljuk ki…

al

Nálam a gasztronómia csúcsa, ha el tudok jutni édesanyámékhoz és van magyar káposzta, amiból kelkáposzta főzeléket csinál és hozzá fasírt van, finom-puha-friss kenyérrel. De a fasírt nem ám ilyen óriás dög, kis 3-4cm körüli átmérővel, jól átsütve.
Engem nem ingerel az ezüst étkészlet, de a külföldi répa, sem más. Egyszerűen ezeket az ételeket tudom enni jó szívvel, széles mosollyal. Pedig jártam már jó éttermekben de a kedvenceim tipikusan nem ezek a helyek. Amiket imádok: Route 66 budaörs felé, fűszeres csirke, fűszeres rizs, cheddar mártás, elképesztően No.1. Ráday Pink Cadillac, bármilyen pizza.

Kinek a pap, kinek a papné.

felhang

ejha, nem semmik a kommentek. magyar rögvalóság.

persze nekem is volt egy hiú ábrándom, hogy a plastik olvasói között nem teng túl a tipikis magyar kommentelő, de hát… (mindenesetre remek kis látkép)

csite

A gond az étkezési kultúránkkal van. A városlakó is annyi töltöttkáposztát tol magába serclivel, mint anno a paraszt, aki félnapot a földön dolgozott. Máshol odafigyelnek arra, hogy nem böfögve, bilagitozva kelljenek fel egy ilyen lakoma után.

Az hogy lesz e jó magyar zöldség, szerintem igen. Vannak már kezdemények. Persze nehéz a 3Ft-ért 500Ft benzint elautózó tudtára adni, hogy az ő terméke azért 50Ft-al drágább, mert jobb minőségű.

Azt pedig nem árt a fejekben rendberakni, azért mert nagymama kertjében termett, azért még bőven lehet gasztronómialig nem megfelelő minőségű. Ugyanez érvényes a bio dolgokra is.

Schultz Gizi

A minap az InterCity-n az erősen illuminált büfékocsis (!) olyan finom vörösboros marhalábszárpörköltet csinált, félig magának, mert az étlapon nem is szerepel, hogy el nem hiszitek.

TBS

Al, a fasírt nem 3-4cm jól átsütve. Ez pont a francia-vonal… 😀

Schultz Gizi

csite: azért lett ilyen jó a pörköltje, mert csak a bort vette Pesten. Köztudott, hogy igazi, minőségi alapanyagot (húst és répát) kizárólag Szombathelyen lehet beszerezni 🙂 Egyébként azt mondta, hogy 46 éve főz, csak már minden étteremből elkülték a piálás miatt, így maradt a Budapest – Szombathely – Budapest viszonylat. De mindegy is, komolyan mondom, 1500 forintot fizettem, finomabbat ettem és jobban éreztem magam, mint sok funkyzeit étteremben. Nekem ez számít, nem az eszcájg.

freak

_alesi_: “Bele kell nyugodnunk, hogy gyermekkorunk mézédes barackja helyett már csak a spanyol-portugál barackimitáció marad. Itt bizony a mennyiség győzött a minőség felett.”

Szerintem igenis van fizetokepes kereslet minosegi alapanyagokra, kinalati oldalrol ez nem mondhato el.

Nes

Tok jo, hogy itt ennyi megmondo ember van. Mindenki tudja, hogy a Magyar etkezesi kultura egy fos, az osszes zoldseg, gyumolcs, hus egy rakas szar. Csak kulfoldrol lehet jo kajat behozni, sot.

Nem tudom, hogy sirjak vagy nevessek.

Jozsi, indithatnal egy zartkoru-faszagyerekek-klubot. Mondjuk legyen a belepo 15k/ho es akkor azok az emberek elmondhatjak, hogy Jozsival vannak, macen irnak, es csak francia kajat esznek. 😉

(Tudom, Te nem csak ilyen kajat eszel, de a tobbseg kiverne a faszat, mar csak a gondolattol is.)

al

TBS

Édesanyám nem a francia vonal miatt süti így a fasírt, hanem mert így van értelme és így szeretjük. Az évek hozták ki.

———————————————

Amúgy jöhet itt a szöveg a nagymenőktől, mint magyar rögvalóság, de azt hiszem, hogy nem velünk van a baj. Görcsösen meg akarnak felelni valaminek, ami ezt jelenti, hogy francia, nem mindenféle népek kaja. Meg egy étterem megér xyz pénzt, mert megér. Én azt hiszem van egy magyar kultúra és baromira nem érdekel, hogy a portugál proli havonta egyszer étteremre költi-e a fél havit. Azt sem hiszem, hogy gond lenne ha a városba szabadult paraszt magyar káposztát enne itt is. Nem vagyok dagadt, mozgok eleget és azt eszem ami jól esik. Próbáltam az összes tengeri bizbaszt szerintem és baromira nem jött be egyik sem. Béka, csiga és társai sem mozgatnak meg. Húst és amit szeretek pedig otthon is frankón el tudjuk készíteni, ezért nem megyek puccos étterembe. Olasz tésztáért esetleg, de az más “tészta” 🙂
Legyek akkor prosztó magyar, én akkor is a magyar konyhát favorizálom.

al

A külföldi bébirépáról pedig csak annyit, hogy aki evett már Tahitóth falui epret, meg spanyol/portugál/mittomén milyen epret az tudja, hogy mi a különbség. Az egyik nagydarab, szép és cukorral kell beborítani, a másik kicsi, szöszölni kell amikor megmossa az ember, viszont cukor nélkül is mézédes.

al

Még1: Azt hiszem a fűszerezettség és só miatt kiverné a biztosítékot anyum fasírtja bármely franciánál.

pappito

mókás látni, hogy aki nyafog a fostaliga hoonalp miatt, az finnyog, hogy a bús pélóból hozzák ide a répát 🙂

Tudom, hogy a nosztalgia klassz, de egyrészt azért gondolod, hogy a gyerekkorodban jó volt a barack, mert az volt a gyerekkorod, másrészt meg odavan már rég. Azt úgy hívták, hogy tervgazdálkodás, ipari mezőgazdasági termelés, kágéesté meg rubelelszámolás. Ettől volt sok alma szabolcsban. Ment küffődiába, mint az ikarusz.

A magyar paraszt, akiből lassan szentképet faragnak, baszott fejlődni, baszott tanulni és 20 éve baszik befektetni, mert elég ha sír egy kicsit és kap. Ergo a technológia 40 a paraszt mininum 20 évvel van lemardva és persze pityereg, hogy a rohadt külföldi lenyomta és nem kell a vacak áruja.

nagy a pofánk a magyar paradicsomra meg káposztára, mert városi gépnyomók vagyunk, csak éppen igazunk nincs. 50-70 évvel ezelőtt volt, meg 100, amikor a szürkemarhát ezrivel hajtották a bécsi vásárba.

Nincs minőség, a téeszben szocializálódótt agrárproletár már nem paraszt, nincs meg a főd csínnyabínnya, nincs fejben a tudás, kézben a rutin. Ez nem a paraszt hibája. Az, hogy 20 éve se tanul az igen.

A csoda magyar bor egy kalap szar, az elmúlt öt-tíz évben kapar néhány lelkes borász (az ő pincéjik a borszakma costesei!) és lassan tényleg elérjük azt a kanyart, ahonnan már látszik a középszer. Majd meglesz azon túl is és lesz még pár világverő magyar bor, az adottságok megvannak hozzá és egyre inkább a szakma is. Azért kéne abbahagyniuk, mert a nép a kannást vedeli?

Nincs rendes hús, ezt akkor tanultam meg (bár apám mondogatta) amikor eljöttem otthonról és itt van. Zongorázni lehet a különbséget. Azon múlik, hogy a tömegek megeszik-e a vackot. Itt nem.

Az ilyen űbersznob helyek, ahol mislencsillagot finganak a pincérek is, nem a nagy tömegek számára készülnek, ez nem lacikonyha. (aminek szerintem kifejezetten megvan a helye a gasztronómiában)

Én rendszeresen főzök a családnak, de nyilván nem ilyen pipacssziromhabos baromságokat, ezek már rég nem a kajáról szólnak. A sznobok elmennek és esznek ezüst kiskanállal aszpikos pacsirtanyelvet. Vagyis van rá igény, az igényt meg ki kell szolgálni, abban a pénz. Ami jó, hogy a hétköznapi (átlag?) igények is mindig a legextrémhorrorsznobhoz igyekeznek közelíteni, csak egy nagyságrenddel arrébb. Még az is lehet, hogy egy idő után nem kell a halál faszáról hozni a répát. (a halat is hozni kell, nincs tengerünk, mégse rí senki, hogy a hekk a rómain honnan van!) pedig az is elég bázikus táp. Arról nem is beszélve, hogy aki idejön, vagy prágába vagy bárhova egy mislen csillagért, az nem a backpackersben fog lakni, nem fog metrózni és két hörcsöghere-mussz között is zabál valamit. Fogyaszt, lát, költ. Nálunk.

Aki azt hiszi, hogy gasztronómiai bunkóság lábszárpöcit enni és kitunkolni kenyérrel, az bekaphatja. Az is a gasztronómia része, mint a 62 fokos tojás. Férjen el ez is.

A bűvös szaki szerintem kurva jó, elém olyan világot tár, amihez egyébként sose lenne közöm, így áttételesen ismerkedem vele. Igen, én is összebaszoma kaját sokszor, mert nincs idő, meg a kétéves gyereknek magyarázhatom, hogy most egyed baszki, most 62 fokos… De az ilyen otkuzin helyek nem is erről szólnak.

Elnézést a hosszért.

kopaszmalac

Régen többször jártam a Costesban. A kaja mindig nagyin kifinomult, kellemes volt. Amit én utálok – és ez igaz a Costesra is – ha egy viszonylag drága étteremben (i) 20 cm-re vannak az asztalok, (ii) olyan kibaszott kényelmetlenek a székek, hogy másfél óra után akkor is menni akarsz, ha egyébként még rendelnél valamit.
Ahol ez nagyon együtt van, azaz bár nagyon drága, de jó a konyha + service és nagyon kényelmes a vacsora közbeni/utáni üldögélős beszélgetés, az a Páva.
A francia répával kapcsolatban: önmagában szerintem ez egy igazi majomkodás, de érdekes, hogy a Gundel új séfje is a nagyon gyenge alapanyagokról beszélt egy interjúban. Ha jól emlékszem, az ő két példája a vaj és a hús/hal volt.

Adi

Egy kicsit beleszólok én is, mert lelkes Bűvös szakács-olvasó vagyok egy jó ideje.

Lehangoló, hogy már megint előjön az az igazán tipikusnak mondott magyaros hozzáállás, hogy “dögöljön meg a szomszéd tehene is”, fűszerezve egy kis “savanyú a szőlő”-vel. A Costestben soha nem voltam és valószínűleg egy jó ideig nem is megyek (ha egyáltalán), mert nem tudom megfizetni. De ez nem is nekem szól. Meg azoknak sem, akik itt fikázzák. Ha van rá kereslet, és tudják színvonalasan csinálni, akkor miért ne tegyék? Nem tudod megfizetni? Az a te egyéni szoc. problémád! Esetleg átverik a sznobokat? Az meg az ő egyéni szoc. problémájuk. Minek rugózni ezen?

Ugyanezek az emberek a Forma 1-re nem üvöltöznek, hogy TILCSÁKBE!? Vessétek össze a párhuzamot: ahogy évek múltával az új technológiák onnét is lecsorognak a hétköznapi autógyártásba, úgy csúcsgasztronómia fejlődéséből és térnyeréséből is profitálhat hosszú távon az átlagember.

A magyar alapanyagok nagy részének a minősége meg sajnos szar, mindenhonnét ezt lehet olvasni. Házi feladat: a Magyar Nemzet archívumában rákeresni egy legföljebb pár hónapos hírre, hogy a nyugati megyékben a vendéglátósok Ausztriába járnak át bevásárolni. Egyrészt ott meg van oldva az ilyen termékek nagybani-középkereskedői piaca mindenhol, másrészt meg a minőségük jobb, ráadásul nem hullámzóan, harmadrészt meg még _olcsóbbak_ is.

carlos

olvasom a bûvös szakacsot, es lapkasajtos zsemlet eszem hozzá.
ilyenkor sírni lenne kedvem

minicoreduo

Elmondanám a tisztelt olvasóközönségnek, hogy répát nem jó kedvében, hanem puszta kényszerből veszik Párizsban. Ugyanis itthon a paraszt, a zöldséges vagy a beszállító egyszerűen nem képes kétszer ugyanazt a minőséget, színt, méretet, formát produkálni. Ugyanez a helyzet a hússal is. A legtöbb minőségi pesti étterem már külföldről hozza a zöldséget és a salátát.

És akkor itt egy rövid, de részletes kritika:

“a rádayban a che café megszűnt egy ideje. átalakítás alatt van, nem tudni, mikor nyit. már vagy fél éve semmi hír felőle…

ellenben vele szemben 1,5 év után újra megnyílt a costes! a honlapjuk még elég fapados, étlap sincs fent egyelőre. az étterem azonban kezd beindulni. sőt! ezen a héten mi 50% kedvezményt kaptunk az ételekből (italból nem). e mellé pedig ajándékba volt legalább 3 kisebb fogás meg egy kevéske bor is a desszert mellé. persze még így sem olcsó… ellenben a hely szuper! (friss élmény). minden elismerésem a szakácsoké. amit mi ettünk:

sült paprikakrémleves (hozzá cukkinis pirított kenyérféleség fürjtojással) – remek!
szent péter hal (édesköménnyel, cukkinivel, szátított(?) paradicsommal, stb…) – szintén mestermű
tigrisgarnéla (rukkolával és már nem tudom, mivel)
citrusos desszert (3 féle egy tányéron, hideg is, meleg is, édes és bazsalikomos, ez nagyon jó volt) – ötletes, változatos, avagy egy maradandó emlék a végére
valami csokis desszert – ez annyira most nem jött be, bár nagyon tele is lett az illető, vszeg ezért

és, ami gratis:
helyben sütött mákos, olivás, szezámmagos, paradicsomos pékáruk, vajjal – ebből repetáztunk is, annyira friss és jó volt
gazpacho – egy kis pohárnyi
spárgakrém, kaviárral – előző jó habosra felverve, csodás!
illetve volt egy édes furmint a desszert mellé
végül vmi vaníliás puding, talán málnás löttyel a tetején, 3 féle aprósüteménnyel

volt még 4 poár bor, 4 ásványvíz. 24 körül lett így kedvezményesen, borravalóval. elméletileg péntekig él az 50%-os dolog.

a pincérekről: exkluzív a dolog, ami nekünk annyira nem jön be. ellenben tényleg minden apró részletre ügyelnek. már-már túl elegáns, távolságtartó az egész, ahogy lejön, de hát a farncia stílus. ezt enyhítette a tulajdonosnő(???), aki kissé lazábbra vette a figurát. mosolya mögött azért figyeli, jól megy-e minden, elmondása szerint 3 napja nyitottak.

összességében az év egyik legjobb kulináris élménye volt, így mindenképpen tesztelésre ajánlom a helyet. ”

Olvassátok a medwe-t!!!!!! (www.medwe.hu)

eN

Jozsi keres: legyen egy beszerzos poszt. mit honnan erdemes.
a csarnok egy vicc, ugyanazt az import szart aruljak mint a teszkoban. /nem erdekel, hogy olcsobb 10ft-tal/.
az uzletek nagy reszeben nincs zoldseg, vagy 2 hetes. friss husrol ne is beszeljunk – marha, barany, haho?. a halas, aki kagylot, rakot is arul altalaban jo a nagycsarnokban, de neha nem. pekaura tipp a lipot a nagycsarnokban vagy ludwig&mentesi (ezt vadaszni kell, neha van matchban pl, nem tudok sajat uzletrol).
es nem akarok szombathelyre menni, de meg vecsesig sem. tippek?

eN

es nyilvan nincs idom 30 helyre elmenni hetkozben 6-7-ig dolgozom, hetvegen max 1/2 nap bevasarlas belefer. max!

fater

Ki a tipikus magyar kommentelő? Akit osztanak vagy aki oszt? Vagy az is lehet, hogy szimplán csak emberek vagyunk saját véleménnyel és a világ bármely szegletén hasonlók a kommentek?
Egy olasz oldal kommentje:
Hülyék ezek a csigazabálók én egy fincsi pennétől kibúlyok a segglyukamon.

no mail, no problem

“Én inkább azon filóznék, hogy a piacra ki szokott kimenni tőlük, és milyen rendszerességgel.”

A piacra szerintem nem mennek, mármint ha olyant érünk alatta, mint Fény utca, vagy Fehérvári úti, vagy ilyenek, mert valszeg egyetlen standon se fogsz kapni olyan igazolást, ami jó az ÁNTSZ-nek, vagy akárki illetékes ellenőrzési szervnek.

A vendéglátás mükődéséről levő felületes ismereteim szerint, nem tudom elképzelni, hogy az eredetét igazoló, és a szavatossági idejét precízen feltüntető bárca nélkül bármi felhasználható lenne.

Ha a húst a húsos hütőkocsija szállítja ki, akkor elvben ellenőrizni kell a kocsi szállítólevelét, a hús papírjait, a hűtőkocsi hőmérsékleti naplóját, hogy egyszer sem haladta meg a hűtőtér hőmérséklete az 5 fokot, és az átvevőnek meg kell mérni a hús maghőmérsékletét, és mindent le kell naplóznia a saját jegyzőkönyvébe. Amiben ha makulát találnak: bünti. Sokan vesznek húst Metróban is, azt hiszem az is legális. Ja, hogy a Metróban nyáron sorbaáll az ember hússal, és személykocsijával viszi haza, és órákat van a hús nem akár 30 fog feletti hőmérsékleten, míg a hűtőkocsis kiszállításnál ez tolerálhatatlan? Apróságokkal most ne foglalkozzunk. A háztáji kapirgálós csirke azért nem játszik, mert nincs papírja.

Tojást az erre szakosodott cég szállítja, sterilizálva, papírral. (Ha napközben figyelmesen jártok a városban, gyakran látni a kocsijaikat, saját magukat reklámozzák a kocsik oldalán.) A piacon valszeg a tojásnak sincs papírja.

A zöldségről nem tudom, kell-e papír, és milyen, de nem a “józan ész” dönt abban sem, az biztos. Ha kell papír, akkor gondolom mindenki a nagybanira lehet utalva.

Gondolom aki ezeket be akarja tartani, vagy be kell tartania, annak a vásárlási helyét nem az áru minősége dönti el, hanem az igazoló papír megléte. Nem csoda, ha panaszkodnak, hogy szar az alapanyag. Hiába van jobb is, ha nincs papírja, mintha nem is létezne. Gondolom, ez nem a napról-napra jobb minőség felé hajtja a beszállítókat.

Lehet, hogy tényleg lehet Párizsból répát hozni, csak nehezen képzelem el. Annyira túlszabályozott, túlszigorított az egész vendéglátás, azért.

Ki megy a piacra kérdésben: Régen a legtöbb helyen a tulaj ment ki, mert a legkiválóbb alkalom arra, hogy lopjanak tőle. (És loptak is…) Tudod, a vendéglátos bölcsesség is nagyjából úgy tartja, hogy rendes vendéglátos a tulajtól lop, a vendéget csak a gecik húzzák le.

ab

én tudok egy nagyon jó húsboltot, a Móricz Zs. körtérnél, egész pontosan a Karinthy utca elején. nagy választék, friss áru, jó kiszolgálás. lehet rendelni is.

pappito

no mail, azért EU van, lehet hoznivinni a dolgokat. A hús biztos, hogy nagyon szigorú, nagyon helyesen.

Szerintem még mindig jobb, ha franciaországból hozzák a répát, mint amikor az “őstermelők” reggel a nagybanin megveszik a cuccot aztán a piacon árulgatják, mint sajátot.

(azért az mókás látvány, hogy reggel 4kor a nagybanin veszekszik a bioboltos és az “őstermelő”)

pont a minőségre szarik mindenki, pedig az nem hülyeség

Ez a mezőgazdaság egyáltalán nem olyan bukolikus romantika, mint képzeli az átlagember.

frenetik

eN: Nagy Tamásnál pékáru, elég fasza! Culinarisban szokik még jó lenni, tán megfizethető. Szega Camembert se rossz, a saját sütésű. Végül a Mom Park, Rue de Pains, igaz, hogy mirelit, de jó minőség, van választék.
Szerintem Lipóti Pékség felejtős. Ludwig&Mentesi is nagyüzemi, elmegy.

frenetik

Ja, van most egy lelkes hentes a csarnok végében. T-bone meg New York strip, szóval (nálunk) különleges dolgokat lehet kapni. És érleli húsokat.
Még nem vettem nála semmit, nincs személyes tapasztalat, de jó a kezdeményezés! Lehet, hogy ma veszek tőle valamit. 😀

gigi

AZt árulja el nekem valaki, hogy az ananász mitől bio? 😀

sekele

Sokkal drágább lett mint újranyitás előtt? Korábban elég gyakran jártam oda, akkor nem volt annyira vészes, olyan középkategóriás árai voltak és nálam benne volt a top 5-ben Magyarországon.
Amúgy Michelin csillag ügyben jó lenne már előrelépni. Tavaly megnyertem valami incentive-t a cégnél és a díj egy 2 fős vacsora volt minimum 1 Michelin csillagos étteremben (country of residence, of course), aztán nem akarták elhinni, hogy nekünk olyan nincs. Szóval, csalnom kell.

nevem teve

sekele: igen, joval dragabb. pl. foetelek 5 ezer felett vannak (pl. barany es halak 7 ezer korul). leves 1500-tol. desszertek 2000. a viszonylag kis helyhez kepest nagyon nagy szemelyzettel dolgoznak, s akkor a konyhara meg nem is nezhettunk be. ez nyomhatja fel leginkabb az arakat.

en amugy rendszeresen fozok, jarok is a piacra. de azert durva, hogy az egesz vasarcsarnokban 1 fix helyet nem tudnek mondani, ahol minosegi zoldseget lehet kapni! sokszor ki lehet fogni jo dolgokat, de nagyon melos, vegig kell jarni mindent. es vannak napok, amikor vmibol egyaltalan nincs olyan, amit akarsz. pl. tegnap sok helyen nagyon jo malna volt, epret pedig szinte sehol nem lattam, ahol megis, az olyan is volt (1 hettel elotte tele volt a csarnok vele!). vagy mondjon vki egy helyet, ahol tutira jo sargadinnyet kapok, de minden nap am! ezt a kiszamithatatlansagot egy etterem nem engedheti meg maganak. valamint pl. az articsokat, narancsot amugy is kulfoldrol hozzak, nem nagy ugy hozzadobni meg vmit. kar, mert minosegi arura sztem volna igeny. lenne olyan kis zoldseges, ahol minden 20%-kal dragabb, cserebe szuper dolgok vannak, hat torzsvendek lennek! apropo: becsben veszek vmit a picaon, ajandekba adjak a citromot es fuszernovenyeket. itt meg folyton fejszamolonak kell lennem, nem-e vagott a zoldseges. arrol nem is szolva, hogy otthon lemerve vhogy mindig kevesebbnek tunik a cucc. 🙁

eFi

Costes: nem hiszem, hogy eljutok oda – nekem is túllépi a belső levelt az árszínvonal, másrészt kényelmetlenül érzem magam az ezüstkanalas helyeken. Ettől még lehet jó a konyha, és remélem, hogy így is van – attól, hogy nálam leveri a lécet az árszívnonal és az ezüstkanál, még szívből kívánom azoknak, akik megtehetik, hogy tegyék meg, teszteljék le és ha jó a dolog, szeressék, járjanak vissza és vigyék a hírét.

Costes website: szerintem is hiba. Hál istennek elég sok embernek van szépérzéke – márpedig ez az oldal minden, csak nem az. Persze ettől még csúcs hely lehet, csak éppenséggel a web-en rátaláló fogyasztót elriaszthatja. A XXI. században erre is kell áldozni, csakúgy, mint a kevésbé virtuális berendezésre – és nem kell hozzá OMG 200 milla ugye…

*.alapanyag: van itthon jó, csak meg kell keresni, vagy épp le kell gyártani magadnak. Vidék, kis pék, kis hentes, kis falusi nénike a piacon, vagy épp saját magad által rittyentett kovászos uborka a reggeli tojás mellé, amit mindjárt elő is szedek jéghidegen a frigóból :).
Neked mezei usernek nagyságrendekkel könnyebb dolgod van: egyfelől nem kell rendszeresen _nagy mennyiségben_ konstans minőséget beszerezned, másfelől nem állt rád az ÁNTSZ. Az ÁNTSZ fedőnevű vérbírók sokszor teljesen logikátlan ökölszabályai eléggé megnehezítik a vendéglők dolgát – lásd no mail, no problem commentje. Húst érlelve itthon egyáltalán nem kapsz (szintén ÁNTSZ találmány) – a max. +5 fokos konstans maghő meg hát nem igazán segít a steaknek…

Sznobizmus: ha van rá kereslet és van aki ezt üzleti érdekből/bármi más indíttatásból kiszolgálja, akkor legyen és tegye – ettől még nem kötelező a sznobokkal azonosulni. Másfelől a változatos étkezés (bármilyen gyakorisággal is történjen) és a sznobizmus közé még nem feltétlen szabad egyenlőségjelet tenni szerintem.
Jókat kell enni fiatalok, ez a target! Van, akinek ez minimum a citromfüves pacsirtanyelvnél kezdődik, meg van olyan is, aki mindig megáll Jakabszálláson egy rendes friss pacalra, valahányszor arra eszi a fene. De pacalos enduser azért ettől még ehet citromfüves pacsirtanyelvet, ha akar, ugye? 🙂

sámuel

Alapvetően lusta vagyok, így előbb megnézem, hátha valaki kommentelte már az én véleményemet is. Pappito, keblemre!

Annyit még mindazoknak akik dobálóznak erősen a sznobriadóval, és a lapkasajtos zsömlére esküsznek, hogy egyszer, csak a vicc kedvéért, menjenek már el egyszer mondjuk a Csalogányba. Először felfogni, hogy léteznek olyan szintű kulináris élvezetek, amiket az ember elképzelni nem tud, amíg meg nem tapasztalt. Aztán adni egy esélyt. Beszarsz, bazmeg, olyan ízeket kapsz, amit elképzelni nem tudsz. (Asszem az átlagembernek a ízleléshez kapcsolódó fantáziaja a leggyengébb az összes érzékszerv közül.)

Flair kertiszék műanyag – Audi műszerfal műanyag
Pitralon – Kenzo
MP3 128k – bakelit

Éééérted?…

Tíz éve nekem is a ropi meg a tojásos nokedli volt a kedvenc ételem. Aztán kipróbáltam egyet s mást, és tovább léptem.

Fredegunda

Jó, hogy nem jelenik itt + a körzör…
Vannak pöpec éttermek, amelyek prímák, és vannak olyanok, amelyikben párizsi répára ülni az igazi élvezet. Igen, ne is mondjátok, az arkdötriomf alatt magam is láttam répákat, biztos zamatosak.
És most essetek nekem, mert elárulom, mennyire nincs ízlésem: szeretem az indiai kaját. Mikor hál’Isten csődbement aza a pöffeszkedő Bombay, akkor már az utódjába (“Indiai Gyorsétterem”) persze nem szoktam be, de vannak máshol is, KITŰNŐEK.

bocuse

Voltam vagy két hete a Costesben. Kellett hozzá egy mély lélegzet. Előtte ui. elolvasgattam a neten ezt-azt a helyről, többek között e kommenteket is.
Végül olcsóbban úsztam meg, mint gondoltam, mert remek business menűt kínálnak, 3 fogást 4900 ftért. Remekül elkészített mesterfogások ezek, s mellé a meglepetésfalatkák. Életem egyik, ha nem “a” legnagyobb gasztro-élménye volt. Ajánlom mindenkinek. Szigorúan déltájt, hacsak nem szán rá valaki 25-30.000 ft-t fejenként.
A honlapjuk sajnos még mindig nem újult. 🙁 Viszont főzni azt nagyon, de nagyon tudnak. Tegyem még hozzá, hogy nem szoktam hasraesni a mellbeverő kombinációktól, ha azok egyébként nem működnek. De ha működnek és ha az étel katartikus, mit a Costesben több fogás is, azt nagyon értékelem.

faber

Ez gáz vazzeg! Pöri, pizza; meki; csirke szárny; tesko…:) vs. Costes!
Egy kicsit sikerülne néha kikukkantani a balfa@ság ketrecéből és leszállni a magas magyar döglött lóról, mi is vinnénk vmeddig, talán. A néhai csóró tótok is kiléptek már a magyar időszámításból ls persze lassan a románok is fényévekre vannak tőlünk. Itt apám hanyatt esett az idő és egyre nagyobb a nihil a buksikban leginkább. Azon kattog néhány csóró, hogy jó éttermekben Franciao-ból jön a répa, argentin a marha, görög a szőlő, vagy spanyol a sonka. Hát ez van kiscsávó, ha jó a magyar répa két szezonig, de a harmadikra köddé vált a minőség, de az is lehet persze, hogy cserepet darálnak a fa@a makói-kínai pirosas paprikádba.
Ha ÉTTERMET viszel és nem éttermet, akkor a magas színvonalnál csak egy van fontosabb a folyamatos magas színvonal. Az itteni nyersanyagból ez nem kivitelezhető folyamatosan.
DE nem kell ezen lehidalni. Ismerősöm a labancoknál visz egy top éttermet, de így is van, amiért átveret 450km-t Olaszba, mert ott jobb a sajt, vagy puhább a steak hús az egyik kis falu, kis tenyészetében, mert 400m-el magasabban legelteti a marhát a gazda….:), Ja és 30 éve legelteti magasabban és még 30 évre le van kötve minden vágása az étteremnek!!!
Ezt hívják kontinuitásnak. Tudod mi vár rád bármikor betérsz oda. Olyan ez versóban, hogy ércsed, mintha a szomszéd megkínál a pálinkájával és mindíg olyan szar, hogy előtte is hányol (by T. BÖDÖCS), de mindíg vazzeg!
Eszem fa&om megáll!!! Egyél egy bigmeget, kumprival verjél rá egy bödön kólát, nézzed a mónikasót, meg barbárokköztöt, vágd szájon mamát este a bódógsághoz that’s all… W u need.
Na inputnak mára ennyi oszt, emésszétek!