Beowulf (2007)

Az a film, amit a híre és a sajtója alapján nem néztem volna meg. Annak idején a 5th element volt hasonló élmény, ott ugye Bruce Willis (magyar hangja Dörner György), repülő taxik — ennyi bemonyás alapján nem kell. Hatalmasat csalódtam viszont ellentétes irányban. Itt meg Angelina Jolie meztelenül 3D-ben, mondom mi ez a szar, nem is érdekel. Ma teljesen véletlenül megnéztem, és nem bántam meg.

A Beowulf história az angol folklór egy ismert története. Nekem teljesen idegen volt, most olvasgattam utána a dolgoknak. A film némiképp eltér az eredeti sztoritól, de jól láthatóan azért, hogy a történetet még komplettebbé, kerekebbé tudja varázsolni. Egyáltalán nem áll neki rosszul.

Technikájában teljes egészében 3D mozi. Egyetlen hús-vér személy sincs a képernyőn. Nekem az első pár perc alapján a “Final Fantasy – Spirits within” bénasága jutott eszembe, de adtam még időt. A karakterek textúrái, a képek hihetetlen gazdagon és szépen rajzoltak, viszont a mozgás, a mimika egyértelműen gyerekcipős render még. Itt tart manapság a teljes filmes 3D technológia. Ettől függetlenül egyáltalán nem rossz, de nagyon észrevehető.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy néhány jelenetnek, “száguldási élménynek” kifejezetten jót tett a számítógépes grafika, még a 720p nagyságú tévémen is bele tudtam élni magam, helyenként pedig meg is ijedtem (!).

A film maga roppant jó hangulatú és rendezésű. Nagy tisztelet Robert Zemeckis előtt. Kellemes a ritmusa (háromnegyede körül talán belassult az addig jól felépített sebessége), jók a szögek, egyáltalán nem gagyi a cselekmény. Hihetők a karakterek, bár ez a királyné-vonal nekem suta volt egy kicsit — csak apróság.

Remek mese.

Összességében ötössel díjazom az alkotást, szép volt fiúk.

20 hozzászólás

thegunn

Attól félek, hogy elég ferde ízlésvilággal van dolgunk :D.

Lévai Richárd

3D tényleg király volt.
Sokat adott hozzá az élményhez.
Egyébként a sztori is jó volt, de az animációnak van még mit fejlődnie az tény.

dmx

Jobb animált mozgásért érdemes megnézni a Vexille-t. Más stílus, de úgy emlékszem, ebből a szempontból jobb volt.

shoebaron

Nem láttam ugyan a beowulfot, de nem sok olyan film van amit ennyire egységesen szidott a világ meg az összes ismerősöm..:). Nem tudom mit láttál benne, de most már kíváncsi vagyok:).

vargatom

Neil Gaiman írta a forgatókönyvet, eddigi emlékezetes munkái a Sandman képregények, az Amerikai Istenek, a Stardust és az Elveszett Próféciák Terry Pratchettel. Mindenféle díjakkal jól kidekorálták már ezekért, és elvileg most dolgozik a Death – the high cost of living című képregénye megfilmesítésén, ami a Halálról szól, de egy elég egyedi megközelítéssel (google a barátod).
Szóval a sztori még lehet jó benne, ha képes vagy túllépni a kivitelezésen (egyébként miért nem lehetett ezt élőszereplősre csinálni, vagy ha már mindenáron CG, akkor valami nem fotorealisztikus hanem stilizált látványvilággal… eh).

pappito

hát, József!

Erre ötös? Akkor a lolka és bolka is 4,5 🙂
Na sebaj, szerintem irdatlan hitvány volt, annak ellenére, hogy a sztori tényleg jó és a film is összeállt, kimunkált meló. De a látványviág…

nekem nem tetszett.

sekele

Borgest koppintva pár évvel ezelőtt elhatátoztam, hogy 7-es imdb osztályzat alatt nem nézek meg mozit, vállalva hogy néhány ínyncségről esetleg lemaradok. Saját szabályomat párszor megszegtem már és többnyire meg is szívtam. Szóval, nézem: 6,7-es. AD-nak tetszik. Hmm, de hiszen neki az OSX is tetszik, ez határozottan eltérő ízlést jelent. Nézem a várakozó filmlistám: 32. Kommentek sem túl hízelgők eddig. Azt hiszem egyelőre passzolom.
De egy dolgot nem értek: képes voltál szinkronnal nézni 5th element-et?

Adi

Helyenként eltér?! Ott lőttem le az MPlayert, amikor Grendel anyja nem rögtön nekiront a barlangban, hanem elcsábítja. Hábazzeg, mi lesz a következő ilyen, Fehérlófia Fanyűvővel kéz a kézben vonulnak föl a Gay Pride-on?! :/

human

“Itt tart manapság a teljes filmes 3D technológia.”

Szerintem nem itt tart hanem előrébb, de voltak dolgok amiket real 3d miatt be kellett áldozniuk. Elég kihalt volt pl szinte minden helyszín szerintem, meg kevés is volt belőlük. Az említett FF ehhez képest iszonyat terepekkel operált

HerKrueger

Hello! én naggggyon kiváncsi voltam erre a filmre. nagyon nem csalódtam, de eltudom képzleni 3Dben jobb is lehet. Az itt tart a technológia az nem hiszem, hogy igaz, pl. a final fantasy kb. 2X alaposabban feszegette a határokat (a starwarst is beleertve, igaz az kevert tech) raadásul az joparevvel regebbi. persze ez csak maganvelemeny. mit gondoltok?

lsg404

Én moziban láttam 3D-ben, tátott szájú kisgyerek lettem tőle. 2d-ben nézését betiltatnám. Szerintem 2D-ben nem áll meg, ahhoz kevés, de a 3D verzió hatalmas élmény, hiszen arra is készült!! Azóta várom a következő filmet remegve. (U2 koncertfilm? gimme a break)

Szóval örülök, hogy neked így is tetszett, de ha még vetítik, ne hagyd ki.

sekele

“Szerintem iMDB alapján filmet nézni nem szerencsés. Mindenkinek más a májlidzs, sok légy is tévedhet.”

Tökéletesen egyetértek. De nem találtam jobb módszert és mivel eléggé nagy fogyasztó vagyok, kellett valami rendszer ui, ha megnézed a már elkészült >7 filmek számát, beszorzod kb 2 órával, ugyanakkor figyelembe veszed jó esetben hány éved van hátra (ebből már viszonylag egyszerű megkapni hány órát tudsz mozizni), a kapott eredmény elég elkeserítő lesz, ráadásul >7 filmek szép számban készülnek napjainkban is.
Ezért minden filmet next action list-be teszek (GTD ez is!) és a sorrend egyik alapeleme az IMDB osztályzat. A többi mindenféle szubjektív egyéb hatás pl. kedvelt vagy kizárt színészek, rendezők, kritikusok véleménye, vagy éppen a bejegyzésed stb. Aztán van egy vonal, ami alatt a “someday maybe” filmek (külső hatás alapján minden <7 film, egyelőre ilyen a Beowulf is). Nos, ez a rész csak hízott az elmúlt években, ezért az alsóbb régióban időnként batch delete rak rendet.
First things first.

freak

Csatlakozom az elottem szolohoz: 3D moziban jonnek ki a film erossegei, 2D-ben egy kozepes animacio csak. Lattam mindket fele keppen, mintha ket kulonbozo film lenne.

felhang

2D-ben nincs értelme nézni a filmet, hiszen rengeteg beállítás a 3D-t szolgálja. EZ most komoly, hogy 2D-ben is tetszett neked?

emtyboy

Mindenképp nézd meg 3D-ben, elképesztő a különbség.
Rengeteg apró poén van benne, ami csak 3D-ben jön át. A moziban végig mosolyogtam és tátottam a számat felváltva.
Itthon már inkább csak egy érdekes, szomorkás történetnek tűnt…