The Curious Case of Benjamin Button (2008)

K: Mik voltak Fincher filmjei a Fight Club után, József?

V: Több film is volt. Sorban:

2002 — Panic Room. Ebben a filmben szerepelt Jodie Foster kislányaként Kristen Stewart, aki akkor 12 éves volt, most meg 19 és vámpírokat szeret. Nem nagyon értettem én akkor (mármint Fincher filmjét), bár érdekes koncepció volt. De a Fight Club után gyermeteg stúdiófilmnek tűnt.

2007 — Zodiac. Nyomozós, szaladgálós, szuszpenziós, ám nem rossz, mindenképpen újra fogom látogatni még egyszer HD-ben.

2008 — The Curious Case of Benjamin Button.

Valamiért végig azt gondoltam, hogy a Benjamin Button egy alacsony költségvetéssel készült művészfilm lesz, legalábbis a címe alapján. Ehhez képest az egyik legnagyobb, legdrágább, leghollywoodibb filmet csinálták belőle. 160 millió dollár produkcióra és járulékos költségekre, 340 millió dollár bevétel.

A maga 165 percével ez a film hosszú. Rengeteg anyagot hagytak benne, ami érzésem szerint a rendező alkotói tőkéjének érvényesítése lehetett, de ha engem a vágószobába eresztettek volna, egészen biztosan megpróbálom meggyőzni őket, hogy ez így sok és unalmas, ráadásul egy csomó post költséget is megspórolhatunk rajta. (Bár ekkora büdzsénél ki nem szarja le, nem igaz?)

Aranyos, szerethető, klassz hangulatú egyébként, azt mondanám, hogy minden klappol benne. A kor technológiai megoldásainak megfelelően professzionális, de nyilvánvalóan érzékelhetők benne a CG Brad Pittek, nekem meg sajnos az ilyenekre állt rá a szemem a pixeltolós munkában az évek során. Motionben meg különösen nehéz észrevehetetlent alkotni. De akkor már a maszkmesterek is gagyik, mondjon bárki bármit. Egyszerűen nem tudnak természetesen öregíteni. Szerintem minden film, ahol a szereplőket maszkolják, kerülendő produkciós oldalról.

Az ötlet is rendben van, ilyennel eddig nem találkoztunk, jól ágyaz meg hozzá a történetben a visszafelé forgó óra. Sajnos első nézés során a dramaturgiai elemeket követve összeáll kb az első fél-egy óra alatt az emberben, hogy mi lesz ebből az egészből, csak a végjáték nem tiszta: ezt viszont Fincher jó hosszasan taglalja, aztán maga is rájön, hogy egy emberéletet bemutatni csak folytatásos regényben lehetne rendesen, így összecsapja a végét, de ettől még két és fél órás lesz az a film.

Nagyon tetszett a film során végigfutó vicc, az öreg tata, akibe hétszer belecsapott a villám. Nem számoltam, de szerintem pontosan hét alkalommal játszottak be inzertet és mindig mást. Mindig örülök, ha látom, hogy valaki meg tudja tenni, hogy a poént, a gag-et beleviszi a nagy költségvetésbe és örömmunkát végez. Ez Magyarországon nagyon ritka és kivételes lehetőség szokott lenni.

Különös mesefilm, remek kivitelezésben, ami unalmassá válik kb a felétől, de ezt ellensúlyozza az odafigyelés és a lélek. Örültem volna, ha nem Brad Pitt, vagy Robert Downey Jr. a főszereplő, de semmi sem lehet tökéletes.

Egy erős négyest írtam az ellenőrző könyvbe.

33 hozzászólás

bonakovacs

Szerintem ez egy picsaszar holiwoodi giccs volt, egy gyenge, unalmas és kiszámitható Forrest Gump utánérzés. Egyébként semmi bajom a holiwoodi giccsekkel, egészen addig, amig nem akarnak úgy csinálni, mintha művészfilmek lennének. Naná, hogy voltak benne jó jelenetek, még szép, ráköltöttek néhány millát, jó mesteremberek dolgoztak rajta.
Nem is értem: hogy kerülhetett egyáltalán szóba, hogy ez nyerheti az Oscart olyan igazi, fantasztikus film előtt mint a Slumdog Millionair??
OK, kinek a pap, kinek a papné, de vannak azért objektív dolgok is. Csalódtam benned, Angelday. Pedig még a Twitteren is felvettelek…:)

Dob

Osztom bonakovacs véleményét. Ez hosszú, és nagyon szenvedős film volt.

Zsoltik@

+1 bonakovics.
Arról nem is beszélve, hogy mekkora röhej az is, h. Mr. Jolie-t ezért az “””alakításért””” jelölték legjobb férfi színész Oszkárra. Több filmjében is kiválóan játszott, ebben nem.
Fájt volna, ha pénzért kell megnéznem (nem félreért, moziban láttam, sajtóvetítésen).

Dagenham

bonakovacs +1

még hozzátenném, hogy két ennyire unszimpatikus karaktert nem is értem, hogy sikerült összehozni a kedves forgatókönyvírónak

ha a közepéből kivágsz kb. egy órát, nem venni észre a különbséget

ha a végéből levágsz egy órát, a fennmaradó időben el lehet menni sétálni, biciklizni, sörözni, könyvet olvasni

nem értem, mi történik mostanság Fincher mesterrel

jah, bonakovacs, annyi, hogy nekem a slumdog-ról is hasonlóképpen lesújtó véleményem van 🙂

bonakovacs

szerintem a Slumdog remek film. Persze, abban is megvolt ami a “népnek kell”: szerelem, halál no meg happy end. De tudomásul kell venni, hogy ennélkül a film meg sem születhetne! A lényeg a többi réteg, hogy van-e ilyen egyáltalán? A Benjáminnál NINCS. A Slumdognál szerintem bőven van: az indiai valóság (és itt személyes élmények alapján állíthatom, hogy NEM használta ki minden adódó lehetőségét, megállt a jóizlés – de nem a valóság – határainál), a hűség, a becsület témája, a muszlim-hind probléma stb. Ezek persze “elcsépelt” témák de lehet – és a Slumdog szerintem tudott is – igazat mondani ezekről.
És nem utolsósorban: az elsőtől az utólsóig feszes, élvehető jól megkreált sztori volt (vs. Benjamin).
Na persze a pap meg a papné 🙂

mbence

slumdog nekem nagy csalódás volt. akkora hype után nem azt a középszerű filmet vártam. benjamin button nálam viszont a 2008-as év egyik legjobb filmélménye volt.

ac3

Forrest Gump-al egy lapon nem kene emlegetni ezt a sz*rt. Unalmas volt es kiszamithato….. raadasul unszimpi a foszereplo holgy…

Zeusz

A seggemben elállt a vérkeringés, basszel… Két és fél óra kiszámítható fináléval? No shit!!!

al

Panic room közepes, egyszer nézhető.
Zodiákus – életemben először 60 perc után asszony kezét megfogtam és kijöttünk a moziból. Egyetlen bajunk volt, hogy elrontották az este jó részét számunkra ezzel. Egy igazán rossz film.

Amiről beszélgetünk, még nem láttam. De az előző kettő után nem is vagyok benne biztos, hogy akarom

Casper

Aki szerint ez a film “hollywoodi giccs” a Slumdog pedig maga a nagybetűs VALÓSÁG, azzal valami nincs rendben.

nyina

Casperrel értek egyet.
BB rettenetesen kiszámítható, szájbarágós és unalmas. egyetlen pozitívuma cate blanchett, remek eye candy, sokáig tudnám csak úgy nézni.
slumdog rettenetesen kiszámítható, szájbarágós és vhogy demagóg.
egyetlen pozitívuma a képek szépsége, de ez nem a film érdeme, inkább indiáé.

tamas

hat igen, eleg sekelyes, kommersz es kozhelyes (urambocsa, modoros) izlese van annak, aki a slumdogot meg a benjamin buttontot menonek gondolja. iparosmunkak ezek.

andrisak

Unalmas, nyogvenyelos, kliséket felvonultatos, . Ilyen film volt ez velemenyem szerint, volt olyan forum ahol a Forrest Gumphoz hasonlitottak (muhahahahaha)
Nekem ez idorablas volt hogy megneztem, nem ertem a pozitiv kritikat.

zomboracz

A Zodiákus a Hetedik után furcsán jött ki. Az járt a két filmmel jól, aki tájékozódást mellőzve (AD szavaival: fogalom nélkül) nézte meg.

A Hetedik végig feszült és szétgyomrozza a nézőt, a Zodiákus pedig – ha a Hetedikkel a fejünkben nézzük – olyan, mint egy elmaradt tüsszentés.

A Slumdog működő film, de nekem kevés, a BB pedig tényleg remek iparosmunka. De a cipőmtől sem várok többet, és az tovább tart, mint két és fél óra.

Dr. Szöszi

A Benjamin Button márpedig egy igazi, vérbeli mesélős film volt. Ahogy Human Insect írta a filmbuzin: “Erről van szó kéremszépen, 160 perc olyan mesélésről, ami miatt a mozifilmeket megalkották”.

Egyszerűen szép, magával ragadó, az emberben értékes gondolatokat ébreszt. Aki közhelyesnek vagy felszínesnek gondolja, talán abból hiányoznak bizonyos komponensek.

fapina

bb totálisan elégtelen. tákolmány, ekecs, különösen a cgi. minősíthetetlenül és menthetlenül szar. abszolút mértékben kerülendő.

[…]

forrest gump-ot ezzel kapcsolatban emlegetni lobotómiás tünetegyüttes.

* * *

a zodiac leforgatásáért pedig erkölcsi tarkónlövés járna egy becsületes világban.

[…]

de gyorsan fussatok zajt kelteni,
ostoba parasztok!

nyina

ejj, doktor szöszi, milyen szép is, magával ragadó is, meg értékes gondolat is vélemények ütköztetése helyett le érzelmi nullázni azt, aki nem úgy gondolja, ahogy te.
hüpp. töröljünk el egy könnycsepp-komponenst.

bonakovacs

Állj, én csak azt mondtam, hogy “Forrest Gump utánérzés”, ez NEM egy lapon emlegetés!!! A Forrest Gump egy remek film, mellesleg utálom amit képvisel, de ezzel együtt nagyon jól szórakoztam rajta.

bonakovacs

FG azt üzeni, hogy minden értelmiségi erkölcstelen és hülye, és csak a “nép egyszerű gyermekében” lehet bizni. Lefordítva: ravaszul, de erősen jobboldali-populista anti-establishment üzenet. Nekem nem jön be.

bonakovacs

Na jó, a “jobboldali” nem biztos, az lehet hogy csak a hatai lecsapódás miatt. De hogy elit- és értelmiségellenes az titi.

Zeusz

bonakovacs: én ezt kurvára nem látom benne. nyilván nem vagyok hozzá elég értelmiségi.

Dr. Szöszi

nyina,

nem errol van szo. Bizonyara baromi ertelmisegi dolog ugy nezni egy filmet/mualkotas/whatever, hogy kozben az ember vegig azt keresi, hol a hiba, hol bukkannak fel diszkrepanciak, viszont az emberek egy jelentos resze szorakozasbol nem filmeket, nem azert, hogy mindenfele agymeneseket magyarazzon bele. A BB egy szorakoztato, tortenetmeselo film, amely nezese kozben elvarazsolodsz, jol erzed magad, elgondolkozol a vilagon, magadon, azokon, akik korulvesznek es szeretnek. Semmi tobb, ebben viszont kituno.

Ellenpolus szamomra a vegletekig magasztalt No country for old men, ami egy csapnivalo, silany ocskasag, se fule-se farka, a magukat elit ertelmiseginek vallok viszont rettenetesen kedvelik, mert a filmrol itt-ott osszeolvasottakat szepen eloadhatjak hasonlo barataiknak.