Gere Kopár 2006 teszt

Kopár Cuvée 2006

A Kopár 2006-os évjárata a fordulópontot jelent a bor életében. Ez az első olyan Kopár összeállításunk, mely során szakítottunk a klasszikus bordeauxi házasítás (40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Cabernet Franc) gyakorlatával és inkább a borvidék két meghatározó fajtájára a Cabernet Franc-ra és a Merlot-ra helyeztük a hangsúlyt.

(…)

A borok érlelésében is változtattunk, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyümölcsös karakter kihangsúlyozása érdekében az új kishordós érlelést, új nagy (20-25-50 hektoliteres) tölgyfahordók használatával egészítettük ki, mely a 2006-os évjárat esetében már a teljes mennyiség 40%-át tette ki.

Múlt pénteken Kianek Tamás barátommal ültünk le ünnepelni a lakásfelújításának elkészülttét. Október óta fogható az előjegyzésben beszerzett Gere Kopár 2006-os villányi cuvée, ebből szereztünk be néhány palackkal. A szifonnal rögzítettünk majd 52 perc beszélgetést, ezt lehet meghallgatni. Figyelem: csak őrülteknek. Szerkesztetlen, értelmetlen, érzéketlen. Két 31 éves forma ember egy asztal mellett.

Amit a Kopárról tudni érdemes: a magyar borászat egy igazi marketing- és sikertermékéről van szó. Gere Attila elérte, hogy a Kopár név egyet jelentsen a Rolex márkanévvel. Ez ugyanis borban a magyar Rolex. Mert milyen a Rolex? Jó és drága. Aki nem ért hozzá, de van pénze, Rolexet vesz. Aki ért az órához, de nem teheti meg, lefikkantja a Rolexet. Nos, ilyen a Kopár. Étteremben 10 ezer alatt nem adják palackját, előjegyzésben olcsóbban hozzá lehet jutni.

Akit érdekel a podcast, olyan 3-4 perc körül kezdjük el a bor egyszerű értelmezését, de végig teljesen szerkesztetlen, koncepciótlan az anyag. Kettő palackon voltunk túl a rögzített beszélgetésünk kezdetééig: egy száraz SPAR fehéren (fogalmam sincs már mi volt), és egy Kadarkán. Ez utóbbit a bőrfotelben fogyasztottuk, lábainkat Don Draper módjára keresztbetéve, az imázsból tényleg csak a füstölgő cigaretta hiányzott.

Éjfél felé bontottunk asztalt, én hazabotorkáltam, Tamás pedig igazi úr módjára elment még kártyázni.

Függöny.

A hanganyag az ugrás után hallgatható meg.

29 hozzászólás

főműves

Zsozé, az analógia “ki ért az órához, de nem teheti meg, lefikkantja a Rolexet.”-része is érvényes a Kopárra? Az okos csórók tényleg fikkantják?

n'

hozzá kellett volna dobni a 30K-s vacsorához és még többen fikázhattak volna 🙂

BiczóZ

ezt egy spar fehér mellett beszéltétek meg? node mér, de hogy de mi ez a stílustalanság?:)
Szép bor és szép munka az országimázson.

kutacs

a bor biztosan jó lehet, ha ezzel a nem túl szép sörcímkével sikerül eladni.

ekkerjoz

Ami azt illeti, június óta őrzök egy palackkal, de még nem bontottam föl, talán a fiam huszadik születésnapján. Talán.
Rolexet sem villantunk minden nap. (A Rolex elég kommersz. Gere Kopár 2006. bora inkább legyen Vacheron Constantin, ha már karóra hasonlat kell. Nem fikázásképp, csak mert legalább annyira kézműves.)

bobbyperu

hathatós “marketing-tevékenységemnek” köszönhetően a Gere név immár Belgiumban és Finnországban is egyre többet jelent…

jplush

“Ami azt illeti, június óta őrzök egy palackkal, de még nem bontottam föl, talán a fiam huszadik születésnapján. Talán.”

Most tenyleg egy 10e forintos borrol van szo?

Jah nekem is ez a bajom. Amig egy bornak ilyen fosul nez ki a cimkeje, nem is erdekel. Az meg akkor me’g szomorubb ha nemzetkozi szinten is probaljuk futtatni… EZZEL a cimkevel!

CsasZ

A cimke ronda, és tudtommal a 2007 sokkal jobb év volt.
Gere meg elcsépelt, nem hiszem, hogy ár/érték arányban megérné, amikor zseniális Balaton felvidéki és Villányi borokat lehet inni 1-2 ezer forintért.
10-ért meg valami különlegeset innék, nem Cuvée-t…

ekkerjoz

jplush
2008. Nov. 18. @ 8:59 am

Nem az ár érdekes, hanem, hogy kitől kaptam. A fiaim nem isznak, az asszony pláne, magamnak nem fogom felbontani, lesz még alkalom.

erdojaro

CsasZ, nem értem, mi a baj a cuvée-vel, mit vesz az le a bor értékéből, hogy különböző fajták házasítása. Amelyik bor hordóban érett, az eleve házasítás, hiszen az adott hordókat mindenképp végigkóstolja a gazda, hogy akár a fajtatiszta bort (teszemnazt kékfrankost) megalkossa.

Az ezer forintos borokat meg méregetheted a Kopárral, de nincs értelme. Van különbség Opel és BMW között. Akár az Astrát és a 3-mas Bömöst hasonlítod össze, ott is lesz különbség. Nem beszélve arról, ha a 3-mas helyett a 6-os kupét veszed alapul. Na ilyen a Kopárt 1-2000 forintos borokkal hasonlítani.
Vannak megfizethetőbb borok, amik akár izgalmasabbak is lehetnek mint a Kopár, de a márkaépítés terén tényleg ők az elsők, akik Nagy Bort alkottak.

vinczepetya

jó a Kopár…bár irreális a drága, meg különben is túl van futtatva kishazánkban a villányi borvidék…főleg a gere meg a bock pincészet…vannak ott azért egyéb nevesebb borházaknak is kellemes nedűi, pl vylyan Montenuovo Cuvée 2006…na az rendesen odabasz!

csite

ekkerjoz!
Ugye pár éven belül betölti a gyermek a 20-t?!
Különben lehet, hogy kellemetlen meglepetés lesz a bor bontása.

Szvsz., ezek a borok a fogyaszthatóságra vannak beállítva, jól megkomponáltan, de érzékenységgel. Kézművesnek meg véletlen sem mondanám, kiemelkedő bornak meg pláne.
Igaz, az itthoni sivatagban ez a kopár fensík is kimagaslik.

Hubidubi

Pár hónapja volt egy összehasonlító bor teszt a HVG-ben, ahol vakon tesztelve szakértő emberek pontoztak borokat. Meglepődve tapasztaltam, hogy a Kopár messze nem kapott az árával arányos pontokat.

klarky

@bobbyperu: Hugom volt Hollandiában és mivel nem akarta/tudta a repülőre felvinni az ajándék bort amit a vendéglátóinak szánt, úgy gondolta elmegy ott egy boltba és ha más nem egy Tokaji csak akad. El is ment egy bor boltba, és nemhogy Tokaji, de semmilyen magyar bort nem kapott. Kérdezte, hogy ilyenkor mi van és azt mondták, hogy korábban kísérleteztek vele, de nem ment, így hát felhagytak vele.

Szerintem le kéne már rakni a rózsaszín szemüveget és az olyan elcsépelt dolgokkal, mint a magyar bor a legjobb a világon, meg híresen jó a vedéglátásunk valamint kiválló az oktatásunk, stb. fel kéne hagyni. Az önámítás sehová sem vezet. Legalább magunknak valljuk be, h nudlik vagyunk. Ezen a téren is. 8-((((

bobbyperu

klarky: az idézőjelem annak szólt, h belga rokonoknak, finn ismerősöknek folyamatosan szállítottam a jobbnál-jobb villányi borokat, míg végül behódolva a minőségnek, idén maguk látogattak villányba. szóval persze, h nem kapni ezeket a borokat mindenféle külföldi boltban.
a második bekezdésed tehát félreértésedről, vagyis inkább rólad szól.

eFi

A címke tényleg ronda, de arármennyire is csábító, nem szabad ez alapján bort megítélni. Nekem tetszik a Kopár, a magyar borok árképzése kevésbé – de hát ez van.

kiskenya

eFi milyen a magyar borok arkepzese? kivancsi lennek ra…

egyebkent erdeklove hallgattam hogy a kopar olasz hordokban erlodik.. itt olaszorszagban sok kivalo bor, a legdragabb fajtakbol (ertem ezalatt az etteremben 15-20.000 ft korul kaphato borokat) magyar hordoban erlodik.

vargabali

A bor ára nem áll összhangban a palackban található nedű élvezeti értékével. Ha ezt a bort látatlanba kóstolnám erős középkategóriába taksálnám. Ne tegye el senki fennkölt alkalmakra mert félő h csalódni fog!
Egy átlagos hobby borfogyasztó