A vörösboros pörkölt esete

A barátnőm, áldott jó asszony, ma pörköltet készített ebédre. Én teniszezni voltam, illetve néhány ügyet intéztem a városban. Mire hazaértem, boldogan jelezte, hogy vörösboros pörköltet készített. Megkóstoltam, igen finomra sikerült, szó se róla.

Egyetlen apróság: Linda, áldott jó asszony, a polcról pont egy 2006-os Gere Kopárt bírt leemelni főzéshez. Finom volt, szó se róla, de talán még nem tartunk ott, hogy Kopárból főzzünk. A maradék két palackot leplombáltam.

HA! 🙂

43 hozzászólás

Ludovique

„tudvalevő, hogy a főzéshez csak jó minőségű borokat szabad felhasználni. Aki vacak borral főz, annak szomorú ízek fognak visszaköszönni a villájáról!”

„A »milyen borral főzzünk?« kérdésben egyesek úgy vélik, hogy a gyengébb minőségű is megfelel, másokszerint csak jó minőségű borral szabad főzni, mert a silányabb lerontja az étel ízhatását. A jó bor kiemeli az étel zamatát, és megérdemelt sikerekhez juttatja a háziasszonyt.”

medoc

Legalább az egészet elfőzte, vagy tudsz még búsúlni belőle este egy kicsit? 🙂

ironyice

LOL! Van egy barátom, aki rendszeresen szódával issza, a Tokaji borokat! Tök mindegy, hogy Aszú vagy Hárslevelű. Ez is elég durva! 😀

ac3

En valami __muzealis__ erteku/jellegu szekszardi borral (megkostoltam, borzalmasan rossz ize volt…, nemvagyok nagy borfogyaszto:) + sznob dolognak tartom :P) foztem legutobb marhaporkoltet, evek ota igy sikerult a legjobban. Minosegi marhahoz minosegi bor kell! 🙂

klarky

Vesszek meg, korábban azt se tudtam mi ez a Kopár, most meg mióta József testvér felhozta, egyfolytában azt lesem bárhol járok bor közelében, vagy lapozgatok katalógust. Még a végén veszek egy palackkal…

Jaj 😎

Aszfaltbetyár

jajj…
az oke, hogy nem fozunk szar borbol, de talan a Kopar az kicsit talan lett love perkeltnek…
Egyszer egy haver adta elo az alabbit: volt jo par palack bora, amit az evek soran kapott es mivel nem egy iszakos, megmaradtak. Nosza, lement a pincebe es kivalaszott egy palackot egy szep nyari napon. Felbontotta, megitta froccsnek, tetszett neki. Igen am, de kiderult, hogy a szoban forgo bor egy 2003-as Kopar Cuvee volt… Mi tobbiek egy kicsit megbotrankoztunk a froccs-teman utolag, es ezzel meg nem mondtam sokat.

jack ez

Pörköltet csak túrós csuszával. Semmi mással. Próbáld ki.

_alesi_

szívét-lelkét-embere féltett borát beleadta, hát lehet egy ilyen nőre haragudni?

Én azért adtam volna Kobaknak is, ha a klubban elmeséli miből evett…

fapina

kopár dolog ilyesmit felemlegetni;
van aki lovat szopna, ha az asszonya pizzát rendelne.
(abszolút végpont, fáma szól a férjről, aki csak gumiban merte az asszonyt…)

Jhonny

Én mondjuk alapból nem szeretem a vörösborokat, ezért nem különösebben érdekelne, de biztos finom lehetett.

nemeseri

@ironyice most tanultam, hogy ez egy tradicionalis magyar dolog. Marmint a legnagyobb boraszok is szoktak jo bort froccsnek inni. Tiffans -nak van olyan csomagolasa, ahol a bor melle fadobozban adnak egy uveg szodat is 🙂

rakenroll

“asszonynak” is van szeme, olvasta mifele masszat irtal errol a lorerol. Hat most kivancsi hogy errol mifele masszat hozol ossze… Koparat. Tenyleg sajnalom. Nem kar a borert.

tamas

meg szerencse, hogy a kopar nem eri meg az arat. de nyugodtan idd es hidd, hogy “csucsbort” iszol. lol (:

eFi

Linda áldott jó ember, aki a lelkét beleadta, hogy neked ebéded legyen. Minimum ezért jár neki a dícséret – ha még ízlett is, akkor meg duplán. Ezt meg is tetted, így ezzel semmi baj nincs.
A hibás azonban mégis csak Te vagy, ha nem mondtad el neki, hogy az a pár palack tabu.

A “főzéshez sem használunk szar bort” axiómában van igazság, de ez persze nem azt jelenti, hogy óbor kell a kajába, hanem azt, hogy ecetes/barnatörött/etc., egyszóval hibás, vagy épp rossz bort nem használunk fel főzéshez sem.

greg

most gyorsan megnéztem, a 2000-es Kopár ott van szépen a helyén, szépen gyűjti a port, nyakkal lefelé. és gyorsan előadtam a tanmesét, hogy abból pörköltet nem főzünk…

Mici

Nem rossz sztori 🙂
Ismerőséknél fogalmatlan rokonnak sikerült a hűtőben talált tatárbifszteknek félrerakott bélszínből marhapörit csinálnia.

tamas

sot akkor mar enekelheti is a the smiths-szamokat (:

greg, felesleges tartogatnotok a kopart, nem annyira jo bor az, hogy nyolc evet baratsagosan kibirjon. inkabb igyatok meg 🙂

sn4ke

összejöttek a borszakértők 🙂 végül is hazánkban mindenki szakértője a boroknak aki issza…

sn4ke

amúgy meg szerintem sem prob ha valaki szódát nyomat mellé a pohárba.

Longhand

Gerének kétszer hánytam vissza a kb. 2500ft-os Cabernet Sauvignon-ját, azóta nem próbálkoztam egyéb boraival, vannak neki olyanok is amiket meg lehet inni?

Zila

A bor (is) azért van, hogy úgy fogyasszuk, ahogy jólesik. Ha valaki VBK-t kever Kopárból, vagy fröccsnek issza a Cuveé-t, mert úgy izlik neki hát tegye. Mondom ezt úgy, hogy nem nagyon tudom értékelni a borokat, nekem két borkategória létezik: iható és nem iható 🙂

Aszfaltbetyár

Longhand: bar Geretol en sem vagyok elajulva annyira, mint altalaban sokan a villanyiaktol (Bocktol sem), de a Gere-Weninger-fele Cuvee Phoenix nem rossz darab. Amugy kovezzenek meg, de egri bikaver-fanatikus vagyok. (Simon Istvant ismeri valaki?)

Zsoltik@

Nem is oly rég hasonló eset: após dettő pörköltet főz, opsz, nincs bor, lement a pincébe, majd visszatért egy palack 1992-s Tiffán cuvée-vel. Egy pohárral mentettem meg belőle, mennyei volt. Mondjuk a pörkölt is 🙂

vanya

Persze minőségi marhához minőségi bor kéne, csakhát Mo-on állítólag nem lehet minőségi marhát kapni.

A.

Geretol en sem voltam lenyugozve. Tul sokat vartam tole. Objektive okes volt a bor, meg sznob is vagyok, de a
pincemet nem ezzel tomnem teli.

katus

es linda miert melyhutott nokedlit talalt a porkolthoz?
vagy ilyen mertani pontossagura tudta szaggatni a tesztat?

CharlieBrown

a nokedli bántja az én szemem is 😀
namrég kényszerűségből vettem egy dobozzal…bár ne tettem volna…mancsos, mállós, lisztízű szar volt. sohatöbbet kategória.

A.

viszont AD-nek kevesebbet kellett mosogatni a fagyasztott nokedli utan 🙂