Time machine

Ebben a postban folytatjuk az “Ismerd meg a Mac-et” sorozatunkat

Mac-en a Leopard operációs rendszer támogatja az automatikus backup készítését. Elég hozzá egy külső diszk, aztán ahogy feldugtuk a külső merevlemezünket, megindul az automatikus mentés. Ez a teljes rendszerlemez tartalmat lemásolja, abból is az előző backup óta eltelt változásokat. Minél többet backupolunk, annál több változatunk lesz a filejainkból. Ez verziókövetésre nem jó, de arra mindenképpen, hogy adott esetben utánakeressünk valaminek. Én már 2007 novemberéig vissza tudok repülni:

Nem aggódom túl a kérdést, amikor kedvem szottyan (heti néhány alkalommal), elindítom a folyamatot. Az íróasztalomon van a külső diszk, egy mozdulattal bedugom a kábelt, másik mozdulattal bekapcsolom a lemezt, egy kattintással pedig a menü sorból indítom a backupot:

Akinek ez nem volna elég, vásárolhat az Appletől egy Time Capsule nevű kütyüt, ami azon túlmenően, hogy a wifi hálózaton keresztül backupol óránként, még egy N-es wifi hálózatot is képes a lakásban kialakítani.

A Time Machine backupjainkról képesek vagyunk teljesen visszaállítani a rendszerünket az eredeti DVD installáló lemez használatával.

Ezzel a megoldással és a rendszeres backuppal elkerülhetjük az adatvesztést. Ha azonnal szükségünk van a működőképes számítógépünkre, akkor valamilyen más programmal, mint pl a SuperDuperrel, kell készítenünk egy bootolható imázst a diszkünkről.

A Leopard 10.5.0 rendszer változattal jelent meg először a Mac-en az a rendszerszintű daemon, ami adott időbélyeg argumentumhoz képest listázza azokat a file-okat, amik módosítva lettek a lemezen. Akár CLI-ből is meghívható.

51 hozzászólás

Aurus

Hát, a hasonlóan hasznos programot elfogadnék Windows alá is, esetleg van valakinek valami ötlete?

xtal

felesleges a SuperDuper, ott a Disk Utility ami alapbol telepul az oprendszerrel.

Adam

Nekem most szállt el a vinyóm úgy néz ki az MBP-mben 2odjára az elmúlt egy hónapban… kicsit ideges vagyok, ráadásul valamiért nem tudtam a timemachine-t belőni az asus routeremen keresztül, szóval most eléggé bosszankodok. Miért csinálták meg vajon úgy a TMet, hogy csak TimeCapsule-lal vagy Airport Extreme-re kötött külső vinyóval megy normálisan? Le kell cserélnem a jó kis routeremet 🙁

eMeM

Minimum akkora külső lemezre van szükség, mint amekkora a gépben van? Vagy hányszorosa ajánlott?
gész lemez kell neki, vagy lehet mondjuk h van egy partíció a backupnak, és egy másikon meg vannak egyéb dolgok?

Saabi

Egy belső disk csere után időgéppel készített mentésből állítottam vissza a rendszerem. Többé-kevésbé működött, ha jól emlékszem a postfix könyvtárrendszere volt csak hiányos – tele sírta a system.log-ot. -, de gyors google után meglett, hogy mit kell kézzel pótolni.
Arra mindenképp figyelni kell, hogy a VMware guest-eket _NEM_ menti, a Fusion valamiképp letiltja.

Ave, Saabi.

Saabi

eMeM: a backup diskem főkönyvtára:

moria:~ saabi$ cd /Volumes/Backup\ HD/
moria:Backup HD saabi$ ls -l
total 0
drwxr-xr-x+ 3 root saabi 102 Máj 29 07:52 Backups.backupdb
moria:Backup HD saabi$

Természetesen mást is tárolhatok ezen a disk-en, de nem célszerű, hiszen ezekről az adatokról nem készül backup, nem is volna sok értelme.

Ave, Saabi.

dobisan

winen ha jóltom akkor csak az utolsó módosítás dátumát menti. az egyes módosítások dátumát nem csak az uccsót.

gáborka

windows server 2k3 óta elérhető a shadow copy, ugyanazt tudja mint a tm, de nem kell hozzá külső diszk.

tbence

winre egy jó -de nem teljesértékű- megoldás: Synctoy 2.0 , hivatalos ingyenes MS progi. Beállítod, hogy milyen forráskönyvtárakat milyen célkönyvtárakkal akarsz szinronizálni, azon belül pedig mirror vagy echo típusú szinkron legyen, ‘oszt jónapot.
Butább persze mint a time machine, de adatmentésre teljesen elegendő.
Persze hozzátenném, hogy nem volt még soha szükségem olyan szintű verziókövetésre, mint amit a TM tud (ettől függetlenül jó, hogy ott a _lehetőség_).

pappito

Nekünk két hordozható maci van a családban, meg most már egy 1 terás tájmkápszül.

József azt kifelejtetted, hogy nem muszáj az egész diszket menteni, megadhatod, hogy mit ne mentsen, ami szűkös hely esetén hasznos lehet. Nekem eddig, amíg egy külső vinyót használtam a filmek és a muzsika nem volt mentve, de most már igen.

mcbuddha

angelday: biztos, hogy macen kernel-szintu ez a listazos cucc?

lix

“Aurus, nem ismerem a Windowsos megoldásokat, de azt hiszem, hogy ott kernel szinten nincs olyan daemon, ami meg tudná mondani, hogy egy időbélyeg óta mik azok a fileok, amik módosítva lettek volna”

amiota eggdropport hekkeltunk a kernelbe azota van ilyen

😀

Zeusz

Azt a kutyát arcon tudnám baszni.

Time Machine-val meg az a szopó, hogy wifin kibaszott lassú tud lenni, és gyakran meg is szakad. Én a 120-as vincsimnek 200 gigát adtam erre a célra. Egy ApExtreme-m van, rajta az USBs vincsivel. A backupok rendszeressége: 2 óra. Hát, naponta egyszer biztos át akar tolni 12 gigát Wifin. Aztán az eltart egy darabig, és valahol a 12 giga transzferálása során biztos kihal a dolog. Nem baj, majd a 10.6-ban már ez is jó lesz.

De ha van lehetőség Leóban is erre, akkor ne kíméljetek.

Bence

És mennyi ideig szokott tartani a backup? Mondjuk 40 GB-ot mennyi idő alatt másol át?

Illetve ez a házi wifi-hálózat nem egészségtelen? Én tuti nem sugároznám be a lakást (mobiltelefon más, ott nem a házban van az adótorony).

Zeusz

Bence: Nem tudom, hol lax, de elhet, hogy konkrétan 3 wifinetwörk átsuhan a fejeden, amikor alszol. Feltéve, hogy vannak szomszédaid.

Xero

Én kapszulára dugott külső winyóval oldom meg a dolgot. Van hogy simán gigabiten(cat6-os kábelezés), van hogy n-es hálón(n only 5ghz). Wifi nem olyan vészesen lassú, nálam hozza egy 100-as lan sebességét. Csak az előkészítéssel szokott szüttyögni. Mondjuk én pont észre sem veszem óránként azt a pár megát.

pappito

az első falat nehezen ment le a torkán, órákig szinnyegett 60 giga arkiválásával. Azóta meg óránként (levelezéstől függően, vagy attól, hogy leszedem-e a kameráról a képeket) pár megát kopíroz, nem nagyon venni észre. Én most n-es módban használom, sajna nej iBookja ezt nem tudja, a régi rúter van bekötve a kapszulába, így van egy g és egy n netzwerk. A tájmasin meg óránként kopírol.

pappito

az n-es háló nekem nagyon bejött, most minden média fel van hányva a kapszulára, nem kel cipelni és lehet róla filmet nézni a notebúkon.

_alesi_

“ott kernel szinten nincs olyan daemon, ami meg tudná mondani, hogy egy időbélyeg óta mik azok a fileok, amik módosítva lettek volna.” – egy ideje már van. Más kérdés, hogy olyan szolgáltatás nincs, mely a biztonsági mentésekben engedne turkálni minket Time Machine módra.

Vista alatt vagy a sima biztonsági mentést használható, mely csak a dokumentumokat menti,vagy a teljes mentés, amely az egész gépről másolatot készít.

Tamas

Parallels és egyéb programok nagy fájljait hogyan mentitek? Tegyük fel hogy óránknént változik a 8GB-os diszk image, ez pikkpakk megeszi a külső diszket.

Tamas

Nálam is kivételen van, de azt elfelejtei az ember, hogy kézzel mentse.

Nálam SuperDuper naponta egyszer frissit, egy image fájlt ami egy szerveren van, abba kerül bele ez is és így automatikus.

Zila

@mcbuddha: fsevents-nek hívják a technológiát, itt olvashatsz róla bővebben: http://arstechnica.com/reviews/os/mac-os-x-10-5.ars/7

Windows shadowcopy: valaki elmondaná, hogy ez mire jó? Ha nem külső diszkre végzi a másolat készítést, akkor mentésre pl. biztosan nem jó, azt hiszem ezt nem kell magyarázni. Véletlen törlésekre jó lehet, meg rendszer-visszaállítási pontokhoz. Ezeken kívül van más felhasználása?

Adi

“2007. november 24-ig tudok visszamenni az időben (persze olyan gyakorisággal, ahogy dugtam, értelemszerűen).”

Ez valami creampie-időgép? :)))

lix

kicsit konfuzing van sracok

nezzuk at jobban h mirol is szol ez a tortenet:

“The /dev/fsevents API can only support a few extremely well-behaved clients. Spotlight is one. In Leopard, FSEvents is another. The FSEvents framework relies on a single, constantly running daemon process called fseventsd that reads from /dev/fsevents and writes the events to log files on disk (stored in a .fseventsd directory at the root of the volume the events are for).”

tehat van a kernelben egy olyan interface ahova ki van vezetve h milyen file muvelet tortent
ezt olvasgatja az fseventsd daemon es logot ir belole h ha kikapcsolod a geped akkor is megmaradjon a statisztika, h milyen fileok modosultak a futas alatt

az h ez a daeomon milyen jogokkal bir az teljessen mindegy szerintem vagy roottal fut vagy lehet h valami system userrel magad is megyozodhetsz rola(man ps)

arrol h milyen futasi szintek vannak itt lehet tajekozodni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Priv_rings.svg
http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_(computer_science)

kernel szinten altalaban a kernel szokott futni, egy ilyen statisztika daemon tipikusan user-space dolog

“As with all kernel-based file system notification mechanisms, including /dev/fsevents, there’s still the possibility of file system changes occurring without going through the kernel. For example, a removable disk may be mounted on another non-Leopard computer and modified there. When it returns, the local kernel has no idea what’s changed.”

ezt azert jo eszben tartani

az altalam linkelt rdiff-backup azert tud minden posix os-en mukodni mert nem ezt a statisztikat hasznalja(nyilvan windauzon vagy leenugzon nincs is ilyen) hanem egyszeruen a minden filehoz hyozzarendelt utolso modositas datuma “idobelyeget” nezi meg es hasonlitja ossze a backupban levo adattal, ezert pl. hordozhato vinyo mentesekor jobban jarsz egy hasonlo technologiaval. ez az informacio a most forgalomban levo fajlrendszerek mindegyiken elerheto, amikor modositod a filet akkor valtozik

egy linuxos pelda

-bash-3.00$ stat anyad
File: `anyad’
Size: 2359 Blocks: 16 IO Block: 4096 regular file
Device: fd0bh/64779d Inode: 148553753 Links: 1
Access: (0644/-rw-r–r–) Uid: ( 5958/jozsi) Gid: ( 533/ staff)
Access: 2008-06-18 13:56:21.000000000 +0100
Modify: 2008-06-18 13:56:21.000000000 +0100
Change: 2008-06-18 13:56:21.000000000 +0100

:*

tamas

jozsi, inkabb ismerd el, hogy fogalom nelkul irsz, az jobban all 😉

a multkor mintha mondtad volna, hogy a profik nem csak fikkantanak, hanem magyaraznak is, ezt lathattuk liccsi eloadasmodban. annyit lehetne hozzafuzni, hogy linuxon meg az inotify nevu eszkoz segithet, ha mar hasonlo ficsort akarunk.

pilisi

Hogy visszavagott! Kiirta a nevet! Most jol megkapta a kis geci!
Hahaha!

lix

jozsi a peldaban hasznalt anyad file a temp fileom a renceren, mivel magyarul mersekelten beszelo/olvaso emberekkel vagyok korulveve ezert itt nem zavaro, lehetne “temp” is amugy, az UID-et azert csereltem jozsira mert nem akartam kiirni a tenyleges uidet oda, persze te rogton osszekombinaltad h offenzz 🙂

a koklert megerdemelted, te is hasznaltal xp-t -most a fel olvasotabor felhordul- es emlekezhettel volna h van mtime alapu kereses

btw. kuruc.info-s szokas masok szemelyes adatait kiirkalni bosszukent amugy ahogy zsolt baratod ravilagitott egyik posztjaban

http://www.cloneshit.hu/2008/06/01/napi-lol-2008

fyi mar nem az ibmnek melozom

luv u

edhellon

lix, bar semmi kozom hozza (meg mellesleg en szorakoztatonak is talalom a stilusodat) de Jozsinak abban igaza van, hogy sokat le tud vonni az egyebkent nyilvanvalo szakertelmedbol a flamebait stilusod.

A kernel eggdropert amugy koszi, kv utan leesett a poen…

mcbuddha

Zila: kosz a linket

Nem tudom, mennyire hatekony ‘find / -mtime x’ hasznalataval vegigtekerni a fajlrendszert, de szerintem hetente ketszer belefer. Es nem kell hozza fsevents meg az azt figyelo daemon.

lix

mcbuddha

a find / -mtime x csak metaadatokat olvas a vinyorol igy nem fugg pl. a filemerettol h mennyi ideig fut

mcbuddha

lix

Nem is mondtam. De nyilvan lassabb, mint egy adatbazis.

ferenc

ja, es a time capsule egyebek mellett ethernet switch es van eg USB portja, amit network printer celjara fel lehet hasznalni. kicsit svajci bicska – ha mas halozati diszkhez hasonlitja az ember. kis irodakban, otthon igen praktikus.
Ja es nem nagyon zorog, de kabatot ne adjunk ra azert mert melege lesz