NAS DVD lejátszás: drótos vagy fótos?

Parázs vita van kibontakozóban a Szövetségi levelező listán (ahol már parázs vita bontakozott ki a top-posting intézményéről!) arról, hogy hogyan jobb digitális médiát lejátszani:

1. NAS kényelméből lekonvertált és / vagy lerántott DVD-ket egy kattintással felhozni, bennük gyönyörködni

2. a konverzióra, mint intézményre alapvetően köpni, és a tartalmakat DVD formában polcról böngészni, korongot meghajtóba helyezni, tárhellyel nem törődni

3. letölteni, megnézni, letörölni — egyszóval nem mókusként felhalmozni, mint valami kis mókus

Megmondom őszintén nálam ez olyan dolog volt, mint a QWERTZ / QWERTY szavazás: meg voltam győződve arról, hogy az emberek túlnyomó többsége (ha nem az összes józan!) kezeket letéve QWERTY-re szavaz. Persze neki kellett már vernem a homlokomat a vérző betontömbnek, hiszen a QWERTZ nyert. Tanulva az esetből egyáltalán nem biztos, hogy mindenki a NAS-ban hisz.

Azt meg már tényleg csak félve, hogy a TESCO gazdaságos ezer forintos DVD-k gyakran VHS minőségű szarok, és a nagy kiadók által gonddal masterelt duplarétegűk között mekkora különbségek lehetnek, you good sky.

Állj tehát meg, napi site-rollban, rövid ráfigyelési rádiusszal kattintgató netező, és vallj színt! Te hogyan nézel?

update: fds mestertippje VIDEO_TS nézéshez Mac-en: egyszerűen nevezzük át a mappát filenév.dvdmedia névre, majd láss csodát, a filmnek szépen DVDPlayer ikonja lesz, rákattintva azonnal indul is a film pontosan úgy, mintha magát a DVD-t tettük volna be. Remek ötlet azoknak, akik inkább a vanilla DVD-ket tárolják otthon a NAS-on. Nekem is van ilyenem, például a 2004-ben masterelt SW epizódok, amiket díszdobozban vettem meg valamelyik kiskereskedelmi egységben, és időnként bele-bele kukkantok.

59 hozzászólás

DnP

Geprol, mindent legalabb 720p-ben LCD-re kilokve. Sorozatokat is 🙂

Mellesleg remes amit manapsag DVD kent arulnak. PL anno transzformerst lattam eredeti DVD-n, valami otvar volt, majd KB masfel ora alatt 720p-bol downgradeltem egy sajat 4.5 gigas verziot. A kulonbseg eg es fold. Az en lama 1pass-os gyors valtozatom merfoldekkel jobb volt mint a gyari DVD9es… szanalmasak.

Healer

Letölt, megnéz, töröl.

Az arra érdemesek megvásárol, gépre felmásol, néz,
természetesen a drága master példányt a neki kijáró tisztelettel kezelve megőriz.

Üdv,
H

klarky

Letöltöm, megnézem, ha jó megmarad, ha nem jó letörlöm.

Ha nem ismerem a filmet simán xvid-ben szedem (a frász se vár a bizonytalanra míg több giga leér) és ha bejön, akkor kiíratom DVD-re a vaskosabb formátumot.

Általában lcd-n nézem a gépről, de ha igazi élményre vágyok (pláne ha frankó a hang) akkor irány a nappali és dvd-ről 5.1-ben igazi hanggal nézem.

Filmet azt hiszem még sosem vettem, gyári dvd-n inkább csak zenéket szoktam megvenni.

A közeljövőben tervezem egy 500GB-os Western Digital külső HDD beszerzését és azt majd kinevezem médiatárnak. Most csak a vinyó van és egy 20 gb-os mp3 lejátszó, ami ezen funkcióját még sosem használta, de adattárolóként nem rossz.

Loloke

NASon tarolt mediak nezese +1 szavazat, 5x750G RAID5, oda azert szepen fer cucc, bar nalam egyelore (hw limitationok miatt, meg mert nem ugy gondolom, hogy 22-24″ displayen nem nagyon volna ertelme) nincs 1080, se 720p, csak normal xvid, illetve par x264, de azok is normal dvd felbontasuak. Filmet nezni csak agybol fekve, Front Row-val erdemes 🙂

GK

Ismeretlen filmeket többnyire XViD-ben leszed, megnéz, periodikusan 720p-re upgrade-elve a jobbakat. Megnézés után mindent kiírok, jó mókus módjára. Amióta egy XViD film kiírása ~15-20 Ft, nincs indoka rá, hogy ne tegyem. Filmlistát korábban Palmon tároltam (JFile rulz), most próbálok átszokni Bento-ra Mac-en.

Amúgy távlati terveim közt nekem is egy NAS szerepel.

DnP

500as vinyo nagyon pici, Indy Joe Crystal Skull 1080p ben dual hangosan 14 giga 🙂 es ez csak 1 film

rivera

720p sorozatot lecibálom, megnézem – pár kedvencet megtartok szerveren a többit törlöm. Filmek DVD letölt, megnéz, ami kedvenc és egynél többször nézném azt megveszem, a többit törlöm. DVD-t nem írok régóta.

Loloke

Ezert kell jo sok lemezes nast venni, hulyenek nezett mindenki, amikor N2100->N4200->N5200 upgradeket megejtettem, de vegulis nekem lett igazam, 5 lemez kell, 4TB Raid5 mar eleg lehet a mai vilagban is…

Asszem

Letöltöm, nem nézem meg mert nincs időm, aztán elfelejtem, hogy letöltöttem, később újra letöltöm, megint elfeljetem, spontán megveszem DVD-n, rájövök, hogy már korábban kiírtam 4 CD-re, megint letöltöm…

szóval nálam teljes káosz 😀

iPeti

Letöltöm, megnézem, letörlöm. Ha olyan film ami nagyon elnyeri tetszésem és alapmű lesz nálam, azt dvd-n megveszem utána.

EdBoyWW

letölt megnéz töröl, mivel a nagy tárológép nincs a barátnőnél, ahol most lakom.

(“egyszerűen nevezzük át a mappát filenév.dvdmedia névre” – még mindig egyszerüb, mint az Ubuntus megoldás, de nehezebb, mint amit egy Mactől elvárnék…)

Handras

Nem nezek nincs idom. Ha megis, akkor valaki odaadja megnezem, letorlom, vagy blu ray. DVD fost divixet 720×576 ot nem nezek. Nem azer mer sznob vagyok, hanem azert mert ha mar van hd akkor inkabb azt, mert szebb.

medoc

Letölt a NAS-ra közvetlenül (beépített torrent rulez), 20%-a megnéz (nappaliban xbox-on keresztül vagy ágyban psp-re streamelve wifin keresztül). Ha helyhiány van, akkor az egyszerhasználatos filmek mennek a levesbe.

Minőségben többnyire xvid vagy 720p, esetleg mkv attól függ, hogy mi van könnyen, gyorsan hozzáférhetően, illetve, hogy sorozatról vagy valami jobbabb filmről van szó.

Dewla

Letölt főleg sorozatokat (20 fölöttit követek). Egy része töröl, egy részét folyamatosan írom ki ahogy összejött egy dvd-nyi. A kiírt sorozatokat kizárólag kölcsönadásra használom, újranézés még sosem történt. Kérdés, hogy ezért egyáltalán megéri e kírni. Azokat a sorozatokat amiket azért írok ki, hogy majd egyszer megnézem akár buktának is tekinthetem. Érzem, hogy ez nem a jövő de nem tudok szabadulni tőle. Lényegében csak a “megvan” érzés miatt írom ki a dolgokat.

4 lemezes Synology NAS most lett rendelve, az remélem a hely parát megoldja.

A NAS-on tárolásnak folyamatos törlés nélkül nincs értelme. Az, hogy mindig bővítem a NAS-t amikor megtelt és mindent megtartok pont annyira rossz, mint mindent kiírni lemezre, csak van egy türelmi idő amíg telnek az épp meglévő lemezek.

Egyébként tök érdekes, hogy most upgradeltem egy nagyobb fajta full HD-s tv-re, és ezen már egyáltalán nem néznek olyan jól ki a 720p-s sorozatok, mint az előző méretben picit kisebb, de csak HD Ready kijelzőn.

mpeterke

Letöltöm -› megnézem -› lehet, hogy többet nem nézem meg, de akkor sem törlöm -› véres verítékkel új vinyót veszek és tovább töltök -› aztán hirtelen ötlettől vezérelve rájövök hogy úgyse nézem meg többször, akkor mégis törlök -› a csomó helyet látva felbátorodom és tovább töltök -› pár hónap múlva megint megnézném, amit töröltem, tehát megint töltök -› tiszta káosz….

Ja, a tároló nálam is egy 500G-s WD MyBook Essential, ami nagyon kevés még akkor is, ha nem minden cucc 720p-s, amit nézek.

bjmatt

Letölt, megnéz, töröl. Elég könnyű elérni bármit is elfogadható időn belül. (maximum ritkaságokat tárolunk)

Matrixfan

Egyenlőre a gépen tárolom a filmeket de már előre rettegek mit fogok mjd velük csinálni. DVD-k polcon vannak és korongról nézem őket. 2 TB alatt gyakorlatilag nudli egy media NAS manapság. PS3 nem játszik le mkv-t, úgyhogy az is ugrik. Arany középút lenne a 4,3 GB-os 720p filmek gyűjtése, de sokal csábítóbb 1080p ha van az embernek értelmes megjelenítője hozzá.

karon

nagy teljesítményű pécé folyamatosan letölt, avi persze tiltott, csak 720p érdekel (ha az nincs akkor is minimum full dvd). download folder share-elve.

notebook lcd tévére rádug, wifin szépen a megosztott filmek megnéz. media player classic, pixel shader 2.0 scaling ftw.

a nagyját letörlöm, a kevés jó filmet időnként kiírom üres diszkre. amit persze hónapok óta tolok magam előtt, és azon kapom magam, hogy megint a winchester árlistákat nézem üveges szemmel.

ja, a hd filmjeim vékony, a dvd-k meg vastag tokban vannak, amit kicsit szégyellek nyíltan bevallani, ám hamarosan sportos cipzáros fekete cédétartó izébe költöztetem őket.

eFi

Régebben nagy DVD gyűjtő voltam, mára ez megkopott és csak nagyon óvatosan vásárolok ritkán. Kevés időm van mozira, de a leech részt hál’Istennek nálam a házikamaszok elvégzik. Adat NAS-ra megy, (5 diszk, RAID5), ha nem tetszik, azonnal kuka – a jók maradnak. Plex óta a video folderben rend van, hogy legyen rendes library.

Filmnézés nappaliban, TV-n egy Popcorn NMT-A100-zal, amit jóformán azóta gyűlölök, hogy bekapcsoltam (előtte egy Mac Mini dolgozott helyette, de azt a nagy szívem odaadta az egyik geekgyereknek). Popcorn sok codectől szénné fagy, fura dolgokat művel (vagy van kép, vagy nincs, vagy van audio, vagy nincs, etc.) annak ellenére, hogy mindig az utolsó firmware van rajta (jelenleg a 2008.09.29-i). Kiábrándítóan sokat kell vele szarakodni, na.

SájniSájni library: Józsi véleményét osztom. A DVD kollekciót nemrég elkezdtem Handbrake-kel diszkre tolni (éjjel úgyis ráér a Mac). DVDPedia-ban bent van az összes gyári lemez, abba megy egy File Link a metaadatok mellé és onnantól egy ingyenes plugin segítségével már minden metaadattal együtt látszik a Front Row-ban a korongos gyűjtemény (ha ez a verzió érdekel, bővebben itt.).

Zila

Letölt, megnéz, töröl. A megnéz fázisban a notebook van a nappaliban figyelő lcd-re kötve, ami ugyan fullHD de az mbp-m 720p-t bír tolni, 1080p-be beleszaggat, belefagy… NAS ügyben gondban vagyok, mióta a házi barkács nasom meghalt, azóta szívok vele: egy ideig Airport BaseStation-re kötött usb disk volt a “nas”, most egy Asus wl500gp router van, rajta kamikaze meg usb disk-ek, de az nfs-t még nem lőttem be így most nincs nas. Igazából arra várok, hogy picit olcsóbbak legyenek a ReadyNAS szintű cuccok illetve Popcorn Hour-t is nézegtem, de most eFi jól elbizonytalanított 🙂 Meglehet, hogy egy mini lesz a megoldás…

rgranc

Letölt, töröl, hülyén néz.

(tudom hülye vicc, de nem tudtam kihagyni)

fulopszabolcs

Határozott véleményem, hogy a jó film VHS-en is jó film, ha recseg, ha ropog, ha villódzik. A rossz film meg FullHD-ben is szar. Emiatt:
letöltök a lehető leggyorsabb megoldásban -> a 10-20-as pufferből választok és megnézem -> amit láttam törlök. Nagyon indokolt esetben DVD-re írás. (lásd Józsi SW-a)

Legszívesebben mondjuk iTunes movie rentalt használnék, csak kéne több film meg több szinkron meg több felirat, hogy éppen mihez van kedvem, vagy mit követel meg a film.

Dob

Letöltöm, megnézem, letörlöm.
Igazából elértünk már arra a szintre, hogy szerintem felesleges tárolni bármit is lokálban, ott a net. Valamit megkívánsz ott van. A NAS a CD és DVD analógiája csak robusztusabb.

Crit

De jó kérdés! A kismókuson meg kifeküdtem, érzem, ez egy nevetős nap lesz!

A megoldásom neve: hibrid médialejátszás

EREDETI DVD-k asztali lejátszón játszva:
A prémium filmek, koncertek eredetiben (az állomány ca. 85%), amik érdemesek a figyelmemre a következő 50 évben is.

ÖSSZES TÖBBI kötelező, gyakran használt, de DVD-n egyelőre még be nem szerzett, vagy nem is tervezett filmek, videoklippek, zenék, stb egy 500-as WD MyBookon hevernek szép katonás rendben.

Notebookom régi katódcsöves Samsung tévémre outputolva, kanapén hátradőlve, vezetéknélküli multimédiás billentyűzeten sarkammal megfelelő gombra bökve indítva és szendvicsbe harapva. (“téli kismókus effektus”)

Nálam ez a Digital Heaven. Mindent a maga platformján.

Minden, ami élvezhetetlen vagy tartalmilag vagy egyéb AV-minőségileg : megy a kukába, akár végignézetlenül is.
(pl. Alphadog c. film) (sic!)

szano

1. Letöltöm. Ha ismerem DVD-ben (másfél óra alatt lent van, miért ne), ha nem ismerem divX-ben, lehetőleg 2CD-s verzió, mertugye mégis minőség. (Esetleg DVD-ben is jöhet ismeretlen, ha sok a hely.)

2. Ismeretleneket hónapokig a gépen tárolom, megnézem őket szépen lassan. Ha jó volt a film, marad, ha nagyon jó, és esetleg divX, akkor jön le DVD-ben, íródik ki, megy az archívumba.

3. Tárhelyre nincs pénz, még mindig a DVD-korongokra való archiválás a legolcsóbb, így aztán arra írogatok. Egyre kevesebb divX-et, egyre több DVD-t.

jdg

Letolt, megnez, torol. Jelenleg fos tv-n xbox-al, macbookon a filmek, xbox es macbook kozos routeren.
Tavlati terv: fullhd tv+macmini normalis meretu hdd-vel. No nas.

TBS

Körbeolvas, referenciaszemélytől érdeklődés, esetleg konkrét ajánlat.

Megvesz dvd. (Tudom, hd korba’ lúzerség.)

Bontás után rip, xvid, sztereó mp3. Max. 1.5G-ig engedem nyújtózni a kódolót.

“NAS”-ra vele. (Igaziból egy otthoni szerver, soksoksok diszkkel.)

Eredeti DVD elcsomagol, ünnepnapon, kivetítőn nagyhanggal.

Ami érdekel-sorozat, az min. 720p-ben torrent, mert örökkévalóság, míg kiadják. (Pillanatnyilag 1 ilyen van: Battlestar Galactica. Kicsit elfáradt már a dolog, de ha már elkezdtem: befejezem…)

Jelen pillanatban 2 film átkódolása folyik: Vasember és GITS újratömörítés.

Aktuális dvd_arch könyvtár mérete: …pill… 732G, 671 files.

DVD fizikai archív mérete: garázsom temperált galériáján lezárt polcon ~40cm x 250cm x 160cm, minusz a polcanyag.

Havonta jó ha 2-3 filmet (beleértve 1-1 sorozatrészt) nézek. Nincs igényem többre. Inkább játszom a lányokkal. 😀

XJS

Sok eredeti DVD, asztali lejatszoval, 5.1-el hasznalva, egyre ritkabban. Sok sorozat sima xvid, notebook+Pleiades NDAS. Torolni nem nagyon szoktam. NAS+streaming+TV upgrade tervben.

klarky

Amúgy ha valamit lehúzok pl. HD-ben, azt PC-n mivel tudom megnézni?

Kell hozzá valami spéci lejátszó vagy egyéb, vagy a hagyományos DVD lejátszó programjaimat is bevethetem erre a célra?

(Még sosem szedtem nagyfelbontást, de most már belelkesítettetek. Ha jó kipróbálnám, megnézném mit tud a tv-m.)

CsasZ

Nemnézek, nincsidőm, ha mégis, akkor
1. IPTV, film felvételről, vagy online videótékából
2. DVD v. AVI laptopról TV-re átlőve (nincs DVD lejátszó – minek)
Minőség nem érdekel, jobb helye is van a pénznek, mint HDTV-ben megrohasztani.

Gúnymegelőző

3-as pont bevált, ugyse nézem meg többször. Old school 70centis tévén a hálóban dvd játékoson, mivel nem nézek akció filmet, mindegy a minőség, mennek a limited-ek. 😉
Régebben dvd gyűjtés, értelmetlen számomra.

Vakondgyar

Megkeresem vagy boltban vagy torrenten, rendszerint a torrent győz mert amit én keresek boltban nem árulják, de az apám beájulna díszdobozos változatban még kapató.

Ha letölöttem, megnézem és ha megéri akkor megy DVD-re.

Amúgy ennyit a legális beszerzésről:

“Kedves vásárlónk!

Sajnálattal értesítünk arról, hogy az általad korábban megrendelt

Kémek a Sasfészekben

címû kiadvány forgalmazását megszüntette a kiadó,
és már nem tud szállítani a filmbõl.

Mivel egyelõre nem tudni, hogy várható-e bármikor újra a megrendelt film
egy esetleges új kiadása, az elõrendelésedet töröltük a rendszerünkbõl.

Amennyiben a film egy késõbbi idõpontban újra megjelenik,
természetesen az új kiadást is felvesszük majd a kínálatunkba, és újra
lehetõség lesz rendelést leadni rá.

Megértésedet megköszönve, üdvözlettel: Xpress.hu”

A levél megérkezte után 2 nappal fent volt torrenten eredti magyar szinkronnal!

makréla

Számomra a letölt -> megnéz -> letöröl út az üdvözítő. Esetleg az interneten csak nagy kínszenvedések árán meglelt filmeket megtartom.

speed

Macpower Taurus 500 gigás NAS, ez megy ki 19-es CRT-re. Ósdi rendszer, de működik, tervben van a fejlesztése jövő tavasszal min. 24-es LCD monitorra. Sorozatokat, filmeket húzok általában, xvid-ben, no HD, viszont torolni azt sosincs szívem, ezért áll ott kábé 100 DVD, és még vinyón ezernyi film.

PAStheLoD

Nyilván NAS, de amíg nincs NAS, addig lokálhoszton maradnak a dolgok. Pár száz giga film és sorozat. Filmekből főleg ilyen kult-klasszikus jóság. Előbb utóbb kéne tényleg egy média szerver.. de előbb akkor egy nagyTV, jóféle muszika dobozok, erősítő, mire oda kerülök, már elavult lesz a “média szerver” fogalom is.

napos2600

letölt, (elfelejt), megnéz, töröl (vagy ezt is elfelejt és csodálkoz, nincs hely!)
dvd vásárol, jót és olcsón (általában lassan).
NAS-ra vágyik, sokpénz. vinyók már megvannak bele, inkább biztonságos munkakörnyezet elsőkörben, maradék hely meg úgyis megtellik filmekkel, emg mindennel:)
megnézés sokféle: dvd játékos (választható: 82″ hd ready, vagy 55″ domború), xbox játékos (lcd), xbox mediastream asztali gépről (lcd), vagy noti svideo (domború)

kívülről káosz, belülről: rend meg minek? adhoc filmnézés van, több idő nincs, választani is nehéz, mi lenne ha még nagyobb lenne a médiatár?

piettro

Mi pénz van itt! 🙂
Elnézve a felsorolt technikát én kőkori szinten vagyok – vásárolt/kölcsönzött (bizony!) DVD korong szimpla DVD-játékosról (hang 5.1 + katóds. TV) vagy nappaliban PS2-ről szintén katóds. TV, sorozatok PC-TV kombón, avi letölt, megnéz, töröl.
Az álmom egy NAS az utóbbiaknak és egy normális videokártya a PC-be + 5.1 + TV variációval…
Adatokat, dokumentumokat, leveleket havonta DVD-korongra mentek.
A vágyálom a kamrában egy “bazi nagy” NAS letöltéssel / konvertált filmekkel, és egy lapos TV (3-4 év, a kamra és egy router már megvan).

Dewla

Ja, azt nem említettem, hogy a kiírt sorozatok lapozgatós zipzáras DVD füzetbe kerülek ABC sorrendben. De ahogy jönnek ki az évadok mindig az egészet át kéne rendezni ami nem történik meg, így káosz uralkodik a kiírt DVD-k között, illetve számos kiírt sorozat még mindig a “hengeren” van. Tud erre valaki jó megoldást?

FB2

Én még mindig szeretek DVD-t vásárolni. Meg szoktam nézni minden extrát, és gyakran megnézem a kommentár hangsávval a filmet. Ugyanúgy érdekel, hogy hogyan készült a film, mint maga a végtermék.

Ugyanakkor a kevesebb több elvet követve meg is szabadulok azoktól a filmektől, amik nem tetszettek, vagy nem nézném meg mégegyszer.

Egy időben én is elkezdtem rippelni a DVD-ket, de pl. Disney gyerekfilmeknél, meg másnál is belefut az ember mindenféle szemét védelembe, direkt elrontott TOC-al meg hasonló trükkökkel, nem tudom, a Handbrake ezekkel mit kezd.

ablak

1. letöltés nagy dróton lévő gépre (1 perc)
2. stream elindít
minek tároljam ?

szenyo

Bivalyos Mediaportal PC, ami tölt magától…
Full HD általában vagy 720.
Full HD-s LCD tv-re kötve hdmi-vel. (polcon pár klasszikus kedvenc eredeti DVD-n. A fél éve vett 100-as DVD hengerből még nagy része megvan, akkoriban úgy gondoltam kiírni jó.)

10 Letölt, elkezd nézni, barátnő reklamál, hogy szar a film, elmegy aludni, én végignéz, és nyugtáz, hogy tényleg szar volt, majd letöröl.
20 goto 10

gib

elmegy moziba vagy színházba. letöltés nem játszik, mobil net. NAS van, RAID1, 1TB, de 10%ig sincs tele, így nem kell törölni 🙂
ha valami ami nagyon érdekel, akkor megszerzem dvdn.

klarky

Maradva a HD kérdésnél (mert ezzel eddig tényleg nem foglalkoztam): ha letöltök vmit 720p-ben, ne adj isten 1080-ban, akkor azt a gépről megnézve elég az lcd tv-t összekötni a géppel vga kábellel, vagy kell hozzá a hdmi okosság is???

Bocsi, ha nagyon ostoba a felvetés.

szenyo

ööö…
hdmi az biztos…
a dvi is, csak ott nem megy a hang…

nos, vga, hát azt nemtom.

klarky

Kipróbáltam, megy vga-val is, bár én egetverő különbséget nem vettem észre. (lehet, h hdmi-vel jobb lenne a kép)

Viszont arra jó volt, h rájöjjek, 1080-at nem bír a gépem. A 720 megy, a hang is jó – persze az nem a vga-n megy 😎 -bár néha bekockázza. Úgyhogy HD projekt törölve…

Zila

klarky: vga kábellel gyalázat rossz a kép, próbáld ki hdmi-vel. Zongorázni lehet a különbséget.

GK

A HDMI amúgy egy DVI csatlakozó, kompakt méretben, integrált hanggal.