What’s eating Gilbert Grape (1993)

Arnie knows a secret. His big brother Gilbert is the greatest person on the planet.

Tizenöt éves mulasztásomat pótoltam be, amikor megvásároltam a TESCO-ban a Gilbert Grape című film 4:3 (őrület!) arányú változatát. Jól emlékszem annak idején a Cinema nevű újság már felkeltette az érdeklődésemet a film iránt, de soha nem jutottam el oda, hogy megnézzem.

Lasse Hallström ABBA videorendező második nem-svéd filmjéről van szó, amit az akkor 19 éves Leo DiCaprio és Johnny Depp visznek a hátukon. Láttam már sok fotót a filmből, sztenderd valaminek éreztem mindenféle igazi tartalom nélkül, de ahhoz, hogy ezt másképp láthassam, meg kellett nézni.

Az akkor 30 éves Depp akkor már híres volt (1992-ben készítette például a “Stuff” című rövidfilmet az akkori heroinista Fruisciante lakásán), Caprionak pedig ez volt a második fontos alakítása, amiért szoborra is jelölték, egyáltalán nem véletlenül.

Igazából azt kell mondanom, hogy Caprio kurva jó. Zseniális, hiteles, őszinte szellemi sérült. Már többször rájöttem, hogy ő az a színész, aki a “jóképű” sztereotípiából kiszakadva sikeresen találja meg a maga kis réseit az útvesztőben. Deppet nem emelném ki, ez neki nem szólt többről, mint egy jó választásról, és azon belül egy megoldandó házi feladatról. Ő Gilbert Grape.

A történet magával ragadó (még 4:3-ban is), élvezetes, elgondolkodtató és mindenkinek mond valamit. Lehet tudni, hogy szomorú lesz a vége, de egyáltalán nem az a fajta történet, amire mindenki számít. Talán ettől is jó film.

Örülök, hogy láthattam végre. Az ilyenek miatt jó csinálni. Ötös.

update: “In 2004, he was again nominated for a Best Actor Oscar, this time for playing Scottish author J. M. Barrie in the film Finding Neverland.” — ott a pont

25 hozzászólás

zolle

Di Caprio az egyik, ha nem a legobb színész most.
Az utóbbi időben még rossz filmet nem láttam tőle.

gigi

Sokáig nem szerettem DiCapriót. Aztán megnéztem ezt a filmet.

Zebulon

Di Capriotól szerintem az Egy kosaras naplója még fölötte van ennek. De ez is remekmű.

doors

AD: Azért a Paint in Black-et nem felismerni, és úgy kritikát írni… 🙂

klarky

Ez a régi internetto-s cikk nagyon ott van. Hihetetlen, miket böfög fel az internet mélységesen mély, sötét bugyra. 😎

jack ez: ezt hogy találtad meg?

(Én nem szeretem DeCaprio-t. Nagyon nem.)

klarky

Látod, az, aki a netes publikáció egyesekkel és nullákkal kirakott útjára lép, az sajna olyan, mintha kőbe vésné mondandóját. A kereső szerverek nem engednek feledni. 😎

Amúgy nem volt az olyan rossz, csak a mai énedhez képest kicsit fura. (nyomtam még egy netscape-t… muhahahaha, a mai emberek nagy része azt sem tudja mi az a netscape 8-)) )

TcT

Nagyon rég láttam a Gilbertet és azóta is arra vágyok, hogy újra megnézhessem. Indulok is Tescoba ;]

jack ez

Bocs, Józsi.
Cserébe elárulom, hogy nekem megvolt eredetiben a New Kids On The block műsoros kazettája. Ez is majdnem ennyire ciki.

kodiak

Ez engem is (pedig nem is voltam scener, bar ezen pont voltam).

Akkor meg volt cel.

zsoltu

épp a napokban mondtam szőkének, aki amúgy nem rajong caprioért, hogy amúgy én sem, de ez a film egy igen rendben lévő dolog, és caprio zseniális benne, és ez nem csak a rendező érdeme, mert valami olyat oldott meg benne, ami csak akkor működik, ha belülről jön.

Credo

DiCapriót divatos utálni. A Titanic miatt a celeb valahogy tök ellenszenves, de valóban van egy-két jobb alakítása, köztük ez és a Kosaras naplója (ami után Rimbaud szerepében sem lehetett volna mást elképzelni).

Érdekes, hogy a fogyatékos (Kisebb isten…, Született július…) és különösen szellemi fogyatékos (Rain man, Nell, Forrest Gump, Garp szerint…, Nevem Sam, Száll a kakukk… stb.) szerepek mennyire vonzzák az Oscart. Nyilván sokan ölnek ilyen szerepért Hollywoodban, meg persze még a prostis és nemi erőszakos szerepek is ilyenek (bizonyos költségvetés és visszafogottság felett, mert egy John Waters vagy Gaspar Noé például olyan körökben már nem szalonképes).

Credo

Bocs a duplázásért, a The Brave-et én is ajánlom, nem tudom, Depp miért állt meg egyetlen egy nagyjátékfilm megrendezésénél (talán mert színészként annyira leterhelt), mert nem volt rossz, bár valószínűleg nagy kritikai és közönségsikert nem aratott. Egyébként kihozták nálunk is a DVD-t, láttam vidéki polcon is, online a DIVIDO-nál most 990. Instant get. 🙂

szenyo

ok, tudom itt a mély érzelmű filmalkotásokról van szó…
De a Ben Stiller-es Trópusi viharban megmondják,
hogy a fogyatékos filmmel nem lehet oszkárt nyerni,
ha túljátszák… 😀

jediL

hetek óta próbálom lecsípni valameliyk trackerről, de sehol semmi. Szóljatok, ha a nyomára akadnátok. Melyik teszkóban lehet kapni?