Surfer Dude (2008)

Tegnap megnéztem egyedül, az esti nappali magányában (a macskát nem számolom most, ő fogalom nélkül van).

Nekem ez a Matthew McConaughey eleve egy ellenszenves kis szériaszínész pöcs volt mindig is, viszont ezzel a Surfer Dude filmmel kifejezetten működőképes darabot tett le. Jó, persze, tele van kétségbeejtő hibákkal a film, de ettől eltekintve működik.

Eleve nem az a fingós amerikai humorú film, hanem annak az élményanyagnak a kiterjesztése, amit a Slightly Stoopid és a Point Break (1991) közelebb hozott nekünk is a szörf kultúra részeként. Aki benne van, annak biztos sebész, de nekem, déli kis buzzancsnak működőképes a dolog.

Túl kell tudni lépni azon, hogy McConaughey-t látjuk a kigyúrt felsőtestével. Persze ennek az átlépése nem kényelmetlen, vagy kellemetlen dolog, hanem nagyon is természetes aktussá válik a mozinéző számára.

A Surfer Dude hasonlít (nekem legalábbis) a Jeff Bridges féle Dude-re, bár lehet, hogy távoli a párhuzam. Egyszóval ő sem akar mást, csak hullámokat (szörfterminológiában a különféle jól lovagolható helyeket break-nek hívják), illetve menni megrakni őket, ha nincsenek hullámok, akkor semmi nincs.

Sör, ganja, homok, hullámok, nők, szőkített hosszú haj — ez a szörfös életforma és akinek megvan, annak nem is kell más. Erről szól a film. (Én sajnos túllépek az összes többi baromságán.)

Most pedig hallgassuk meg a film fő dalát, klassz:

Nekem jó volt. Szentimentális ötös, bárki bármit mond.

18 hozzászólás

kaito

“i surf. i’m a surf-er” nekem ez a tengerparti eszmefuttatás maradt meg a filmből.

etorlan

basszus, mintha összebeszéltünk volna. én péntek este lestem meg. kellemesen laza darab.

jplush

“Túl kell tudni lépni azon, hogy McConaughey-t látjuk a kigyúrt felsőtestével.”

Ezt nem teljesen ertem. Az a baj, hogy kigyurt es jol nez ki mi meg nem vagy talan jobb lenne egy gusztustalan kover, csocsos ferfi felsotestet bamulni egy oran at? 🙂

igazi proli

“Egyszóval ő sem akar mást, csak hullámokat (szörfterminológiában: break)”
ezt en meg nem hallottam. hullam az wave vagy swell, break az 1000 fele lehet, de senki nem mondja break-et akar, aki break-et akar, az azt szeretne, hogy hagyjak beken

igazi proli

a wikis idezeted sem errol szol, hanem arrol a vonalrol/helyrol a parton ahol megtorik (atbukik) a hullam. Tehat a szorfos meg mindig nem akar breaket, o hullamot akar. Lattam sok tucat szorfos filmet a legszorfosebb szlenggel, szorfosok kozott elek, itt ok meg nem akartak breaket. Ausztraliaban lehet, hogy akarnak, bar ausztral szorfos filmben sem hallottam.

igazi proli

“csak hullámokat (szörfterminológiában: break)”
De a hullam es break koze egyenlosegjelet tettel, ami tok felrevezeto, annak aki nem ert hozza, a szekre nem mondjuk, hogy asztal, de nehogy kijavitsd…. biztos fajna. jaj.

zeroEV

Ajánlom figyelembe és kikapcsolódni a Bolondok aranya c. filmjét Matthew McConaugheynek.

antaru

megnézem.
kétszer.

most pedig csodálkozom, hogy a neten mindenhol lehúzzák.
sosem szívtam füvet, mégis kikapcsolt teljesen. (sok helyen egyszerűen csak füvesek által készített füves filmnek írják, pedig nem az)

előbb-utóbb megírom róla én is valahol.