The Wrestler (2008)

Atyavilág, egy jó film!

Teljesen meg vagyok lepődve. Tulajdonképpen majdnem teljesen és tökéletesen hibátlan alkotást sikerült Darren Aronofskynak készítenie, aki a Fountain című filmmel már 2006-ban megmutatta, mi az erő.

Állítólag a Wrestler címszerepére Nic Cage-et akarták szerződtetni (gyk: a stúdió), viszont Cage megértette, hogy Aronofsky valójában ezt a szerepet Mickey Rourke-kal akarta megcsinálni. Kitáncolt a projektből, Rourke pedig bejött. És milyen jól tette! Fantasztikus alkotás.

A Wrestler egy emberi film. El sem tudtam volna képzelni, mit lehet egy pankrátor témából kihozni, de amint látjuk, rengeteget. Hihetetlen jók a vágások, kamera, ritmus, az egész szerkezet működik. A film során nekem végig az táncolt a fejemben, hogy ez olyasmi, mint a Rocky Balboa, csak éppen sokkal jobban járja körbe ugyanazt a témát.

Stallone ehhez képest egy szerencsétlen kis középszerű faszi némi villanással a Balboa kapcsán, viszont Aronofskyék megmutatják, hogyan kellett volna ezt rendesen megcsinálni. Rourke teljesen hiteles tud maradni végig, egy amerikai emberi sorsot látunk. Ismeretes, hogy ő maga is boxoló volt (sőt, boxolóként kezdte a pályáját), egyáltalán nem áll távol tőle a téma. Benne van már a korban rendesen, ő is ennyire lecsúszott forma, mint a “Ram”, meggyőződésem, hogy magát alakítja — az Oscart idén egyértelműen neki kellett volna adni Penn helyett. (Penn filmjét végig se tudtam nézni egyébként.)

A film lenyűgöző és magával ragadó egészen az amerikai típusú végkifejletig. Én ezt nem úgy oldottam volna meg, hanem egy Közép-Európai drámát készítettem volna (annak ellenére, hogy Amerikában vagyunk, mert a dráma az ott is dráma). De nem panaszkodom, mert így sem volt baj, egyszerűen csak az ötös osztályzat helyett ötös alát kell kiosztanom.

Darren Aronofskyt pedig elkezdem figyelni a jövőben.

26 hozzászólás

Barnabas

Végre itthon is megy már!? Józsi te hol láttad? Rákerestem port.hu-n de semmi info..

Hofstatter

Én itt kezdenék el rettegni, hogy az artisjus már írja is a
nevedre a csekket, alábbi levél kíséretében:

Tisztelt Sasvári Úr!
Az ön gépére matricát ragasztunk
a hónap második keddjén.. 😀

slorinc

Aronofsky mar megcsinalta a legjobb drogos filmet (Requiem for a Dream) es a Pi is nagyon ott van a toppon.

Mickey Rourke megkapta a BAFTA legjobb ferfi foszerep dijat, ami lehet, hogy nem olyan csillogo, de altalaban jobban tukrozi a valos erdemeket, mig az Oscar sok esetben politikai dontes (pl. Sean Penn alakitasa a Milkben szerintem nem volt olyan egetvero, csak most a Proposition 8 miatt a tema nagyon aktualis Kaliforniaban).

gigi

Ez a Nicolas Cage-es ügy kábé úgy nézett ki, h a rendező valóban Rourke-kal akarta megcsinálni, de így senki nem volt hajlandó megfinanszírozni. Ekkor jött Cage, majd később visszalépett Rourke javára. Nekem nem igazán jött be, viszont tetszettek az Asbury Parkos jelenetek, valóban kísérteties a hely és jól illett a lepukkantság hangulatához.

Zila

Mickey Rourke nagy kedvencem (pár kedvencem: Ima egy haldoklóért, Angyalszív, Sin City, Harley Davidson és Marlboro Man), kár hogy így szétküldte magát 🙁

n4nom4n

a The fountain-nal magasra tette a mércét Aronofsky (nálam)
és ezután ez a film elég szimplának tűnik…
bár Rourke-ot csípem

FlasH

de konkrétan mi volt a bajod a befejezéssel? szvsz bármilyen más végkifejlet amerikaiasabb lett volna, mint ez.

XT69

nem feláldozta magát… hanem gyakorlatilag mindent elveszített, és neki csak ez maradt… és úgy gondolta emelt fővel távozik 🙂

azért kemény mikor nintendózni hivja a srácot 🙂

bobbyperu

Aronofsky eszméletlen didaktikus filmrendező (egyszerűen mindig “sok”). Nyilván ezért sikeres.

Ezzel együtt még mindig magasan ez a legjobb filmje (ami nem azt jelenti, hogy a Wrestler tökéletes lenne, dehogy, csak az idegesítően arty-farty pretentious Fountainhez képest jó (‘jó’ means teljesen egyszerű iparosmunka. Rourke “visszatérésének” (folyamatosan forgatott) kiiktathatatlan nézői extra-emóciója nélkül nem igazán izgalmas film).

zotyorage

A Pi nálam minden idők legjobb filmje, és a Requiem for a Dream is nagyon ott van, akinek bejött a rendező utolsó két filmje, nézze meg ezeket is, nem fog csalódni.

lessthanzero

Ez az Aronofsky fószer csinálja a Robocop remaket is, arra azért nagyon kíváncsi leszek mit sikerül kihozni belőle neki.

grichie

A Wrestlert még nem láttam, de szerintem nagyságrendekkel könnyebb beleszületni egy szerepbe, mint eljátszani egy tejesen más típusú karaktert. A barátnőmmel a Milk megnézését megelőző napon megnéztük a Titokzatos folyók c. Eastwood filmet és mindketten megállapítottuk, hogy Penn mimikái is teljesen átlényegültek a meleg politikus szerepre.
Amúgy a Milk szerintem remek film és nevetségesen kevés helyen nézhető Budapesten. A buzis filmeket nem szeretik a magyarok, gondolom én.

payskin

Nem közvetlenül a filmhez tartozik, de Rourke-ról élt bennem egy kép, hogy hogy néz ki a fickó, ilyesmi. Ehhez képest láttam egy fotót az Oscarról, és olyan arcot vágtam, mint aki most jött a falvédőről. Aztán megnéztem az IMDB-n a többi képet és elsírtam magam…

rivera

Aronofsky nekem túl direkt és szájbarágós, a Requiemet máig nem értem miért sztárolják, e mellé megy nálam a Wrestler. Egyszerű, sablonos, nem izgalmas. Persze Rourke nagy király, gyerekkorom hőse, de ettől a film az idegesítő megyek-mögötte-kamerával-hogy-még-inkább-erőltessem-a-személyes-nézőpontot és hasonló balta egyszerűségű baromságával nagyon túlértékelt. Pedig a Fountain-t imádtam.

Niki

én mág nem láttam, de ma este mindenképpen megnézem. Aronofskyt szeretem, bár a Pítől agybajt kaptam, mégis különleges volt és nem tudtam lekapcsolni. a requiem-től meg egy hétig rémálmaim voltak, azóta sem merem újra megnézni 🙂
kíváncsi vagyok Mikire, a Sin Cityben nagyon szerettem, ő volt a kedvenc karakterem…