A Windows XP is okozhat meglepetéseket

Ma rejtélyes okok miatt úrjaindult a “guest”. Ezt onnan vettem észre, hogy a kedvenc, és egyben a nap legnagyobb részét vele töltött ablak mögött hirtelen kékre változott a Fusion tartalom, aztán ment a shutdown-dallam. Mi történhetett? Furdalt a kíváncsiság, viszont gond nélkül újraindult minden, mintha mi se történt volna. Később az alábbi képernyő fogadott:

Vagyis feltette a frissítéseket, és teljesen korrekt módon tájékoztatott is róla. Ezt a balont eddig még nem láttam egyébként. Vajon összefüggésben lehet az unintended reboottal? Egyáltalán: hogy fordulhat elő reboot nélkülem? Én vagyok a Mestere ezen guest os-nek, nem holmi buta automatizmus. Vagy erre utalna az “automatikus újraindítás”?

Illés Attila szavaival fejezném be, aki egy system lock-down alatt az alábbiakat mondta a gépének (még az Indexben):

MEGPARANCSOLOM, HOGY MŰKÖDJ!

51 hozzászólás

Zila

No igen, ezért kapcsolom én ki azt a lehetőséget, hogy letöltse a frissítéseket magától. Helyette csak arra utasítom, hogy szóljon ha frissítés, aztán majd én eldöntöm, hogy mi legyen. Bár a guest xp-n totálisan kikapcsoltam a frissítést. Natív windows meg nincs a közelemben…

rog

ja, ez csak a standard, “igaz komoly veszélynek voltál kitéve, de ne aggódj én már megoldottam nélküled is” szövegbuborék.

Handras

Anno ezek a ballonok jarultak hozza jelentos mertekbe, hogy OS X re valtsak. Gyuloletes. Engem hagyjon beken a gepem, es foleg baromsagokkal ne zaklasson.

rog

azért ez a popup nem teljesen indokolatlan. képzeld visszamész a gépedhez és újra van indulva.legalább azt tudod hogy saját maga csinálta. még ha ez nem is vigasztal. (vajon azért elötte lementi a nyitott word doksikat is? :D:D)

ricsi

ha jol sejtem, teljesen automatan nem indulhat ujra. az xp idegesitoen basztat, hogy inditsd ujra, es 15 percre tudod elrejteni a figyelmeztetest. a vistanal ez mar 4 ora is lehet. (bar lehet h ezek csak domainbe belepve ervenyesek)
logikusan a full automata restart nem lenne tul szerencses, megnyitva hagyod a PS-t benne valami uber designnal, elmesz enni, o meg ujravagja magat? neeem, ennyire meg az MS sem hulye

asbi

ricsi, pedig de. 🙂 ennyire hülye. negyed órára eltűnteted, visszajön, 5 percig visszaszámol és ha nem nyomod meg az újraindítás később gombot, akkor simán újraindul..

rolo

ricsi: pedig újraindul, ha nem reagálsz a 15 percenként felpattanó figyelmeztetésre. nekem többször megcsinálta, és elég szomorú voltam utána mindig.

ESz

Ennél még sokkal szomorúbb az, amikor ugyanezt eljátssza egy Windows 2003 vagy 2008 server, több nem kilépett user esetén is!
Ez velem sokszor előfordult már, éjjel futottak szépen különféle job -ok, és reggelre azt veszem észre hogy szép friss lett a windows, a jobok meg sehol 🙁

HaDes

pontosan. újraindul magától, ami elég undorító szokása.

fapina

vendégem volt a minap egy fotóriporter cimborám. a hétvégét végigittuk, pub-ok kötelező látogatása, ésatöbbi;
vállán az elmaradhatatlan fotóstáska, benne az öreg ipari fényképező.

és beszélgettünk mindenféléről…
h’szakma a fotózás, és mi minden kell hozzá. szem, rutin, érzék, technika – és szerencse.

kölcsönkért vmi -megnemmondom- milyen új hyper-érzékeny új Nikont, ami vaku nélkül is.
helyzet van, bíróság, láncon fognak bevezetni 2diákot, akik. a kollegái fényt mérnek, próbát fotóznak, vakut izzítanak.
ő mindentudás mosolyával vaku _nélkül_, többiek csudálkoznak, éseztígyhogy? ő csak mosolyog.
beállítja a megfelelő kézi, zársebesség, meg a mittudoménmi, magabiztosan várja, hogy.
és még mindig mosolyog.

nyílik az ajtó, a nagyfehérség változik, belép a két vádlott (több újság várja tőle a képet!!!) felvezetővel,
hallja ahogy a kollegák zársebessége kattog, zuhognak a vakuk…

az ő kölcsönkért gépe fókuszál, nyújt, analizál, mindent csinál, csak nem fotózik.
a pillanat elmúlt, a többiek elteszik a gépeket, ő meg néz hülyén – kép nélkül.

körbetelefonál mindenkit, aki ilyen géppel, természetesen a Nikont is, mindenki hümmög, hát ilyet? egyvalaki saccolt vmit,
h’

l e h e t s é g e s

h’a masina FELÜLÍRTA -kézi?- programot, mert az ajtó fehérszínegyensúlya borította a harmóniát, és más programot nem csak javasolt, hanem ki is választott. a gép okosabb, mint a gazdája.

…szépúj világ, hellómi?

ps.:
a fotózáshoz értőktől elnézést kérek, h’ nem emléxem a pontos szakzsargonra.

_alesi_

japp, hogy érdemben is hozzászóljak, itt a megoldás:
Start > Run > gpedit.msc
Local Computer Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update -> No auto restart for scheduled blablabla –> Enabled

Nem feltétlenül a Windows a hülye, igen gyakran a felhasználó lusta.

ESz

Okok, nodehát engedtessék meg hogy az ember egy szervertől már átgondoltabb alapértelmezéseket várjon…

Dewla

Én nem szeretem a Windowst, sőt de ilyesmi csak egy magára hagyott (értsd háttérben futó), minden defaulton hagyó installáción fordulhat elő. Nekem pl. mindig az az első hogy a “biztonksági központ”-ot kilövöm, beállítom mit tegyen update-kor. De szerintem valamit rá is kérdez telepítéskor. Azért láma userrel előfordulhat hogy úgyhagyja, de Józsi esetében ezt kizárhatjuk (mármint hogy láma user). Egyszerűen figyelmetlen volt és úgy érte a meglepi 🙂

IIsti

De én nem akarok azzal szórakozni, hogy milyen beállításokat kell még megcsinálni ahhoz, hogy használni is lehessen, és ne csak működjön a szgép.

zamar

A Windows ilyet nem csinál, addig basztat amíg újra nem indítod. Biztos hogy nem szólt ő neked kedves Józsi?

sku

Az XP simán megcsinálja ezt a kéretlen restartot, igaz szól, de ha nem vagy ott, nem érdekli.

Vista ugyanúgy.

ezt egy 400 gépes háttér mondatja velem.

MAC gépet 2 (kettőt) láttam életem során, így passz.

árpi

Nekem is a napokban indult újra, pontosan a Fusionben. Szerintem a képlet valószínűleg:
Vannak olyan frissítések, amelyek nagyon fontos biztonsági problémákat foltoznak be, és újra kell indítani a gépet frissítés után.
Ha valaki értő módon szeretné folyamatosan maga intézni ezeket a frissítéseket, akkor megkeresi a konfigban és átállítja manuálisra. Pl. egy szerver rendszergazdája ilyen.

Ha ezt nem teszi meg, feltételezzük, hogy inkompetens felhasználó, és kénytelenek vagyunk ráerőszakolni a biztonsági frissítést, ha a közös jó ezt kívánja. Értsd, ha a frissítés nem kerül fel több millió gépre, akkor azok bizonyos valószínűséggel megfertőződnek, és exponenciálisan növelik a fertőzési kapacitást.

Nem minden frissítés indítja újra a gépet magától. Általában komoly oka van ennek a lépésnek.
Ezeknek a biztonsági megfontolásoknak komoly része van abban, hogy manapság ritka egy olyan méretű pandémia :), mint a Blaster, vagy a Sasser volt.

Az OSX is folyamatosan zaklat updatekkel, csak nem installál magától, mert még nem volt rá szükség. Szerintem.

Dob

Ez a feature nálunk a vállalatnál is aktív.
Amikor kimegy az update és restartolni kell, akkor egyrészt feljön az ablak, hogy kell-e újraindítás vagy sem, (a userek nagyrésze persze csak nyomja az IGEN-t fogalom nélkül, és, utána csodálkozik), de néhány esetben amikor a restart feltétlen szükséges, akkor elkezd visszaszámolni, és ha nem nyomod meg, hogy “nem akarom újraindítani”, akkor restartol.

Szóval ez normális

human

fapina: ez valami városi legenda, ha meg csak a fehéregyensúly akkor úgyis rawba fotózott profiként, ott meg javíthatja 🙂

ddd

Újabb műtétek várnak az Apple vezérére

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint Steve Jobsnak teljesen el kell távolítani a hasnyálmirigyét, a korábbi beavatkozások ugyanis nem hozták meg a várt eredményt. Az Apple-vezér hasnyálmirigyének egy részét már kivették, most viszont az epevezetékkel és a vékonybél sérült részeivel együtt el kell távolítani a feladatát ellátni már képtelen szervet. Azt nem közölték, hogy a szaknyelvben Whipple-féle operációt mikor hajtják végre Jobs-on.

Az biztos, hogy a létfontosságú inzulint ezt követően mesterségesen kell majd adagolni Jobsnak, hogy vércukorszintjét folyamatosan egyensúlyban lehessen tartani – nyilatkozta az eljárást elsőként alkalmazó ausztrál orvos. Robert Thomas, aki több mint húsz éve végezte az első Whipple-féle műtétet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy súlyos cukorbetegség léphet fel a betegnél, ha az inzulin rendkívül precíz adagolásánál hibát vétenek.

A hosszú szünet után a múlt héten a szakmai közönség előtt megjelenő Steve Jobs nyúzottnak tűnt, de optimistán nyilatkozott állapotáról. Most viszont éppen állapotának rosszabbodására hivatkozva adta át a napi ügyek irányítását Tim Cook ügyvezető igazgatónak, ám fenntartotta magának a jogot, hogy a stratégiai döntések meghozatalánál jelen legyen.

Az Apple-t 1976-ban megalapító, majd a céget többször is a válságából kivezető Jobs nélkül a számítástechnikai vállalat nem az, ami, s ez a tőzsdei árfolyammozgásokból kiválóan kivehető. A Jobs állapotáról szóló hivatalos bejelentések hiányában a megalapozatlan, kósza hírek drasztikusan 10 százalékot meghaladó mértékben tudják rángatni fel-le az árfolyamot. A mostani hírre például 6,8 százalékos zuhanással reagált az Apple árfolyama.

Éppen ezért a befektetők információhoz való joga nem sérülhet, tisztán kell látniuk még akkor is, ha nagyon rossz híreket kell közölniük velük a vállalat vezetésének – mondja John Coffee, a Columbia jogi karának professzora. Így amennyiben akárcsak humanitárius szempontokból is, de megtévesztő híreket tesz közzé a vállalat Jobsról, akkor bármelyik részvényes a siker reményében perelheti be az Apple-t – teszi hozzá. A cég vezetése ezzel szemben magánügyként kezeli Jobs állapotát, s nem ad róla ki tájékoztatást.

Balazs

Az emberek menekulnek a felugro “ballonok” elol OSX ala.. ott pediglen felfedezek vala a growl-t, ami korulbelul egyebkent ugyanaz, csak hupililaban, csak ott nem az OS resze, es meg szeretik is. Fene se erti 🙂

pappito

az baszna be, ha a szervereim újraindulgatnának, csak úgy maguktól…
ráadásul a mindenféle updéteket meg secpatchokat lehet paraméterezni is, kapcsolókkal, egy részük applikálható újrainditás nélkül is, függően attól, hogy milyen komponenseket érint a frissités. (hogy mi érintett, azt el lehet olvasni a frissités dokumentációjában, fel vannak sorolva a fájlok)

az ms sok idióta baromsága mellé a dokumentáció és techsupport legalább jó

pappito

na ja, csak a growl mondjuk segit vagy hasznos…

lehet dolgozni vagy bármit csinálni és látom a friss szkájp üzeneteket, csak oda kell nézni, aztán eltűnik, nem kell kattogtani.

vagy szól, hogy ideért amit letöltöttem vagy ilyesmi. és én mondom meg hány másodpercig legyen ott, mennyire legyen átlátszó, hol jelenlen meg és nem veszi el a fókuszt abból az ablakból, ahol egyébként ügyködsz…

és ami a fő, growl nélkül is van teljesértékű oprendszerem, ha esetleg felugróablakitiszem van

pappito

(ér kurvára nem érdeklődni Jobs úr egészségi állapota felől? komolyan nem érdekel. van neki egy hombár pénze, amitől van neki legkiválóbb orvosok hada…)

iwo

Ezt a linuxjournal 2008 augusztusi számában láttam:

Having to reboot production systems to incorporate security patches is a pain. How much better would it be simply to graft the patch onto an already running kernel, and let it keep running? This is exactly what Jeff Arnold has been working on. He calls it KSplice, and at least for the
moment, it supports any kernel that can load a module. The kernel itself doesn’t have to support the feature explicitly.
The way it works is that the user supplies the source tree for the running kernel and the patch to graft on. Then,
KSplice compiles the patch and loads modules that apply the patch internally.

One obstacle standing in the way of Jeff’s work is Microsoft’s legal department. During the course of discussion, it came out that patent application
10/307,902 from 2002 seemed to cover Jeff’s idea. And, although a number of folks, including Gilles Espinasse and
Willy Tarreau, said they’d been “hotpatching” operating systems since the 1990s and earlier, Bill Davidsen felt
that trying to launch a challenge against a Microsoft patent would be prohibitively expensive.

+++

Ha jól értem, a Microsoft 2002 körül indítványozta a rebootolás nélküli patchelés ötletének levédetését… Na most ezt vesse össze mindenki a jelen állapotokkal.
Szerencsére a patent office ezt visszadobta, talán ezért is lehet az, hogy az MS-nél erre a kérdésre még mindig nagy ívben szarnak.

forrás: linux journal, 2008 augusztus, 16. oldal
ksplice info: http://www.ksplice.com

ZöPö

A hakellhanem újraindulás egyrészt kikapcsolható, de aki mentetlen munkával hosszabb időre otthagyja a gépét, az magára vessen. Ez tipikusan a “mindenki hülye, csak én vagyok okos, nekem a segemben is felyem van” szituáció (hogy Weöres Sándort plagizáljam).

Zila

Egy dologról felejtkeztek meg kedves win szakik, hogy az os alapértelmezése szerint újraindul magától a frissítés után. Más os-ekben meg alapból nem indul újra. Ilyen idióta alapbeállításból rengeteg van windowson. Sőt, megkockáztatom, az alapbeállítások nagy része szar. Sok munkával egy windows-t is be lehet állítani épelméjűre. Ami szomorú, hogy szerintetek ez teljesen normális…

_alesi_

Zila: ami neked szar, az átlag felhasználónak pont jó. Édes.jó.anyám példájából tudom, hogy az MS többnyire igen jól eltalálja, hogy mi kell a fogalom nélküli usereknek.

justdoit

Nálunk a vállalati gépeken az átlag felhasználók – mint pl. én – gépe frissítés után nem kérdez semmit. Nem lehet elhalasztani az újraindítást, visszaszámol és kész. Van cirka 20-30 másodpercem kilépni mindenből és menteni, különben kampó. Ez szerintem leginkább a rendszergazda hibája, aki ennyire szigorúan fogja a gyeplőt. A frissítés nyugodtan várhatna a munka végéig, akkor úgyis lelövöm a gépem.

fapina

@human:

holnapra írom a pontos részleteket.
(melyik nikon, melyik program, mifaszom)
(de ha kell, megadoma telefonszámát)(is)

human

felőlem, M módban tuti nem állít a kamera zársebességet meg ilyesmit magától, ha a lencse oldalán kézire kapcoslod a fókuszt akkor nem fókuszálgat sehova – a fehéregyensúly más (azt is leveheted autóról), de azzal sem tököl értékes képnyi időket, rawnál meg könnyen javítható. Különben már leharapta volna a profi fotós gárda a nikon fejét ha nem lenne tényleg manuál mód, mindegyik hiperszuper gépnél.

Ez tényleg úgy hangzik, mintha életében először fogott volna digitális gépet, és nem tökölt volna vele otthon kicsit, próbálgatni a csíziót. Elhiszem, ha azt mondod próbálgatta, de a történet ilyenek hangzik.

eN

justdoit
2009. Jan. 16. @ 10:10 am

ezt probaltad?
start -> run -> shutdown -a

fapina

@human:

ööö… az, h’ milyennek hangzik, az az én saram, mert nem értek fotózás nyelvén.
(az utolsó sorban elnézést is kértem, mert asse tudom, h’ mimicsoda)

ellenben,
szakmája. nem először. ide is digitális nikon – de megkérdeztem, jöjjenek a részletek.
(jelzem, fogalmam sincs továbbra se mik az alábbi dolgok)

– nikon D3

– 160 rekesz automatikát választott ki a czimborám (csinált vele tesztképet is)

– majd a masina átváltott az adott pillanatban időautomatikára… és csak baszta az annyát

ha kell megadom a telefonszámot is, vele kella további részleteket, mert én ennél jobban nem tudom;
ő egy abszolút normális srác, több mint 20éve fotózik, ráadásul a szakmában.

zolle

Az automatic updates-nél be lehet állítani hogy csak töltse le a patcheket, de ne telepítse őket. Így nem fog rebootolni magától sem elvileg.