iPhone Graphing Calculator

Ismerős ez a képernyő?

Középiskolában mit nem adtunk volna egy ilyenért! Sőt, volt is ilyen, megjelentek a “függvényábrázolós” zsebszámológépek, persze én már nem kimondottan ilyet vettem magamnak, hanem a HP48GX nevű, RPN (inverz lengyel) logikára épülő számológépet. Imádtam, az összes puskát abba vittem fel anno. Az RPN-ről még tervezek írni máskor.

A lényeg azonban nem ez, hanem a következő képernyő:

Az elmúlt napokban az Apple Store ingyenes listájában az előkelő 9-ik helyre került fel egy magyar név. Utána is mentünk a kérdésnek, alant pedig egy interjú következik Nagy Gáborral, a Graphing Calculator program készítőjével. Az interjú elkészítéséért köszönet illeti Stephen Colbertnét, aki szifon témában már rengeteget okosított itt a Plastikon is.

S.C.-né: Szia Gábor, gratulálok az App Store sikeredhez, a “Graphing Calculator” megjelenésének ötödik napján már a kilencedik helyen áll az ingyenes programok népszerűségi listáján! Ez óriási eredmény! Minek tulajdonítod ezt hirtelen népszerűséget?

NG: Nem gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz. Amikor elkezdtem dolgozni a programon, nem tudtam, hogy létezik másik hasonló kalkulátor. Most már van hat hasonló graphing calculator, de úgy tudom, az enyém az egyetlen ami ingyenes, és ezért ilyen sikeres. Úgy tűnik, hogy sokan akarnak graphing calculator-t, de nem sokan akarnak fizetni érte. A legtöbb e-mailt középiskolásoktól kapom, akik a házi feladatok megoldásához használják a programot, és valószínűleg a pénzt inkább játékokra költik. Ingyen viszont minden gyerek kipróbálja.

Az iPhone-nak a képernyője sokkal jobb erre a célra, mint a TI vagy HP graphing calculator-ok képernyői. A telefonon a multi-touch miatt sokkal könnyebb nagyítani és kicsinyíteni a függvény ábráját. Ezzel a telefonnal meg lehet ölni a graphing calculator piacot. A TI-89-on várni kell arra, hogy kirajzolja a függvényt. Az iPhone-ban ezzel szemben egy 600 Mhz-es processor van, ami sokkal gyorsabb, mint a TI-89-ban lévő 6 Mhz-es processor, és árban sincs nagy különbség.

S.C.-né: A http://iphone-calc.com/ alapján úgy tűnik, nem Magyarországon élsz.

NG: A családom kiköltözött az USA-ba 1994-ben. Tizennégy éves voltam, amikor apukám munkát talált az USA-ban, és életem felét itt éltem.

S.C.-né: Profi programozó vagy? Esetleg ismerhetjük másik programjaidat is?

NG: Igen, software mérnök vagyok, az iPhone-ra csak hobbiból programozok a szabad időmben. A múltban dolgoztam a DRAC (Dell Remote Access Controller) kártyán lévő webes felhaszálói felületen. A rendszer adminisztrátorok biztosan találkoztak a GUI-val, de a legtöbb ember nem. Most a Telvent nevű Spanyol cégnek dolgozok, ahol fizetős autópályával kapcsolatos programokat fejlesztek. Valószínűleg nem találkoztak a programjaimmal, csak akkor ha keresztül vezettek egy ilyen autópályán fizetés nélkül.

S.C.-né: Mi a véleményed az iPhone SDK-ról? Android SDK-t kipróbáltad már?

NG: Nagyon szeretek az iPhone SDK-val dolgozni, de jó lenne ha több dokumentáció lenne róla. Az Apple aláíratott egy NDA-t (Non Disclosure Agreement) a programozókkal, ami miatt nem lehet könnyen információhoz jutni. Mindent az Apple dokumentációból tanultam, mert nincsenek könyvek az NDA miatt.

Nem próbáltam az Android SDK-t, de csak azért, mert nincs olyan telefonom. Windows Mobile telefonon dolgoztam a munkahelyen, de nehezebbnek tartom. Rengeteg Windows-os telefon létezik, és mindnek más a képernyő felbontása, processzora, és a gombok. Az iPhone-ra könnyű programot írni, mert mind ugyanazon a hardware-en fut, és ezért egyszerű a software fejlesztése.

S.C.-né: Mi a véleményed az App Store-ról?

NG: Szerintem az App Store az egy nagyon jó ötlet volt. A programozónak nem kell a terjesztéssel és hirdetéssel foglalkozni. A Windows Mobile-on nehezebb, mert nekem kellene egy website-ra felpakolni a programot, és valahogy odacsalni az embereket. Én semmit nem tettem annak érdekében, hogy a programom megtalálható legyen, és egy pár nap alatt a kilencedik helyre került az ingyenes programok népszerűségi listáján.

Persze az App Store-nak is megvan a maga hátránya. Az kalkulátorom első verziójában nagyon sok a hiba, amit pár nappal később kijavítottam. A javított verziót nem tudom odadni senkinek, és várnom kell, hogy az Apple átnézze és felrakja az App Store-ra, ami egy hétig is eltarthat.

S.C.-né: Mit használsz, Mac-et vagy PC-t? iPhone, iPhone 3G, vagy iPod Touch?

NG: Otthon használom a Mac-et és a PC-t is. Szeretek programozni mind a három népszerű operációs rendszerre. A Windows-nak, Linux-nak, és a Mac OS-nek mindnek vannak előnyei és hátrányai. Szerintem fontos, hogy a programozók ismerjék az összes platformot, és persze munka keresésben is sokat segít. Nekem egyébként egy régi kopott iPhone-om van.

S.C.-né: A Graphing Calculator ingyenes marad? Van esetleg valami más iPhone ötleted amit meg szeretnél valósítani?

NG: A kalkulátort hobbiból írtam, és a cél az volt, hogy megtanuljak programozni a telefonra. Nincs időm igazán támogatni, és ezért döntöttem úgy, hogy ingyen adom. Nagyon sok feature-request-et kapok, és ha komolyan veszem, és mindenki vágyát magvalósítom, akkor lehet, hogy fogok készíteni egy verziót, amiért pénzt kérek. Mindig lesz egy ingyenes verzió is. Több száz emailt kaptam emberektől, akik azt tanacsolták, hogy készítsek egy verziót ami többet tud, és azért fizenének. Most még nem döntöttem el. Van egy 3D videó játék ötletem is, azt tervezem, hogy $0.99-ért fogom árulni.

Nagy Gábornak köszönjük az interjút!

21 hozzászólás

gergő

Van hasonló cuccom Symbianra, de hát az lassú is, meg trial is, és nem is olyan jó használni kis képernyőn.

csikszem

Egyszerűen létezik olyan normál emberek között is, hogy “szeretek programozni mind a három népszerű operációs rendszerre”, vagy ez csak a tálentumok kiváltsága?

A másik, hogy milyen világ már az, ahol van “régi kopott iPhone”?

Ide illik nagyon a sokat hangoztatott “Uraim, egy fantasztikus korban élünk”.

gaba

Ez az egész post, meg az interjú is profi. Le a kalappal a készítők előtt.

dr_grétsy

“Ezzel a telefonnal meg lehet ölni a graphing calculator piacot. A TI-89-on várni kell arra, hogy kirajzolja a függvényt.”

-ehhe. megnézem mikor fog diff. egyenleteket esetleg rekurzív sorokat ábrázolni. nem véletlen, hogy a TI-89 manualban az ábrázoló módokat több mint 100 oldalon keresztül járják körül. Abban igaza van, hogy dög lassú a TI, de nem leváltható.

Valószínűleg a középiskolásoknak szóló graphing calculator piacra gondolt.

r-e-s-t-e-c-p-a

Stephen Colbertné

Hopp, az iPhone Calc ma már 6-ik helyen áll az ingyenes programok listáján!

Sajnos még mindig csak az 1.0 verziót lehet letölteni. Szerencsére nem sokan panaszkodnak a kommentekben a hibák miatt. Eddig 88 értékelés alapján 4.5 csillagot kapott (5 a maximum).

Gábor, ha nem titok, elárulod, hogy hányan töltötték le a programot?

Gabor Nagy

Itt már elég régóta árulják az iPhone-t. Sokszor földre esett és azért mondtam hogy régi és kopott. 🙂 Viszont semmi gond nincs vele.

dr_grétsy, igazad van hogy nem egy emberes munka a Ti-89-t megverni. De a telefon képes mindenre amit egy TI-89 tud, csak a fejleszők is idő kell hozzá.

Nem adtam ossze hányan töltötték le a programot de valahol negyed millió körül van, amiből par szaz Magyarországból.

Stephen Colbertné

Gábor, negyedmillió az egy nagyon nagy szám, most már átérzem, hogy mekkora tőke gravitáció működik az App Store-ban, bűn lenne ezt nem kiaknázni! Essünk neki!

Graph Calc Public Business Plan
(c) Stephen Colbertné

1. Azonnal vegyél ki egy hét szabadságot, és tökéletesítsd a programot, fejleszd ki a felhasználók által javasolt funkciókat.

2. Az új funkciók nagy részét tedd bele az ingyenes verzióba. Olvastam az iTunes-on a kommenteket, a felhasználók legtöbbje tanuló, óriási segítség számukra a program, hálásak hogy ingyenes, meg kell tartani a fan base-t.

3. Készítsél egy fizetős verziót, amiben néhány extra funkció is van. A fizetős verzió neve nem PRO, vagy FULL, hanem “iPhone Calc College”, ez a középiskolásknak rögön egy pozitív asszociáció, sokan úgy éreznék, hogy a program megvásárlása egy helyes lépés az egyetem felé.

4. A fizetős verzió ára legyen $1.99. Ez a $0.99-el ugyanazon lélektani kategóriába tartozik, kétszer akkora bevétellel! A fizetős verzió nem igazán ad sokkal többet, de nem is kerül jelentősen többe mint az ingyenes. Azok is meg fogják venni, akik meg vannak elégedve az ingyenessel, de így akarják támogatni a program további fejlesztését.

5. Tegyük fel, hogy az eddigi 250000 letöltő közül 125000 csak kipróbálta, de később letörölte a programot. A másik 125000 felhasználó 10%-a megveszi a College verziót, az Apple 30% részesedése után $8750 a bevételed.

6. Amikor elérted a $10000 bevételt, küldesz nekem egy nagy doboz bonbont, és egy MacBook Air-t, aminek a segítségével iChat-en ünnepeljük meg a sikert! 🙂

eFi

Csak gratulálni tudok, teljesen korrekt stuff lett – na és az interjú se qtya 🙂

CharlieBrown

hiába no: a magyar szürkeállománynak párja nincs!
SC-né: nem semmi biznisz plen amit ledobtál ide elénk 😀

Gabor Nagy

Az Equinox3D-t, egy másik Americában elő Gabor Nagy írta. Igazad van hogy tul gyakori név.

Stephen Colbertné, a terv az nagyon jó. A legnagyobb gond az egy hét szabadság.

asbi

már 5. 🙂 csak gratulálni tudok, sok hasznát veszem! köszönöm szépen! csak így tovább!

klarky

Nem tudom megnézni, kipróbálni, de ez egyenleteket is megold, vagy csak függvényeket ábrázol?

Amúgy láttam már hasonlókat win-es PDA-ra is (igaz fizetős volt), illetve réges régen (sajna a neve nem jut eszembe) volt egy program PC-re, DOS alól ment, még a 386 dx40-emen és az olyanokat tudott, hogy huhhh.

Integrált, derivált, képes volt lépésenként haladni, függvényeket áprázolt 2 és 3D-ben és azokat forgatni is tudta, mátrixokkal dolgozott, ha jól emlékszem sorokat is fejtett. Nagyszerű volt, azzal készültem matek vizsgákra, záróvizsgára. Egy ilyesmit kéne összehozni, tuti bestseller lenne a fizetősök közt.

giant

nekem csak az lenne a kerdesem h h lehet ezzel masodfoku meg negyzetgyok fv-t abrazolni 🙂

Rick

Sziasztok Iphone programozot keresek 2 projekthez és egy másikat játékhoz de az pc. 36302182131