Resident Evil 5 — rasszista lenne?

Persze, ahogy megláttuk azt, hogy zombi (!) feketéket kell lőni, egyből jöttek a szakértők és rasszizmusért kiabáltak:

Resident Evil 5’s 2007 E3 trailer was questioned for its depiction of a white protagonist killing black zombies in an African village. Newsweek editor N’Gai Croal (egy afro-amerikai — a szerk.) began the criticism, stating, “There was a lot of imagery in that trailer that dovetailed with classic racist imagery.”

The second trailer for the game, released on May 31, 2008, revealed a more racially diverse group of enemies, as well as Sheva, a half-African agent who assists the protagonist. However, designer Jun Takeuchi denied that complaints about racism had any effect in altering the design of Resident Evil 5 and, in July 2008, commented that the concerns about racism had died down now that more information about the game had been released.

A büdös picsába!! A Resident Evil 4-ben SPANYOLOKAT kellett lőni, az nem zavart senkit, he? Az ugye nem! Egyetlen hírre sem emlékszem, ahol faji hovatartozásukban elnyomott spanyolok álltak volna fel és üvöltötték: az intró rasszista! Úgyhogy erről ennyit. Most (részben) éppen a feketéket támadta meg a vírus. Nagy dolog. Csináljunk belőle nagy ügyet.

Illetve van ez fordítva is: én, mint játék- és szórakoztató iparban dolgozó döntnök nem készíthetek olyan játékot, amiben történetesen éppen a feketéket támadja meg egy vírus, akiket zombiként kell halomra lőni? Eleve elkezdek parázni, hogy jajj, jajj, mi lesz, ha feketéket választunk, inkább válasszunk valami politikailag korrekt embercsoportot, abból nem lehet baj. Hát nem. Go Capcom, igenis. Most éppen Afrikában van outbreak.

Inkább beszéljünk komoly, súlyukon kezelendő dolgokról: most akkor az RE5-ben levő ingame cinematics részek engine-ből mennek, vagy videók?

23 hozzászólás

Szegedi Janos (Szegedi es tarsa KFT)

A kovetkezo reszben allitolag Izraelben fog kitorni a jarvany…:D

pappito

Jellemző, hogy izrael igrik be. sebaj, magyarország, megszoktuk.

egyébként meg afrikai falvakban, ahol ilyen járványok ki szoktak törni nem feketék laknak? Csak kérdezem.

a “modern ember” a saját nyakára teszi a kést ezzel a túlzott pécéséggel és túlzott idiotizmusával.

Amennyire én látom, semmivel nem rusnyábbak a feka zombik, mint a korábbi nemfeka zombik és most se azért kell megölni őket, mert fekák (AZ rasszizmus lenne, tényleg) hanem mert bezombultak, igennem?

Amúgy fekete emberjogi szervezetek is tiltakoztak, vagy álértelmiségiek, akik öltönyhöz is frottírzoknit vesznek (és flottírnak ejtik, wehe)és szinglibárokban vadásznak unatkozó, pállott, bölcsész kékharisnyákra?
köszönöm az interjút.

SeSam

A japánok amúgy irtó rasszitsák alapban. Nagy fekete autók járnak körbe a császári nemzeti zászlóval és a japán nép felsőbbségéről szóló szónoklatokat bömböltetnek.

pappito

SeSam, ezt egy fekete-fehér filmhiradóban láttad? 🙂

szerintem egy másik univerzumban élő, többdimenziós lények, csak a mi kis földünkön a 3d kivetülésük tűnik úgy, hogy japán embereket látunk.

arigato

riviera

szerintem kurva jo az re5ben ez a zombi apartheid 😉

a moviek nekem endzsimesnek tunnek, de videorol nyomatva (Vili?)

_alesi_

Megint eljutunk oda, hogy a fehér ember mindenkitől kérjen bocsánatot az elmúlt x ezer év miatt. Még jó, hogy a japcsikba szorult némi kurázsi, mert egy európai cég esetében már rég a fél vezetőség járná Canossáját Strassburg előtt.

Btw. várom, hogy a FarCry 2 gárdája mikor kér elnézést az afrikai népirtás nyomán, mert ott még csak nem is zombikat kellett halomra ölni.

zozo

“Inkább beszéljünk komoly, súlyukon kezelendő dolgokról: most akkor az RE5-ben levő ingame cinematics részek engine-ből mennek, vagy videók?”

Szerintem engine-ből mennek, csodaszép a grafika.

_alesi_

A legtöbb játékhoz kétségtelenül jobban illenek a játék grafikai motorja által renderelt anyagok, ráadásul ma már a minőségre se lehet nagyon panasz.

Ugyanakkor egy-egy Blizzard videó mégis porba gyalázza az egész mezőnyt 😉

A.

Az első pc-s játékomban én németeket lőttem halomra (Wolfenstein 2: Spear of Destiny). Itt kérnék elnézést minden némettől. És a rómaiaktól is a Commodore-os Asterix miatt. A szovjetektől a Panzer General miatt. Az araboktól, hogy folyamatosan bombáztam őket mindenféle szimulátorokkal.

Egyetlen pc játék a kezemben a GTA volt. Ott egyformán mészároltam hispanokat, feketéket, távolkeletieket, olaszokat, meg mindenkit, aki szembe jött.

balint

Ebből az eszes hozzászólásból is látszik, hogy a szerkesztő úriember maga provokálja, mit több, maga teremti a rasszizmust. Kurvára nincs benne rasszizmus, csak ő _akarja_ látni benne, hogy aztán lehessen habzó szájjal mutatni a mocskos nem-feketékre.

Amúgy ja, A.-nak igaza van. Hány trilliárdzillió játék készült már, amiben a németeket kellett gyalulni? Hallott valaki is höbörbésről a részükről? (leszámítva, hogy a cenzorgép kicsit erősen dolgozik náluk). Meg a ruszkik, japánok, akármik. N’Gai monnyon le.

greg

SeSam öcsém olyan sötét vagy mint a legmélyebb kút. Nem kell mindent elhinni amit a képregényekben látsz… Mert ugyan a gaidzsin szónak van egy negatív zöngéje, de nem a szó jelentésében (idegen/kívülálló), hanem mert mi külföldiek ezt hisszük. A szó eredetileg inkább semleges, talán egy kicsit pozitív megítélésű a japánok között. Ha eljutnál valaha a felkelő nap országába, észrevennéd mennyire kedvelik a legtöbb külföldit, sőt a legjobb csajokat szedheted össze. (Addig amíg nincs egy amerikai a környéken, mert ők még a gaijin-ek közt is menőbbek odakint.)

De hogy én is adjak egy pofont a politikailag korrektségnek, ajánlanám a SouthPark operation Black/Human Shield epizódját. 🙂 http://www.ebaumsworld.com/video/watch/30574/

Szindbad

A PC problema gyokere pontosan ugyanaz a _tulszabalyozas_, mint az esztelen kornyezetvedelemi szabalyozasoke (pl. paros-paratlan).

Jhonny

Ezek a “korai” intrók nem ingame-ek szoktak lenni általában. Azért bebaszna, ha emiatt lefújnák a megjelenést. 😀

szenyo

Én C64-en a Raid Over Moscow-ban RPG-vel szétlőttem a Vörös teret.

извините, товарищи!

Tyler

Nehany kiollozott reszlet a rasszista hiszteriabol (forras: Eurogamer).

“One of the first things you see in the game, seconds after taking control of Chris Redfield, is a gang of African men brutally beating something in a sack. Animal or human, it’s never revealed, but these are not infected Majini. There are no red, bloodshot eyes. These are ordinary Africans, who stop and stare at you menacingly as you approach. Since the Majini are not undead corpses, and are capable of driving vehicles, handling weapons and even using guns, the line between the infected monsters and African civilians is uncomfortably vague. Where Africans are concerned, the game seems to be suggesting, bloodthirsty savagery just comes with the territory.”

“Later on, there’s a cut-scene of a white blonde woman being dragged off, screaming, by black men. When you attempt to rescue her, she’s been turned and must be killed. If this has any relevance to the story it’s not apparent in the first three chapters, and it plays so blatantly into the old clichés of the dangerous “dark continent” and the primitive lust of its inhabitants that you’d swear the game was written in the 1920s.”

A cikk direkt kiter a Biohazard 4 spanyol lakosaira is; az ottani magyarazat szerint oket nem kezeltek tobb szaz even keresztul allatokkent, tehat veluk meg lehet csinalni. Oke.

Engem mondjuk nem kulonosebben hatna meg a feketek helyeben egy hasonlo jelenseg (a Romanians in Space politikai settingjen is sirogorcsig rohogtem magam ket-harom eve), de az teny, hogy ha a fenti megjegyzesek valosagon alapulnak, akkor a feketeknek tenyleg pont azokat a sztereotip vonasait hangsulyozza, amitol minden feher ember szivesen kap sikitofraszt.

balint

Jhonny: röhögni fogsz, pedig volt ilyen. Méghozzá a Little Big Planetet a Sonynak az utolsó pillanatban kellett visszahívnia a megjelenés előtt, mert a zeneszerző arc a koránból használt fel részeket a játékhoz (pusztán azért, mert tetszett neki), de valami vájtfülü turbános kihallotta (kb egyenlő a képtelenséggel, mert azért meg volt változtatva) és egyből per-akasztás-forradalom-nyilvános kínzással fenyegtőzött a fél iszlám világ. Éljen a vakhit.

a tatu

balint, azért árnyaljuk kicsit.
az egy licenszelt dal volt, szerencsétlen beválogató jó eséllyel nem tudta mi hangzik el a számban. a megjelenés előtt elkezdték adni/venni a játékot (ez a street date előtti kereskedés is megérne egy misét) és egy jó fülű, ámde túlbuzgó iszlámista írt egy levelet a kiadónak, ami azért nélkülözte a dzsiháddal fenyegetést. erre a sony/media molecule kicsit befosott és visszahívta a már legyártott lemezeket, valamint gyorsan készített egy javítást a már kiszivárgott játékhoz. ami így késett 2-3 hetet. a szerencsétlen levélíró meg utána nem győzte magát exkluzálni, hogy ekkora gebaszt okozott.

egyébként az a szám a játék egyik legjobb zenei betétje 🙂

SeSam

greg, pappito: Jól van, majd ha egyszer kijutok Japánba, megszívlelem a bölcs tanácsaitokat. 😉 Addig is ajánlom guglizni: 右翼団体, 街宣車