Google Chrome

A Google Webkit alapú böngészőt csinál Google Chrome néven. Egy fantasztikus, 38 oldalas képregény-szerű marketing brosúrában magyarázzák el, hogy miért csinálják, és mi lesz benne. Egyszerűen kötelező végigkattogni a képeket, és megérteni, hogy mi lesz a webes böngészők következő hulláma. Esküszöm, még ezek a technikai dolgok is érdekesek így olvasva, remek info-marketing.

Sok olyan érdekes dolog van benne, amire már nagyon vágyakozom. Például az, hogy alkalmazás-szerűen futtassak webes oldalakat (Gmail). Ezek ma is megoldhatók, de bénán. Másrészt roppant mód tetszik, hogy maga az address bar lesz egyfajta helyi kereső. Én már most is mindent Google CLI-ből oldok meg, ez most még sokkal egyszerűbbé válik (ha jól értem a Wikipédia query egy wiki - TAB - query-re egyszerűsödik le). Persze Webkit alapú lesz, szóval Safari világ előnyben.

update: Techcrunch screenshotokat is közöl. (thx zsolo)

update 2: Szeptember 2-án elérhető a Windows változat, Parallelsben ki is próbáltuk. Elég nyers, ám ugyanaz az érzésem, mint annak idején a Firefox (akkor: Phoenix) volt: keveset tud, de azt nettón és jól tudja. Érdekes módon az “inspector” menüpontja teljesen Leóra hasonlít.

Kedvelem, hogy lehet alkalmazásokat definiálni (az address bar melletti lenyíló ikonnal), illetve a tabokkal játszani. Nem találtam meg, hogyan lehet (illetve lehetséges-e) az asztalra draggelni imázsokat a böngészett weblapról. Összességében nagyon kellemes és jó szoftver benyomását kelti. Dizájnban kicsit szokatlan, de inkább jó, mint rossz. Remélem a Safari átvesz egy csomó jó dolgot majd belőle.

33 hozzászólás

payskin

Ha tudják, hogy a fél világ úgy is rámozdul, miért nem tolnak alá szervert is? Coming back soon a thö… hócipőm, az.

Casper

Hurrá, mégegy böngésző amire majd oda kell figyelni egy weblap fejlesztésénél….

tamas

fojerfox meg opera mar reg tudja ezt az addressbaros vacakolast.

TommyBravo

Végigolvastam és aaannyira nem vagyok lenyűgözve

Ami hasznosnak és újdonságnak tűnik, az a javascript kezelés és az elkülönített process tabonként, a többi mind benne van pl a firefoxban (talán az operában is, csak azt kevésbé ismerem). Amennyiben a mozillánál továbbfejlesztik a javascript-engine – és vannak ilyen hírek – akkor nem látok okot, hogy váltsak. Ezek a csicsás újítások vagy megtalálhatóak alapból a FF3-ban (urlbar), vagy a többség számára feleslegesek (alkalmazásszerű futtatás, bitteschön? csinálj egy shorcut-ot az asztalra…), vagy elérhetőek 1-2 extension felrakásával (iGoogle szerű kezdőoldal).

Másik oldalról nézve: a mozilla foundation legnagyobb támogatója eddig a google volt, innentől szétválnának az útjaik?

Nem kellene inkább a core-product-okkal foglalkozni? Mondjuk venni még néhány szervert, hogy ne haljon le a gmail rendszeresen? Hogy a reader ne jelezzen nem létező olvasatlan üzenetet? Hogy az iGoogle egy használható termék legyen?

Zila

Casper: webkit dolgozik benne, így egyáltalán nem kell még egy böngészőre figyelni feltéve, ha eddig figyeltél a Safarira 😉

tamas: a mosaic-kal meg mégrégebben lehetett böngészni a weben…

freak

Ez a history full text search moka (19. oldal) gondolom reszben majd a mar letezo Google Web Historyn alapszik majd:

http://www.google.com/history

Ami szerintem egy tok felelmetes dolog (nekem speciel fogalmam sem volt rola, hogy a Google a teljes web historymat letarolja kerdezes nelkul, most kitoroltem es kikapcsoltam ezt a szolgaltatast.)

The Hedgehog

Érdekes ez az irányú vállalkozása a google-nek. Pont azért mert ennyire támogatták a Mozillát sosem gondoltam volna, hogy böngésző fejlesztésbe kezdenek. Nyilván ez az első időszakban nem befolyásolja kettejük viszonyát, viszont ha a Google teret hódít a Chromemal akkor lehet, hogy összerúghatják a port.

A böngésző talán azoknak lesz előnyös akik a Google számos szolgáltatását ma is használják. Bizonyára a chrome ezeket össze fogja fogni és a google accountoddal nagyon is könnyen hozzáférhetsz bizonyos kényelmi szolgáltatásokhoz, amik eddig is léteztek viszont itt most van egy kliens ami összefogja őket.

Kiváncsian várom és biztos, hogy masszívan használni fogom, hogy utána eldönthessem, hogy érdemes-e leváltani a safari/firefox kombót.

Fejlesztőként nyilván nem dobom őket el, de a mindennapi böngészésre eséllyel pályázik a Google Chrome.

Unknown Kommentelő

Bácsak a Plastik Media percenként frissülne! 🙂
Annyira jól posztolsz Józsi! Élmény olvasni!
Még még még ennyi nem elég!

tallian.miklos

Ha valaki “új stílusú” nörd, annak hasznos lehet, hogy gyárilag beépítik a webes alkalmazások valóban alkalmazás-szerű futtatását. De szerintem ezt még a fanatikus gmail júzerek közül sem fogja mindenki használni. Az meg keveseket hoz lázba, hogy a Webkit vagy a Gecko-e a coolabb renderelő.

Az old school nördök meg jól idegrohamot kapnak minden ilyesmitől, és remélem, mindig lesz köztük olyan, aki képes csinálni egy normális standalone levelezőklienst, ezt vagy azt.

dave

szerintem világos, hogy ez etetés, pár éven belül ez már bootolni is fog. Ingyen. Na akkor hard sell MSFT.

Szindbad

persze dave, es majd minden hardware vendor megirja a device driveret chromera is ezentul, mikor meg linux alatt is alg docog valami… Vagy csak nem fogom a poent?

Balazs

Naja. Windowsra se sikerult meg mindenkinek megtanulnia drivert irni 😀

Jano

Vegyük észre, hogy ha füles kinézet helyett tálca lenne és az egyes fülek nem az egész ablakot foglalnák el, hanem csak ablakszerűen területeket és a könyvjelző menüpont helyett lenne az egyik sarokban egy nagy G gomb ahol a Gmail, Google Docs stb lenne betölthető, akkor mindenki azt mondaná rá, hogy Google oprendszer.

The Hedgehog

Ez a komment már Chrome-ról jött… Érdekes a cucc. A Felület tényleg tökéletesen kihasználja a helyet és aki nem maximized ablakokkal dolgozik windowson annak kva kényelmes lehet.

Eddig fain, bár kicsit zavar, hogy nem a safari féle font smoothingot használja.

The Hedgehog

Viszont vannak azért benne bugok. Ha pl egy letöltést félbeszakítottál akkor az istenért sem tudod azt újrakezdeni… vagy újra letölteni…

Wolf

Odaver. Még ha bugos is. Megy mint az atom. (A szó szoros értelmében is az atommal szerelt notimon is, de Vista alatt is.) Jó a cucc…

Wolf

Viszont erőforrás-takarékosnak nem mondható a Chrome, függetlenül attól, hogy mit írnak róla. A chrome.exe annyiszor töltődik be külön-külön a memóriába, mint ahány lap nyitva van – láthatóan ez jelenti azt, hogy alkalmazásszerű a lapok futtatása, és hogy az összeomlás nem okoz gondot. Ha valami gáz van, lelövi a megnyitott fület renderelő proceszt, oszt jónapot, a többi procesz (a külön chrome.exe-k) mennek tovább.

Viszont pl. az origo.hu kezdőoldal folyamatos rendereléséhez a processzorteljesítmény 30-40 százalékát kéri folyamatosan (nálam), ez viszont durva. (Megy is a noti hűtése ezerrel, ami más böngészővel nem annyira jellemző. Hümm.)

fassy

Instant get. Villámgyors (nagyon nem úgy mit a FF), kényelmes, integrált Gears, webapp csinálás (ehhez képest a Prism kókány). Nekem nem sok minden hiányzik. Az mondjuk érdekes, hogy ha bebookmarkolok egy szexoldalt, akkor az mindenki szeme láttára viritani fog a kezdőlapon 🙂

Balazs

Iszonyat gyorsnak tunik eddig, a JS/flash kulonoskeppen.. eddig nagyon begyere. A browser indulasa is igen tempos. Elso betahoz kepest igencsak jol sikerult.

Balazs

Sok van, ami vegleges verzioban gagyibb, mint ez a beta 🙂

mellé vazze!

Beta ide, Beta oda, de ez egy nagy semmi. Kb ugyanolyan gyors, mint a Firefox, de NINCS BENNE SEMMI. Ez egy full fapad cucc. Ellenben több ramot zabál és húzza a procit. Míg tegnap este szarakodtam vele 3x feküdt meg. 1x a flash miatt fagyott, 1 x GA! fagyott ki, 1x meg csak a hecc kedvéért összeomlott. Hát sztem ezzel így eléggé mellé lőtt a gugli… Jah nincs eszköztár, nagy a hely, etc.. ?? Ez feature??? Firefox F11 és ctlr+b a könyvjelzők, mert az kell, és oda-vissza veri… 2x…

Szal ff ellen esélytelen, de, DE! IE-t legyalázza, szal azt cserélhetné a sok noob…. remélem ez a célja a guglinak.

Zila

Hát várjuk ki a végét. Jelen pillanatban nálam a Chrome fogyasztja a legtöbb memóriát (IE6, FF2) Minden böngészőben az index.hu-t töltöttem be, és sajna a Chrome-nak kellett a legtöbb ram ehhez a művelethez. Viszont a felülete nagyon bejön, semmi faxni csak a web, de ha kell van benne inspector, javascript debugger, konzol, színezett forrás megjelenítés. Kíváncsi vagyok az osx verzióra…

freak

Gyerekek, ez meg Beta, szoval ne varjuk mar Jezus masodik eljovetelet tole 🙂 Valoban sok memoriat zabal (tiszta Firefox 2) es valoban fapados. Kivancsi leszek, hogy mi lesz belole kesobb.