Freshmeat: OSXBMC 0.5.0b9

Kegyetlen repost.

Előzmények:
http://plastik.hu/2008/06/15/media-center-diy-harmadik-resz/

Whatsnew:
http://www.osxbmc.com/2008/06/21/release-050b9-surrounded-by-sound/

 • NEW: AC3 encoding. This is a killer new feature that allows your receiver to play full surround sound from “unsupported” formats, like AAC and FLAC. My hat is off to Ryan Walklin who got it working in record time. I know, we’re supposed to be stabilizing things for 0.5 final, but this was just too damn cool not to work in. Go play some Apple Trailers and then throw your Apple TV out the window.
 • FIX: The infamous and incredibly annoying “CAPETag” bug, manifested by a crash in the middle of music playlists (randomly, of course).
 • FIX: GIF image loading was kind of broken. I’m surprised nobody noticed. I guess everyone’s pr0n collection has moved to JPEG? Boobs do look better in 24 bit color.
 • FIX: A crash with keyboard layouts (thanks to Enrique and Roman).
 • FIX: Text subtitles with more than two lines would have missing lines.
 • FIX and FIX: Lots of fixes to smart folders. We now run asynchronously and timeout after a while if nothing has been returned. Memory handling has been fixed (thanks, Enrique!) so it doesn’t crash when scanning a smart-folder-source to the library. And we respect the folders scope when executing the query.
 • FIX: Switching between full-screen and windowed mode has been fixed to return to the same windowed resolution.
 • FIX: Hugely reduced latency with controllers (XBox360/Apple Remote). The difference is unbelievable with the XBox360 controller, it should be indistinguishable from a wired controller at this point.
 • FIX: Crash when displaying SSA subtitles in some cases. Thanks to Bad Mr Frosty and Parag for helping me track this down!
 • FIX: Minor changes to the way we do vsync, not sure if it will improve things for people having trouble, but it won’t make things worse.
 • FIX: Revert the logarithmic volume change. Not sure if it’s a Mac thing or not, but it just made things really quiet for the majority of the volume range.
 • FIX: Crash on exit when exiting when a script is running.
 • FIX: Some erroneous references to /opt/local in the libraries we ship in Resources.
 • FIX: 187.avi was getting stacked with 300.mkv, and I can assure you that the latter really doesn’t play well after the former. Although, come to think of it, Samuel L Jackson yelling “This is motherfucking Sparta!” would be pretty awesome.
 • FIX: The XBMCHelper is now killed again when you disable it in the settings.
 • NEW: Enrique added support for CoreFoundation’s exception handling, so that we better log those sorts of errors.
 • FIX: Enrique fixed a few more memory leaks and built the latest libcdio to fix a crash.
 • NEW: (Bonus subtitle-lover’s feature) Rather than just being able to select the lowly Arial font (or whatever you tossed in the media/Fonts directory in your application package (and come on, who does that?) you can now pick from a large number of Apple-supplied fonts. Seen below is Georgia Bold. Please let me know if you have an answer to the question posed.

17 hozzászólás

nrg

fatter, jó a cucc, a windowsos verzióval az az egy problémám van hogy nem viszi az img/iso dvd imázsokat! be -errorozik rájuk. Próbáltam samba sharerről, illetve local diskről is.
legújabb windowsos releaseket próbáltam pedig.
any suggession?
ha vinni az isokat, akkor délután ugranék is le a mistralba egy quad coreos htpc-t venni 🙂

nrg

nincs sajnos kéznél desktop linux feltelepítve melyen ki tudnám próbálni

Dewla

Zsír a cucc, elég heavy módon tesztelgetem, és azért még nem 100%-os. Volt már nekem kifagyás amikor hangsávot váltottam, meg olyan is volt, hogy a screen calibrationt teljesen elfelejtette és a negyedére zsugorította a képernyőt. De a legidegesítőbb az, hogy ha az Apple Remote supportot bekapcsoljuk, akkor onnantól az Apple Remote-ot nem tudjuk másra használni. Ha kilépünk az OSXBMC-ből, hiábi indítjuk el a Frontrow-t, nem fogjuk tudni hasznánli a távirányítónkat. De ettől függetlenül ezt használom most.

neo_21670

akárhogy szenvedtem vele nem az igazi.
még mindig nincs ultimate media player app, aminek azt mondom, hogy nesze itt a library, ha hozzáadok valamit indexeli, leszedi a posztert, etc., plusz tud feliratot, Matroskát és dual audio anyagot valamint ISO-t direktben lejátszani…

clyd3

Neo: az XBMC a natív hw-en (xbox classic) szerintem ilyen ultimate mp app, mondjuk érthető, h mkv-ba és egyéb x264 cuccokba belehal a p3-733. Library van, szereplők+plot van, posztert leszed, feliratot tud, dual audiot tud, apple trailer streamek vannak,iso-ba belenéz, sőőőőőt ha egy filmnek már az első pár beRARolt darabja megvan, akkor kicsomagolás nélkül elkezdheted nézni, persze ha lassú a net és elfogy a lejátszás alól a stream akkor szopó. Ha jó vagy pythonban akkro kedvedre széthekkelheted. Sajnos a hw miatt miatt max HDTV rip nézhető, 720p és afelett már felejtős. De szerintem még így is hibátlan ezért az árért (xbox 18k+wireless kontroller 6-8k+400gb HDD kb. 18k, szóval szumma 44k egy majdnem hibátlan média center) Persze akinek kell a real HD tartalom, annak ez nem opció, de mindenki saját maga állítja fel a preferenciákat 😉

neo_21670

@clyd3: sajnos xboxom nekem nem van, macminire prószálok valamiféle ideális megoldást találni.

próbálkoztam az XMBC-vel:
– a library nagyon nyögvenyelősen akart csak életrekelni, az esetleges metaadatokat roppant lassan töltötte le, ráadásul sokszor hiányosan. egy igazi élmény volt elérni, hogy két filmet ismerjen fel. persze ha valaki tudja az ultimate trükköt, hogy hogyan nevezzem el a fileokat, etc. akkor szóljon.
– számomra abszolút nem volt nyilvánvaló, hogy hol tudok feliratot, nyelvet választani.
– az apple remote kisajátításának a híre elég rémisztően hangzott (odáig nem jutottam el, hogy kipróbáljam)
– a felület látványos de nagyon nem átgondolt. összevissza kell vándorolni és ugrálni, hogy megtaláljak egy mappát, nem egyértelmű, hogy mikor mi történik, ha valamire entert nyomok. a menüben beállítottam, hogy ne jegyezze meg a mappák nézeteit, az aktuális látványt szeretném használni. doszta megjegyzett mindent. rosszpont volt.
– ki szerettem volna lépni egy filmből: nem tehettem. nyomtam escet, spacet, context menut mindent, nem sikerült kilépnem az aktuális filmből, csak úgy, hogy a legvégére ugrottam és végetérve a film kilépett.
1.5 órán át trükköztem, aztán végül meguntam az “élményt” és későbbi verzió megjelenéséig felejtősnek nyilvánítottam. 🙁

illetve a Sapphire Front Row kiegészítővel:
– nagyszerű alapkoncepció, még azzal is kibékültem úgy ahogy, hogy a főmenüben is volt Movies és TV Shows, meg a Sapphire menüjében is.
– elvileg kezel mindent amit a QuickTime.
– sajnos pontosan csak annyit kezel, mint a QuickTime.
– feliratok megjelenítése kilőve, a Perian fejlesztői is, az Apple fejlesztői is töketlenkednek, illetve megy az egymásramutogatás, hogy ki miért nem hajlandó és nem tudja megjeleníteni azt a +1 videóréteget.
– abszolút nincs felkészítve feliratok és többféle audió használatára
– nagyon szépen menne a metaadatok lebányászása IMDBről, TVrageről (úgy emlékszem őt írták sorozatinfó forrásnak) – de:
– MKV kinyírja
– bármilyen felirat kinyírja
– OGM support nincs, sajnos nekem kellene
– az audióval iszonyatos parák voltak. AC3 hang pl. teljesen meg tudta fektetni.
– ISO-ból, vagy VIDEO_TS mappából filmet elvileg lehetne lejátszani, gyakorlatban csak nyers böngészés közben engedi meg ergo nincs library funkcionalitás.

MythTV az, ami még esetleg csábítgat, de azt tudtommal megintcsak nem erre hegyezték ki.

Létezik egy nitoTV nevű fejlesztés, ami az mplayert integrálja a Front Rowba, de az meg saját és eléggé szutyok menürendszerrel rendelkezik, ergo az ultimate nekem kb. az lenne, hogy a Sapphire és a nitoTV fejlesztői összefognak és megalkotják a csudaplayert.

clyd3

neo: jogos, értem a dolgot.

– Sajnos az eddigi tapasztalatok alapján azt kell, h mondjam, h a portok közül még talán az OSX sikerült a legjobban. (Bár az itt olvasottak kezdenek meggyőzni az ellenkezőjéről.) Kíváncsiságból próbáltam a Win32/Linux portokat is, de ezeknél már azt sem értettem, h mi a fenéért terheli ki az XBMC üresjáratban (gyakorlatilag csak a GUI eszi a CPU-t) 100%-ra a 2GHz-es procit, miközben a “natív” XBMC 20-25% -ra terheli a jóval gyengébb vasat bármilyen HDTV/xvid lejátszás közben.
A működés is elég összevissza volt (vagy működött, vagy nem, attól függ mihez volt kedve.)

– A kinézet skinelhető, bármelyik XBMC skin használható. Gondolom mindegyik port default a Project Mayhem III skinnel jön, de ha az nem jön be, vannak mellette eléggé jól használható minimál dizájn megoldások is.

– Mivel mindenki a már meglévő infrastruktúrából akarja kihozni a legjobbat, ezért csak abban lehet bízni, h az általad használt platformra való fejlesztés kicsit felgyorsul. Ha sikerülne OSX-en reprodukálni az eredeti XBMC működését, akkor hidd el szerintem elégedett lennél 😉

Én pl. körbenéztem az asztali média centerek hw-ek/XBMC portok/HTPC megoldások környékén, de végül inkább vettem egy donor xbox-ot a meglévő mellé, ha ez megadná magát, mivel számomra ár/érték arányban ez tűnt a legjobb megoldásnak. De mint mondtam, a preferenciák… 🙂

ps: XBMC for MAC support forum (http://xbmc.org/forum/forumdisplay.php?f=56)

neo_21670

@clyd3: esetleg nem tudod, magyarországon foglalkozott-e valaki a Tualatinos XBox átépítéssel? Külföldi oldalakon hirdettek átépített XBoxokat több RAM és 1200-es Tualatin magos procira alapozva…

aboy

clyd3: megnéztem ezt a processzor terheltség dolgot.

windows xp, 2.13 c2d, 2g ram, jó videókártya. elindítom az xbmc-t, és ahogy Te is írtad, a GUI betöltése után elkezd 70-80%-on tekerni a cpu.

amint elindítok egy mozit, legyen az sima xvid dvdrip, vagy apple.com-ról töltött 1080-as mov, leesik a terheltség, xvid-nél 0%-ra (!), a nagyfelbontású mov-nál 20-30% közé. se a 70-80%-ot nem értem, se a 0%-ot. a 20-30% viszont reálisnak tűnik.

clyd3

neo: jaja ismerem a Friendtech csinálta anno DreamX néven. Tettek bele +64MB RAMot + kicserélték a procit egy 1.4GHz-es Tualatinra + tetek bele egy kapcsolót amivel vissza lehetett venni a frekit, h játékoknál ne csússzon szét az időzítés. Mo.-on szerintem nem csinálta senki, mert elég bonyolult volt a művelet, ha érdekel, akkor részletesebben itt: http://www.firingsquad.com/hardware/friendtech_dreamx_xbox/ illetve itt: http://xbox.fuzzymuzzle.com/DreamX/cpuupgrade.htm

aboy: lehet, h hw konfig miatt, lehet, h a különböző build-ek között is van különbség, de nekem mind a linuxos, mind a win32-es ugyanazt produkálta egy IBM T43 notebookon. (Pentium M 2GHz, 1.5GB RAM, Ati X300). Induláskor 100%-ra ugrott a cpu, a lejátszás pedig vagy szétfagyott, vagy elindult rendesen, de továbbra is 100%-on ment a CPU. Ettől függetlenül a video lejátszás nem szaggatott, de nem ugyanaz az élmény mint amit megszoktam, pedig pont azon gondolkodtam, h a PCn is áttérek egy ilyen “all-in-one library” megoldásra…

aboy

lehet, hogy van akinek nem újdonság, de hátha van akit érdekel: sikerült beüzemelni a (régi) xbox dvd kit-et PC-n. lehet vele irányítani windows media playert, powerdvd-t, winamp-ot, stb.

ilyen adapterem van, erre csatlakoztattam (egyszerűbb verziója házilag is barkácsolható):

http://www.play-asia.com/paOS-13-71-6m-49-en-70-czw.html

és ezeket a drivereket töltöttem le hozzá:

http://www.redcl0ud.com/xbcd.html#v107
http://www.redcl0ud.com/xbcd_rc.html

már csak az xbmc-t kéne rávenni, hogy működjön vele (ami egyébként nálam játsza az mkv fájlokat is, 30% CPU terhelés mellett). akinek esetleg összejön, legyen kedves és jelezze itt a módját.