Házi mozi

Valamelyik hétvégén vásároltunk egy újabb 1000 forintos DVD kupacot. Régi magyar klasszikusok DVD kiadásai: leggagyibb tokozás és csomagolás, bulk vásárlásra kihegyezve, helyenként megkérdőjelezhető minőségű mastereléssel. Lényeg az, hogy hozzá lehet jutni könyvtári címekhez, márpedig én örömmel.

Van ugyanakkor ez a DVD régió dolog, ha jól emlékszem, ötször lehet váltani régiók közt. Nekem még van három lehetőségem, aztán örökre európai marad a meghajtóm. Utálatos, gyűlöletes dolog, hogy csak abból a DVD-ből vásárolhatok, amit itthon kapok.

Másrészt: nem szeretek korongokkal vacakolni. Hol vannak már a nyolcvanas, kilencvenes évek, amikor mágneslemezekkel foglalkoztunk? Később bejöttek a CD-k, most meg a fogyasztói társadalom a DVD-k korát éli, de már itt vannak a HD DVD-k. Egy a lényeg: a korongozás nem az én világom. Nekem az anyag egy mester könyvtárból kell, nem vagyok hajlandó DVD-ket tekergetni, karcolgatni. Manapság az ember otthon alakítgatja a kis média szerverecskéjét, aztán arra rakosgat fel mindenféle lejátszókat. A jövő persze az lesz, hogy már ilyenünk sem lesz, egyszerűen amihez kedvünk szottyan, csak streameljük a felhőből, on-demand alapon, és kész. Biztosra veszem, hogy lesz torrent alapon működő, DRM-szabad megoldás is erre. Egyelőre az iTS rentals valami ilyesmi.

Harmadsorban, miért nem érdemes DVD korongokkal bajlódni: a Mac mini olvasója meglehetősen bénácska. A legfinnyásabb, amivel eddig találkoztam, alig eszi meg őket, filmnézés közben pedig a leggusztustalanabb dolog, amikor ugrik egy hatalmasat olvasási hibára panaszkodva.

Ezen okok juttattak el oda, hogy elkezdtem a filmjeimet szépen áttömöríteni H.264 kódolású MP4-be. A dolog marha egyszerű, kell egy ingyenes Handbrake szoftver, behelyezni a DVD-t, három gombnyomás, aztán máris megy a tömörítés. A default opciókkal is remek eredményeket érhetünk el, úgy tapasztaltam, hogy egy komplett 90 perces film nagyjából elfér 1 gigabyte területen. Persze elveszítjük a DVD menüket, de ez engem kicsit sem érdekel. Ha nagyon hiányzik, majd úgyis berakom a korongot.

Sajnos a Handbrake alapvetően nem arra lett tervezve, hogy az ilyen-olyan DVD másolásvédelmeket feltörje. A legalapabb dolgokkal megbírkózik, de tényleg csak a legegyszerűbb dolgokkal. Érdekes módon a mai napig jönnek újabb és újabb másolásvédelmek. Ilyenkor aztán nem elég három gombnyomás, tovább kell mennünk. Olvasom a Handbrake FAQ-ját:

Normally when you choose a source in the open source window, the MacGui does a full scan of the entire source, including all titles and chapters, etc. Now this is very convenient as the interface can load up all info from the dvd and allow you to select what you want right in the main window. However, with the advent of advanced copy protection including dummy cells, zero cells, and intentional “fringe” dvd mastering (to the point where some dvd’s barely play on set top players) a full source scan can cause the HandBrake MacGui to crash or otherwise fall on its face.

In these instances, it may help to use Open Source (Title Specific) where the MacGui acts more like the cli in that you can specify just the exact title you want to open, avoiding much of the cruft that can come with a full source scan.

A Fekete Gyémántok DVD ilyen volt. Nem tudtam leszkenneltetni a teljes lemezt, elhalt a program a Title 8 után. Viszont direktben nyitva a címet sikerült lerippelnem magát a filmet. Sokszor azonban még ez sem elég. A “Metropolis” című 2001-es manga anime rajzfilmmel még több bajom volt, ilyenkor kell a segédprogramokhoz nyúlnunk. PC-re van egy remek copy-protection kikerülő driver program, úgy hívják, hogy AnyDVD. Ezt kell feltelepítenünk a virtualizált Windowsba, majd egyszerűen átmásolni a VIDEO_TS mappát Mac-re, és utána indítani a Handbrake-et. Ha a feliratokat akarjuk lerippelni IDX / SUB formátumba, akkor a VSRipet kell használnunk. (Tipp: az AnyDVD 21 napos próbaverziójú, célszerű csinálni egy snapshotot a guest OS-ről, feltelepíteni, használni, aztán amikor lejár, akkor revertelni a snapshotra, majd újra feltenni. Egyből megspóroltunk 40 eurót.)

Kis kellemetlenséggel ugyan, de az ember végül hozzájut a SAJÁT filmjeinek “online” változatához, amit már kényelmesen elő tud bármikor szedni.

Sorozatunk következő részében azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen módszerrel tudjuk ezen digitális tartalmainkat megtekinteni.

Disclaimer: az itt bemutatott módszereket a saját pénzemen vásárolt DVD-k OTTHONI másolására használom, azokat nem terjesztem, kereskedelmi forgalomba nem hozom.

34 hozzászólás

b.

1) leveszek a polcról akármilyen régiójú dvdt
2) berakom a macbe
3) elindul a dvdplayer a nyafogós képernyőjével és a 3 váltás szöveggel
4) dvdplayer -> minimize to dock
5) vlc indít -> play disk
6) vlc -> alma+q; dvdplayer -> alma+q;
7) lemez ejektel, polcra vissza.

time spent with unproductive fucking: 0sec.

pappito

ezt én is csinálom, ha nem is handbrake-el.
Nekünk az a szopó, hogy 18ezer km-re nem lehet elhozni a gyerek összes magyar mesekorongját, viszont konckásfülű nyúl és tüskéshátú barátom nélkül nem lehet ép lélekkel felnőni.

A problémát megoldja a rip meg az, hogy itt bementem a bótba és vásároltam egy sony dvd recordert ami gyárilag rágiófüggetlen, így azt is lejátssza amit kölcsönzünk a tékából, meg azt is amit otthonról küld az anyósom. és nem kell váltogatni a régiókat a mac-eken. (meg fel tudom venni dvd-re amit a tv-ből rögzít a vinyós recorder)

A régiós baromság monnyon le.

Egyébként a leghülyébb dolgokon van beteges védelem, a moképes szarokat (amiket otthon megvettem korongon) simán lehet másolni, de a tüskéshátú barátomat pl. nem eszi a simplyburns.

Kipróbázom a kéziféket.

Zsombor

A DVD-k régiókódolása a szememben az USA köpönyegforgatós viselkedésének egyik legjobb bizonyítéka. (ne értsetek félre, éltem ott, i love that country). De hogy “tőke meg termékek szabad áramlása”, meg “Afrika törölje el minden védővámját az USA termékekkel szemben”, de ők a nyomorult kiadók nyomására egy ilyan kisstílű lépéshez folyamodnak egy szabvány bevezetésekor, és a gyakorlat fenntartásában… Igen, erre nincs jobb szó, kisstílű. Ugyanis ma 2oo8 van. Aki meg akarja kerülni a régióvédelmet az minden megerőltetés nélkül meg tudja azt tenni. Plusz ugye ha USA-ban veszek egy DVD-t, akkor nem csak arra veszem meg a jogot, hogy az ottani lakásomban játszam le, hanem, hogy én, aki kifizettem a jogdíját, minden lakásomban megnézhessem, akár Miamiban, akár Moszkvában van…. Ehhez képest minden országban pöcsölnöm kell, mert nem vehetek a helyi fukarban dvd lejátszót, hanem keresnem kell egy régiófüggetlent valami online boltban. Nem nagy kunszt, csak pont 1 órával több idő. Why, God why?

Termékek szabad áramlása… Rövidlátás. Ugyanígy történt a Forddal meg a GM-mel is. Az elején éves darab kvótát tettek a japán autókra, aztán 17%-os vám, aztán 27%, aztán a végén 41%. És tavaly ugye a nindzsák így is átvették a vezetést még az USA piacon is. Mert nem hülye szabályokat kell bevezetni, hanem azt ami nem működik jól (pl: GM a batár sz@rjaival) azt kell megjavítani. Csak ugye a lobbi, az “ami jó Detroitnak, az jó az USA gazdaságának” és hasonló fellengzős jelszavak, meg a 41% vám egyszerűbb, mint egy Hummerből Prius csinálni. Here you go…

Na késő van, szép álmokat 🙂

tomsolo

gondolom a windows is trial mode-ban fut hogy a 30-napos reverting snapshot cycle-lal még több pénzt spóroljunk… 🙂

karon

anydvd wtf? rendes férfi az ingyenes dvd decryptert használja, amit ugyan a kontent mafiaa fenyegetései miatt nem fejlesztenek/frissítettek 3 éve, még mindig tökéletesen ellátja a feladatát (http://www.dvddecrypter.org.uk/)
részletes sztori a szabad lexikonban…

Selion

A DVDDecprytert azért nem fejlesztik tovább, mert ImgBurn néven teszik ezt. Ugyanaz az alap, csak folyamatosan fejlesztve. Ennél jobb író/rippelő programot még nem láttam!

freak

A legtobb asztali dvd lejatszot ki lehet regiofuggetleniteni szervizkoddal, kis guglizas utan meg lehet talalni a helyes modszert majdnem minden tipushoz.

nrg

józsi, énse értelek, mit szopikázol az mp4-el, én simán csinálnék belőle isot a fent említett imgburn-el, valószínüleg gyorsabb is, és a menük/egyébcontent is megmarad 🙂
egy normális médialejátszó sw (pl xbmc) viszi az isot simán.

OldMan

Manapság már én se szorakozok dvd-kel (pedig anno mekkora jo dolog volt, a boltban vásárolt dvd, kitéve a polcra). a winyon tárolásra váltottam én is, amivel egy gond van.. egyidő után elfogy a helyed. És igazából nemtudod mit törölj. mert mindegyik kell.

Zila

OldMan: ha megvan az eredeti, akkor ész nélkül lehet törölni 🙂 Viszont ha h.264-ben egy átlag dvd film 1 GiB-en elfér, akkor lehet archiválni is dvd-re 4-8 db-ot…

Dewla

Igen, a Plex is megeszi az iso-t! Nekem egyébként a plex az egyik legtöbbet használt alkalmazás per pill a mac-en! És most már a skin is szebb, meg van auto update, tök jól kezeli a külső tv-t, overscan rendesen be lehet állítani…és iso-ból játszik!

Robi

Sziasztok,

Érdekelne, hogyan lehet az imac dvd-jét régiófüggetleníteni. Én még ezt az 5x váltós ablakot sem találtam meg sehol.

Tudátok segíteni…van egy rakat Seinfeld DVD 1-3 évad usaból és sehol nem tudom megnézni.

Nagyon köszi!

R

Dewla

Robi, ha más régiós DVD-t raksz be, mint az alap akkor feladja magától a dvdplayer.app

ant

Egyszerű (bár nyilván nem túl elegáns) megoldás lehet még ha az ember kerít egy második dvd olvasót a gépbe, amit mondjuk 1-es régióra állít be…

ant

Csak akkor vegyél ötöt, ha szoktál ausztrál, kínai, meg mittoménmilyen régiós dvd-ket is vásárolni 🙂

a tatu

“manga rajzfilm”? 😀
ezer vágott szemből hullanak kövér könnycseppek és millió gyermek jajjveszékelését hordja a jeges őszi szél.

Midnight Rambler

elnézést az off-ért, de az itteni tudásbázis biztosan tudja a választ…
skype hívások rögzítésére milyen ingyenes plug-in-t, egyebet érdemes használni? mintha már AD is írt volna valami ilyesmiről…
köszi előre is!

_psc_

Nekem MacTheRipper eddig mindent megevett, hiába régi.
Onnan meg Toast-tal konvertálok.

tfe

Csak hogy kicsit eloreszaladjak, jelenleg mac-es vilagban sok probalkozas utan mindenkepp a Plex a nyero lejatszo.
Tovabbi jo hir hogy ma jott update a Perian-hoz, es allitolag mar nem fog konstans fagyni a feliratok miatt. Igy esetleg Leo/FrontRow is meger egy miset (bar sehol nincs Plex-hez kepest)

Robi

Szóval ha berakok egy 1-es regio kodu filmet, feljon a valtos ablak. Ha itt valtok 1-esre akkor ameg 1-es kodu filmeket teszekbe addig marad 1-es vagy discenkent kerdezi?

Nagyon nem mind1!

Köszi a válszokat!
R

P

Jozsi!

A MacTheRippernek vannak ujabb buildjei es meg egyszer sem hagyott szarban:)

P

bodzasfanta

nekem most ez jutott eszembe ha már van unix is az osx-ben (bár másolásvédelem ellen nem tudom mennyire működik)

dd if=/dev/disk1 of=~/Desktop/DVD.iso bs=2048