Adobe CS4 leleplezés: szeptember 23!

Az Adobe a jelenleg használatos CS3-at 2007. március 27-én mutatta be, majd április 16-án került a boltokba. A CS4-et 2008. szeptember 23-án fogják bemutatni, sőt, még weben is követhető a kiválasztottak számára. A két időpont között pontosan 546 nap, azaz majdnem pontosan másfél év telt el.


random useless trivia rovatunkat látják

Egyelőre keveset tudni arról, hogy mi lesz benne, olvashattunk már még jobban egységesített felületről, opcióról, hogy az alkalmazás ikonokat szürkíthessük, Flashben jelentős csilivilik: 3D forgatás, pixel bender, inverz kinematika. Az biztos, hogy Mac-en marad a 32 bites változat, a 64 bites csak Win-en lesz elérhető.

Egyszóval: engem nem érdekel a dolog, kicsit se, egy natív kókuszos változatra vágyakozom továbbra is, mint pl a Pages. (A Pages nagyon jó kis program egyébként.) Magyarországon előbb lesz euró.

Azt nem tudja valaki, hogy mi ez a nagy 32 bites Leopárdizmus egyébként is? Annak idején hogy demózták a 64 bites alkalmazásokat a keynote-ban, aztán most meg, ha jól tudom, egyedül a chess.app van 64 bitre forgatva.

10 hozzászólás

Zila

Ja, ezen a 64 bites dolgon erősen csodálkozom is. Akkor ért meglepetésként, amikor 64 bites mysql-t telepítettem, aztán csudálkoztam, hogy nem tudok hozzá perl dbi-t telepíteni, mert a perl az 32 bites. Ekkor néztem át a rendszert és bizony egyáltalán nem 64 bites a cucc. Persze biztos, úgy értette Steve, hogy mostmár lehetne akár 64 bites is, tokkal vonóval, mert minden api-t, lib-et 64 bit képessé tettek. Csak nem úgy fordították végül 🙂 Átbasztak minket.

The Hedgehog

Az Adobe Labs-ból már hónapok óta letölthető a Dreamweaver és Fireworks CS4-es bétája. Ami legszembetűnőbb a windowsos verziókon, hogy leopardosították a felületeket, sokkal több helyet megspórolva ezzel és természetesen sokkal szebbé téve a GUI-t.

Amit láttam az az, hogy próbálják tényleg összeforrasztani a Fl/Dw/Fw triót úgy, hogy azok között és a már meglévő Adobe alkalmazások között könnyű legyen a mozgás. Viszont az dícséretes szerintem, hogy a Ps-be több olyan GUI elemet is átpakoltak az Fw-ből, ami ott azért sokkal kényelmesebbé tett dolgokat.

Balázs

Akik nem ismernék:
http://www.dearadobe.com/
Lehet nyafogni, hogy mi nem tetszik.

Az Adobe mérnökei is olvassák. Ami a probléma, hogy míg a PS fejlesztői gárdája John Nack-al (http://blogs.adobe.com/jnack/) az élen abszolút nyitott az inputokra, a használhatatlan, inkonzisztens Illustrator csapata pl. nem annyira. Nagyon különböző csapatok fejlesztik a Suite-ot és ez meg is látszik sajnos (Egyetlen példa: Rotate parancsra numerikusan beírva a forgatási szögnek +5-öt, a PS jobbra forgat, az Illustrator balra. WTF!).

sailman

Leopard-ban csak néhány lib 64bites, ezeket meg lehet hívni a 32bites kódból, de sok értelme nincs.

A Snow Leopardban az egész system 64 bites lesz, kivéve a Carbont. A CS sajnos épp Carbon-ban megírva, így 64 bites CS4 nem lesz Leo-ra. Talán majd a CS5-CS6 táján fog elkészülni.

payskin

Ha jövő tavasszal hozták volna ki (24 hónapos fejlesztési ciklus), az is korai lett volna. 🙁 Illetve, ha lefelezik az árakat, akkor még óriási siker is lehet. Na, persze…

..~Ghost~..

http://images.appleinsider.com/road-to-sl-080826-3.gif

Bővebben:
http://www.appleinsider.com/articles/08/08/26/road_to_mac_os_x_10_6_snow_leopard_64_bits.html&page=2

Amúgy az van, amit Sailman is mondott. Már évek óta lehetett tudni az Apple DevConfokról, hogy a mothership a Cocoa-módszert preferálja. Először volt az a hír, hogy nem lesz 64 bites Carbon, aztán meg, hogy nem fejlesztik tovább az API-t. Az Adobe-nál az utolsó utáni pillanatig húzták-halasztották az újraírást. Érthető, hiszen több millió soros Carbon/Metrowerks kódot átpakolni Cocoába, azért valószínüleg nem hétvégi piknik. Bízzunk benne, hogy a CS5-re megcsinálják, valamint hogy agresszíven optimáljanak sok magra, mert az is baromira hiányzik. Az alkalmazáson belüli multitaskingról már nem is beszélve.