Recesszióban az Apple

Az Apple közzétette negyedik negyedéves, 2008. szeptember 27-én zárt pénzügyi eredményét. A vállalat 7.9 milliárd dolláros bevételt ért el az időszak alatt, árbevétele bázishoz képest 35%-kal nőtt, a nettó üzemi eredmény 1.14 milliárd kibaszott dollár, ami szembeállítható a tavalyi bázis évvel: 6.22 milliárd dollár bevétel és 904 millió dollár eredmény. Ö-csém.

“Mindenki más előtt vagyunk, és, a legtehetségesebb emberekkel a fedélzeten, ott is maradunk.” — Jobs

“Az Apple lenyomta a RIM-et az elmúlt negyedévben, mindösszesen 15 hónappal az után, hogy belépett erre a piacra. 6.9 millió iPhone szemben a BlackBerry 6.1 milliójával. A RIM egy jó cég, ami jó terméket csinál. Megverni őket igazán figyelemre méltó.” — uö.

Az árbevétel alapján az Apple máris a mobiltelefon gyártók listájának harmadik helyére katapultált:

1. Nokia, $12.7mrd
2. Samsung, $5.9mrd
3. Apple, $4.6mrd
4. Sony/Ericsson, $4.2mrd
5. LG, $3.4mrd
6. Moto, $3.2mrd
7. RIM, $2.1mrd

Érdemes megjegyezni, hogy az iPhone nagyobb profitot csinált a cégnek, mint az iPod és a Mac. Az elmúlt időszakban az iPhone eladások a vállalat bevételeinek 39%-át tették ki. Hozzátennénk, hogy az első generációs iPhone-ok nem járultak hozzá a szép számokhoz akkora mértékben, az idén, mégtöbb országban piacra dobott iPhone 3G csinálta meg nekik az eredményt.

“Semmi esélyét nem látom annak, hogy az iPhone meghatározó piacrészt szerezzen. Esélytelen. Ez egy 500 dolláros, [mobiltelefon gyártók által] támogatott készülék.” — Steve Ballmer, 2007 április.

*taps* *taps*

Egyszerűen nem térek magamhoz: 1140 millió dollár = 228 milliárd forintos eredmény. Pénzt hugyoznak. Nem: company jettel járnak hugyozni.

Visszatérve a valóságba, tegyük le számítógépeinket és munkaeszközeinket, aztán gyalogoljunk bele a hozzánk is begyűrűző recesszióba, kötözzük neki magunkat valami eperfának és imádkozzunk testvéreim.

49 hozzászólás

CsasZ

Inkorrekt az iphone-t blackberryhez hasonlitani, nem ua. a szegmens. Nem azért van ennyi eladásuk mert elvették a BB-től. Több BMW-t adnak el mint CAT traktort.
Na és???
Más kérdés, hogy az Apple megközelítése jó, innen indulva támadható majd a BB.

medoc

Azért nem mindegy, hogy péznről, vagy darabszámról beszélünk. Nem érdemes szerintem összemosni. Ballmer több, mint valószínű, hogy darabszámról beszélt.

Ha darabszámról beszélünk, akkor a 13 millió eladott Iphone a piac kb 5%-át teszi ki, ami azért elég messze van a meghatározó piacrésztől.

A RIM-hez való hasonlítás max. az államokban állja meg a helyét. De az államok =/= a világ. Max onnan nézve.

Félre értés ne essék, üde színfolt az iPhone, meg minden. Sztív ügyes pénzgyáros, zseniális marketing csapata van, de azért ne essünk túlzásokba…

kruzda

egyetértek medoc hozzászólásával, ám bár szeretném hozzátenni, hogy ugyan mikor volt hátrányos eleme a plastiknak az ilyesféle túlzás? 😛

pappito

oszt a blúberi mér nem a szifon ellensége? okosfón mind a kettő, igennem?

a darabszám meg a mérleg nem pont ugyanarról szól. no, meg a recepció előtt eladott példányok hozták a nagy zsét meg az értékesítési metódus. ami azt mutatja, hogy az apple megengedheti magának, hogy lehúzza a telkócéget aki forgalmazza, és így is megyen a biznic.

(imho 5 percent azért nem rossz egy olyan piacon ami tele van filléres fossal meg csiribiri űrállomásokkal…)

CsasZ

pappito, a BB sokkal többet tud corporate levelezésből, ennek nem alternativája az iphone egyelőre.
Az Iphone nem hagyományos értelemben vett okostelefon, hanem média és divattelefon. Nem a BB felhasználók veszik.

fogtunder

ezek csak a steve féle kozmetikázott adatok ismét. én szokás szerint kellő távolságtartással kezelem őket, mert több helyen lehet beléjük kötni, mint egy nyolcágú, félbehagyott sálba.

ennek ellenére szívesen látnék pár elsőbbségi apple részvényt a portfóliómban perpillanat.

pappito

kösz, BB ügyben nem vagyok járatos, annyira bután néz ki, hogy közelébe se mentem sose 🙂

a szifon nem tud excséndzset vagy pussímélt meg ilyen fenszi varázslatokat amitől izgisebb egy erőpötty előadás? 🙂

Dob

“Az árbevétel alapján az Apple máris a mobiltelefon gyártók listájának harmadik helyére katapultált”

Ez kizárólag a mobileladásokra van számolva, vagy van benne iMac, Macbook, IPod is? Ez kicsit árnyal a dolgon. A Nokia ugye csak mobilt gyárt (meg néhány célhardvert még, de az minimális), így a Nokia erősen ott van mindenhol.

Dervenkal

Igen, a jézusfon drága. De az 5 százalékot nézve, én azért befosnék az elégedettségtől, ha nulláról indulva, másfél év alatt 5 százalékos (darabszám) piaci részt szereznék akármilyen iparágban.
Lehet, hogy az iPhone nem versenytárs a corporate felhasználóknál a RIM-nek. De nem is hallottam olyat, hogy ebben a szegmensben akarnak tarolni. A RIM azért célpont Jobsnak, mert amerikai gyártó, és nem csinál low end telefonokat.
És ha már autós példa volt, lehet, hogy az MX5-ös nem versenytársa a Mondeo Tourernek, vsgy a Suzuki Swiftnek (két személyes, divatautó, vezetési élmény semmi más). De a Mazda mégis büszke, hogy a legnagyobb darabszámban eladott roadster (kellemes haszonnal). Ráadásul az iPhone a saját piacán olyan, mintha a swift vásárlók is MX5-re vágynának (sőt meg is veszik), aztán majd max két fuvarral viszik haza a családot. 🙂

medoc

2 dolog.

Az 5% nem totál piacrész, hanem az össz iphone eladás a 2008-as eladások százalékában, bocs a korábbi pongyola fogalmazásért. Ha a teljes piacot, vagy csak 2008-at nézzük, alacsonyabb a %…

A RIM kanadai gyártó, nem amerikai (a szó köznapi értelmében).
Ha ebben a szegmensben akar tarolni az apple, akkor még van mit tenni (pl. ne clear textben mutassa a hálózati beállításoknál a jelszót az iphone)…

Dervenkal

medoc

2 dolog

Naná, hogy az eladások tükrében. Ki szokta mérni, hogy az összes használatban lévő telefonból mennyi a saját gyártmány?

Bármennyire is szarul esik nekünk itt a skanzenben, az amerikai (kanadai) gyártóknak az USA piac az elsődleges. Ott mérnek, a részvényeseiknek ezzel bizonygatnak.

És az iPhone hibáinál sokkal alapvetőbb dolgokat nem kezelnek a gyártók (az apple sem), ami nálam sokat dobna egy telefon használhatóságán. Csakhogy jelezzem, én egyik mai telefonnal sem vagyok teljesen elégedett.

QuippeR

Dervenkal:

Ha amcsiban mérik a sikert, akkor mit keres a Nokia a listán? A tengerentúlon a nagy N hátul kullog, körülbelül 7%-os részesedéssel.

medoc

Azért a forgalomban lévő telefonok száma sem elhanyagolható dolog, ha mondjuk fejleszteni akarsz rájuk…

A RIM pont nem az a cég, aki csak USA-ban gondolkodik. Mo-n mindhárom szolgáltatóval van szerződése (sőt, még Pakisztánban is), és hidd el, lényegesen keményebben tárgyal, mint az Apple. És okosabban is, mert nem erőlteti a kizárolagosságot.

Szerintem meg igenis vannak jó telefonok. Nyilván mindegyiknek van valami hibája, de azért vannak jók. Az iPhone is az – mondjuk nem nekem való, de attól még szerintem jó telefon.

Handras

Akarhogyan is nezzuk nagyon durva szamokat produkal az iPhone. Ez a jo uzleti modell: csinaljunk valami tenyleg fasza cuccot legyen belole max 2 fele modell, mindent tegyunk fel egy lapra, aztan remeljuk jo lesz.

Bejott.

sekele

Miféle 5%-os piaci részesedésről beszéltek? 2007-ben majdnem 1,2 milliárd körül volt az eladott mobilok száma és ugyan 2008-as adatot nem láttam, gondolom nem fog csökkenni. Ez ugye, inkább 1% és még ez sem piaci részesedés, mert vagyunk még páran, akik nem cseréltünk telefont idén. Valahol 0,3% körül lehet, de nyilván a fanok tudják a pontos számot.

kodiak

“…csinaljunk valami tenyleg fasza cuccot…”
Barcsak igy lenne.

-egy elegedetlen iphone tulajdonos

Dob

A RIM nem a magánfelhasználókra koncentrál. Üzleti szférában az Apple még nincs jelen, hiába tud exchanggel szinkornizálni. a RIM ellenben nagyon is ott van. Még nem találkoztam olyan vállalattal, aki IPhoneal oldaná meg a mobil emailezést, elleben a Blackberry ingencsak jó termék.
Én már a harmadik eszközömet koptatom a RIM-től, és látszik, hogy van benne ráció. Ez teljesen más érzés, hogy egy emailezésre kihegyezett mobillal rohangálsz, ami látszik, hogy erre tervezték.
És most már az a szokás is kikopóban van, hogy a Blackberryt második telefonnak adják.

Tündér Lala

Azt is tegyük hozzá, hogy pl. az Intel (a Corporation) az iPphone-t használja hivatalos céges telefonnak (vagy fogja). Még itt minálunk is.

Stephen Colbertné

Nem használtam még soha Blakberry-t, ezért valaki legyen szíves részletezze ki, hogy miért jobb az email kliense mint az iPhone-é. Annyit tudok, hogy a BB nem érti a HTML emailt, ezért amikor egy email láncba valaki BB-ről beleszól, tönkreteszi az összes formázást, beágyazott képet, stb. Azt is látom, hogy sokan a BB-t csak emailező telefonnak használják, beszélgetésre van egy másik.

Sokat gyalázták az iPhone 2G-t hogy jajjmérnem 3G, aztán a BB összes modellje 2G, nem is terveztek 3G-t készíteni, amíg az AT&T szerződésbe nem adta, hogy hány darabot fognak belőle rendelni, de az új 3G modellt (BB Bold) nyár óta nem bírták még piacra dobni, annyira sok probléma volt vele.

Szóval őszintén várom a BB email kliens előnyeit. HTC Windows Mobile 6.1 mobilt is használok, az papíron tud HTML emailt, de gyakorlatban a használhatatlanság határán van.

chek

Én csak azt nem értem, miért nem tanult a többi mobilcég az iphone sikerstory-jából… Miért nem zengett az internet az uj nokia n96-ról? Apple a marketinget iszonyat jól csinálja, elég lenne csak egy kicsit hajazni a modelljükre. Elhiszem, hogy mennyire jó a HTC és a többi teló, aminek a specifikációjában sokkal több feature mellett van tick mint az iPhone-éban, de akkor miért nem zeng tőlük minden?!

fapina

frankón nem értem.
a telefont hekkelni, análba abuzálni kell, h’ használja a user –
és akkor, mindezek után, kihúzom magam a kávéházba, ha a _cég_ eredményei szóbakerülnek?
miről beszéltek egyáltalán?

az én apukám farka nagyobb, mint a tiedé?
bibibi???

kodiak

Adott egy jo platform, egy szolgaltatas szinten szegenyes operacios rendszerrel, es foleg 3rd party jobb-rosszabb alkalmazasokkal.

Foleg olyan szolgaltatasok, mint copypaste, IO (wireless sync? 2008 van baze), multitasking (omg, ezt eloszor nem is akartam elhinni), wifi/3G ki-bekapcsolas korumenyessege (programozhato kulso billenokapcsolo?)…etc keseritik meg a napi hasznalatot.

Nem is telefon, hanem valami “hordozhato terminal”, amivel lehet (neha, picit korulmenyesen, hihetetlen bena terero mellett) telefonalni is. Ha nagyon kell.

Hihetetlen, mennyire jo lehetne keves raforditassal.

Azert adok meg neki eselyt, de eddig ezek elegge zavarnak. Sot, bizom a hekkerekben 🙂

maz

Stephen Colbertné:

a BB nem egyszerűen egy mobil emailkliens, hanem a teljes céges levelezésed, minden aspektusával. amit outlookbol (notesból) meg tudsz csinálni az asztali gépeden, az meg tudod BB-ről is.

A RIM is felnőtt azért a kihiváshoz, az új modellek mindent tudnak, amivel a szinfon villantott: HTML email, beágyazott képek, rézfaszú bagoly (amik egyébként csak lassítják az információáramlást, de whatever). Sőt, a Storm már érintőképernyős (ami imho marhaság, aki _tényleg_ levelezni akar, annak kell a hardveres billentyűzet).

Az új 3G modellt (igen, a Boldot) annyira nem tudják szállítani, hogy itt Mo-n, ami ugye üzleti-piaci szempontból kábé egyenértékű a halál faszával, már egy hónapja RIM9000-t használok – hivatalos csatornán keresztül, nulla okoskodással.

Amiben a szifon megkérdőjelezhetetlenül jobb, az a fejlesztési modell meg az AppStore a kismillió alkalmazással.

Bence

Boroljunk le, és imádjuk együtt az Applet és Steve Jobsot!

maz

angelday:

really? akkor mutasd már meg egyszer, hogy mondjuk hogyan állítasz out-of-office üzenetet az iphone-on, lehetőség szerint külön a domain-en belüli és a külső usereknek. vagy azt, hogy hogyan szinkronizálod a to-do listádat, a note-jaidat az exchange-essel, hogyan intézed a különböző meeting requesteket és invite-okat, hogyan használod a calendar bejegyzések színes flagjeit, vagy hogyan húzod rá a cégnél használt policyt az összes iphone-ra?

rohadtul közelében sincs a RIM tudásának üzleti fronton, ez a helyzet. ettől még persze biztos tök jó terminál, de ne mondjuk már, hogy ők másfél év alatt nagyobbat gurítanak a RIM hazai pályáján, mert nem.

IIsti

“…hogy mondjuk hogyan állítasz out-of-office üzenetet az iphone-on, lehetőség szerint külön a domain-en belüli és a külső usereknek.”
mezei outlook-kal ezt hogy csinálod?

dave

olyan okosak vagytok, hogy melyik a jobb… öltöny vagy jeans? most jövök londonból és ott szintemindenkinél iphone van, a regent streeti apple bolt meg tömve emberrel… durván.

Nes

Itt elek Angliaban, es csak a buziknal van iPhonen. Ennyit errol. (ja, sarkos latas? Eh.)

Ki a faszt erdekel, most oszinten? Ennyire szopni egy ceg faszat.

Mindenki vegyen amit akar, es hasznaljon amit akar.

Aszfaltbetyár

http://plastik.hu/2008/10/22/recesszioban-az-apple/#comment-46941

a fenti kommenthez es ehhez a 3 kiragadott mondathoz:
“Nem lehet SMS-t forwardolni, meg kopipésztelni, viszont mindent tud az a kibaszott telefon. Egyszerűen mester terméket csináltak ott Kaliforniában belőle. Nem véletlen, hogy ennyit eladtak belőle, EMBER.

Ezt a hozzászólást egyébként Csongrádról írom, 3G szifont, mint modemet használva.”

most mindent tud bazmeg vagy nem tud egy csomo dolgot? gps? copypaste? sms forward? mindig fektetheto billentyuzet? stb? ja, es mobiltelefont modemkent hasznalni??? 2008-ban??? csak nem??? elajulok!!!
Jozsi, nem vezet jora ez a vak rajongas.

maz

IIsti:
Exch2007/Outlook2007 tudja.

angelday:
semmi gond azzal, h tetszik, meg boldog vagy vele, csak ne állíts olyat, ami nem igaz, mert az bizony a vásárló megtévesztése :p

Aszfaltbetyár

fátter,nem baj,ha tetszik az ájfón,nem vagyok én gondolatrendőrség.csak valahogy hozzád jobban illene egy kicsit objektívebb és kevésbé tizenéves rajongó-stílus.szerintem jelenleg az iphonet mindenvivő ultimate akár céges telefonnak nevezni csúsztatás.ettől pesze még neked és bárki másnak lehet és legyen is jó.ezt egyébként Varsóból postolom egy nokia e51ről.

endru

hm, ez a árbevétel az egész céges eredmény vagy csak az iphone-ból származó, mert ha teljes céges akkor nem igazán mérvadó, de ettöl föggetlen jó kütyüt dobtak ki és jól is fogy, kár ,hogy vodánál nem lehet kapni itthon 🙁

Stephen Colbertné

Maz, you had me at to-do lists and notes sync.

lix

en mindig is mondtam h az apple remek mp3lejatszo gyarto ceg. most bovult a plaetta telefonra.

nem ertem a szamitogepeket miert eroltetik?