TMH szifon: “jó, ha tudjuk”

Egészen kis korrekt, “nem hivatalos” doksi a TMH berkekből, amit változatlan tartalommal adnánk közre. Akit nem érdekel, sry, de közérdekű téma. Most értem haza Münchenből, lefutottam a 10 km-t (egyben — 71 perc), jelenleg a nyersanyagok feldolgozása történik, viszont ezt mindenképpen szeretném most kitenni.

Jó tudni a készülékről:

- Ha a készüléket T-Mobile H SIM-mel aktiváljuk, nem állítható az APN (készülékszoftverből az 'internet' APN aktiválódik a készülék összes internetelérést igénylő szolgáltatásához), míg Pannon vagy Voda SIM-ekkel állítható (látható a 'Cellular Data Network' menüpont).
- Készüléknyelv angol
- Nincs magyar T9
- A készülék nem használható külső modemként, ez a funkció nem megvalósított.
- Hálózatnevünk csak annyi, hogy: 'T-Mobile'
- A készülék nem támogatja a WAP, MMS és a MobilTV/streaming eléréseket.
- Safari web-böngésző: a multimédia tartalmak közül csak a képet lehet elmenteni, a készülék által támogatott hang és videó fájlokat letölti, lejátssza, de az elmentést nem kínálja fel, nincs Save as lehetőség.
- SMS forward funkció hiányzik
- SMS írás közben előhozhatóak a hosszú ékezetes, unicode karakterek pl. a rövid o karakter hosszan nyomva tartásával, de a karakterkészletből hiányoznak: ő, Ő, ű, Ű.
- SMS reply (válasz) nem lehet üres üzenet (egy valamilyen karaktert be kell vinni, addig nem engedi elküldeni (pl. mikor a WIFI hotspot előfizetésre válaszolnunk kell).
- SMS unicode karakterek bevitelétől automatikusan vált át 70karakter/SMS tördelésre, erre nem figyelmeztet, elküldés előtt sem, csak a számlában fogja látni ügyfél, hány db SMS-t küldött összesen. Összefűzött SMS küldésénél szintén nem tudjuk meg, hány db SMS-t küld el a készülék.
- Bluetooth eszközök kapcsolódása esetén az iPhone nem alkalmas két készülék közötti adatátvitelre (pl. képküldés), csak hangátvitelre (BT headset). iPhonnal történő BT eszközök keresése esetén csak az audió átvitelre alkalmas eszközöket (BT headset, Carkit) listázza. Ha másik készülékkel keresünk rá az iPhone-ra, akkor megtalálható, párosítás is engedélyezett, de a fájlküldés (kép, névjegyzék stb.) hibára fut.
- SIM PIN2 kód kezelés nem megvalósított
- FDN (Fixed Dialling Number) szolgáltatás nem működik a készülékkel. Ha FDN-t támogató készülékkel korábban aktiváltuk egy SIM-en az FDN-t, és ezt a SIM-et beletesszük/aktiváljuk az iPhone-ban, akkor a készülék nem talál hálózatot.

Jó tudni az iTunes-ról:

- iTunes Magyarország angol nyelvű
- Nincs Magyarországi Music vagy Video Store, csak App.Store.
- A magyarországi iTunes egy új regisztráció létrehozásakor csak magyarországi Credit Card Number-t fogad el (Visa, MasterCard vagy American Express), ezt tartalmazza a magyar EULA (Magyarországi iTunes külföldi Credit Card Number-t nem fogad el).

Vállalati ügyfelek illetve kapcsolattartóik figyelmébe:

- Vállalati ügyfeleinknek ügyfélegyedi APN-t az iPhone Configuration Web Utility nevű (létezik OSX-re és PC-re is, szabadon elérhető az apple.com-on)

- Szoftverben az Advanced fülön lehet állítani, ami az új APN-t csak valamilyen username/password-del együtt engedi elmenteni (tehát a mezők nem lehetnek üresek)! Lehet állítani az email hozzáférést, alkalmazások használhatóságát (pl. a Safari böngésző használatának engedélyezése), VPN-t stb. Az egyedi Configuration Profil fájlt vagy email-címre lehet továbbítani, vagy egy URL-en elérhetővé lehet tenni a felhasználók számára, de ez utóbbi körülményes, mert a WEB-lapot be kell konfiguráltatni erre a fájltípusra (általában alapból nem kezeli, fájlkiterjesztés: *.mobileconfig).

- Az iPhone Configuration Web Utility telepítése PC-re a számítógépeken a Microsoft NET framework 2.0 meglétét igényli, ha nem találja, nem települ. Továbbá hiányol egy Windows Service-t is, melynek hiányában a szoftver még települ, de nem indítható el a WEB böngészővel. A hiányolt Windows service az Internet Explorer 7 telepítésével orvosolható (mind Vista mind XP érintett)!

- Mivel az iPhone Configuration Web Utility bárki számára elérhető, a pl. cégünk rendszergazdájától kapott "szigorú, céges profil" egy saját, szerkesztett profillal bármikor felülírható.

update: A kommentekben Stephen Colbertné áll elő egy ellen-listával, amit relevanciája miatt mi is közlünk itt:

* Az Apple néhány havi rendszerességgel ingyenes frissítés formájában új funkciókat ad az iPhone-hoz. Így már sok régebben panaszolt apróbb hiányosságot kijavítottak, és komoly újdonságokat is bevezettek. A frissítések installálásához semmiféle szakértelemre nincsen szükség, és a telefon összes beállítása is változatlanul megmarad.

* Az email kliens hibátlanul támogatja a HTML emaileket, például a Balckberry-kkel ellentétben a szöveg formázása nem veszik el, ha telefonról válaszolunk.

* A készülék megjegyzi az ismert WiFi hálózatokat, ezekre automatikusan felkapcsolódik, az adatátvitel eközben nem szakad meg. Ha ismert WiFi hálózat elérhető, az adatforgalom nem a (drága) 3G hálózaton folyik. Ezt az átállást a Windows Mobile telefonokban manuálisan kell elvégezni.

* A böngésző nyolc ablakot tud párhuzamosan nyitva tartani, az Adobe Flash-re épülő internetes oldalak kivételével szinte minden oldalt hibátlanul meg tud jeleníteni, majdnem teljesen kiváltja az asztali számítógép használatát.

* A beépített mp3 lejátszó a közhiedelemmel ellentétben nem csak az iTunes Store-ban vásárolt zenéket, hanem bármilyen mp3-at le tud játszani, az iTunes még wma fájlokat is át tud konvertálni. Az iPhone lejátszás közben meg tudja jeleníteni az adott zenéhez tartozó szöveget, ha a fájl ezt tartalmazza. Ha nem, iTunes segítségével egyszerűen hozzá lehet rendelni.

* Az iPhone-ra elég könnyen lehet filmeket felrakni, ezeket minden más telefont megszégyenítően élvezhető minőségben lehet megnézni.

* Az iPhone-ra rengeteg ingyenes programot és játékot lehet számítógép közbeiktatása nélkül installálni az App Store funkció segítségével, nagyon olcsón lehet vásárolni olyan profi alkalmazásokat, mint például Winadmin, amivel Windows PC-nket tudjuk távolról vezérelni.

* Az iPhone Remote program segítségével a számítógépünkön futó iTunes-t tudjuk vezérelni, zenéket kiválasztani, hangerőt állítani, stb.

* Az érintőképernyő valóban érintésre reagál, nem pedig nyomásra, mint minden más készülék. Aki nem szereti az érintőképernyős telefonokat, annak érdemes kipróbálnia, mert ez teljesen más technológián alapul (töltés kisütése). Pálcikára nincsen szükség, minden funkció ujjal elérhető, zoom-olni két ujjunk összecsippentésével lehet, vezetés közben egy kézzel meglepően jól lehet vele zsonglőrködni. Kesztyűben nem működik.

Egyszóval: kinek a pap, kinek a paplan.

70 hozzászólás

KoBa(k)

Azt hiszem egy ilyen lista végigolvasása után bármilyen telefon vásárlásától azonnal elállnék… 🙄

chek

Szerintem abszolut korrektül összeszedett lista. Ezek után mindenki mérlegelhet, hogy kellenek e ezek a funkciók neki vagy sem. Bár tuti lesz majd, “Ezsincsebbenaszarban” féle hsz 🙂

helloszabi

tényleg szép az iphone, tényleg sokat tud, de baszkikám, olyan *ALAPVETŐ* fícsörök hiányoznak belőle, hogy az agyam eldobom!

és ne mondja senki, hogy kiforratlan a telefon, hisz volt már egy előző generáció! valamint azzal se gyertek, hogy nincs szükség sms forwardra, contact forwardra, t9 kikapcsolási lehetőségre!

ja persze, “majd lesz”, idővel.

(mac használó vagyok, imádom, szeretem, csak éppen az ilyen apró hülyeségek rendesen ki tudnak akasztani)

Konrad

Nekem igazából a modem funkció hiányzik. Jelenleg MacBook-ot használok, és egy P990-es a modem, a kettő között BT kapcsolattal. Kényelmes, jól tudom használni. De ha átnyergelek iPhona-ra, akkor kell egy külön előfizetés a netre, és olyan modem, ami megy az OS X-el is…

Invi

Már sokszor gondolkodtam rajta, hogy ezek miért nincsenek benne a telefonban és arra jutottam, hogy mivel ezek a 3G-ben sincsenek benne, ezért valszeg amerikai barátaink nem igénylik ezeket a funkciókat.

Ui: BT transfernél gondolom a zene csereberét akarták kiküszöbölni.

adriankoooo

Ezeket mar eddig is tudtuk, de igy egybeszedve azt mondom, hogy WTF?!

Erdemes meg varni ezzel az iphone vasarlassal, nem egy olcso dolog. Egyszer mar csereltem el telefont, rossz dontes volt. Hianyoztak belole olyan funkciok, hogy amikor vettem nem torodtem vele, de ahogy hasznaltam egyre jobban kezdtem sajnalni a cseret.

Igy lennek ezzel is.

Mordon

“- SMS írás közben előhozhatóak a hosszú ékezetes, unicode karakterek pl. a rövid o karakter hosszan nyomva tartásával, de a karakterkészletből hiányoznak: ő, Ő, ű, Ű.”

Ezzel nem tudom mit akarsz mondani, mert nálam lazán beírhatók a magyar ékezetes karakterek és el is küldi azokat és a címzettnél is jól látszanak.

Stephen Colbertné

Ez a lista nyilvánvalóan azzal a céllal készült, hogy a TMH kollégái fel legyen készülve vásárlói panaszokra. Ha az előfizető bemegy a boltba, és azon küzd, hogy nem tud MMS-t fogadni, az ügyfélszolga ne kezdjen el feleslegesen a menüben kotorászni. Tényleg jó munkát végeztek, néhány újdonságot is találtak.

Mivel csak a hiányosságokra koncentráltak, külső szemlélő számára ez egy borzalmasan riasztó felsorolás, pedig ezen kívül van még néhány hiányzó funkció, amiben más telefonok vidáman beelőzik az iPhone-t (videó felvétel, copy-paste, stb).

Szerintem nagyon jó lenne ha a Plastik olvasóival nekiállnánk olyan listát gyártani, ami az iPhone pozitívumait emelné ki, és felvillantaná, hogy miért szeretik ezt a fagyit azok, akik már nyaltak belőle egyet. Itt van néhány apró ötlet:

* Az Apple néhány havi rendszerességgel ingyenes frissítés formájában új funkciókat ad az iPhone-hoz. Így már sok régebben panaszolt apróbb hiányosságot kijavítottak, és komoly újdonságokat is bevezettek. A frissítések installálásához semmiféle szakértelemre nincsen szükség, és a telefon összes beállítása is változatlanul megmarad.

* Az email kliens hibátlanul támogatja a HTML emaileket, például a Balckberry-kkel ellentétben a szöveg formázása nem veszik el, ha telefonról válaszolunk.

* A készülék megjegyzi az ismert WiFi hálózatokat, ezekre automatikusan felkapcsolódik, az adatátvitel eközben nem szakad meg. Ha ismert WiFi hálózat elérhető, az adatforgalom nem a (drága) 3G hálózaton folyik. Ezt az átállást a Windows Mobile telefonokban manuálisan kell elvégezni.

* A böngésző nyolc ablakot tud párhuzamosan nyitva tartani, az Adobe Flash-re épülő internetes oldalak kivételével szinte minden oldalt hibátlanul meg tud jeleníteni, majdnem teljesen kiváltja az asztali számítógép használatát.

* A beépített mp3 lejátszó a közhiedelemmel ellentétben nem csak az iTunes Store-ban vásárolt zenéket, hanem bármilyen mp3-at le tud játszani, az iTunes még wma fájlokat is át tud konvertálni. Az iPhone lejátszás közben meg tudja jeleníteni az adott zenéhez tartozó szöveget, ha a fájl ezt tartalmazza. Ha nem, iTunes segítségével egyszerűen hozzá lehet rendelni.

* Az iPhone-ra elég könnyen lehet filmeket felrakni, ezeket minden más telefont megszégyenítően élvezhető minőségben lehet megnézni.

* Az iPhone-ra rengeteg ingyenes programot és játékot lehet számítógép közbeiktatása nélkül installálni az App Store funkció segítségével, nagyon olcsón lehet vásárolni olyan profi alkalmazásokat, mint például Winadmin, amivel Windows PC-nket tudjuk távolról vezérelni.

* Az iPhone Remote program segítségével a számítógépünkön futó iTunes-t tudjuk vezérelni, zenéket kiválasztani, hangerőt állítani, stb.

Nagyon hiányzik egy rendes reklám, ami magyarul bemutatná az iPhone-t, az Apple honlapján levőt csak Quicktime pluginnel lehet lejátszani, és nagyon hosszú:

http://www.apple.com/iphone/guidedtour/

tms

tényleg felháborító, hogy nincs benne konzervnyitó, mert azt minden korábbi telefonomnál nap mint nap használtam 🙂

Zila

Ami valóban fájdalmas az a copy&paste hiánya. Tethering még nem kellett… Főleg mert a telefonról gördülékeny a web és a mail. Sőt az ssh is elfogadható.

Bálint

Nem értem. Aki tényleg meg akarta/akarja venni ezt a telefont már régen tudnia kell ezekről. Mert ki az a hülye aki úgy vesz valamit hogy nem olvas utána. én legalább 500 oldalnyi review-t elszoktam olvasni és ez nem vicc. És szerintem semmi negatívum nincs a dologban. A kérdés csak az hogy kinek mik a szülségletei. Minden teljeen negatív kihatással írtál le, de nekem egyik hiányzó funkció sem hiányzik mert eddig nem használtam :] WAP-ot.. MMS-t stb. _mert minek. Most meg van rajta email, internet vagy egyéb.Amit a többi teló nem tud olyan szépen kezelni. :] na szal csak az a lényeg hogy aki ezeket nem tudta és úgy vette meg és most mérgelődik az vessen magára.

Krajo

Én is nagyon kedvelem a Siphonom de ezzel együtt van még egy-két apróság ami szerintem hiányzik. (Reméljük ezek egy része megjön az új firmware-el)

– Safari Flash és Java támogatás
– Szabványos (sic!) névjegykártya küldés és fogadás
– USB háttértárként történő használat. (Tudom-tudom a crackelt verzióknál megoldott!)

sabe

“Azt hiszem egy ilyen lista végigolvasása után bármilyen telefon vásárlásától azonnal elállnék…”
A maradék indíttatásom is elszállt, hogy ilyen telóm legyen. Nem vagyok ennyire mazochista

suexID

Figyuzzatok oda, hogy megmagyarázza mindenki, miért vett egy raklap szart! 🙂 Haha! 😀

silver42

suexID & kisember: Nekünk jó, nektek szarnak tűnik. Az izlések különböznek.

Emellett elmondanám az én nyűgjeimet: Volt már első generációs iPhone-om, de időben eladtam, hogy ne maradjon a nyakamon, amikor megneszeltem, hogy jön a 3Gs verzió.

Most persze megvettem a TMH-nál és örülök neki. MMS nem kell (sohasem küldtem egyet sem, ha képet akarok küldeni, majd elküldöm emailben), de pl. Bluetooth file küldés gyakran kellett/kellene.

Aztán az angol T9 kikapcsolása. Nem várom el, hogy tudjon magyarul a szerkezet, de az azért röhej, hogy jelenleg majd’ 50 országban kapható és a kikapcsolás funkció sem került bele. Az amerikaiak tényleg ennyire hülyék? Szerintük mindenhol angolul írnak SMS-t? Biztos vagyok benne, hogy kb 10 perc fejlesztési időt igényelne a funkció beépítése.

Programok futtatása háttérben. Ez ugye nincs. Márpedig mi értelme mondjuk egy AIM kliensnek, ha folyton benne kell maradnom?

Aztán olyan dolgok is történnek amik a régivel nem: Beszélgetés közben az arcommal/fülemmel bekapcsolom a kihangosítót (azaz nem kapcsolt le a képernyő). Beszélgetés után 10-15 mp-es fekete képernyő és a telefon nem reagál semmire. Érzéketlenség: 2-3 alkalommal kell megérinteni a képernyőt, mire a telefon reagál.

A készenléti idő lehetne több, főleg hogy állandóan zaklatom, ami azért egy sima mobiltelefonnál nem volt szokás és így 1 napnál még nem bírta tovább.

Ezen felül viszont tökéletesen elégedett vagyok a választással. A beszerezhető programok meg egyenesen zseniálisak. Néhányat megvásároltam, de zömmel ingyenes programokból is kellemes gyűjteményt lehet kreálni.

Íme néhány játék amit nézzetek meg: Aurora Feint, Cubicman Lite, iSudokuLight, Sol Free, Tris, Frotz, Tap Tap Revenge, Matches (innentől fizetősek), Crash Kart, de Blob, Trism, AquaForest, Oxxo

Applikációk: WordPress, GPS Tracker (ez is háttérben futva lenne jó), Remote, LockBox, Evernote, VNC, WritingPad (ez meg jó lenne ha beépülhetne a rendszerbe és tudna magyarul is), VoiceNotes, Ruler, Barcode

Mára ennyit. Vajon nem kéne egy post külön az appokra? 😉

CsasZ

“… lefutottam a 10 km-t (egyben — 71 perc)… ”

Józsi, senki sem mondta még, hogy a futás 4:30-nál kezdődik?
(Mármint _alatta_, négy és fél perc kilométerekkel)
Bocsi, de ez egy időben ki volt írva a szigeten az öltöző ajtajára. :))) Na jó, 55 alá én sem vállalom a 10-et…

klarky

Ööö, az én gépem naptára 2008 szeptembert mutat. El lenne állítva???

Amúgy elnézve a múltkori startnál készült videot, a vásárlók nagy részének (szerintem) fingja nincs arról, mit is vette meg. Max. azt tudja, h szép, trendi, és rohadt drága, tehát lehet vele villantani.

Szóval jó is, hogy összerakták az ügyfélszolgálatnak ezt a brossúrát. Nagy szükség lesz rá az tuti.

A következő pofára esést egy év múlva várom, amikor tömegesen mennek tönkre az akksik és fáradnak a kijelzők. Juhéjj, lesz még itt móka, kacagás… 8-))))

Zoli

Nekem is van pár dolog, ami hiányzik belöle, de két dolog. Egy: nem okostelefon, ezt a t-mobileos ügyfelszolgalatos mondta. A másik pedig, hogy nagyon korrekt csomagban adják, ha valaki amúgy is kb. ennyit ad ki havi elöfizura. A copy-paste, modem, video, magyar t9 meg benne van a képességeiben csak ki kell belöle hozni. Remélem szoftver update vagy appstore megoldja majd, mert a jailbreak nem biztos, hogy a legjobb móka. A magyar menüt és t9et igéri már a TMH. Üdv mindenkinek! Zoli

klarky

“benne van a képességeiben csak ki kell belöle hozni”

Én bennem bennem van egy kiváló teniszező, aki elpicsázza Féderert és Nadalt francia párosban oda-vissza, bennem van egy Beethoven, aki egy buszon ülve egy jegy hátára ír 5 perc alatt 20 szimfóniát, és bennem van egy Michelangelo, aki tervez, feltalál és alkot. Csak ki kell hozni!!!

Érted a párhuzamot?

Mordon

“Mordon, a szöveg írója gondolom úgy értette, hogy jailbreak nélküli telókon.”

A magyar karakterek beírásához és SMS-ben elküldéséhez nem kell jailbreak, ezt gyárilag tudja.

Mordon

“Egy: nem okostelefon, ezt a t-mobileos ügyfelszolgalatos mondta.”

Akkor az ügyfélszolga sem volt túl okos, ha ilyeneket mond 🙂

Zila

klarky: Azért egy update/program telepítés után okosabb eszköz picinykét könnyebben megvalósítható, mint belőled Nadal-verőt faragni… Érted ugye?

Bálint

Sabe akkor nemtudod miről maradsz le. FElhasználó élménye ennek e telónal sokkal jobb mint a többinek.

Bálint

suexID én nem magyarázom meg hanem azért vettem meg mert tudja azt ami nekem kell. Próbálj meg Windows mobile on lejátszatni 640 * 480 as videót jó minőségű tömörítésből úgy hogy nem akad. a Window Play egy fos. az iphone alapból tudja, és szépen. Film nézésretökéletes, Internere is flash nem nagyon kellett eddig. Legalább a sok hülye reklámot nem látom. Zenehalgatásra kitűnő és sok más jó program van hozzá, emelett telefon és SMS-t is lehet vele küldeni, plusz naptárat vezetni és beleírogatni. Mi a fene kell még nektek. Minden más felesleges igazából. Csak bemagyarázzátok magatoknak hogy mennyire kell. Akinek meg nem tetszik ne vegyen 🙂

klarky

Zila: nem értem.

E tekintetben én is meg az iPhone is egy hardware vagyunk, akit ha felkészítenek valamire akkor tudja. Nem? Most pl.nem tudnám felidézni a II. világháború eseménytörténetét napról napra mint az érettségin, de ha kapok egy könyvet meg egy hetet simán.

De elméletileg az iPhone tulaj egy készterméket vett és nem azt mondták neki, h kedves ügyfelünk. Gratulálunk, és köszönjük, h minket választott. Igérjük, ha minden hónapban letölt egy 300 MB-os (!) firmware frissítést akkor a telefonja 1 éven belül majdnem olyan jól fog működni, mint a szomszédja 20K-s telefonja. Trust Us, Support Us, wait for Us! Thanx, Apple

Bálint

adriankooo ezt a vételt nem bánnád meg. Az a k***a nagy baj itt egy csomó emberrekl hogy maradi. Nem érdekli ha lehet email-t küldeni, Email-el képeket küldeni, neki MMS kell ami egy fos. Nem jó az adat kábel mert esetleg nem kell hetekig várni míg leszinkronizál a lassú adatforgalom miatt. Nem jó hogy esetleg kellemessen használható újjal mert mindenki Stylust akar az okos telefonjába?? vagy mi van? Ez a telefon mindent tud amire szüksége van egy normális számítógép mániásnak.

WiZARD

“Az iPhone-ra elég könnyen lehet filmeket felrakni, ezeket minden más telefont megszégyenítően élvezhető minőségben lehet megnézni.”

aha, lol. miután quicktime-ba konvertálta a user.
winmo-ra gond nélkül felmegy, és coreplayer/tcmp le is játsza a divxet xivdeket avikat vmw-ket….

a copy paste hiánya is kimaradt a listából 🙂

aztán ott az ipod funkció, mp3 lejátszás. de egy szerencsétlen stereo bluetooth fülest már nem tud kezelni. lol

Bálint

klarky a szomszéd 20ks telefonja nemtudná azt amit az iphone alapból tud. Ha ne emeljem ki mégyegszer a videó és zene lejátszó képességet, a szuper internet böngészőt a multy touch kijelzőt ami szuper érzékeny és írtó jó használni. plusz sok más. Ha azt se tud mi a külömbség egy 20ks teló és az Apple telefonja között inkább ne szólj. Plusz örülj neki hogy kb 1-2 hónapja frissítik a frimeware-t ami lehet hogy 300MB de a Windows mobilosok örülhetnek ha félévente vagy évente kapnak egy KIS frissítést. A többi telefon szolgáltatóról nem is beszélve.

Bálint

WiZARD de ha nagy minőségű videót akarsz lejátszani akkor erős proci kell :] na a 400Mhz esiPhone proci úgy szaggatja a videókat amin a CorePlayer és a Windows Media player akadna mint a fos. éles a kép nem is kicsit. -nem tagadom hogy jü a Core player de meg sem közelíti az iPhone beépített videó lejátszját. akit meg zavar a konvertálás az ne vegye meg. Ezt nem győzöm hangsúlyozni :]

klarky

Bálint: légy nagyfiú és ne viccelődj! Itt érvek ütköznek érvekkel, ezt a “ha nem tudod ne szólj” dumát valami ovis bloggon vesd be légyszi! 😎

Annyira biztos tudom mi két telefon közt a különbség mint te, ezt elhiheted.

I wasn’t born yesterday, dude!

WiZARD

Bálint: onnan kezdve, hogy konvertálni kell, akkor bármilyen nagy felbontású videót simán konvertálok olyanra, hogy egy jobb winmo cucc lejátssza. de átlag 350 megás sorozatot, vagy 1-2 cd-s filmet simán, konvertálás és szaggatás nélkül lejátszanak a jobb winmo cuccok. szifonra azt is konvertálgatni kell.
mellesleg egy vga felbontású htc diamondon vagy touch pro-n élesebb is a kép mint szifonon 🙂

Zila

klarky: így már viszont értem 🙂
Viszont az igaz, hogy az Apple már bizonyította, hogy egy update-tel mennyi újdonságot képes prezentálni. Lásd 2.0 upgrade. Így simán elhiszem nekik, hogy előbb-utóbb bekerülnek olyan funkciók a telefonba, amire elméletileg képes (a vas tudja, erőforrás hiány nem áll fenn) csak az eddigi szoftverekkel ez még nem érhető el.

Tény, hogy sok alapvető funkciót nem támogat az iPhone. Kérdés, hogy ezek meddig/kinek alapvető funkciók? Véleményem szerint a WAP 2008-ban röhej. MMS szintén. Ezek olyanok mint a floppy lemez: elavultak.

Viszont van sok más ami tényleg cinkes, ezekre várok vagy jailbreak és megoldom. Pl. ékezetes betűk, prediktív szövegbevitel tiltás, file másolás a telefonra mind megoldható jailbreak-kel. Persze ez nem szép dolog, ellenben hasznos 😉

Tavaly ősszel adtam el az akkor másfél éves SE p910i telefonomat. Amíg a birtokomban volt soha, egyetlen egyszer sem kaptam frissítést hozzá sehonnan, pedig regisztráltam magam a SE siteon és korántsem volt hibátlan a készülék, amellett, hogy lassú volt. Persze volt új szoftver az új P1-es telefonhoz, amit megnéztem mint lehetséges iPhone vetélytárs: minimális extrák voltak benne az előző verzióhoz képest ráadásul drágán.

No hát számomra ez a két oldal: az egyik gyártó törődik a termékével és vásárlóival, a másik nem. Épp ezért elfogult is vagyok azzal a céggel, amelyik törődik velem, még akkor is, ha törődhetne kicsit jobban, mivel másik egyáltalán nem tesz ilyet.

WiZARD

Zila: lehet hogy mms elavult, de amikor egy emailhez nem lehet 1nél több dolgot csatolni az is elég gáz… vagy az email is elavult? mit ajánlasz helyette? 😀

na meg az is egy vicc, hogy gps nem használható navigációra. persze tudom lesz majd soft hozzá. majd egyszer, ki tudja mikor… lol

IIsti

Azért annyit tisztázzunk, hogy ezeket az infokat a készülék eladása _előtt_ kell az ügyfél tudomására adni, és nem utána.

Bálint

😀 a HTC nek kisebb a kijelzője. Az iPhone kijelzője legalább nagy. És nemtudom használ e már HTC-t de elég kényelmetlenés akadozik a kezelő felület. Nem is beszélve arról hogy közel sem olyan kellemesen érzékeny a kijelző és stylus használat kell néha :].

Bálint

WiZARD. Mondom szükséglet kérdése. Senksem mondta hogy navigációra való a GPS-e. Steve Jobs sem mondta azt. Egyszerűen csak a helyedet határozza meg. Sokan már a GPS halatán turn by turn navigációra gondolnak ami helytelen. Egyébkénzt Google Maps-ben egész jól lehet vele navigálni, próbáltam :].

Bálint

IIsti aki meg akar venni egy okos telefont mert ez nem csak egy egyszerű mezei telefon az előtte utána néz hogy mit is tud. Eggyik Okos telefonnak sem írják le a teljes funkcióit csak nagy vonalakban amit szeretnének, minden mást neked kell előtúrni a netről. Ne nyavajogjunk már kérem szépen :]. Ha minden a szánk ba rágnának nem lenne élvezet megvenni valamit. Jobbígy hogy előte van az infó gyűjtés öröme.

WiZARD

gps helymeghatározásra. persze. gyakran van szükségem arra hogy egész pontos koordinátáit tudjam a jelenlegi helyzetemnek 🙂

nem akarom winmo összehasonlítás irányába elvinni a dolgot, de gondolom túl sokat te se használtál htc-t, új rommal nem is akadozik.

igazából azt nem értem, hogy miért kell ennyire mindenáron védeni a szifont. miért nem lehet elismerni a hibáit, miért rögtön másban is a hibát kell keresni, miért kell a hibáit feature-ként beállítani…
ha valaki azt mondja hogy egy jó telefon a szifon, akkor szerintem senki nem szól ellene semmit. csak túlzás a hype, és hogy az iphone a legjobb, és nála jobb és okosabb valódi okostelefonokhoz hasonlítagni.
anyámnak egy winmo telefont kezébe nem adnék. szifont meg magamnak nem vennék.

[tomkeller]

hmm, lehet hogy inkább várok a Sony Ericcson X1-re:D(ja és ez most nem gerillamarketing vagy fizetett kommentelés volt)

Bálint

Wizard ti keresitek a hibát az iPhoneban…vagyis hiba ként állítjátok be hol ott része sem volt a software-nek és ezeket is lassanként az Apple rakja bele a kütyübe vevői kérelmek alapján. Használtam HTC-t. volt egy HTC touch Cruise-om amit az Iphone vizsgálása után rögtön el is adtam mert annyira rossz volt az iPgonehoz képest. Aztán egyik munkatársam vett egy HTC diamond ot. Azt hitte az lesz a megváltás Window Mobile téren de tévedtem. Nem adta vissza ugyan azt az érzést azt a könnyed navigációt mint az iPhone. Azért védem az iPhone-t mert mindenki a funkciókkal jön hogy ezt se tudja azt se tudja. A software ipar sosem erről szólt. Hanem igény kielégítésről. Azért lett erős a Windows mert olcsó volt és sok ember tudta használni a dolgaira pedig sokal többször fagyott mint a Mac OS és sok gondot okozott a gazdáknak. Valami hasonló van az iPhonnál. Kevesebbet tud mint a többi telefon néhány téren de amit tud azt nagyon jól tudja. Az ember nem érzi azt a bezártságot azt a mobile feelinget amit a többi kézi készüléknél én éreztem. Hanem tényleg egy kis kijelző PersonalComputer. És kihangsúlyozom megint, akinek nem tetszik ne vegye meg, külömbözőek vagyunk. Ezek az én érveim az iPhone melett. Van persze érv a Windows Mobile melett is. A sok program a megfelelő navigációs software. De hol vannak azok kezelhetőségileg és egyszerűen élményileg az iPhone-tól? Sok programot láttam már WM en. és egyik sem fogott meg úgy mint az iPhone OS-e. Egyszerűen ki van találva és jól van kitalálva.

ironyice

Nekem csak 2 kérdésem lenne a tapasztalt tulajokhoz:
1. Saját csengőhangot és sms hangot lehet hekkelni rá?
2. Ébresztéssel mi a helyzet? (kikapcsolt állapot, “szundikapcsoló”?)

Előre is thx a válaszokat!

Stephen Colbertné

ironyice:

1. Saját csengőhangot iTunes-on Mac Garageband programmal lehet rá reszelni Windows PC-n nem annyira elegáns, de megoldható:
http://cybernetnews.com/2008/08/21/cybernotes-create-free-iphone-ringtones-using-itunes-in-windows/#more-14702

2. Ébresztést minden nap használom, szundikapcsoló van, telefon kikapcsolt állapotában nem próbáltam, mert soha nem kapcsolom ki. Ha azt akarom, hogy éjjel véletlenül se csörögjön, egy pillanat alatt Flight Mode-ba tudom állítani, ilyenkor a GSM-UMTS, WiFi, Bluetooth rádiókat kikapcsolja, nem fogadja a hívásokat, SMS-eket, emaileket.

Stephen Colbertné

Angelday: Nem “ellenlistának” szántam a felsorolásomat, hanem a “jó tudni” kiegészítéseként 🙂

Itt van még egy pont amit kifelejtettem, de a kommentekben előjött:

* Az érintőképernyő valóban érintésre reagál, nem pedig nyomásra, mint minden más készülék. Aki nem szereti az érintőképernyős telefonokat, annak érdemes kipróbálnia, mert ez teljesen más technológián alapul (töltés kisütése). Pálcikára nincsen szükség, minden funkció ujjal elérhető, zoom-olni két ujjunk összecsippentésével lehet, vezetés közben egy kézzel meglepően jól lehet vele zsonglőrködni. Kesztyűben nem működik.

Stephen Colbertné

silver 42:

“Aztán az angol T9 kikapcsolása. Nem várom el, hogy tudjon magyarul a szerkezet, de az azért röhej, hogy jelenleg majd’ 50 országban kapható és a kikapcsolás funkció sem került bele. Az amerikaiak tényleg ennyire hülyék? Szerintük mindenhol angolul írnak SMS-t? Biztos vagyok benne, hogy kb 10 perc fejlesztési időt igényelne a funkció beépítése.”

Teljesen igazad van, kényelmetlen és elfogadhatatlan, hogy nem lehet az angol helyesírás-ellenőrzést kikapcsolni. Az iPhone jelenleg 21 nyelvet támogat, ezekehez mindegyikhez saját billenytűkiosztás és heleyesírás ellenőrzés jár (http://www.apple.com/iphone/features/keyboard.html). Sajnos a magyar nyelv támogatása nem készült el időben, de T-mobilos ismerősöm szerint az ebben a hónapban megjelenő 2.1 SW verzióban már benne lesz, abbal nesz már rendes Ő és Ű is, nem csak a hullámos ékezetes.

“Programok futtatása háttérben. Ez ugye nincs. Márpedig mi értelme mondjuk egy AIM kliensnek, ha folyton benne kell maradnom?”

Ezt részletesen kivesézte az Apple (http://www.appleinsider.com/articles/08/06/09/apple_tackles_iphone_background_app_limits_with_push_service.html), a megvalósítása sajnos még nem lesz benne a szeptemberi 2.1-ben, de a következőben néhány hónap múlva már igen.

“Aztán olyan dolgok is történnek amik a régivel nem: Beszélgetés közben az arcommal/fülemmel bekapcsolom a kihangosítót (azaz nem kapcsolt le a képernyő). Beszélgetés után 10-15 mp-es fekete képernyő és a telefon nem reagál semmire. Érzéketlenség: 2-3 alkalommal kell megérinteni a képernyőt, mire a telefon reagál.”

Sajnos a 2.0 verezió óta a 2.0.1 és verzió

Stephen Colbertné

Véletlen entert nyomott itt nekem valaki…

Ott tartottam hogy sajnos a 2.0 verezió óta a 2.0.1 és a 2.0.2-es verzióban is maradt egy halom hiba, az App Store integrálása még nem teljesen tökéletes, még le tud fagyni néha a telefon. Az általad is említett hibák mind softwer problémák, biztos vagyok benne, hogy ki lesznek javítva a 2.1-ben. Az Apple ezért sem tud még a Copy/Paste-el és az MMS-el foglalkozni, mert először a meglévő finkciókat kell hibamentesre fényzniük, különben könnyen elillanhat az iPhone megbízhatóságába vetett hit.

Bálint

Stephen én szerintem a 2.1 lesz az igazi megváltás remélhetőleg most Szeptemberben. Mivel már harmadszorra vagy nem is tudom hányadszorra béta tesztelik. Ha azt elcseszik akkor valami nincs rendben az Apple-el :D. Bár istennek hála nincs igazából gond a telómmal. Egy kétszer fagyott csak le, vagy kilépett egy program. Imádok rajta videót nézni pl. Szép nagy kijelző, igazán élvezhető rajta minden. Meg a naptár funkció az egyik kedvencem. Már a HTC-men elakartam kezdeni használni de valahogy távol állt tőlem a stylusos dolog de az iPhone-nal iszonyat jó :]

silver42

Hogy honnan szerzitek ezeket az infokat, azt nem tudom, de jó, hogy vannak ilyen jól értesült emberek. 🙂 Megnyugtató, hogy a problémáim másoknak is azok és hamarosan orvosolják is őket. Köszönöm Mrs. Colbert!

Bálint

silver42 egyszerűen csak böngészem a netet. infó onnan van.

atti 😀 én sosem kapcsolom ki.

suexID

Bálint: most komolyan írsz, vagy valami cuccot vettél be? Mi az, hogy Windows Mobile alatt nem lehet videót lejátszani? Meg hagy kérdezzem már meg tőled, hogy egy 320×240-es PDA-n mi a nyüves francnak akarsz te 1080p-s filmeket tolni? Azért nem kell azt hinni, hogy az Apple szarta a spanyolviaszt.

WiZARD

suexID: azért megnézném hogy mit szól egy 1080p .mov trailerhez a szifon 🙂

Zila

WiZARD: eddig még sosem akartam több attachment-et küldeni mailből (sőt attachmentet se), persze ez semmit nem jelent 🙂

Az apple-nek is vannak fejlövései, nem is kevés. Úgy gondolták, 1 attachment bőven elég mindenkinek (ahogy 640 K is elég ugye…)

Én úgy vagyok vele, hogy ha 1-et tud, hát 1-et tud, nem vergődök rajta, hogy de szar. Amin nem tudok változtatni, nem idegeskedek, amin tudok azon meg azért, mert idegeskedés helyett változtatok. Az iPhone az összes baromságával együtt megfelel nekem. Nem tökéletes, na és? Szerethető? Igen. Ennyi.

Henk

– SMS kézbesítési jelentések hiánya (néha hasznos azért)
– egy-egy kiválasztott SMS törlése (ne az egész thread)
– ha beszélgetés közben hív egy harmadik fél, erről semmilyen módon nem értesülök (bár gyaníthatóan ez a szolgáltató sara)
– CSAK a nem fogadott vagy CSAK a hívott számok törlése a hívólistából

IIsti

Szerintem egyébként azért maradt ki a mms a telefonból, amiért annak idején elsőként dobták ki a floppyt a macintoshokból: Steve Jobs rájött, hogy elavult teknyológia, még azelőtt, hogy bárki más rájött volna.
(Egyébként meg szerintem az lesz az iphone hatása a mobilokra, hogy ezentúl minden mobillal lehet majd e-mailt küldeni.)

Dzsefi

magyar t9-ről jut eszembe: az megvan, hogy a 3G infoiban (Settings -> General -> About -> Legal) ez szerepel?

“IntelliWriter ProofReader Hungarian text proofing software © 2002 by Vantage Research. All rights reserved. Portions of technology and word list supplied by Morphologic. Reproduction or disassembly of embodied algorithms or database prohibited.”

tehát ha már le van kopirájtolva, tényleg csak kis idő kérdése hogy elérhető legyen 🙂

prouser

Immár két hónapja használok szifont.Tökéletesen meg vagyok vele elégedve.Minden olyan problémára amely az előző hozzászólásokban felvetődött találtak már megoldást.
Nem sirni kell hogy ez sincs meg az sincs hanem google-t kéne használni!!!
Egy igen nagy kontinensen igen sok ember foglalkozik ezzel a készülékkel.
Többszáz játékra illetve programra tettem szert(persze nem az itunes-ból)és természetesen jó magyar módjár ingyen.
Inkább az a probléma,hogy a sok ALMA vásárol egy felső kategóriás készüléket,és számítástechnikai ismeretek hiányában semmit sem tud vele kezdeni.
Fogja a pici sim kártyáját és dugja vissza a 3310esébe,akkor legalább nem jönnek belőle ilyen blőd ökörségek!!!

zsóka

,,Minden olyan problémára amely az előző hozzászólásokban felvetődött találtak már megoldást.”

Ez azt jelenti, hogy pl lehet már vele képet/zenét küldeni bkuetooth-on másik telefonra vagy PC-re?

Ill. azt hogy -csúnyán fogalmazva – pendrive-nak is lehet használni?

zsóka

Köszönöm a gyors választ. Végül is van 10 gigányi pendrive-om tehát ez a része kevésbé fontos, viszont a bluetooth-os fájlküldés megy másik mobilra ha jól értelmeztem, ez a lényeg 🙂