X-2008

Idén október 24 és 28 között Hollandiában rendezték meg az X-2008 C64 öregiskolás demopartyt. A parti két évente kerül megrendezésre, és előfordulnak meghívott vendégek is, mint például Jeroen Tel, a Maniacs of Noise legendás zeneszerzője (rengeteg C64 és Amigás zenét készített). Egy kép a partiról:


magyar vonatkozásban Edhellon itt bújkál

A parti azonban nem erről nevezetes: rengeteg minőségi Commodore 64 produkciót adnak ki a mai napig. Ezúttal 14 darab demó készült erre a partira (illetve: itt adták ki), ennek egy része persze nem számottevő, viszont a dobogósok elég jelentős darabok. Itt van mindjárt a Booze Design által készített “Edge of Disgrace”, ami azonnal beírta magát a halhatatlan C64 demók közé. Ez annyira döbbenetes, hogy nem tudjuk nem embeddelni:

Kötelező megnézni a második részt is, mert két lemezes!

A YouTube változat megtekintése helyett javaslom az emulátorból való nézést, ugyanis ez a különbség:


YouTube változat


rendes pixelek

Egy igen egyszerű, Mac-en is működő megoldást ismertetünk a C64 emulációban nem annyira járatos olvasónak. Le kell tölteni a VICE emulátor Windowsos portját innen, kicsomagolni, lehúzni magát a demót, aztán indítani Fusionben az x64.exe-t, majd beállítani a kétszeres nagyítást korunk modern DPI-jű monitorjára (Options – Double size), végül indíthatjuk is a Demót (File – Autostart disk/tape image, majd válasszuk ki a 0-s lemezt). Amikor a demó lemezt kér, egyszerűen az Alt – 8 gombok lenyomásával mutassunk rá a megfelelő imázsra és kész!

Engem a lightsourced fillvektor morfolás, és az utolsó effektek döntöttek le a piszkos földig, mert ez nem Commodore 64. De ha csak az elejét tekintjük: az a pattogó csillag bizony az alsó-felső kereten pattog. Lehet, hogy ez valamiféle természetes dolog emberek számára, de bármi, amit látunk egyáltalán nem természetes dolog azon a gépen. Az egész teljesen dinamikusan töltődik, megszakítás mentesen, komplett élményt nyújtva. Akit érdekelnek a készítők szakkommentárjai a demóhoz (rendezői kommentár!), mindenképpen LOAD – RUN-olja le a 0. lemezen található note-ot, mert remek információk derülnek ki a látottakról.

Ez a három faszi csinálta a demót egyébként:


Dane, HCL, Jailbird a partin

Az X-2008-ról még szeretném kiemelni Archmage, egykori Amigás, mára C64-es grafikus művész díjnyertes alkotását, ami egy egyszerű multicolor kép, azaz még csak nem is FLI, hanem a legprosztóbb, legalapabb C64-es grafikus mód, amikor 160×200 pixelen, egy 4×8-as rácson 4 színt használva kell jelentőset rajzolni:

Ahhoz, hogy ezt részleteiben lássuk, bele kell nagyítanunk Photoshopban, és rátenni egy rácsot:

Jól látszik, miként kell összeeszkábálni korlátozott erőforrásokkal egy ilyen képet.

Minden C64 fejlesztő a mennybe jut.

19 hozzászólás

edhellon

Vice-bol van experimentalis kakaos port, es ugye nem felejtjuk el beallitani a 8580-as SID-et, az exact resid emulaciot, a 350ms-os buffert (az Oxyron demohoz inkabb 100ms) a “true drive emulation”-t meg a PAL filter emulaciot. 🙂

(A kakaos portban paradox modon meg nincs erre GUI, ezert a Preferences file-t kell szerkesztenunk, igeny szerint hetfon irok HOWTO-t, addig nem leszek almakozelben.)

Itt talalunk valodi vasrol capture-olt avi-t:

http://www.xentax.com/?page_id=192

(Tisztabb, szarazabb erzes szerintem mint a youtube vagy az emu.)

Es ne felejtsuk el a 2.-4. helyezett demokat is, mindegyik igen durva a maga nemeben.

(Es a Booze demonak Jailbird szemelyeben ugye van magyar vonatkozasa is.) 🙂

Es a szombati meghivott vendeg Reyn Ouwehand volt, aki egymaga jatszott ket gitaron, dobolt es billentyuzott regi C-64-es slagereket egy repeater segitsegevel.

(Es igen, eletem talan legjobb partyja volt, nagyon jo volt a tarsasag, a democompo vegen meg DeeKay konkretan konnyezett hogy ez volt a legjobb democompo amit eleteben latott.)

(ex) Jaby (of Live Act, Absolute!, etc..:)

Nagyon kő.
Megszakított megszakítás és raszterizált raszterek:)
Már rég fogalmam nincs, hogy csiholják ki ezeket ebből a prociból…

Aki valaha is gfx-elt az ilyenkor eltűnődik, hogy ismét fel kellene vennie az ecsetet..

rog

volt szó itt egy régebbi postban a lehetetlenről.
és tessék! itt az illusztráció hozzá.. :O

kuf

ja, es elobb lemaradt:

“Even though the VIC chip displays borders around the screen, it is possible to disable these vertical or side borders to allow graphics to be displayed by altering the hardware registers at the correct time.”

Bártházi András

Szerintem csak az tudja értékelni ezeket a dolgokat aki látott már C64 assembly-t, és próbált már meg kitenni sprite-ot keretre. Hát már az se könnyű…

DigiSample

Azért ilyenkor jut eszébe az embernek, hogy rohan előre a nagy technikai fejlődés, közben meg tehetséggel mennyivel előrébb lehet jutni úgy is, hogy nem feltétlenül nasa technológiát használnak. Ezt nézve, hát le a kalappal.

fapina

“…de vágyom a rendes syncre! Kérlek írd össze a guide-ot, akármekkora kommentbe, illetve experimentális howto-t a cocoa natív portról. Azt sem bánnám, ha leírnád, technikailag melyik effekt a legdurvább. Rohanok.”

ezért.
ezért jó járni ide.
😀

PPéter

Gyerekek, ettől lepetéztem. Annak idején hogy örültem az első keretre kifutó scrollomnak meg amikor megoldottunk primitív szkennelést a C64-en. Ettől most Kéééész lettem.

Adi

Nem értem, hogy mi ebben a nagy szám, végül is csak két Youtube videó, nem? 🙂

PPéter

Adi, ebben az a nagy szám, hogy ezek a demók valós időben futnak egy 1Mhz-es, 8 bites processzorú, 64 kilobájt memóriával rendelkező “őskori” számítógépen, ami 16 előre rögzített színt képes megjeleníteni.