Richard Solo iPhone battery

Csodák nincsenek: az iPhone gyakorlatilag egy 1997-es iMac teljesítményével bíró számítógép. Nem telefon, érintőképernyős számítógép. Ebből következően energiafelvétele is van, vagyis aktív használat mellett bizony lemerülhet a nap végére. Ez egy tényszerűség.

Az aktív használat nem feltétlen egyszerű telefonálást jelent, hanem bluetoothon át való telefonálást, wifire kapcsolódást, webezést, idétlen játékokkal játszást, hangfelvételt, valós idejű internet adást, hosszabb idejű GPS kapcsolatot, vagy PDANet-ezést — egyáltalán bármit, amitől mozog és él az eszköz.

Ez ellen nem kell küzdeni, hanem egész egyszerűen meg kell érteni, hogy a technológia ma még nem tart ott, hogy napokon át működjön aktív használat mellett egy ilyen tudású eszköz. Laptopoknál is ez van, az iPhone-nál is.

Nekem az a tapasztalatom, hogy amennyiben egy normális nap van, simán kibírja a telefonom mindennel együtt estig, a mai is egy ilyen nap. Ha erősebb nap van, akkor bizony 10-15 százalékon áll a telep este 9 óra körül. Ha utazom vidékre, vagy aznap vissza, és kocsiban dumálok, akkor nem húzza ki estig. Ez ellen többféle módon lehet védekezni:

– az első és legegyszerűbb az, ha a dokkban tároljuk a telefont például az irodában
– a második módszer az, ha vásárolunk a kocsiba kihangosítót és oda dugunk
– a harmadik módszer pedig rémesen egyszerű: vegyünk hozzá utángyártott elemet, hiszen előfordulhat, hogy sem autóhoz, sem dokkolóhoz nem jutunk, viszont a táskánkban levő elem kéznél van

Már régóta hallani a RichardSolo.com-on forgalmazott elemről, ami mind 2G, 3G telefonokhoz és iPod-okhoz is csatlakozik a sztenderd 30 pines csatlakozón keresztül. Egy ilyet rendeltem VOLNA tehát, csak kiderült, hogy nem szállítanak az US-en kívül sehova. Ebben volt segítségemre (nem első esetben) a Digital Bridge, akiknek van egy “ablak a világra” szolgáltatásuk, amivel hitelkártya nélkül is vásárolhatunk az usából (ahol Obama lesz elnök). Hab a tortán, hogy azoktól is vehetünk, akik amúgy nem hajlandóak a Balkánnak ezen szegletébe postázgatni, mert akkor a Digital Bridge leszállíttatja magához, aztán nekünk címre. A DB jelenleg szünetelteti a kiegészítők forgalmazását, de az “Ablak a világra” szolgáltatásuk — mint szabad áras és nem szabott áras termékek — zavartalanul működik, az elem ára most 18 500.- Ft/db.

Kettő elemet vásároltam, egyet édesapámnak, egyet magamnak. A csomagban kapunk amerikai töltőt értelemszerűen, mellé egy USB madzagot, amit igény szerinti méretre állíthatunk:

Az elemre egy kényelmes műanyag tokot is tehetünk, ami a csomag része. John Gruber érdekes módon erre panaszkodik, nekem viszont semmi gondom nem volt a kupakkal, sőt, remek védőtokja a csatlakozónak. Az elem fogása egyébként remek, stabil, hűvös: nem műanyag, hanem fém. Kissé zavar, hogy lefelé lóg ki a telefonból, ahelyett, hogy mondjuk a hátára csatlakozna. A csatlakozó kissé el is hajlik, az elem a súlyánál fogva lefelé húzza. Nem tudom, hosszabb távon ez jelent-e még problémát.

Nyáron talán valamiféle akció volt-e a Digital Bridgenél, mert én kaptam különálló csomagolásban egy iPhone védőfóliát is, ami egy teljesen masszív borítású fólia-SZENDVICS. Első és hátsó rétegek eltávolításával helyezhetjük fel az érdemi részt (lehetőleg buborék mentesen!), és még egy apró törlőkendőt is kapunk hozzá.

Az elemet legegyszerűbben úgy töltjük, hogy rácsatlakoztatjuk a telefonra, és az elembe dugjuk be a mini USB dugót. Ekkor előbb a RichardSolo elem töltődik fel, ami feltölti a telefont. Értelemszerűen a feltöltött telefon levisz ekkor belőle egy kis juice-t, amit újra magába tölt, és innentől számítható, hogy mindkét eszköz 100%-os töltöttségű.

Az aksi maga így működik: a szifon úgy látja, mintha dokkoltuk volna egy fali konnektorba, megjelenik a zöld lámpa, aztán tölti szépen magát. Amint felhelyeztük az elemet, máris beszélhetünk rajta, ráadásul még töltődik is. Érdemes megnézni a videót róla.

Engem már számtalanszor megmentett. Egyszóval ne legyenek illúzióink ezzel kapcsolatosan: a 3G szifon még inkább szívja az elemet. Hiába volt a 2.1 update, szerintem nem lett jobb a helyzet, nagyjából 5 óra usage timeot kapunk, ami nem olyan nagyon sok. Az autós szett és extra irodai bölcső azt hiszem egyelőre elmarad. Majd talán jövőre.

18 hozzászólás

rivera

Nekem a 2.1-tol latvanyosan javult a helyzet, mondjuk nem vagyok power user de addig kicsit tobb mint egy napig huzta, most masfel esetenkent ket napig is birja, es ez mar a masodik 3G-m, az elozo is hasonlo volt. Mondjuk az odavag neki rendesen ha wifi-n hallgatok webes radiot hosszabb ideig.

gr

Én más akksit vettem: http://shop.brando.com.hk/prod_detail.php?prod_id=02793&dept_id=046&cat_id=0932

Ez körülfogja a telefont, de nem lesz sokkal nagyobb nála. Egy hosszú repülőúton videót nézve kényelmesebb, mint az általad említett külső elem, és a kapacitása is duplája (2200 mAh vs 1200 mAh). Nagy előnye, hogy magán az elemen dokk konnektor csatlakozó van, tehát elég csak a telefon töltőjét cipelni. Persze ez is tud párhuzamosan is tölteni, de lehet csak magát az elemet is tölteni.

Ez a cég szállít MO-ra, és ráadásul ingyen. 38 USD a cucc egyébként.

mcbuddha

En is a brando-t akartam ajanlani, minden ev november-decemberben van a free shipping akciojuk, tavaly is rendeltem toluk, iden is. Megbizhato, korrekt ceg, paypal, minden. Mult evben a csomag 6 (!) munkanap alatt erkezett meg.

zeroEV

Én a dealextreme-en láttam néhány fajtát. Volt lekerekített, teljesen telefonra simuló is, 2400mAh-s.

klarky

Nem hiszem el, hogy nem látjátok, mennyire nevetséges ez az egész…

Bakker, ez olyan mint régen a Sokol hátára befőttesgumizott laposelem!

lix

aahahahahaha

van egy hasonlo tudasu telefonom ami kerek 1 hetig birja ugy h mindent csinalok velem amit emlitettel

a hiba az on keszulekeben van

(btw. meg az a:PPPle is elismerte h tevedes volt ez az architektura, Jozsi mikor fogja vajon?)

resi

R.Solo már nekem is többször “életet” mentett, nekem bevált, de tényleg zavaró, hogy hajlamos a súlya miatt kifordulni a telefon csatlakozójából.

gr

klarky: mi nevetséges? az hogy masszív a telefon és a hátlap kétszeri levétele után se recseg, ha kézbeveszem? (mint ahogy z összes eddigi telefonom recsegett)? hogy a 4 éves iPodom is hasonló állapotban van, még mindig masszív?
ezeket a backup elemeket nem naponta használjuk, hanem havonta, félévente egyszer, vagy ha azt akarom, hogy bírja az elem egy 13 órás repülőúton videót nézve? mi ebben a szánalmas?
én továbbra is az egybeépített elemre szavaznék, és 2-3 év után, ha még használni akarom a készüléket, és nem cserélem le, 6-7000 Ft-ért cseréltetek benne akkut…