End-to-End élmények

2007. január 30-án jelent meg az üzletekben a Vista, és azóta gyakorlatilag csak negatív sajtót kapott: userek visszamennek XP-re, gyártók visszamennek XP-re, az üzleti vásárlók még mindig messze XP fókuszúak, az otthoni felhasználók megelégedettségi szintje: Leopard > XP > Vista.

Ballmer egy napokban megjelent belső feljegyzésben a szokásos dollár milliárdok feletti örömhullám mellett a cég megújult felső szintű stratégiáját is vázolja, valamint felhívja a figyelmet, hogy jobban oda fognak figyelni az “end-to-end” élményre, odapörkölnek a memóban név szerint is említett Applenek.

A Microsoft marketing-okosok is kitalálták, hogy javítani kell azt a negatív, vistasternek hívott imázst, ami a jelenlegi operációs rendszerüket övezi. Egy fókuszcsoportos kutatás során például összeszedtek néhány kétkedő Vista felhasználót, majd bemutatták nekik a “Mojave” kódnéven futó “új” operációs rendszerük egyes kiemelt finomságait. 90%-uknak nagyon tetszett amit látott. A poén: a Windows Vistát látták. (Azt nem tudni, hogy a fókuszcsoportos emberek között volt-e olyan, aki felismerte volna a Vistát. Egyébként ennyit a fókuszcsoportos kutatásokról: onnan, hogy az ember szerepel benne, tök mindegy, milyen kukoricát tolnak elé, befalja, mint valami éhes disznó.)

Hatalmas különbség van a két cég terméke és márkája között: ha jól megnézzük, “ugyanazt a szart” árulja mind a kettő. Feature listában, checkmarktól checkmarkig nagyjából ugyanott vannak ezek a termékek. Ennek ellenére az egyik egy szerethető operációs rendszer, amire lehet vágyakozni (én bassza meg vágyakozom!), a másik termék pedig egy olyan operációs rendszer, amit — és ez a lényeg — az emberek CSÍPŐBŐL utálnak, úgy, hogy nem is ismerik.

A Microsoftnak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy lemossa magáról, mit rákentek a gyalázatok.

75 hozzászólás

divany

“gyalázatok” helyett nem inkább a “századok” József? 😛

Bence

De ha elég gyors gépem van a Vistához, akkor mért ne lenne jobb választás mint az XP? Mostmár megvan a legtöbb program, driver Vistára is, XP-nél egyértelműen többet tud.

Azt nem tudom, vannak-e olyan lassúlások benne, mint XP-ben fél év használat után, meg ha sok programot pakolok fel?

Leopard hiába szerethető, ha nem lehet rajta gamelni, mert ahhoz vagy Mac Prot kéne venni, vagy iMacet amin kicsit lassabban, kicsit csúnyábban futna ugyan a játék, de legalább sokat kell érte fizetni.

maz

józsi, maximális tisztelet, ez most ül. végre nem csak az alma-szűrőn keresztül látod a dolgokat.

A.

Jozsi tudja, hogy ez a kulonbseg, es baromire elvezi, hogy a tanarneni mar nem szolja le ezert, mint husz eve 🙂

Esmeg: a vistaval nem a feature list a baj, az rendben volna. Lehet relative szep screenshotokat is csinalni. A baj azzal van, hogy nem keszultek el hozza a driverek, random fagyogat, zabalja a hardwaret, tehat az alap dolgok vacakok, amik nelkul tok mindegy, mennyire csilivili. Ugy tunik, Ballmerek ezt meg mindig nem fogtak fel. Pedig eleg egyszeru lenne elemezni, hogy mi a fo kulonbseg a vista es az xp kozott, miert downgradelnek a userek.

Persze az arrogans cegeknel ezt nehez beismerni, helyette a userek a hulyek, hiszen tetszik nekik a mojave, hihi, nem tudjak, hogy vista, a marhak…

A.

Bence, a ma gyartott laptopok 80%an stabilitasi problemaja van a vistanak. En meg elegedett vista userrel nem talalkoztam, ellenben downgradelovel szamossal.

gergoke

Egyetértek!

Régóta mondogatom én is, hogy “same shit™”. A csipőből utálás pedig a tipikus emberi butaság a szememben.

beton

“De ha elég gyors gépem van a Vistához, akkor mért ne lenne jobb választás mint az XP? Mostmár megvan a legtöbb program, driver Vistára is, XP-nél egyértelműen többet tud.”

de ne felejtsük el, hogy ez csak egy operációs rendszer. elég gyors gépem van a vistához(nemkicsit), de egyszerűen minek sz.passam magam a munkám során azzal hogy ugyanazok a process-ek netán 10-30 %-al lasabban legyenek készen mint XP-n? miért? próbáltam, és nem fogok magammal kicseszni. az időm annál nagyobb érték.

Malachi

Érdekes ez a Vista kérdés, életemben nem jutott volna eszembe XP-ről váltani, mert az jól ment és 2 év alatt a világon semmi bajom nem volt vele, a Vistáról meg 10-ből 8-an rosszat mondnak. Aztán a saját hülyeségem miatt kénytelen voltam formatcézni, és gondoltam kipróbálom mégis. Döbbenet, de szeretem, gyorsabbnak tűnik az XP-nél és valahogy egyértelműbb a kezelése, szívni csak a futtatható programok felkutatásával szívtam. PowerDVD6 nem megy, 8 nem megy, 7 igen, WTF? Elképzelhető, hogy ez sokakat elriasztana, de kb 2 nap alatt sikerült belőnöm úgy, hogy minden klappoljon, azóta marhára meg vagyok elégedve vele. LOL. Én is érzem, az ellentmondást, de ez van.

suexID

Most kerültem abba a helyzetbe, hogy vettem egy új high-end PC-t itthonra, és ugye volt az a dilemma, hogy mit szerváljon rá operációs rendszerként az ember. A két ellenfél az XP és a Vista. Az árkülönbség nem játszott, hiszen egyetemi licensszel gyakorlatilag mindkettő ingyenes, tehát csak és kizárólag a funkciók, a megbízhatóság és a kényelem volt a főszereplő.

Az alap filozófiám az volt, hogy nem azért vettem gépet, hogy ugyanazon a szinten és sebességgel tudjam használni, mint a régi 2,4 Ghz-es gépemet, tehát itt nyert az XP. Emellett számomra fontos, hogy a rendszer kényelmes legyen, és mivel a kényelemhez nem tartozik hozzá, hogy egy sima képtár megnézéséhez is hozzáférési jogosultságokat kelljen állítani, meg mindenféle driverbeállításoknál fél évet kelljen a szopóágon vergődni, tehát itt is nyert az XP. Emellett az a tévhit, hogy a Vista sokkal stabilabb, mint az XP, tényleg tévhit. Nem éppen heavy user barátom (tulajdonképp van egy CD író programja, médialejátszó meg a Counter Strike) gépén kerek egész 1 hónapot bírta a Vista, utána rommá fagyott folyamatosan. Tehát a nyertes itt is az XP.

Konklúzió: nem a megítélésen meg a marketingen kellene változtatni, hanem a belbecsen. Erre kéne inkább fókuszálni.

_alesi_

A. – a drivergondokat nem szep dolog a Vista nyakába varrni, az hogy a T. Gyártók csesznek új drivert kiadni, már ne legyen az ő saruk. Random fagyogatásról mondjuk nem tudok nyilatkozni, a környezetemben található Visták mind hibátlanul futnak, pedig van pár kifejezetten low-end kategóriáju gép is, ha mai szemmel nézzük.

Btw. hasonlóan voltam az új Office-al, mert bottal se nyúltam volna hozzá. Egy szép napon azonban anyám low-end laptopjára poénból felkerül a Vista és láss csodát, simán ment. Már épp kezdtem volna az OpenOffice-t letölteni, amikor megkaptam az ívet, hogy fel ne próbáljam rakni, mert egy szutyok az egész és nem tudja használni, minden össze-vissza elrejtve a menükben, stb.
Erre előhalászta az új jogtiszta Office-t és kijelentette, hogy kizárólag ezt hajlandó használni, mert ennek végre érti a logikáját és tényleg. Nem mellesleg a Vistát is jobban szereti.

daveed

Nem olyan szar a Vista, csak meg kell szokni.
Sztem ebbol fakad, hogy utalja mindenki.

suexID

Milyen flém? Alesi tök korrektül leírta az érzéseit, a többiek is, nincs itt semmi flém! 😉

nrg

ahaha, nincs meg a tervezett pi, dobjunk be egyiknap egy iphone mémet, másinap egy vistát 🙂
ontopic: desktopon vista, néha nemjön vissza a monitor standbyból, amúgy oK 🙂

ricsi

valszeg nagyon egyedulv vagyok a velemenyemmel, de november ota vistat hasznalok, es egyszeruen igenylem. munkahelyen is kisirtam, hogy kapjak visatt (180 gepbol 4-en van 🙂 ). valszeg az osx megszokas miatt nem tudnek xpzni a vistas spotlight(annak van neve?) nelkul. es vegre tudja datum szerint rendezni a konyvtarakat is, amit xpvel soha nem sikerult. es vegre nem egy weboldal a windows update. az uj outlookban van rendes kereső, megmenti a napjaimat.
meghalnek xpvel, basszameg

Pít

nekem kerek egy éve fut a laptopomon a Vista, soha semmi gond nem volt vele, és szvsz gyorsabb mint az xp… ha nem dzsunkaPC-d van minden drivert egyből elhúz magának, frissít, stb stb stb… I’m lovin’ it

Dagenham

Amennyire lehet, flame nélkül.

Haver használ Vista-t újdonatúj, nem no-name laptopján. Recseg, ropog, fagy, nem csak szerintem, hanem tulajdonosa szerint is. “Gyárilag” volt rá telepítve.

Valamivel lassabb rajta minden, mint az én XP-s no-name laptopomon (negyedannyi memóriával), és az legalább nem fagy.

Feláll a hátamon a szőr, ha hozzá kell nyúlni beállítgatások céljából. Egy Alt+Tab-ot ütök és fél perc homokóra.

Az új felület meg szerintem hányadék, igaz, a letisztult formák híve volnék.

Új Office-ban meg semmit nem találok meg, ami leginkább hiányzik, az a “switch to classic view” gomb :).

Bence

Azért 3-szor annyian használnak Vistát, mint Leopárdot, valami oka van ennek.

suexID

Igen Bence, az, hogy az Apple nem erőlteti rá minden kormányzatra a Leopárdot. Körülbelül ez az oka.

Béla

A legnagyobb gond ott volt szerintem hogy baromi nagy hype lett gerjesztve a Vista launch elött, és iszonyúan felfokozott várakozásokkal tekintett rá mindenki. A termék maga jó, de igazából nem az az átütő valami amitől az emberek belenyúlnak a bugyijukba a gyönyörüségtől. Ráadásul van alternatívája, ami kimondottan jó, és ez házon belül van (xp).

Azt mondjuk nem értem hogy az iphone mitől pukkan ekkorát, mert alternatíva ott is lenne bőven, mégis jesus phone lett belőle?! Ennyire a mémek irányítanák a világot?

IIsti

MI a frászt vár el az ember egy operációs rendszertől?
(Hogy csillogjon, villogjon, meg kockásan forduljon, amikor júzert váltasz?)

Jano

+1 Vista.
Nincsen driver gondom egy nem mai HP géppel.
Van nagyon sok apróság amiért jobb mint XP.
Kinézetben pedig fényévekkel veri. Kár, hogy nem vitték végig minden képernyőn.

Aurus

Jómagam XP felhasználó vagyok, semmi gondom sincs vele. Vistát eddig csak néhány percig használtam más gépén és két észrevételem van vele kapcsolatban.
A skin csili-vili, viszont zabálja a gépet, másrészt eléggé megváltozott elődjéhez képest, ami nem feltétlenül baj, csak hozzá kell(ene) szokni.
Lefagyásokat ugyan nem tapasztaltam – maximum 20 percet ültem előtte egyhuzamban -, de iszonyúan lassúnak találtam a halálra optimalizált XP-m mellett.

PeBa

Ismerősöm laptopjára is rá van nyomva egy Vista matrica, és olyan vontatott használni, én úgy éreztem. Ültem pár órát előtte, és olyan komótos. Xp-vel ugyanaz a gép; mintha kicserélték volna. Na akkor most mi van?

fraki

Azt ugye vágja mindenki, hogy az eddigi kommentek 90%-a OFF (no offense). Itt most nem kérdés, hogy az XP gyorsabb-e, mint a vista, vagy hogy a vista egyáltalán jó-e, mert az alapállás az, hogy jó. (Ezzel egyébként egyetértek.)

Leoparddal összehasonlítani pedig – ezt mindig el szoktam mondani – nem nagyon lehet, vagy csak nagyon korlátozottan; ahogy linuxszal is. Leopard ui. hardverrel jön, a linuxszal meg még brand sem.

Valamilyen szinten mégis konkurrensek, ilyen szempontból meg az lehet egy következtetés, hogy a hardver-szoftver egység jobb üzleti modell, mint a szoftver önmaga (Bill Gates alaptételéről beszélünk). Ugye vegyük észre, hogy a vista egyik legnagyobb támadási felülete a driver- és egyéb hardverrel kapcsolatos gondok, ami leopardon az üzleti modellből fakadóan a priori nincs. (Egyébként a vistában a driverkereső szolgáltatást tartom az egyik legértékesebbnek.)

Ha meg már erről az üzleti modellről beszélünk, szvsz isten ments, hogy macintoshok kerüljenek a kormányzati ügyintézés berkeibe, valahogy nagyon irreális lenne a kép.

vsz

ez a Ballmer level es a commented is eleg elkeserito, legalabbis szamomra, ti. az egeszbol az jon le, hogy a marketing a fontos, nem pedig a tartalom. szvsz hiaba ugyanaz a feature-set ket termeknel, ezen tul nem elhanyagolhato, hogy azok hogyan vannak megvalositva, lemenve egeszen a reszletekig es az alapokig. Ballmer szerint magaval a termekkel nincs problema, hanem valahogy – kvazi veletlenul – “ramosodott” egy csomo szar, es az egyetlen feladat ezt lemosni. ez pedig igy tevedes, amit raadasul ok is tudnak, mert a hatterben ugye gozerovel dolgoznak az utodon, ami elvileg nem csak egy ujabb reteg cukormaz lesz a regi alapokon, hanem vmi valoban uj (majd meglatjuk). sztem ez az igyekezet ebben a formaban maximum arra jo, hogy a Vistara kidobott milliardokat visszahozza, ill. tartsa a cegben es a draga ugyfelekben a lelket a kovetkezo verzioig, ill. addig is kinyissa a penztarcakat.

kerdes mit tud kezdeni az MS az egesz helyzettel, tekintettel arra, hogy ugyelniuk kell a kompatibilitasra, ill. egy rettentoen torz “okoszisztema” rakodott a Windows kore, aminek tovabbra is meg szeretnenek (sot meg kell) felelniuk. ha mas nem, a sajat user es rajuk epult szoftver bazisuk lesz az (a kompatibilitasi igenyeikkel), ami visszarantja oket a sarba, hacsak nem talalnak vmi franko megoldast a problemara.

az XP lehet hasznalhato, lehet sokmindenre jo, de mara a magon – meg talan nehany alap-reszegysegen – kivul nem sok olyan resze van, ami egyszeruen boviheto volna, vagy ne ferne ra egy alapos atdolgozas.

Béla

Amit még lényeges volna tisztázni hogy pontosan milyen szegmensről beszélünk. Ha market sharet elemeznénk, akkor valszeg pontossan ellentétes lenne a két cég részaránya a consumer és corporate ügyfelek között. Azaz az Apple hype nagyon jól müxik a magánegmberek körében, de céges felhasználókra nincs igazán hatással. MS pont fordítva csinálja, és nyílván probléma hogy a home szegmens nem lelkesedik, de bőven bejön a vállalati ügyfélkörből a revenue. 180 millió légy (user) nem tévedhet, egyél te is szart, oppardon vegyél vistát 🙂

BTW mennyi darabot ad el évente az Apple? (Majdnem azt írtam hány darab licenszet, de aztán rájöttem hogy lic=vas.)

miles

Azért úgy teljesen kerek a kép, ha megemlítjük, hogy az apple userek uszkve 10%-a downgradelt vissza Leopardról Tiger-re.

Ezen az oldalon sem habcsókos az élet.

vsz

megegy: az hogy az emberek a Vistat ne ismernek szinten tevedes, a Vista ugyanis joreszt a jol ismert XP ujabb huplikkal es skinekkel bovitett valtozata. az hogy emellett megleptek nehany fontos es nehol hasznos belso valtoztatast is pedig sajnos senkit nem erdekel, pedig ez volna a lenyeg, viszont sajnos tul keves ilyen kerult bele ahhoz, hogy mindez eljusson a felszinig es a userig, plane egy ilyen vastag reteg zsiron keresztul.

[ raadasul sikerult a kompatibilitas vs. nem-kompatibilitast is olyan batortalan modon balanszirozniuk a Vistanal, hogy az inkompatibilitassal igazan nem nyertek sokat technikailag, viszont pont sikerult eleg alkalmazast megtorniuk ahhoz, hogy az nehezseget okozzon a usereknek. ]

pappito

a koncepcióval van gond, nem a díszítéssel.
Ha a marketing felét a core fejlesztésre költötték volna, akkor nem lenne downgrade cunami.

Az már az én kis értéktelen véleményem, hogy kell csinálni egyet ami megy, nem pedig home basic, home basic advanced, home basic advanced with network support, home basic advanced ultra with network support for gamers verziókat.

Csak a baj van vele. És lőn.

vsz

miles: A Leopardnal az Apple hasonlo hibat kovetett el, amilyet az MS szokott minden egyes upgrade-nel. Ezt hivatott a “Snow Leopard” javitani, meglatjuk.

nekem pl. Leopard alatt a mai napig nem mukodik a Dashboard, hogy magarol az upgrade procedurarol ne is beszeljunk.

Bela: persze, teljesen masok az igenyek es a fejlesztesi prioritasok egy vallalati es otthoni szektornak szant OS-nel. ez igy egy oriasi problema, az MS-nek a vallalati szektor nagyon fontos, ugyanakkor ott akar lenni az otthonokban is, ugyanazzal a termekkel. Ez eleve nagyon nehez, ha egyaltalan lehetseges. A Vistaval raadasul sikerult mindket teruletet elriasztaniuk, sot, foleg a vallalatit, valoszinuleg mert nem volt eleg hatarozott
az elkepzelesuk, vagy egyseruen nem sikerult jobbat csinalni a meglevo – elvben korlatlan – eroforrasaikkal.

rivera

ad, kozel 4 honapja vistat hasznalok – ezzel sikerult megvenni a munkas laptopomat, es mivel a Dell az XP-t ezen a gepen vasarlaskor meg nem supportalta, kenytelen voltam igy is maradni. A vistan a legujass servicepack verzio, folyamatosan kapja a frissiteseket, stb. Ennyi hasznalat utan azt gondolom jogosan formalok velemenyt. Ekkora mocskos szar operacios rendszernek csufolt fostalicskat nem lattam meg. Volt ido mikor a gepem anelkul hogy barmit csinaltam volna rajta siman restartol napi ketszer. Ezt valami path-el javitottak. Emellett van egy rakars erthetetlen hibajelenseg, hol latja az egeret hol nem. Bedoglik az mv2player ugy, hogy tobbe nem hajlando elindulni, restart utan sem. Bedoglik az acdsee. 1 ora CS3 utan a gep rebootig hasznalhatatlanul lassu, a lidet becsukva nem csinalja amit beallitok, a shutdown neha nem sikerul csak all mint a kuka, maskor meg eltart 5-10 percet. Es meg millio mas baromi idegesito dolog. Virusom, trojaim, etc nincs, semmi extra programot nem futtatok a gepen, ami a desktop pc-mhez kepest egy eromu, de ez sajnos a programok sebessegeben egyaltalan nem latszik meg.

Panaszlada becsuk, amint osszevadaszom a lassan keszulo xp-s drivereket megyek vissza arra, a vistat meg messzirol kerulje aki teheti.

_alesi_

Mondjuk minap felmásztam a microsoft.com-ra és meglepődtem, hogy az eddigi bazári honlap helyett egy aránylag letisztult felület fogadott és ugyan nem nyerte el teljesen a tetszésemet, de máris fényévekkel szebb, mint ami régen volt. Szóval szépen lassan rájönnek behemótéknál, hogy ideje váltani és változtatni az eddigi hozzáálláson.

nyenyec

Pár hete vettem az Asszonynak egy zsír új HP laptopot Vista-val (nem volt opció az XP).

A frissítéseken és a gyárilag telepített szoftvereken kívül semmilyen szoftver nem volt még rajta, mikor az első napon lefagyott a vérbe az Internet Expoler (többször) és a Windows Explorer. A Windows Messenger-t hetek után sem sikerült működésre bírni, egy idő után mindig lefagy.

És akkor megértettem, hogy mégis igazak a legendák.

(Az anyósom szintén pár hetes friss Vista desktop PC-jére kevesebb mint 1 hétig tartott, míg felmászott valami fos Spyware egy megfertőzött rokon által Messengerben küldött szimpla linken(!) keresztül. Egy kibaszott óvatlan kattintás!)

Én abszolúte nem vagyok egy Microsoft rajongó, de meglepett, hogy ekkora szar a Vista. A mostani eszemmel inkább rászánom azt a kb. plusz 300-400 dollárt és egy hasonló paraméterekkel rendelkező MacBook-ot veszek.

Majd legközelebb.

balint

magam is dell laptopon ügyködöm, melyre felhúztam a vistát kisérletképpen, kb 1,5 napig fent is volt. nem használható. az meg szerintem nem nem opció, hogy “majd megszokjuk”. nem megszokni akarom, hanem azt, hogy a kezem alá feküdjön és olyanra alakítsam, ahogy nekem a legkényelmesebb.

nem mondom, hogy az XP ilyen, de lényegesen kényelmesebb. nekem. osx nem tetszik, nem szeretem, nem áll kézre. mert nem szoktam meg? nem is akarom.

tény, hogy barátnőm szintén dell laposára feltettem a vistát, és olyan vigan nyargal, hogy öröm nézni. még ő is fel tudta volna tenni, oly egyszerü, tényleg mindent letölt, megcsinál magának, ami tényleg baromi jó az átlag felhasználóknak. de azt hiszem, akik itt vannak, nem közéjük tartoznak. és ne legyen már basszameg 15 giga egy alap vista telepítés, mert álljon már meg a helyenjárás!

vsz

AD: A marketing nyilvanvaloan fontos, de az MS ugy kerult ide, hogy ott az OS-t is (kvazi) a marketing osztaly irja mar ki tudja hany eve. Az hogy ide jutottak, nem egy hirtelen rossz dontes eredmenye, hanem a Win95-tol folyamatosan dagado valami. Sztem a hibat ott kovettek el, hogy erdemi es alap technologiai fejlesztes helyett hagytak a marketinget vezerelni, prioritast adtak az ablakon befele dolo penznek, es most amikor pedig vegre vmit fejlesztettek, mert muszaj volt, csodalkoznak, hogy ez egyreszt keves, masreszt az emberek elfordultak. az emberek azert fordultak el, mert a termek elavult, es legalabb 10 even keresztul lehetett a nagyreszt jogos problemakrol hallani, amit raadasul a userek nagy resze a sajat boren is megtapasztalhatott.

sajnos a Vista keves ahhoz, hogy mindezt helyrekalapalja.

es ez mar marketing: az MS altalanos imidzse is elegge a beka feneke alatt van, Vista-t felreteve, amin valoban segiteni kellene, es nem biztos, hogy csak a marketingnek lenne a dolga a piacon es tech vilag legkulonbozobb szintjein valo 20 evnyi bullying-ot helyrerakni. ennek koszonhetik a siker egy reszet, de az ilyesmi nincs ingyen. A nem mindenki szamara szimpatikus viselkedes raadasul nagyreszt kotheto Ballmer nevehez, es a mai napig konnyu peldat talalni ra (XBOX360 eloretolasa keszpenzzel, Yahoo akvizicio koruli tenykedes, szabvanyositasi eljarasok koruli furcsasagok, EU koruli hercehurca). Mindezek sztem attetelesen eljutnak a vegfelhasznaloig is, es valoszinuleg nem javitjak az imidzset.

birka

Nem olvastam vissza a kommenteket, de én adtam egy esélyt a Vistának (occsó Toshiba laptopon) és egyáltalán nem bántam meg. Mondom ezt úgy, hogy power user szinten tudom használni az XP-t, az OSX-et (ebből régebbit, már nincs Mac a kezem között), lamer szinten meg egy Linuxszal is elboldogulok.
Az a tapasztalatom, hogy ha az ember megtanulja, felfedezi, bizony jobb az XP-nél (nálam nem lassú), mert kijavították az a bosszantó apróságokat (legalábbis egy jó részüket).
Valamint a múltkor olvastam, hogy a telepítési rákérdezés szándékosan ilyen bosszantó, a Vistán látványosan csökkent is a gonosz szofverek terjedése (ezt szokták nagyon szidni, miközben OSX-en detto be kell írd a root pwd-t, ha telepíteni akarsz).
Azt is elviseli pl (wow), hogy nem indítom újra, szinte soha, csak ha frissítés van, régi vágyam volt úgy használni a laptopot, hogy kinyitom és megy. XP-vel ez sosem sikerült nekem.

ab

“We’ll introduce new approaches that move beyond a white page with 10 blue links to provide customers with a customized view of their world.” Jaj.

sekele

Hát, ezek az üzleti modellek, amiket aztán lehet elemezni: ugyanaz a szar a termék, óriási különbség a márkák között és óriási, de ellenkező előjelű különbség az eladásokban, a piaci részesedésben.
A “szerethető” meg “csípőből utálható” értelmezhetetlen, mert a Leopard az ignore tartományba kerül mielőtt az utált kategóriába kerülhetne (persze ugyanez van a Linux-szal is). Windows rulez the game, akik utáljuk, mind azért tesszük, mert nem kerülhetjük el használatát.
És hogy az Apple nem erőlteti rá a Leopard-ot a kormányzatokra? Nem, mert nem tudja.

youkai

Hm, hát nekem is vista van otthon is, meg a céges laptopon, otthoni Ultim. 32 bit, a laptop meg Bussines, 32 bit. Stabil mind a kettő, semmi fagyás, semmi gond, anno régen volt szopás vele, a szar gyártói driver támogatás miatt, ezért nincs fent nálam még 64 bites vista, azzal várok őszig. Szóval szerintem a fanyalgóknak előbb ki kéne próbálni, aztán beszélni, ez nem Me, amit anno próbáltam megszeretni, de visszamentem inkább akkor 98-ra.
Jó azt elismerem, hogy egy 900 celeronon 384 rammal nem megy a pista, de könyörgöm, ezen az xp is éppencsak elfut.
Valaki írta, hogy fél perc egy alt tab, hát régi vason vagy 2 giga ram alatt, lehet, nem próbálkoztam vele “ipari műemlékeken”, vagy OT rendszámos gépeken 😀
Nekem azonnal vált,

vsz

en felraktam anno vmi virtualis gepbe, ahol baromi lassan futott, es nem is ez a lenyeg, hanem hogy a lassu kepernyokezelesbol kifolyolag remekul meg lehetett figyelni, ahogy eloszor megrajzol egy dialogus ablakot a hagyomanyos modon, majd azt _felulrajzolja_ a Vista-s dizajnnal. jobb helyeken ezt nem szokas, mert eroforraspazarlo, gyors gepen villodzik, es kulonben is gany munka. a Vista tobbi reszere is jellemzo ez a “modularis” epitkezes, ami azt jelenti pl., hogyha mar az alaprendszert keptelenseg biztonsagosra/jora megcsinalni ilyen-olyan (leginkabb kompatibilitasi) okokbol, akkor adjunk hozza egy _ujabb_ alrendszert vagy reteget, ami a hibas alrendszert tartja ellenorzes alatt (Defender, UAC). ettol dagadt a Vista.

alternaiv

Csak, hogy a mac osx-el kapcsolatos utóbbi két órás szopásomat elmondjam: hónapokig látta a NAS-t, majd egyik pillanatról a másikra nem. Mindent próbáltam, mac restart, NAS reboot, semmi. Mountolni sem lehetett a kis drágát, ahogy azt leírták sok fórumban, hivatalos supportban. Mi volt a megoldás? Finder relaunch (mondjuk restart során ezt miért nem végzi el? Volt teljes shutdown is, de mégsem látta az eszközt.)

Kösz, Steve, de ez nem szerethető oprendszer.

pappito

abbiztos, hogy sokkal nehezebb lehet egy oprendszert mindenvasra meg 6féle célvasra írni. Eddig ez az egyetlen észérv amivel találkoztam. Jogosnak is tűnik.

A piaci eladások nem érdekelnek, az nem a ms hibája, ha a mi adóforintjainkat elszedi, nem kell neki odaadni. a sokmilliárdos tömeges licencelés a gond, de erről nema ms tehet,hanem a vevő.

Azt viszont nem látom be, hogy miért kell “üzleti” meg “otthoni” oprendszert írni?

Szerver köll meg munkaállomás. Aztán, hogy a munkaállomásban csiribiri videohardver van és gémerkedik a tulaj vagy valami alaplapi fosfüggöny és wördexelótlúk aranyháromszög néha “2007 legszebb képei” pps, az mér nem kurva mindegy? Nem lenne sokkal könnyebb írni 1 stabil oprendszert és eladni boldog-boldogtalannak? (nyilván a kiszolgáló oldal más, azt hagyjuk is)

A leo is vakítás volt bizonyos szinten, arra is sírtak sokan, oszt mégis megy. És nagyon soksok maces használja is. Persze jött javítás meg csinosítás meg mittomén, de nálunk megy egy ócska, régi ibookon is G4-es procin. Szerintem ez fontos, hogy az oprendszer nem vetet velem hardvert. (egy kétéves pécére hogy hekeled fel a vistát?)

És nem, ez nem win-mac háború, mielőtt.

fraki

vsz 2008. Jul. 25. @ 2:42 pm,

Elég nagy hülyeséget mondtál. Mármint hogy normális állapotban először az alapszkin rajzolódna ki, majd utána a vistás, ezért gyors gépen villódzik (muhaha). Más kérdés, ha nagyon lassú, akkor az oprendszer úgy érzékeli, hogy nem válaszol, ezért vált vissza.

ad,

pedig van abban valami, amit sekele mond. Én is úgy látom, hogy a macintoshnak egyszerűen nincs akkora penetrációja, hogy egyáltalán közutálat tárgya lehessen, ugyanakkor kifejezetten elutasító hangok már így is vannak. És egyetértek azzal, hogy az apple ha akarná se tudná a kormányzatokra ráerőltetni magát.

Azzal is egyetértek, hogy röhejes már ez a sok “edition”, azt hittem, sikerül ezt levetkőzniük a vistánál.

_alesi_

vsz: “egy dialogus ablakot a hagyomanyos modon, majd azt _felulrajzolja_ a Vista-s dizajnnal.” – nos, ez az amit nem nagyon hiszek el, pláne mert elég jól ismerem a Vista ablakkezelő rendszerét. Valóban lehet eltérés az ablak és az ablak tartalma között, de nem az ablak szokott késni, hanem maga a tartalom, ha az alkalmazás tetvészkedik valamin.
Ha van valami amit a Vista esetében tényleg normálisan összedobtak, az DWM.

GazVezir

Nekem a notimon Vista fut már lassan egy éve. Számos előnnyel és hátránnyal szolgál, de számomra még mindig több előnye van, mint hátránya, ezért sem váltottam vissza XP-re. Azt mondjuk leszögezném, hogy én alig, illetve egyáltalán nem játszom, ha igen, akkor is valami őskövületet kapok elő. Nos az eddigiekben nem igen írtatok konkrét okokat, hogy mi állt a downgradelés mögött, én írok.

Hátrányai:
– Nagy a helyfoglalása (nálam egy 15 GB-os partíción terpeszkedik)
– Néhány program beragad a háttérbe, mint Acrobat Reader, valószínüleg FF miatt (közvetett hiba)
– Előfordult, hogy alvó üzemmódból a monitornak nem adta vissza a képet (ezt frissítésekkel kijavíthatták, mert fél éve nem fordult elő
– Bonyolultabb kezelhetőség (keresés, bármiféle beállítások)
– A hozzáférési jogok rendszere borzalom

Előnyei:
– Számos program betöltődése sokkalta gyorsabb, mint XP-nél
– Biztonságosabb (nem kell naponta a Windows Update-n lógni)
– Kibővített feladatkezelő és erőforrásfigyelő
– User Acces Controll
– Kellemesebb kinézetet kölcsönöztek a rendszernek
– Rengeteg hasznos funkció (spotlight szerű keresés, bővített beállítási lehetőségek, Windows Defender a felügyelet érdekében)
– Kómás állapot ugye superfetch miatt itt nincs, amit én nagyon tudok értékelni

Összességében számos pro és kontra érvet fel lehetne sorolni a Vista-val kapcsolatban és még azt is merem állítani, hogy több lenne a kontra, bár ez mindenkinél egyéni. Mások győzködése helyett azt kellene mérlegelni, hogy SZÁMUNKRA elegendő előnnyel szolgál az adott operációs rendszer, hogy a hátrányok felett szemet hunyjunk.

Mac-en a Leopard vagy a Tiger nagyon jól használható rendszerek, rendkívül egyszerűen kezelhetőek, egy szóval fantasztikusak. Viszont Windows alatt még nekem ennyi program összeomlásom sosem volt, mint Tiger vagy Leo alatt. VLC rendszeresen, Safari is elég gyakran adja meg magát és még számos programról elmondható ugyanez. Botrányos, hogy a Flash megeszi a processzort. Fel lehetne itt is számos bosszantó hátrányt sorolni a rendszer ellen, de ugye ahogy korábban is megjegyezték, Almáéknak, illetve termékeik teljesen más megitélésben részesülnek, mint Ballmer-ék. Ez utóbbi szösszenetet csak mint kiegészítést raktam hozzá a véleményemhez.

Aszfaltbetyár

tíz éves informatikai szakmai tapasztalat és számos windows verzió használata után elmondhatom, hogy fingom sincs a vista lelkivilágáról. a vadi új, kétmagos 1,6Ghz-ez, 2GB ramos stb laptopomon megmagyarázhatatlanul be tud lassulni, fagyni nem fagy, de néha minden ok nélkül beáll. feltettem az xp-t rája, használtam egy darabig párhuzamosan, eredmény: xp alatt minden olyan gyors, hogy ihaj, vista alatt a venti folyamatosan megy, xp alatt szinte sose, vagyis xp sokkal kevesebbet terheli a szisztémámat. ja, ami a leggagyibb: vista kb 2 perc alatt hibernál, XP olyan 20 másodperc alatt. wtf?! ezt nevezem fejlődésnek.
szerintem egyébként ebben is ahány ház, annyi szopás, valakinek csak a vista jön be. magam is így voltam ezzel, amikor 2006-ban valamikor megkaptuk a Vista-ra épülő céges image-et tesztelésre (a cég a MS partnere és bennevoltunk a világszintű rc és béta-tesztekben stb), a csíra D610-es Dell notimon csont nélkül, villámgyorsan ment, igaz, Aero nélkül. pedig az ugye Pentium M procis volt. Aztán jött a D620, Core Duo, Aero, miazmás, a vista még mindig atomstabil és gyors volt. ekkor még mindig az RC fázisban jártunk. kijött a végleges, és azóta az az érzésem, hogy visszafelé halad az idő, amit teszteltünk, az volt a final, ami kijött, az a béta és vele a bugok…

payskin

“Számos program betöltődése gyorsabb.”
Tekintve, hogy csak gyorsabb hardveren képes nagyobb vagy ugyanolyan teljesítményre, mint az XP, ez elég relatív.

“Biztonságosabb (nem kell naponta a Windows Update-n lógni)”
Miért az XP-vel kell? Mellesleg egy év alatt tudtak hozzá annyi frissítést csinálni, mint az XP SP2-höz 4 év alatt. Miről beszélünk?

“Kibővített feladatkezelő és erőforrásfigyelő”
De hiszen ezekre nincs semmi szükség, ha annyira jó, nem? 🙂

“User Acces Controll”
Minimum úgy volna fair, ha a hátrányoknál is szereplne… 😉

“Kellemesebb kinézetet kölcsönöztek a rendszernek”
Szubjektív, nekem például a Lunával sem volt bajom, és az XP-ben is tudok kellemesebb környezetet teremteni. Sőt, az XP-hez hegyekben áll rendelkezésre kellemesebb környezet, pár hete megnéztem a vistás termést a DeviantArton, és elsírtam magam.

“Rengeteg hasznos funkció”
Ugyanaz a Dekstop Search ingyen letölthető XP-re, Defender dettó. Bővített beállítási lehetőségek? Arra gondolsz, minden beállításhoz kétszer annyi panelen keresztül lehet csak eljutni?

Jó, nem akarom feszíteni a húrt, csak arra akarok rámutatni, hogy ezek a Vista védelmében felhozott dolgok nagyon üresen puffogó patronoknak tűnnek nekem. “Egy csomó dologban jobb, mint az XP”. Aha. Biztos így van, elvégre valamit csak csináltak 5 évig, nem igaz?

k0zi

Én egy elégedett Vista user vagyok :)))
Kezdetben voltak driver problémák, de csak azért mert nem a gyári northbridge drivert raktam fel, hanem a Vistara bíztam 😀

vsz

fraki/alesi: nyilvan tobb dologtol fugg hogyan renderel, de ezt hulyeseg vagy nem, a sajat szememmel lattam az egyik kontrol panel vmelyik ablakanal. ez pont nem egy hardvergyorsitasos kornyezet volt (hanem ha jol emlekszem egy emulalt CPUs virtualis gep, minimal VGA-val), valoszinuleg ezert nezhetett ki igy, mindenesetre kibuggyant vmi abbol a belso vilagbol, amit a userek tobbsege nem lat, maximum azt erzi hogy a rendszer sok eroforrast kajal.

gab

A barátnőm új Dell Latitude 1525-ösén gyárilag Vista volt. Elhatároztuk, hogy leszedem neki, nem találta benne a funkciókat, megjegyzem, abban az egy hétben, amíg saját tapasztalatot szereztem a rendszerről, nekem se jött be. Elég lassú is volt érzésem szerint, pedig nagyon bika laptop. (Pl. a wifit próbáltam beállítani, de sose azt csinálta, amit én akartam, nem jegyezte meg, amit akartam, mittomén, XP-n meg tudom csinálni. Nem vagyok informatikus, ne izéljen már velem a rencer.)

Nagy nehezen legyalultam, XP vissza, és mikor megláttam a driver lemezeket, elhűltem: nem adtak hozzá SEMMILYEN XP drivert…anyád. Netre fel, keresés, pillanatok alatt ráakadtam pár fórumra, ahol a userek kigyűjtötték az XP-s drivereket…nagyon sokan downgradeltek, pedig a Dell alaposan megnehezítette a dolgu(n)kat… Végül letorrenteztem a divereket egy csomagban. A Bluetoothon kívül mindent sikerült működésre bírni. Az meg úgyse kell. Sokkal gyorsabb, mint a Vista volt. Kezdek hinni az oprendszerírók és a hardvergyártók összeesküvésében.

Az én Vista élményem: negatív. A Vista matricát azért fenthagytam. 😉

vsz

Pappito:

“Azt viszont nem látom be, hogy miért kell “üzleti” meg “otthoni” oprendszert írni?”

ujonnan lehetne olyat irni, ami mindkettot ki tudja szolgalni mas konfigban (pl. Linux), de egy akkora _meglevo_ behemot oprendszer tovabbfejlesztesenel csomo olyan dontes van, ahol muszaj koztuk valasztani. (es most beszeljunk csak a desktop-rol).

Pl. egy atlag otthoni user tipikusan egeszen mas, es aranylag keves, nem kritikus, tobbnyire dobozos szoftvert hasznal, aranylag jol beloheto tipusu kulso eszkozokkel, nehany egyszerubb parameterezesi lehetoseggel, jellemzoen nem hasznal mar DOS-t, Win16-os cuccokat, es fontos neki pl. hogy legyen a felulet szep, esetleg szkinezheto.

Ezzel ellentetben vallalati kornyezetben sokfele rendszer fut, ezek kozul egy csomo regi, egyedileg fejlesztett program, amiknek esetleg mar a gyartoja sem letezik, rengeteg script, makro, command line-os cumo megy, raadasul ezek altalaban kritikusak is, penz fugg attol, hogy stabilan mukodnek-e, ill. a lecserelesuk az oprendszer lecserelesen tul sok penzbe is kerulhet. Nagyon fontos a kozponti menedzselhetoseg, viszont kevesbe a sok olyan otthon usereket segite feature, mint pl. a felulet szepsege, hiszen ezek miatt pl. feleslegesen kell kiadni egy csomo penzt hardverre.

A ket vilag tehat kulonbozo, az erdekek pedig gyakran ellentetesek. A problema legnagyobb resze abbol adodik, hogy a Windows kulonbozo moduljai ossze-vissza fuggnek egymastol, tehat nagyreszt ezeket nehez Linux szeruen kulon-kulon telepiteni, stb. A Windows 7 egyik igerete – es ezen dolgozik egy ideje egy csomo ember – hogy a meglevo kaoszban rendet vagnak, hogy a modulok kozotti fuggesek tisztabbak es dokumentaltabbak legyenek.

GazVezir

payskin: Én nem mondtam, hogy annyira jó lenne, de váltottam az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve. Persze számos változtatást lehetne eszközölni, mint lecsupaszítani a telepítőt, hogy a sok felesleges maszlagot ne rakja fel. Őszintén szólva én már csak be akarom kapcsolni és használni a rendszert, kinőttem a buherátor korszakból.

Biztonságról annyit, hogy rakjál fel egy gyári 2002-es XP-t vagy esetleg még egy SP1-et, csiptesd rá a netre és hagyd úgy két napig. Majd meglátod mi lesz az eredménye.

Mint már említettem, az UAC számomra inkább előny, mint hátrány.

Kinézetről annyit, hogy én nem akarok bíbelődni letöltött skinekkel, különböző third party addonokkal. Leopard és Tiger is az alapértelmezett kinézet mellett fut a mai napig, amikkel tökéletesen elégedett vagyok.

Beállításokkal kapcsolatban való igaz, hogy számos funkcióhoz csak egy rakás panelen keresztül vezet az út, de annyit nem bíbelődöm a beállításokkal, hogy különösen zavarjon ez.

XYBeR

én inkább a barátnőmet kívánom, mint bármelyik os-t. ilyen állat barom vagyok

fapina

itt, az asztalon hempereg egy DELL laptop, vadiúj. vistával. nem mondanám se csúnyának, se erőtlennek, se a vasat, se a dizájnt. ámde, az már igaz, h’az egész laptop teljesen önálló életet él… az ie, néha eltűnik, elnézést kér, újraindul (link-es tab-ablakok, hellómi?)

dettó ugyanezt adta elő egy TOSHIBA laptop is.

levakartam róla az ajándék gyári vírusirtókat, a vas gyorsulni láccott, de a vista még mindig alvajáróként reagál, néha.

***

nekem továbbra is XP,
innen [plastikos link!] szipkázott LE Black skin-el.
szeretem.
najó nem, mert ez is miket előad…

de most tényleg,
ha MS, akkor mindenszarésanaplesemegytöbbet;
ha MAC, akkor csiribú, meg csiribiri zabszalma.

_egyszer_

látnék már vmi jó plastik-os videót,
ahol a snittek nem hosszabbak 2-3 másodpercnél.
namert az vmi,
ami kézzelfogható, végeredmény… ffimunka —

és nem így, meg úgy,
az én kardomnak a bezzeg bojtja.

zolle

Kaptam új céges notebookot (Dell Latitude D830, kb MacBook Pro szintű, csak 1920x1200as felbontás, és nVidia Quadro NVS110 van benne GeF 8600 helyett, ennek ellenére kettőre sem cserélném a MacBook Pro-t.)
Vista-t raktam rá, mert szép. Úgyis Remote Desktopon dolgozom egész nap, illetve ha nem, akkor egy kis jegykezelő rendszerben. Alapvetően hozzáértő szemmel is elmondom hogy nagyon rossz fele indultak el. Az UAC egyértelműen akadályoz. Kikapcsoltam. Spotlight .. őőő start menüs indexelt keresés remekbeszabott.

Alapvetően az a baj hogy Leopardok akarok belőle varázsolni.

sekele

“sekele, hagyjuk már ezt a Microsoft-típusú üzleti arroganciát”
AD, én ezt csak azért írtam, mert termékek, márkák és szerethetőség keveredett valahogy egy rendszerbe. A termék és a szerethetőség az okés, lehet praktikus és érzelmi oldalról közelíteni. De a márka esszenciája nem választható el az üzlettől, az pedig mindenhol egyformán egyszerű: the more you make, the better you are. Szó nincs arroganciáról, senkinek sem azért kicsi a piaci részesedése, mert szándékosan visszafogta magát vagy esetleg nem akart arrogáns lenni.
Persze, a témától elég súlyosan eltértem, szóval kipróbáltam a Vista-t is és a probléma az, hogy zsigerből utálom, pontosan úgy mint az XP-t és az OSX-et. És remélem eljön az idő, amikor a zárt forráskódot betiltják, fel nem bírom fogni mi a faszért nem elég mindenféle szabadalom. Gyakorlatilag alig van iparág, ahol ezt meg lehet még csinálni.
Szóval, nekem marad az Ubuntu & Co.

pesz

mondjuk off post
kb. fel eve egy kutyasetaltato fickoval elbeszegettem (en is az szoktam lenni) aszondja, hallottam-e, hogy megszunt a microsoft? és a HVG-ben olvasta. utolag az is kiderult, hogy hivatasos katona.

egyre jobban erzem, egyaltalan nem vagyok szocializalt.

SeSam

Ez eszembe jutatta az XP-n a keresőablakon azt az idióta kis kutyát… szépen animálódott arra a fél órára, amíg keresett… *dreamy*

Bel Riose

Én több mind 1 éve használok vistás notit, és csak lesek hogy miket írnak itt egyesek. Most vagy nekem van über mákom, vagy ti nyúltatok bele a sz@rba, de nekem még 1x sem jutott eszembe downgradelni XP-re…

Asszem

A Microsoftnál én kötelezővé tenném a termékfejlesztőknek a Lifehacker és hasonló blogok olvasását. Csak hogy lássák, mik azok az apró funkciók, amik triviálisak lennének, mégis külön programokat kell letölteni azért, hogy beépüljönenek a Windowsba.

gáborka

Úgy látom sokan a levegőbe beszélnek, pár napja jelent meg egy felmérés, miszerint a vállalatok csupán 10% váltott Vistára. Ráadásul nem is változtat sokat a teljes 16%-os részesedésen a vállalati felhasználók száma, mivel az otthoni juzerek tábora a döntő.

gab

rivera:

Már nem emlékszem, de pl. itt http://isohunt.com/torrents/?ihq=dell+inspiron seedelnek egy komplett csomagot.

Még egy használható link, ha csak letöltögetnéd: http://www.laptops-drivers.com/dell-laptop/how-to-install-windows-xp-on-dell-inspiron-1525-or-downgrading-vista.html

De amúgy már nem is emlékszem pontosan, összevissza gugliztam csak, meg fórum-hozzászólásokból szedegettem ki a lényeget.

Még egy tipp: újratelepítés előtt a BIOS-ban át kell állítani a vinyó módot a másikra, mint amin alapesetben áll, különben az XP telepítő nem fogja felismerni a vinyót. Ezzel is szenvedtem fél órát, mire rájöttem.

PAStheLoD

Bedobom az én 0.02 euróm is. 😛

Operációs rendszert geci nehéz csinálni. A hardver állandóan változik, a szoftverek méginkább. Viszont immár 40 éve létezik az ipar és több, mint 20 éve van kattintós-ablakozós OS. Ezek fényében a Vista egy butább és szebb XP. Vannak kényelmi szolgáltatásai, amiket gond nélkül lehetne backportolni az XP-re (pl. alkalmazásonként külön hangerőszabályzás, driverkeresés-frissítés [windowsUpdate egy ideig működgetett, aztán mégse], megerősített biztonság).

Emellett milliárd egy olyan probléma van mind az XP-vel, mind a Vista-val (és a Leo-val is meg az Ubuntu-val is és stb..), amikre a megoldás félig-meddig triviális, csak egyszerűen lassan őrölnek a malmok, van fontosabb és kifogásokból mindig is több van, mint “termékből”.

Ezt persze egész jól kompenzálják marketinggel. (Apple esetében pl. nagyon jól.)

Az MS-nek tipikus faszságai vannak, amik csak erősítik a vistasterüket. Pl. dx10 nincs XP-re (igen, az egészet nem is lehetne, de a grafikailag releváns részét gond nélkül.), pl. szopatják a saját vásárlóikat a mindenféle 534 jegyű termékkulcs-aktiválós hülyeségeikkel, képtelenek rendesen kommunikálni a felhasználókkal, tisztességes piaci verseny helyett szeretik inkább nyomatni a FUD-ot, tesznek a szabványokra, stb..

Hát ez van. A F/OSS platformon meg nem lehet rendesen játszani.

Szindbad

A windows egy kurva bonyolult, skalazhato platform, mig a leopard egy celhardware keszitett oprendszer. Az a feature comparision vegfelhasznalo szinten is egy vicc. Kb olyan esetleges, mintha a vista oldalan elkezdenem egyenkent felsorolni a supportalt hardware listat.

Power user es vallalati kornyezetben az XP successor a windows server 2008. http://www.win2008workstation.com/wordpress/

viktorlantos

en annyit tudok mondani hogy nagyon..nagyon..nagyon regota vagyok winfos hasznalo. ceges es magan szinten is. szerencsem volt probalni a vista anno teszt valtozatait. driver hibak voltak tobbsegben. a vegleges verziot tobb mint 3/4 eve hasznalom. TOKELETES. dell masinakon fut. laptopok tornyok stb. a rendszerrol annyit hogy a csupasz laptopra feltoltam minden drivert osszeszedett maganak mindent beallitott semmi gondom nem volt. eddig ilyet soha sehol nem lattam. most macrol ne beszeljunk a sajat gyartasu eszkozok miatt. a szopas a lusta profitorientalt hardware gyartok miatt van. egyszeruen rohejes hogy egy HP megengedheti maganak hogy egy 1 eves csucsnyomtato melle pl ne gyartson drivert vistara. nem a vistaval van a baj. ha a cegek normalis szoftvereket gyartananak es rendes support lenne a termekek melle akkor nem lenne gond. ez nem ms hiba. az o eszkozeikhez gyanitom kapasbol volt driver.

masik nagy problema kishazankban hogy olyanok beszelnek akik tobbsegben torott windowsokat hasznalnak hogy fagy stb. KONYORGOM!

vagy hogy egy egyszeruen szar hardwaret vesz az ember aminek egyebkent is nulla a suppportja…. ez a vista baja?

gondolom minden gyarto probalja az erdekeit az ms fele tolni. es most a vista miatt tobbszorosen is oda tudtak dofni.

meg mindig azt mondom hogy ilyen jo windows sosem volt. nem valtanek xp-re es azokat is elhajtanam akik a barom 6-os explorerrel jonnek hogy sokkal jobb mint a 7-es 😉

ha valamit irigylek a mac tabortol az az hogy barmi szar kijon azonnal be kell szerezni. ha csak egy sima ikonszett csere volt az osben mar mindenki bebarnit a nacijaba. 😉
macen nem kerdes milyen bongeszot es os-t hasznalj. a legutolsot termeszetesen. fejlodik a vilag ha van villamos nem fogok lovaskocsival menni meloba ez nyilvanvalo.

ha az ms lenyomja a torkodon hogy autoupdate-tel megkapd az uj explorert maris jon a trosztper…. szal ez egy ilyen vilag. de amiatt nem lattam pl pereket hogy minden nap feltolja az apple autoupdate hogy toljam az uj safarit itunes meg az anyamtyukjat is….

azert aki teheti es brand gepe van javaslom probalja ki.
de csak olyan cuccot hasznaljon vele ami kompatibilis. ne office 98-at meg dreamweaver 7-et! mert azt meg a nagyapaink irtak hajlekony lemezre 😉