Márvány

Többen tudni vélik, hogy a remélhetőleg nyáron részletesebb bemutatásra kerülő, eddig még csak érintőleges információkat tartalmazó, új Macintosh operációs rendszerben felvarrt grafikai felület fog futni, aminek belső kódneve a Marble.

Vizuálisan semmit nem lehet tudni róla, sőt, biztosan azt sem, hogy egyáltalán lesz-e ilyesmi. Két dolog viszont egészen bizonyos: az első, hogy az Apple által kiadott, fejlesztőknek szánt developer seedekben minden grafikai felület a régi típusú. A gombok és scrollbarok gyakorlatilag érintetlenül maradtak 2000 óta, ez volt a nagy sikerű “Aqua” grafikai stílus. A másik dolog pedig az, hogy az iLife alkalmazásokban felütötte a fejét valami.

John Gruber az alábbiakat mondja szabad fordításban:

“Az évek során többször tippeltem ezt, eddig mindig tévesen, de egyszer majd igazam lesz: ideje lenne az eredeti ‘Aqua’ felhasználói felület utolsó csökevényeinek is menniük.”

Gruber aztán arra tippel, hogy iTunes stílusú “valami” lesz majd az új felület. Abban mindenféleképpen egyet tudok vele érteni, hogy a scrollbar és a gomb még kilóg ebből az “unified look”-ból, amit jelen pillanatban a Leopardban látunk. Egyszerűen nem illik oda. Értelemszerűen megtartották még egy darabig, de stílusidegen.

Az iTunesbe, illetve az iLife alkalmazásokba viszont átszivárgott már egy új scrollbar, ami ugyan a unifiedhez méltóan “lapos”, viszont elég homokos és, hát mi tagadás, gagyi:

Ez látható például az iTunesben és az iPhotoban is, de a Pages sablonválasztó képernyőjén is hasonló a scrollbar, csak éppen magában a dokumentum ablakban nem ilyen. Az embernek az az érzése, hogy visszahozták a brushed metalt valami nem konzisztens formában.

Március 19-én, pontosan egy hónappal ezelőtt egy érdekes poszt került fel a Safari böngésző motorjának fejlesztői weblogján, a Surfin’ Safarin: a legújabb Webkit buildek ugyanis támogatják immáron a “stílusolható” (ejj, de csúnya szó) scrollbarokat.

Gyorsan álljunk is meg egy szóra, ne lépjünk tovább: nem a dokumentum ablak stílusát lehet átdizájnolni, mint annak idején az Internet (sz)Explorer alatt, hanem csak az overflow részeket, listboxokat, legördülő menüket és beviteli formokat. Ezáltal lehetőséget kapnak a weblap fejlesztők ahhoz, hogy a dizájnjukba illesszenek OS specifikus részeket. Hyatték készítettek is egy mintát, így néz ki:


Élesben is kipróbálhatjuk, ha Safari 4 bétával megnézzük ezt az oldalt.

Hohó! Ez pontosan olyan, mint a marble tippünk! Sőt, jobb. Nézzük csak meg nagyobban:

Az “új” scrollbarok nagyon hasonlítanak az iTunes elődjeikhez, viszont szebben kidolgozott a görbület, illetve kaptak egy 2009-ben Apple-nél oly divatos 1 pixeles fehér csillanást is. A nyilak is változtak.

Számomra egyértelmű, hogy ebben a fejlesztési folyamat következő részét látjuk magunk előtt. Mivel most április vége van, feltételezhető, hogy ezek a scrollbarok kerülnek majd bele a dobozos termékbe is. Én annak idején biztos voltam benne, hogy az iTunes láthatóan rosszul kivitelezett scrollbarjai nem állják meg a helyüket. Ebben viszont látom a potenciált. Nem forradalmi, mint annak idején az Aqua volt, viszont nem is csúnya: megállja a helyét a scrollbarok közt. Aki pedig arra lenne kíváncsi, hogy a gombok hogyan nézhetnek majd ki a Snow Leopardban, az nézze meg, mit használnak ma az OS egyes új fejlesztésű részeiben. Itt van például a Time Machine:

Ezeket a gombokat az új iWork és iLife alkalmazásokból is ismerhetjük már. Van checkbox változatuk is.

A vicc a dologban az, hogy már ma láthatóak azok a felületi grafikai elemek, amik majd egységesen jelennek meg a következő OS-ben.

Én személy szerint nem bánom, hogy eltűnik az Aqua végleg. Szép volt, jó volt, de ez a metafora már egy régi darab. Énekszó köszöntse az újat.

25 hozzászólás

DnP

Agyam eldobom mit ossze tudsz szoszmotolni egy pixeles becsillanasokkal 🙂

Realty Master

ugye rosszul értelmeztem, hogy ez a zöld izé lesz szerinted a standard?

GK

Józsi, csalódtam benned. Az tény, hogy az iTunes scrollbar kicsit elnagyolt, de _űrhajó_ ahhoz a kék förtelemhez képest, amit Te dicsőítesz. Isten ments, hogy olyan legyen a következő OS X!

rale

Nem a kék förtelem lesz, a linkelt cikk csak arról szól, hogy lehet színezni a scrollbart. Viszont az ott látható színezett scrollbar már teljesen máshogy néz ki, mint amilyenek eddig voltak. Ne a színt nézzétek 😉

sn4ke

há’ ha a kékes gagyi, akkor az a másik zöldes sem különb. a gagyi kapott egy kis árnyékot meg 1 pixeles fehér csillanást oszt szevasz. nem kell engem komolyan venni csak összehasonlítottam a kettőt és a kék jobban tetszik.

Peti

Szerintem is jobb a kék. Jól néz ki az a márvány. Pont az tetszik benne, hogy nem olyan csili-vili windózos, áttűnéses biszbasz.

silver42

Én meg azt mondom, hogy az aqua bár régi, de még mindig jóval szebb, mint ezek a minimalista új dolgok. (Nem beszélve a Pro appokban látható szürke, de üveg hatású elemekről.) A Time Machine prefsben látható gomb számomra már egyenesen értékelhetetlen, elkészítése photoshopban 5 és 10 mp közé tehető. Igenis az Apple álljon elő valami eredetivel megint! Követelem! 🙂 Amúgy az a sajnálatos érzésem, hogy ennek az egésznek a felbontásfüggetlenség oltárán kell most odavesznie, hogy minden vektoros lehessen. Nem mintha vektorosban nem lehetne gyönyörű aquás dolgokat csinálni.

turista

Szerintem ez olyan lépés lesz oldalra (ha nem vissza), mint az új Macbook Pro és még sok egyéb apple “innováció” az utóbbi időben. Finoman szólva is beb@szna, ha tényleg ilyen lenne a SnowLeo.

daveed

Bocsanat, Chrome alatt is muxik a scrollbar-illusztracio.
(nyilvan, mivel webkit azis)

wyctim

Nem tudom mi olyan meglepő ezen, aki kicsit is figyelgeti az iLife-ot, vagy úgy a Tiger-t a Leopard-hoz képest, egyszerűen tűnnek el az ablakokról a glossy (kicsit cartoon style) Aqua elemek. Simább, finomabb felületek jönnek, nézzük meg a Garageband-et, a MobileMe webes felületét, vagy az iPhoto/iMovie görgetősávjait, gombjait.

Ahogy a hardver is átment finoman az évek alatt a fehér műanyagból az alu/üveg/fekete monitorkeret dizájnba, úgy tűnnek el folyamatosan az Aqua GUI megszokott elemei is.

Kezdődött az iTunes scrollbarral, majd a régi kék hátterek száműzésével, a Leopard ablakok szürkés metal kinézetével. Később bekapcsolódtak az iLife appok is. Megjelentek a Leoopard-ban az egyszínű matt toolbar gombok, az inspectorok, info ablakok pedig mennek át HUD-ba. A hóleóban egyszerűen el fognak tűnni a megszokott kék Aqua elemek és megjelenek a metal gombok görgetősávok mindenhol a rendszerben.

Pityu

A baloldali botranyosan igenytelen az iTunes-oshoz kepest. Tiszta linux….

Zila

Sokan megbukhattak itt szövegértésből…
A botrányos türkiz minta a Webkit azon újdonságát demonstrálja, hogy css-ből átszinezhetőek a böngésző görgetősávjai (és gombjai, legördülő menük stb.). A lényeg nem a színpaletta (az bármi lehet amit a css meghatároz) hanem a grafikai elemek: a lekerekített sarkok, a kis görgető kontrollok és maga a scrollbar héttere és csúszkája. Röviden a Marble nem ilyen türkiz lesz.

rog

nekem meg ez az aqua sose tetszett. olyan mintha a 80as évekből maradt volna itt valahogy. 🙂

rog

már 2000ben se tetszett a bukósisak imac-ben (bár ott legalább a hardver design-hoz passzoltak a cukorkák. 🙂 érdekes lenne tudni egyébbként hogy g3as imac egyes színváltozataiból mennyit tudtak eladni..)

de azt jópofának tartom még, hogy onnan tudni hogy elavult egy vas, hogy ha már nincs öszhangban a külseje az aktuális oprendszerével 😀

Adi

Metáááál!

“My love for you is like a truck, BERZERKER!
Would you like some making fuck, BERZERKER!”

GK

Világos, hogy nem kék lesz, de akárhogy nézem, tetszőleges árnyalatban rusnya a bal oldali design. Maximum egy retro játékokkal foglalkozó weblapon vagy linux témaként tudnám elképzelni. Igénytelen.

lave

A témát olvasgatva a következő eshetőségek fordultak meg a fejemben:

* Én egy elképesztő proszha tahó állat vagyok, akiig a téma fontossága nem ért el fogyatékossága okán.
* Angelday kellően mély tudás híján nem tud komoly témákat boncolgatni, ezért reszeli a fingot
* Angelday vállalt a hirdetők felé a szerződésben egy heti minimális posztszámot, és hát ez a töltelék cucc kellett a limithez – shit happens

Tényleg nem tudom eldönteni, hogy melyik járhat közelebb a valósághoz.