Onyx (Vörösmarty tér)

A Vörösmarty téren, a Gerbeaud oldalában nyílt meg az Onyx étterem azzal a névvel, ami alapján soha nem mentem volna el oda. Elvégre én az x-y-ozástól már önmagában sírok bármilyen csinált szóban (csinált alatt a nem természeteset értem, mint pl az Unicum Next-et), egy kőnek a nevével operálni pedig mégsem olyan asszociáció, amit egy első osztályú étteremtől elvárna az ember. Hát ezen már nem fogunk tudni változtatni, de ők így gondolták el.

“Csak értő torkoknak, akik a különlegességeket kedvelik, de keresik a régi ízeket is.” — ez áll az önmeghatározásukban. Lássuk, mi lesz belőle!

Az enteriőr elegáns, de nem feszengő. Régies, bársonyos, fülledt, ugyanakkor a részleteket elfigyelve valamiért mégis az a benyomásom, hogy modern tud maradni. A falon lógó screensaveres LCD képernyőket ugyanakkor nem tudtam feldolgozni. Értettem, hogy az absztrakt színek, formák képi világát próbálták a belső tér hangulatához illeszteni, de ne röhögtessük már egymást gyerekek.

Az étlap vékony és magas (elegáns? hm), benne a tipográfia fejlesztésre érdemes, amit úgy kell érteni, hogy a hely szelleméhez és színvonalához képest elmaradott. Kétféle degusztációs menüből lehet választani, én az egyiket választottam, Linda is az egyiket. A másik menü magyaros evolúció volt, de olyat már ettem a Babelben. Itt is újhullámos somlói az utolsó fogás, de amíg a Babelben “new wave”-nek hívják, itt “somlói XXI. század”. Ebből most kimaradunk, így maradt az egyik: Onyx prestige. (Az angol szavaktól biztos még arisztokratikusabb az elnevezés, ezzel a döntéssel sem értettem egyet — ott, abban az étteremben.)

Előbb lássuk a listát, utána pedig az ételek szemléjét:

– Ropogós borjúláb praliné, szardellás karfiolkrémmel
– Vargánya cappucino, ropogós sonkamorzsával
– Harcsapaprikással töltött ravioli, kapros uborkalevesben
– Ringlószilva sorbet
– Rózsaszín szarvasgerinc filé, hagymalekvárral, tökmagos nudlival
– Kecskesajt brulée
– Csokoládé degustation: Mini Tainori torta, Tejcsokoládé fagylalt, Nemelaka korong, Tokaji Aszú eszenciával

Nem vagyok annyira rutinos éttermi kritikus, így nem tudatosítottam még magamban, hogy a degusztációs menük, noha 7 fogásból állnak, valójában EGY fogást takarnak: az összes tétel egy kanálnyi, falatnyi, ízelítőnyi. Ha belegondolok a szó jelentésébe, nincs ezzel semmi gond sem, degusztáció, Józsi, legközelebb gondolkozz.

A Babelben is ezért másztam a falra, itt sem volt ez másképp. Az Onyx degusztációs menüje sem más stílusú, mint amit már ettem a Lou Lou-ban, a Babelben, és itt is. Hozzá kell gyorsan tennem, hogy a Babel és az Onyx több szempontból nagyon hasonlított egymásra. Mindketten magyaros evolúciót kínálnak, aminek a vége somlói new wave. Úgy tűnt az asztal mellett, mintha az egyik étterem lenne a “Bugs life”, a másik pedig az “Antz”.


apró ízelítő falatkák — előtte természetesen volt házi sütésű kenyér svájci (!) eredettvédett vajjal


Ropogós borjúláb praliné, szardellás karfiolkrémmel — a krémek kellemes ízűek, a borjúláb inkább borjúláb “habként” lett volna pontos megnevezés


Vargánya cappucino, ropogós sonkamorzsával — gyűszűnyi leves, ugyanakkor remek hőmérsékletű és bukéjú (?), a sonkamorzsák adták neki az ívet


Harcsapaprikással töltött ravioli, kapros uborkalevesben — ahogy a Babelben, itt is kötelezően bejött az újhullámos érthetetlenség: ott a halászlé volt az elcsúfított étel, itt egy harcsapaprikás. Sajnos az uborkaleves és a néhány szelet hal tésztában mindenféle értelemben kérdéseket ébresztett bennem. Érzésem szerint ugyanis tökéletesen disszonánsra sikerült, nem működött, túlzásba vitték a kreatívot. Nem, nem, nem.


Ringlószilva sorbet — a Babelben túlontúl hideg, itt viszont csodás. Másfél kanálnyi ugyan, de kellemes és megkapó.


Rózsaszín szarvasgerinc filé, hagymalekvárral, tökmagos nudlival — a főétel. Itt, ezen az ételen éreztem meg azt, hogy nagyon is van létjogosultsága az Onyxnak, hiszen a degusztáció az degusztáció (értsd: rossz döntés a részemről), egy rendesen elkészített étel viszont az marad. Sajnos a köretválasztást nem éreztem méltó kiegészítőnek a hús mellett, ami remek állagú és ízű volt, felidézte bennem az ősi ösztönöket, ahogy szájjal trancsírozzuk Lindával a barlangban az elejtett game-et, véresen. Élesvágás a kellemesbe: késsel és villával szeljük a csodálatosan elkészített húst, ahogy a kést lappal rányomom, kifolyik a piros nedvesség.


Kecskesajt brulée — az elkészítés itt is pazar, az ízek ellenkező előjellel találkozva magasabb szinten fejtik ki hatásukat. Ugyanakkor: degusztáció.


Csokoládé degustation: Mini Tainori torta, Tejcsokoládé fagylalt, Nemelaka korong, Tokaji Aszú eszenciával — desszertben nem tudnék elképzelni finomabbat. A három édesség csodálatos ízű és állagú. A fehércsokiban volt egy kis piskóta is, na, abból el tudnék képzelni egy nagyobb mennyiséget itthonra.

Végeredményben azt kell mondanom, hogy az Onyx egy roppant elegáns étterem rengeteg törődéssel és kiváló konyhával. A választást elrontottam, istenem, de ettől függetlenül tudnak. Sajnos bugylibicskás parasztgyerekként a városi népek arisztokrata eleganciáját nem tudom még ennyire értékelni, így nekem a természetes választásom továbbra is vagy a Bock bisztró, vagy az Olimpia marad. A Lou Lou, a Babel, vagy az Onyx (de gyanítom, hogy a Costes is ilyen) pedig megmarad a felső árkategóriás, izgalmas, csúcsminőséget kínáló élménynek.

Az Onyx kínál ebéd menüt is. 3 ezerért 3 fogásos menüt kapunk ebből a minőségből kávéval és ásványvízzel, szervízdíjjal. Azért egy ilyen deal kiemelendő, hiszen a minőség megvan hozzá, az ételek nem annyira mikroszkóppal faragott mérnöki csodák, hanem ebédre való megoldások. Mindenképpen vissza fogok menni kipróbálni az ebédjüket is, amit nagyon ajánlok mindenkinek, aki ki szeretné próbálni az élményt, de nem akar tízezreket otthagyni náluk.

Romantikus vacsorának remek, délben business lunchnak remek. Összességében az Onyxnak meg kell ajánlanom az ötös osztályzatot, mert az ilyenek formálják és viszik előrébb a magyar gasztronómiát.

Onyx étterem
Vörösmarty tér 7-8.
(1) 429 9023
http://www.onyxrestaurant.hu/
árak: egy főétel 4-5 ezer, desszertek 1500, degusztációs menü 11-13 ezer (borral is választható, akkor kicsit több)

55 hozzászólás

csite

Józsi!
A húsból nem a vér jön ki ilyenkor (az gond lenne). 🙂
Nekem nem tetszett a belső amikor ott jártam, túlontúl csillogni akar.
Hidegtálaikat fogyasztottam már a helyszínen, amik jók voltak, de nem kimagaslók.

Egy egészségügyi felvetés:
Nem gyilkos a fognak, hogy a sorbet mindig a leves után jön???

deacon

akármi is van abban a menüben, nekem az a 11-13 ezer kimondva is fáj…

sevenofnine

Nem tudom, de engem ezek a gasztrocikkek nem dobnak fel. Lehet mert én egy igazi parasztgyerek vagyok, akinek a kedvenc étele a jó babgulyás, a marhapörkölt, csilis bab, 🙂

ant

Le a burzsoá degusztációval! Pacalpörköltet a népnek! 😀

sevenofnine

Pacal, nyelv, egyéb belsőségeket én se szeretem…sőt a vízi állatokat se.

csite

Lehet, hogy azért nem szeretik sokan a belsőséget, mert nem ettek még jól elkészítve?!

Legalábbis nekem ez volt a saját tapasztalatom magamon.

rog

frankón úgy olvastam kétszer is sevent, hogy pascal nyelv… én se szeretem. (hello dr. fraud :O)

klarky

A Mariott-ban egy konfin pont olyan pohárban hoztak eperhabot, mint amiből ti ittátok / ettétek a vargánya capucciono-t.

Őszintén szólva nekem ezek a kaják hihetetlenül nem jönnek be, talán nem véletlen, h meg sem fordul a fejemben, hogy ilyen helyre menjek kajálni.

De had kérdezzem már. Múltkor kinéztem a Király u. környékén a Donatella’s-t (ha jól írom), ott járt már valaki? Az is ilyen műmájer kajálda, vagy ott jól is lehet lakni? Legutóbb mikor arra jártam egy szombat este dugig volt. Abból gondolom, h nem lehet rossz…

_alesi_

most voltam mangalicagyilokon, az a frissen sült máj legyalázzna bármit 🙂

Amúgy a tálalás nagyon megnyerő (mármint az Onyx-ban), simán ötös.

ekkerjoz

Nekem kifejezetten NEM tetszett az enteriőr, viszont a magyaros evolució gyönyörűen ellenpontozta a díszletet.
Érdekes a borok árképzése, a vendéglátós gyakorlattal szemben mérsékeltek tudtak maradni, máshol nem ritka a 100%-os felár.
Német vendégekkel voltam, nekik minden tetszett, bár Walter szerint a parkolás miatt nem lesz kedvenc éttermük.

klarky

Tanár Úr kérem!

Kegyelmezzen!

Igaz, puff, ezt benéztem….

Égek itt, mint a rongy…8-(

(de így legalább elolvasom még egyszer)

sevenofnine

Csite

Nem. Én elég vizuális típus vagyok. Lehet egy kaja a világ legjobbja, ha nem esztétikus és nem okoz vágyat. Ez olyan, hogy sokan mondják a kövér nők dugnak a legjobban, ami lehet is, hogy igaz, de ha egyszerűen nem hoz lázba sőt taszít akkor nem fogom megpróbálni se.

Engem egy marhanyelv kockákra szeletelve igenis taszít, ahh, plusz ha tüdőre gondolok,
Nem beszélve a kagyló vagy polip látványára….

sevenofnine

Rog,

🙂 ilyen nekem is volt. Egy film címe az volt, hogy: A halleves. Erre én úgy olvastam hogy, A Hállévesz (azt hittem angol szó)
De ez igaz volt: “A lény” című filmre azt meg “Aléni”-nek olvastam és nem értettem mi is ez a cím 🙂 LOL

csite

sevenofnine

Mit szólnál akkor, ha megettél pl. valamilyen jól elkészített belsőséget, és utólag tudod meg, hogy mi volt?
Mert velem megesett párszor, és örültem, hogy nem mondták meg előtte mi lesz terítéken.
Azt mondom: meg kell ízlelni mindent, de megenni csak azt ami jólesik!

sevenofnine

Csite

Apám is így kezeli a témát. De én kész vagyok a látványtól is. Egyszerűen NEM megy le sőt nem megy be a számba se az ami nem tetszik. Ilyen ez a bőrke téma is. Lehet jó de hogy be nem veszem az is tuti

🙂

initram5

“A falon lógó screensaveres LCD képernyőket ugyanakkor nem tudtam feldolgozni..”

Jó észrevétel, nagyon sok posh helyen van TV. De ha a sportműsor nem illik bele a hely stílusába, és az MTV-n ugráló G-Unit is ciki, akkor mi legyen a képernyőn?!

sevenofnine

Egy ilyen helyen? Mondjuk Drakula gróf 1800-as időkbe illő filmje 🙂

rog

lehet hogy minden 25.-ik képkocka egy felirat:
“nagyon finom az étel, nagyon elégedett vagyok mindennel”
és persze
“nagyon jól érzem magam itt, és ezt le is fogom bloggolni”
😉

Kázmér

Az én monitoromat kell sűrgősen lecserélni, vagy tényleg borzalmas a képek hisztogrammja?

misran

Kázmér! A monitorcsere nem fog segíteni a hisztogrammokon :).

ac3

Egyszeru [bold]videki[/bold] foldi halandokent tovabbra se erzem at az ilyen fajta kajalas lenyeget 🙂 1 jo nagy szelet jofele rantotthus aztan kesz…. 🙂

klarky

@Kázmér: a hisztogrammokat miért nézegeted?

@Kretusz: biztos a szifonnal készült 😎

dib

magyar ember ilyen hangyaf@sznyi ételekkel nem foglalkozik 🙂

sevenofnine

DIB,

Áldott hozzászólás, egyetértek! Volt a környékünkön is egy nagyon jó étterem, sokat is adtak finom is volt. Tulajváltás történt aminek köszönhetően hangyaf@sznyi lett a mennyiség de szép az elkészítés (ki nem sz@rja ezt le? 🙂 ), finomság visszaesett

Összességében 5-ről 3-ra csúszott az értékelés

ui: ja és még drágább is lett

4Si

13 ezer forint, te jó ég?! Annyiból kijön egy tank benzin vagy 4 giga RAM… Én az ilyen éttermeket nagy ívben elkerülöm, kivéve ha nem én fizetek. 😀

pappito

kurvára nem vér az a húsban.
a falon levő lapostévéktől az egész egyszerűen BAZÁRI

már vártam, hogy odajön a süketnéma toll/kulcstartó árus meg rányomják az ertéelt mert a pincérek szeretik a barátok köztet…

Sura

Bennem van a hiba, de a ropogós borjúláb praliné miért tűnik nekem sima fasírtnak? Amúgy a borjúláb nem éppen a leghúsosabb eledel.

_psc_

4Si:
“Én az ilyen éttermeket nagy ívben elkerülöm, kivéve ha nem én fizetek. ”

Ez mindent elmond rólad, barátom.

misran

Jól néznek ki azért ezek a kistányéros ételek, tiszta babaház érzetem van tőlük. Az árat biztos a rossz mennyiség/összekent tányér mutató emeli. A cuccok guszták, szívesen lenyalnám őket a bödönkékről.

hettie

Szerintem OTT az egesz. De foleg az etelek… A kevesebb tobb szolas jutott eszembe errol, annak ellenere, hogy az adagok tenyleg nem hatalmasok (mondjuk ez nem baj).

dvorcsak

angelday: baromi guszta. jo ideje szeretnek egy ilyen degusztacios menu jellegu ebédet megkostolni, de egyreszt nem az en tarsadalmi koromnek es penztarcamnak talaltak ki, masreszt egyedul engem vonz a csaladbol ez a fajta “rendszer”.

Viszont kerdeznek: ezek a sajat kepeid? Bemesz, rendelsz, elokapod a gepet, es megorokited a fogasokat? Nem neznek furan? Vagy villantasz egy plastik media igazolvanyt?

petnekiabel

Aligha lényeges kérdés, de engem mindig meglep, mikor keresztnévvel együtt uraznak. Igaz, több Nagy úr is mehet oda egy nap, de mégis furcsállja a szemem/fülem.

Cogno

Ezt így kell csinálni? Bemutatkozni meg mindent megmagyarázni az intézménybe, hogy miért fotózol és kinek?!:) Megfontolandó és legalább el lehet kerülni a szúrós, kíváncsi tekinteteket.