Harcoljunk az informatikai írástudatlanság ellen

Tudom, hogy a generációval ki fog kopni előbb-utóbb, de sok esetben még ez sem segíthet, így a nemzeti fejlesztési ügynökség keretében kell megoldanunk, hogy az emberek tudjanak dolgokat csinálni a számítógépen. Én tényleg rosszul veszem, bár mára már inkább csak fáradt vagyok, ha valaki beleprintscreenezik egy NAGYOT a .doc-ba és elküldi emailen, mégpedig olyat, amin látom, milyen programokat futtat (az aknakeresőt, minden programok legnagyobbikát, amit a Microsoft a Világnak adott). Tehát néhány gondolatébresztő, egyáltalán nem holisztikus lista:

OFFLINE

– PDF-be nyomtatni virtuálisan (mi ez, mire való, hogy kell Windows alatt eljutni ide modern és klasszikus verziókon egyaránt)
– PDF feldolgozás (lapok forgatása, croppolása, több PDF összevonása egy dokumentumba, egy sok oldalas dokumentum szétvágása, nagy méretű PDF átalakítása kisebb méretűvé az olvashatóság megtartása mellett, egyáltalán miért kell ezekkel a dolgokkal tisztában lennünk)
– alapvető képfeldolgozás (forgatás, mértezés, újraexportálás email méretben)
– képernyőfotók készítése ingyenes megoldásokkal, nyilak elhelyezése, egyszerű továbbítása emailen
– változáskövetés használata Microsoft Office termékekben
– vegyük észre a 2 megásra “dagadt” Excel fileokat és kerüljük el őket messzire
– TotalCommander “nyomja meg az 1, 2 vagy 3 gombok közül a 2-t” nélkül IS VAN ÉLET

ONLINE

– email kommunikációs normatívák
– a Google ingyenes, jól használható termékeinek elsajátítása
– weblapok lementése és küldése
– RSS koncepció megértése és használata
– böngészők (böngészők megfelelő használata, frissítése, pluginek, veszélyes weblapok)
– HTML képzés, alapvető weblapok elkészítése
– “consider the environment” zöld betűs és “legal disclaimer” kisbetűs email illesztések eltávolíttatása a rendszergazdával policy szinten

Csak gondolatébresztőnek írtam össze ezeket, inkább egy wikit kellene fellőni.

107 hozzászólás

karlsruhe

József, egy hónapon belül érettségizem informatikából. Egyelőre gőzöm sincs miket kell tudni a ketteshez, de feltétlenül megosztom majd veled a tapasztalataimat 🙂

sku

Hozzátennék egy tiltólistát is, pl:
-rubrika/rublika nincs
-szines izé nincs
-“valamit” nem írt ki

A PDF-es rész teljesen igaz, az egyik helyen ahol dolgoztam a hölgyek így hívták a progit fogalom nélkül: Akrobata.

pl:
-nem jött föl az Akrobata, gyere nézd meg, mert így nem lehet számlázni, és itt áll az ügyfél.

birogeri

“Lassú a gépem, biztos valami vírus miatt”
LÓFASZT, a sok szar shareware fostól lassú, attól.

Bocs.

turista

Sorkizárás használata bármilyen szövegszerkesztőben. Oldaltörés kikényszerítése oldaltöréssel sok enter helyett. Utóbbi igaz a térközre is.

Balazs

Namost a disclaimert a policy rakja bele a ceges level aljaba eltavolithatatlanul, ez van, welcome to enterprise world (munkahelyemen annak jellege miatt pl kotelezo).

* Commander iszonyodat tovabbra se teljesen ertem, egy tool amit egyesek hasznalnak, masok nem 🙂

spamdog

TotalCommander “nyomja meg az 1, 2 vagy 3 gombok közül a 2-t” nélkül IS VAN ÉLET – De minek azt élni? 🙂

Bubus

en mar azzal is beernem, ha nem kellene n+1-edszer hajnal nyolckor “elromlott az eger elromlott az eger” kialtasra atrobognom az irodaba es kicserelnem az elemet.

iwo

email:

* megfelelő subject line választása (olyat, hogy amikor 6 hónap múlva rákeresek, feljöjjön a találatok között)

* kerülendő a téma mező üresen hagyása, a “segítség kéne”, “please provide”, “ASAP”, miegymás.

* előbbivel szoros összefüggésben áll, hogy emailt, chatlogot, nem törlünk le, mert később még fontos lehet

* comic sans ms: nem, monospace font: igen.

* titkárnők figyelmébe: a html/trutymósra formázott levél NEM menő (ahogy az animgif sem)

* az aláírásunk maximum –nickname legyen, ne pedig az önéletrajzunk.

* a “gondoljon a környezetére”, meg egyéb apróbetűs legal disclaimer valóban nem kéne. Búzavirágkék meeting kategória.

tomsolo

éne meg szeretnék forró savat önteni a monitortól faggyúsra zsírosodott arcokra mikor sima egyszerű, pársoros szöveges (aka. txt) információkat nekiállnak pdfbe, wordbe és más elektronikus kutyaszarába beleszuszogni mellékletként ahelyett, hogy eleve az emailbe bele írják, belepaste-ljék a mondanivaló részeként.

pappito

legál diszklémer nálunk is compulsory, de nálunk legalább nem minden barom a saját verziójú “ne nyomtasd ki eztet” marhaságát fossa a levél végére, hanem van egy standard, céges mindenkinek. Mondjuk belső levelezésben ez akár le is maradhatna, de hát ezzel senki se baszkódik. Központi központ előirta, csinálni kell. Corporate.

printszkrin a vördbe az nemzetközi, itt a térkép szélén is simán van, tényleg pofon jár érte.

pdf varázslat is van, bár inkább csak nyomtatnak pdf printerbe, bár azt elértük, hogy a hálózati multifunkciós szkenner/printer/kávéfőző/kenyérpirító a hálózatra szkennel pdf-ben és használják is.

Ellenben, ami nekem nagy meglepetés volt, és eddig nem találkoztam vele Mo-i melókban, a juzerek az erre szolgáló rendszerben rögzitik a problémájukat (a rendszer automatikusan csatol screen snapshotot, ha kéri a delikvent, úgyhogy legalább megvan a hibaüzenet). A juzeroldali gázok 80-85%-a gy jön be. Ez Mo-n kb 20% volt, a többi az telefonálós vagy asztalsarkánál álldogálós, “valamit kiirt a gép”

total commander not allowed 🙂

Mondjuk ez a multi legalább odáig felnőtt, hogy a régióban (ázsia-pacifik) egyforma konfigok előtt ülnek a népek, kétféle imidzs van, egy desktop, egy laptop, kész. Nincs sok biszembaszom telepitgetés, micimackós képernyővédő, malware-toolbarok serege. És van baszomkemény tartalomszűrés, még késportálokat sem lehet nézegetni. (és a japáncsajos blogot se 🙂

Tudom, tudom, a rendszerüzemeltetők terrorja meg minden. Viszont egy órán belül komplé új vas van a juzernek, ha beszarik a halott, nincsenek virusproblémák, nincsenek “jajj elfelejtettem telepiteni a nemtommit” van rendes login script, van rendes mentés a juzerek háta mögött, vagyis minden a seggük alá van téve, hogy gördülékenyen dolgozhassanak. (dolgoznak is)

A sztenderdek mellett kb. 40 cégspecifikus alkalmazásra, huszonpár szerverre, százegynehány emberre, három épület hálózatára, telefonra, beléptetőre, központi központból kiadott ukázokra, minden biszembaszomra vagyunk hárman, ebből egy az ideje 90%-ban egy alkalmazás lelki világával foglalkozik.

Röviden: itt messze kevésbé inormatikaiirástudatlanok a népek, mint Mo-n.

pappito

bubus, ott valaki eltér a homogén IT infrastruktúrától, pofont neki! (amúgy sem környezetbarát alkálival nyomni a blúzt)

pappito

@tomsolo, szerintem sokan értjük mire gondolsz 🙂

ellenben a forró sav nem javasolt, a kezelése különböző gondokat okozhat, helyette biztonságosabb inkább hideg lúgokkal operálni, a káliumhidroxid vizes oldata (nem túl hig) pompásan megfelel.

Ha ragaszkodsz a savakhoz, akkor viszont szobahőbérsékletű salétromsavat javaslok, de bármelyiket is választod, TE viselj védőfelszerelést, a vegyszer borzasztóan szóródik ahogy kapálóznak a büdös kis testüket érő (jobbára exotherm) reakció közben.

sok sikert!

tomsolo

@pappito:

oxálsavra gondoltam, forró húgy formában, ahhoz van saját berendezésem

KA_Steve

Én azt érzem, ez már egy középhaladó szint, amiről Józsi beszél, bármennyire is szomorú ebbe belegondolni. Az az informatikai analfabétizmus felszámolása ott kezdődik, hogy tudsz egyáltalán e-mailezni, ismersz és használsz 2-3 hírportált, és véges sok idő alatt nagy százalékban képes vagy a google-lel megtalálni amikor keresel valamit.
Szerintem az ország 90%-a nincs ezen a szinten sem. Ne a netes tapasztalatokból induljatok ki ha lehet… :+) Idősek, kistelepüléseken élők, fizikai munkások, háztartásbeliek stb stb, gyakorlatilag le vannak vágva a XXI. század legfontosabb tudástáráról és kommunikációs csatornájáról.
Mi együtt nőttünk fel a nettel, emlékszem, amikor hetente megnéztem a magyarországi oldalakat összegyűjtő oldalt, került-e rá új, nem volt nehéz megérteni mi merre mennyi. Aki most csöppen bele ebbe az egészbe, az a logikát, a nagy képet nem érti, úgy próbálod neki elmondani a PDF-et és az RSS-t.
Intenzív internetpenetráció-növelés kéne és egy aktív kampány a digitális analfabétizmus ellen, ami mindenkinek lehetővé teszi, hogy megtanulja, (fontos!) megértse és (még fontosabb!) megszeresse a mai technika alapjait. HTML kódolást és pluginokat ráér majd ezután megtanulni…
Mert szerintem a mostani tapasztalatlan felhasználóknál is ez a gond. Bedobták őket felkészítés nélkül a mélyvízbe, ráadásul teljesíteniük is kell, hát kapálóznak ahogy csak tudnak, az meg fröcsög minden fele. De először nem hatékonyságot kéne náluk sem növelni, hanem megtanítani őket fennmaradni a vízen alap karmozdulatokkal, mindjárt jobb lenne mindenkinek…

Bubus

pappito: tölthetősek vannak, de a lényeg az, hogy én már álmodni sem merek a pdf nyomtatás és a képfeldolgozás problematikájáról a családi biznicben. :] a problémát mélyíti hogy túl korán kezdenek, addigra még nem jutok elég messze a lakástól. ezek a szarok meg mindig éjszaka merülnek le, a fene se érti.

Worki

Az alap HTML oktatást inkább hagyjuk ki. Nem kell több kegyetlen szar weboldal, csak mert azt hiszi ő tud..

pappito

praktikus és veszélytelen, mégis eléri a kivánt hatást, ellenben nem okoz maradandó sérülést (kivéve a bónuszodat) 🙂

pappito

KA_steve, amiről te beszélsz azt úgy hivják iskola. Ahol ugyan megtanulja a nép, hogy mikor volt a Várnai csata (1444) de nem tanulja meg, hogy
1, kinyitjuk az ajtót a nőknek
2, mire való a késvilla
3, hogyan tud hatékonyan dolgozni olyan irodai környeztben amire készül
4, miért nem küldünk 3 megás képeket

Apám tegnap irta meg nekem élete első emailját. Sose érdekelte az ilyesmi, kézzel irt mindig, ceruzával. Szerintem egy hónap mulva mér forumokon fogja osztani az eszet.(van miből)
Anyám 91-ben újitott egy PC-t és átrakta rá a könyvelőcégét, amig élt, skype, fórumok, nicknevekkel zsonglőrködés, email, community building, épp csak weblapokat nem csinált. A temetésén csomó neten megismert arc volt. Pedig ő is a töltőtollon nőtt föl.

Szóval akarat kellene de nagyon, amellett, hogy még a kék nyomóskútnak is van IP cime.

Aki pedig irodába megy dolgozni, az bassza meg, igenis kezeljen 4-5 alap függvényt a táblázatkezelőben, legyen képes civilizált kinézetű doksikat szerkeszteni, átméretezni egy jpg-t, létrehozni és elnevezni egy pdf file-t, keresni a netes keresőkben. Ehhez amúgy minden eszköze megvan. Aki erre nem képes, azt én nem venném fel, mert ne nálam tanulja meg, hogy emelkedő sorrendbe kell tenni az A oszlopot, hogy működjön az Fkeres függvény. (ezt most csak tippeltem 🙂

Szóval legyen ez elvárás is a munkaheyleken, ahogy az is elvárás, hogy minden reggel odatalálj, pedig nagyvárosban laksz ahol csomó utca van.

tamas

mi az ultimate erv a korporet legal disclaimer meg a zold kornyezetvedos alairas ellen? szeretnek valami vilagmegvaltot mondani, de uthetetlen dolog nem jut az eszembe. segitsetek (:

a tobbit leszarom, mert nem foglalkozom userekkel, az alairasok viszont idegesitenek.

speed

Az email kérdés sem mindegy, munkahelyen exchange, “jajj hová lett ez az archive/personal folder, eltunt, megette a macska, letorlodott, stb”, csak az nem esik le, hogy az egyenlő a .pst fájllal, amirol meg fingja nincs micsoda, meg hogy eleve hol van fizikailag a gépen/hálózaton. Mondjuk másfél év kuzdelem utan lassan a legelvetemultebbek is kezdik kapisgalni, hogy mégis lesz valami kapcsolat a ketto kozott, és nem csak odavarazsolodik az a nyomorult mappa az outlookba, ha rányomnak arra, hogy archive. A másik halál, amikor valaki 2009-ben képes megadni egy freemail cimet, én meg elore zokogok, és tippmixelek, hogy hány százalek a valoszinusege, hogy meg sem fog erkezni a levelem… De persze a gmail az meg vmi uri csuda dolog, jo nekunk a freemail…

Lori

Értem én, hogy a Windows Commander nem menő, de ha én Norton Commanderen nőttem fel és nem tudok leszokni róla, akkor mi legyen ? 🙂

birka

Nekem két megjegyzésem lenne:
– Screenshot akármiben: ér, ha más megoldás nincs (néha nagyon gyorsan kell átküldeni a fejlesztőnek, hogy egy link adott helyen rossz helyre lóg, tojok rá, hogy nem tetszik neki a word-ös megoldás). MOndjuk ehelyett azért FF addon: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/1146
– A PDF forgatást, kicsinyítést, stb nem tudom, hogyan képzeled el, kíváncsi lennék rá. Nem hiszem, hogy mindenhol van pénz fullos Acrobatot beszerezni.

TBS

PDF manipuláció hogyanja érdekelne éngem is. Ezen a téren lúzer vagyok, de fejlődnék! Nem ragaszkodom winonly megoldásokhoz. (Bevallom pirinyó shellszkripteket szoktam erre írni; ha kell egyáltalán… 😀 )

rog

én meg a screenshotot utálom. küld egy baszott nagy bmp-t vagy ugye a doc-t. azt, azon egy olyan adat sincs amivel lehetne dolgozni. se a megnyitott számla száma, se a bejelentkezett user neve nem látszik, de van hogy azt se sikerül egyből megtudni, tulajdonképpen melyik programot használta.. 🙂 de ugye jófej volt és körbevágta a dialódust, így csak annak azt egy rohadt hiabüzenetnek a szövegét látom, amit mellesleg én írtam egyszer. (ja, és az errorboxon van egy copy to clipboard gomb is.. ami jól látszik a screenshoton is, kb 20 pixellel alatta vágta le a paintben..)
na tessék most jól felbasztam magam ezen megint 😀
pedig amig világ a világ…

jkorr

Most komolyan, mi a baj a TCMDvel?
A többivel viszont félő egyetértek. Nem csak ezekről, ennél sokkal alapvetőbb dolgokról is össze lehetne, sőt, kellene hozni egy nagy wikit. Ha tíz embernek hasznos lenne, és tanulna belőle, már megérné alapon.

Dob

-Disclaimert használni kell, mert a corporate előírja, továbbá valószínű egyszer már megszívták, hogy nem volt, és azóta van. Belső levelezésben nincsen.
-Screenshot doc-ban értelmezhető számomra, amikor a user küld nekem egy képernyőfotót, akkor ne a lotusba control-v-zze be, mert azzal sok esetben nem tudok mit kezdeni (max lefotzózni, és lementeni), de docból lehet kimenteni. Neki ez egyszerű, és nem agysebészet.
-2 megás excell nem tudományos fantasztikum, szerintem az ingerküszöböt fel kéne emelni, már nem 2000-ben vagyunk
-A Total Commander használható dolog. Filerendszerek NTFS jogosultságokkal együtt való másolására kivédhetetlen
-Céges környezetben ne használjanak ingyenes Google termékeket. Ott még nem tartunk

Igaz ezek a különbéseg, és észrevételek helyspecifikusak. Egy 10 fős KFT, és egy 1000 fős külföldi tulajdonú magyar OPCO között vannak különbségek…

Gyuri

pappito
2009. May. 4. @ 11:00 pm

nálunk pont a belső levelezéshez kellene a ne nyomtasd ki eztet szöveg

van aki minden kurva levelet kinyomtat, aztán filctollal kiszínezgeti magának

WTF?

Bela

Az oktatással nagy baj van, erre pár napja jöttem rá amikor a 9 éves gyerekem hazajött az iskolából ahol egész nap VARRNI tanultak! A gyerek full para volt, hogy nem tudja a pelenkaöltést és a tanár leszidja majd érte. Jónevű budai iskola, kérdem én mi a ráknak kell FIÚ gyereket egész napos varrással nyagatni? A számítógépeken bezzeg nem tanulnak semmit, én itthon tanítom az alapokra, Google.com,msn, email, paint stb. már megy. Most hétvégén a vágólap használata volt a téma, ez az evolúció egy fontos mérföldköve szerintem…

D@y X

Nekem apun néha küld egy e-mailt.De egyáltalán nem érdekli a formázása begépeli és kész. Én megértem, hogy sokmindent szeretnénk,szeretnétek.Viszont én egy autószerelőtől nem várom el, hogy tudja.A legtöbb ember nem veszi észre pl., hogy a vezérműszíjjal baj van csak ha már nagy a baj, ekkor ha elviszed szervízbe akkor azt kérdezik nem vetted észre?Miért nem vetted észre, azért,mert nem értesz hozza és nem is akarnak a legtöbben.Mindenki ahoz értsen amihez kell egy titkárnő pl. értsen a Józsi által leírtakhoz de egy autószerelőtől ne várjuk el (neki is kell néha e-mail küldeni stb.)

CsasZ

karlsruhe:
Ja, informatika érettségi az jó. Van egy sztorim.
Anno nem érettségiztem informatikából, mert minek – mégiscsak vannak komolyabb tárgyak is, de azért sokat tanultam infot. Versenyekre jártunk, ott lógtunk mindig a gépteremben, stb.
Érettségi környékén mutatja szeretett tanárunk, hogy ilyesmik lesznek az érettségi kérdések.
Elkezdjük nézni, 1-es, 2-es, …, 12-es stb. – jaja, ez nem vészes, ok, értem, nem is nehezek.
Kérdezem a tanárt:
– Erre mennyi idő van?
– 2 óra.
– Hmmmmm, kicsit azért kevésnek tűnik, necces, hogy be lehet-e fejezni ilyen sok feladatot.
– Nem-nem, ez nem feladatlap, hanem tételsor, csak _egy_ ilyet kell megoldani, nem mind a 20-at…

Na ennyit a 90-es évek informatika érettségiéről :)))

rog

mondjuk ez is érdekes kérdés. az oktatás. amilyen rohadt gyorsan változik minden az iskolák mindig el lesznek maradva 4-5 évet. érdekes lesz mit fognak tanítani 10 éve múlva. az email tényező lesz akkor még vajon? vagy az excel? 🙂
meg az is hogy: a fiam most két éves. önállóan kapcsolja be a számítógépet és indítja el a trackmania-t. elnavigál a login képernyőn keresztül. kiválasztja a kedvenc pályáját és játszik. sőt tudja hogy kell kezelni a replayt is. multkor visszajátszotta nekem hogy hogyan “győz” 🙂 az öcsém kb 10 évvel ezelött 6 évesen produkálta ezt. én meg ugye annó voltam már vagy 14 is…

ricsi

ami a legfontosabb szerintem: beleverni az userek fejébe, hogyja outlookbol megnyitnak egy doksit, modositjak majd okosan mentik, akkor NEM a dokumentumok-ba (az alataluk ismert egyetlen könyvtar) kerül, hanem valami temporary fos windozos helyre. aztan utana meg sipitoznak hogy 3 orat dolgoztak es eltunt szar a rendszer…

a totalcommander pedig meg mindig bestof.

kereszte

szerintem talán nem is technikai síkról kellene megközelíteni a dologot hanem netiquette (hahó, miaz? emlékeztek?) szinten hogy ne szabaduljon ránk több elsőző. 🙂

Siendor

Hehe, alapvetően igaz, de:

“- PDF-be nyomtatni virtuálisan (mi ez, mire való, hogy kell Windows alatt eljutni ide modern és klasszikus verziókon egyaránt)”

Ez mondjuk a rendszergazda dolga, telepítse fel a drivert, aztán a többi okosnak csak meg kell mondani, hogy erre nyomtatsz, igen, elmented, és már mehet is be a doksi archívba vagy küldheted mailen.

“- PDF feldolgozás”

Mondjál már erre egy használható programot, ami NEM az Acrobat (akrobata LOL), mert az egy nagyobb vagyonba kerül.

“- alapvető képfeldolgozás (forgatás, mértezés, újraexportálás email méretben)”

Alap kéne hogy legyen.

“- képernyőfotók készítése ingyenes megoldásokkal, nyilak elhelyezése, egyszerű továbbítása emailen”

Print Screen + Paint?

“- változáskövetés használata Microsoft Office termékekben”

Ezt még sokan aki tényleg okos sem tudja, tényleg alap kéne hogy legyen!

“- vegyük észre a 2 megásra “dagadt” Excel fileokat és kerüljük el őket messzire”

Már mer mér? Simán vannak sokkal nagyobbak, főleg a kimutatások, kimutatásdiagramok, DB-ből generáltak. Nagyon hasznosak, az Excelnél gyorsabban semmi nem számol 10 000 sor adataival. Még a saját programod sem.

“- TotalCommander nélkül IS VAN ÉLET”

Nincs. A TC az egyik leghasznosabb program. Az “intéző” (explorer.exe) egy fos. Fájl/mappa műveletekre csakis TC. Programot elindítani meg tilos belőle, arra ott a Start menü, nem DOSban vagyunk…
Ajánlom különben a TC Ultima Prime editiont, amibe annyi ingyenes program van beleintegrálva, hogy nem győzöd kiszedni őket a telepítéskor 🙂

“- email kommunikációs normatívák”

Ezt a hülyegyerekekbe is bele kéne verni, a fórumos normákkal, hozzászólási normákkal (Első!) együtt.

“- a Google ingyenes, jól használható termékeinek elsajátítása”

Vagy vállalati környezetben inkább ne. Max a google-t. Azt mondjuk tényleg tanítani kéne, mert én – észrevettem – 10x gyorsabban találok meg vele valamit mint más. Elsősorban nem írunk be kérdéseket. (“Mekkora egy átlagos méretű tyúktojás?”)

“- weblapok lementése és küldése”

Ehh. Fájl/Mentés másként… 🙂 Ész nem nagyon kell hozzá 🙂
(Jó, válassza ki

“- RSS koncepció megértése és használata”

Alap.

“- böngészők (böngészők megfelelő használata, frissítése, pluginek, veszélyes weblapok)”

Enélkül meg ne is lehessen netezni. De tényleg.

“- HTML képzés, alapvető weblapok elkészítése”

NEMNEMNEMNEM! Így is túl sok ótvar fos van fent “személyes lap” címen.

“- “consider the environment” zöld betűs és “legal disclaimer” kisbetűs email illesztések eltávolíttatása a rendszergazdával policy szinten”

Hát ezt sosem fogják megtenni 🙂

enteomitiok

sotetsegben kell tartani a felhasznalokat, nincs mese. a munkajukat tudjak elvegezni, azon kivul ne okoskodjanak. ne akarjanak kiadvanyt szerkeszteni; ne akarjak a foldet megmenteni a levelikkel – amugy is beleszarnak a mindennapok soran; kuldjek csak a tobb megas screenshotot, abbol tobb derul ki altalaban, mint a homalyos, sajat szoval leirt bejelenteseikbol.

@Bela “A számítógépeken bezzeg nem tanulnak semmit, én itthon tanítom az alapokra, Google.com,msn, email, paint stb. már megy.” ennel a tudasnal meg a pelenkaoltes is tobbet er…

ja, hogy most nem informatikust akarunk kepezni, hanem csak felhasznalokat.

IIsti

Én a gyerekeimet (5 év, 3 év, 1/2 év) nem engedem szgép közelébe, inkább ugráljanak és rohangáljanak, meg sportoljanak, birkózzanak, stb, tíz+ év múlva úgyis a fél életüket szgép monitor előtt fogják tölteni.

Az informatikában a legfontosabb alapelv sztem amit a Steve mondott: csak a paranoidok maradnak életben. (Nem a Jobs, hanem a Grove, aki egyébként Gróf Pistának született.)
Ő ezt úgy értette, hogy állandóan figyelni kell és hihetetlenül rugalmasan és gyorsan reagálni a fejleményekre.
Lehet, hogy ami múlt hónapban jó megoldás volt, az mára már elavult és szar. Nem lehet ragaszkodni valamihez csak azért, mert “eddig jól működött”, folyton keresni kell a hatékonyság növelésének a lehetőségeit.

Persze először meg kellene tanulni normálisan gépelni, meg normálisan használni néhány alap alkalmazást, meg normálisan megfogalmazni egy e-mailt.

IIsti

Ja, és a legfontosabb!!!

A Power Pointot be kell tiltani, föl kell négyelni, és be kell hinteni sóval 1 km vastagon!

Bela

enteomitiok,
Nem gondolnám hogy a pelenkaöltés fontosabb mint hogy tudjon keresni a neten, tudjon kommunikálni ONLINE, képes legyen screenshotot venni és azt egy html kóddal be tudja tenni akár egy fórum topicba. 9 éves, de több éve nyom online multiplayer játékokat (Pl.TF2), tanul angolul az iskolában, a neten meg hallja az amerikai angolt és kommunikál velük. Szerintem a social network építés és az ehhez kapcsolódó informatikai tudás életbevágó kérdés. Nyílván fontos az általános műveltség is, de a célirányos, speciális szakosodás, és az informatika ismeretek mint eszköz használata sokkal lényegesebb mint hogy varrni tudjon.
Total Commander az kell!!! 🙂

enteomitiok

@Bela az altalad felsoroltak kozul szerintem egyedul az angol nyelv ismerete a fontos. gyakorlo informatikuskent teljesen jol megvagyok az online jatekok, es a social network nelkul.

payskin

Bela: amikor 30 évesen is anyámékhoz vittem át az ingemet, ha leszakadt róla a gomb, átértékeltem az addigi életemet szánalom szempontjából. Sosem tudhatod, mikor jön majd jól, hogy tud pelenkát ölteni vagy mi. 😉

Acrobat-mentes PDF-kezelésre én is jelentkeznék.

IIsti

Bela: valamint gondolj arra, hogy jó esetben 60-80 évet(!) fog számítógép használatával eltölteni. Nagyon nem mind1, hogy 50+ fölött lesz-e ínhüvelygyulladása, vagy pedig nem, 5+ dioptriás szemüveget/kontaktlencsét kell használnia, vagy nem, magas vérnyomása lesz-e a mozgásszegény életmódtól, vagy hozzászokott-e a rendszeres sportoláshoz, stb.

cinty

@angelday Azért az általad leírtak nem mindegyike triviális. Egy pdf oktató cikket én is örömmel fogadnék.

A többi meg sok esetben azon múlik, hogy milyen felhasználói logikát neveltek a delikvensekbe. A legtöbb esetben semmilyen sincs. Így aztán megy a számára még érthető minimális erőfeszítés irányába.
De ez alól annyira én se vagyok kivétel. Ha egy új dologról valahol találok egy jó leírást, ami eltalál engem, akkor könnyebben rászánom az időt az ismerkedésre és a próbálgatásra, mintha csak két szót olvasok róla és hogy jó.

Szerintem a legalapabb dolgoknak is jót tenne egy részletes, kiveséző leírás, amihez aztán a helyi okosok hozzátehetnék a saját gondolataikat. A kommentelők személye és ismeretei messze nem fedi le a téged olvasó néptömeget.

Végül egy kicsit a magyar valóság múltjából: 2000 Könnyűipari Műszaki Főiskola informatikai termeinek felében még Win 3.1 volt a csúcs és felületes dos ismereteket is oktattak. A középsuli, ahol informatikát tanultam, ezt a szintet úgy 95 környékén lépte túl.

rog

én azt nem értem miért zárja ki egymást a kettő.. a gyerekeim ugyanolyan ügyesen másznak fára, mint ahogy a mese.tv-t is kezelik.

D@y X

rog: Szerintem a mese.tv helyett is másszanak falat vagy biciklizzenek vagy stb.

TBS

(OFF: Rog: 2évesen még nincs olyan finom motorikája _senkinek_, hogy érdemben “számítógépezzen”. És nagyon nem hasznos a mozgás/látásfejlődésnek… Csak óvatosan. 😉 )

alternaiv

Józsi, mikor cseréltél saját kezűleg olajat a kocsidban? Help nélkül menne-e?

spamdog

@alternaiv: az újabb gyártású autóknál a gyárak már tiltják az otthoni olajcserét.

Ellenben annyira örülnék ha a közlekedők kicserélnék a kiégett égőiket és nem “egylámpás”, de reflektorral is világító köcsögként autóznának hónapokig.

fapina

totalcommander felhasználók:

ti vizuálisan buzik vagytok.

* * *

nekem elszakatt a nyakkendős-cégeskombó faszom nadrágom. meg akartam varrni. felfeslett a picsába. (varrás mentén reped) aha. egészen bizonyos, h’ pelenka öltéssel nekiállok. leszakatt a gomb az ingről. tutti megvarrom, nem?

ps.:
csak a teljesség kedvéért, a nadrág a pócon pihen, a társa, annak az alja feslett fel (megragasztom doc tape-el), inget pedig újat.

Dani

Okmányiroda, kétezerakárhány:
Ügyintéző printscreen-t nyom az adatbázis programban, kinyomtatja a képernyőmentést, majd BESCANNELI a papírt.
Én meg csak nézek üveges tekintettel.

Samott

Nem ertem ezt a pdf fetist, a vilag masodik leggyuloletesebb formatuma (az elso a .mov)… szerkeszthetetlen vacak, orom ha sikerul esetleg egy-egy sort kimasolni belole, de nagyobb oszetettebb szovegek, tablazatok szerkesztesere alkalmatlan. Miert nem inkabb az rtf-et preferaljuk, kerdem en? Egyebkent en mar annak is orulok ha jpg-ben kapom a kepet es nem bmp-ben… pl. amit csatolva kuld a HR-es mind az 500 kolleganak… szinte hallom, ahogy felsikit a komplett IT mikor meglatjak. 😉

Dob

spamdog: az újabb gyártású autóknál a gyárak már tiltják az otthoni lámpacserét.

spamdog

Dob: Csak a xenon fényszóróknál.
De azt kívánom az ilyen köcsögöknek hogy “from dusk till dawn” fényeskedjen a szemükbe valaki egy ilyen lámpával.

deacon

arra én is kiváncsi lennék, hogy mi baj a totalcommanderrel. józsi, hol vagy, józsi hol vagy?

Ger

Szövegszerkesztést, tördelést is kéne!
Mi az a tabulátor?
Mi az a sortörés?
Mi az a , után gépelt space?

HTML-t nem kéne!

Céges aláírás sajna kell, de a Re: re: re: re: re: re: subject esetén valami rutin igazán kicsontozhatná a levelekből!

Hettie

“Sorkizárás használata bármilyen szövegszerkesztőben. Oldaltörés kikényszerítése oldaltöréssel sok enter helyett. Utóbbi igaz a térközre is.”

Britorszagban csak ritkan latok sorkizarttal irt levelet/esszet stb. Nem is tetszik mar, mint regen.

Ger

OFF:
Én egy esetben mindenképp igénylem a sorkizárást, ez pedig a többhasábos oldal. Persze legyen tipográfiailag is helyes (betűméret és sorhossz aránya).

IIsti

Igen, a sorkizáráshoz megfelelő karaktertípus kell, az valami förmedvény, ha okosok mondjuk Courier betűtípussal csinálnak sorkizárt szöveget… (És a nem fix széles betűk között se mindegyik szép sorkizártan, csak ezt elfelejtik elmondani.)

PDF cool, pont nem azért van, hogy szerkesztgesd, ráadásul a kikopizást is meg lehet tiltani belőle. (Ha rtf-et elküldesz, az az elküldés pillanatától fogva már nem biztos, hogy úgy néz ki, mint ahogy azt te elképzelted.)

snort

József!

Először azt akartam írni, hogy ha ezt össze tudod foglalni olyan formában, hogy a nagyanyám is megértse, akkor leborulok nagyságod előtt, de aztán rájöttem, hogy ez irreális feladat, nem itt kell kezdeni, (az ő esetében egyébként is sokkal relevánsabb ez:
http://909sickle.com/s/left-click-right-click/ )
Úgyhogy így módosul a cselendzs: ha ezt meg tudod úgy fogalmazni, hogy az ex-főnököm megértse (aki itt most a kb 40-50es vállakozó/menedzser réteget repreznetálja, aki napi szinten van kapcsolatban az informatikával) akkor leborulok nagyságod előtt. Addig ez csak bullhockey. Szerintem az olvasóidban nem nagyon kell ébreszteni a gondolatot.

@deacon: mert legtöbben olyan alapfunkciókra használják, amire teljesen felesleges, baromi ronda (vö: ordenáré szövegszerkesztés, persze, hiszen ezt látja mint modellt) és egy totálisan idejétmúlt struktúrát sulykol. Persze felvetődik a kérdés, hogy multirename-hez miért kell még mindig elővenni…

edhellon

Nem sorkizart szoveg igenytelen nyomdai igennyel keszult dokumentumokban (egyhasabos szoveg eseten is). Azert mert a nepek 99%-a nem tudja hogy a sorkizart szoveghez korrekt elvalasztas is kell, illetve mert a Word regen nem tudott rendesen elvalasztani (nem tudom most tud-e) nem kell igenytelennek lenni. 🙂

Nyomtatasra keszult dokumentumokban meg serif betutipust hasznalunk es az jol nez ki sorkizarva. Komolyan nem ertem, a tipografia evszazados tudomany, itt meg jon mindenki megmondani rola a tutit (engem is beleertve ofcoz).

LaTeX for life!

sziju

AD nemar, ilyen hamar feladod? (12nap?)
Nem azt mondom, hogy ez is fejben dol el, de ha mentalisan most “osszeroppansz” akkor tenyleg veged! 🙂

raadasul most “csak” 66 db kovetovel tepett el

Mi lesz azonnal kozolheto? hogy a blogger feladja?, vagy hogy tovabb kuzd?:)

hova lett a lendulet?

szenyo

A múltkor egy nemzetközi projekt más nációból tartozó tagjai csak lestek… Azt mondták, hogy nem láttak még olyat, hogy valakinek legális Total Commander-je legyen…

És nem kell Itt a pirosozni indításkor…

lix

jozsi szerint a vilag, par dolog azonnal vilagos:

-soha nem dolgoztal multinal
-osszekevered az celokat az eszkozokkel
-azt gondolod h mindekinek jozsi-like workloadja van(szep magyarul), szal h mindenki olyan jellegu munkat vegez mint te

alapveto tevedesek+getmac fagness

evone

hangosan rohogtem a total commanderes részen, irhatnal róla egy hosszabb postot, hogy miert utalod ennyire. 🙂

wyctim

Két dolog van amitől a falon vagyok:

1. A főnök bejön hozzám, hogy nyomtassam ki ezt és ezt az emailt, miközben ott fityeg a nyakában egy pendrive.

2. Az egyik kolléganő előtt ott díszeleg egy gép, de ő büszkén és röhögve kimondja, hogy nem ért hozzá, holott a munkája fontos része lenne. Akkor mégis mit keres itt?

Oda szerencsére már eljutott a gyár az egyedfejlődésben, hogy minden szaros emailt a Gmail szolgál ki, bár ez is egy érdekes sztori volt. Pár napig volt olyan eset, hogy bementem egy kolléga irodájába és ott díszelgett még a gusztustalan Freemail, de végül leszoktak róla.

Fél éve melózok itt, azóta van normális email címük, honlapjuk, értelmes backup megoldás, csilivilitől mentes Windows. Persze ezt mind nekem kellett kiviteleztem, de legalább használják…

alternaiv

Spamdog: akkor olajat után tölteni legalább … azt nem tiltják 🙂 izzót meg nem lehet cserélni több modellben sem, célszerszám nélkül. Ez is f@szság, of course.

De lehetne ide sorolni még az újraélesztést, a gombfelvarrást, a kézzel mosást, a csúzli művészetét és a bodza puska elkészítését. Számtalan fontosabb dolog van, mint az IT. Az oprendszerek azért vannak, hogy kényelmesebb legyen az átlag user élete, ne kelljen scriptet írni egy alkalmazás futtatásához, pl. Ezzel együtt jár az is, hogy már nem hívjuk kibernetikusnak, aki be tud kapcsolni egy számítógépet.

igazi proli

teljesen jellemzi a magyar informatikusuk allapotat, gondolkodasmodjat ez a post. Tok lenyegtelen, hogy ezeket vagy mas eszkozoket ismersz-e, tudsz-e hasznalni, ez csak ilyen fikazos urugy, hogy a 48 eves barma, nem tud meg nyomtatni meg oldalt leptetni se. Az a fontos, hogy kommunikalni tudjon, meg tudja a masikkal ertetni az elkepzeleseit, kritikajat, (hatasos legyen, rovid, es emlekezzenek ra) erre muszaki analfabetak is kepesek, ha latjak az erdot a fatol, nem ugy mint a fontoskodo informatikusa.

tamas

@igazi proli: csak felig van igazad. jol kommunikalni fontos, de butan, zavaroan, fogyatekos vagy akar desktruktiv modon nem jo, es nem is szabad engedni. nem feltetlenul azokat a dolgokat kell tudni, amit jozsefunk most itt leirt, de valami informatikai intelligenciaval ugyanma’ rendelkezzen mindenki, aki szamitogepes kornyezetben dolgozik.

@pappito: a homogen infrastruktura azert szar dolog nem-uzemeltetoi oldalrol, mert minden embernek mas es mas igenye van, foleg ha hisztis tipusok (fejlesztok). nem lesz 100%, sot 80% se a hatekonysaga annak az igazikodernek, igazirendszermernoknek (es most nem a pehapepistikere meg a zsiroshaju linugzvitez tipusra gondolok), aki nem azokkal az eszkozokkel es ugy dolgozhat, ahogy az neki kenyelmes, hatekony, josagos. ezt menedzseri aggyal eleg keves helyen fogjak fel, mer’ ott megy a word meg ekszel magia, azt’ jovan. bar az is nyilvanvalo, hogy a multiknal elhelyezkedo emberek tobb mint fele fogyatekos idiota droid, szoval nekik kurvamindegy, hogy mit hasznalnak. kicsit elkeserito a szituacio, na.

tamas

@edhellon: totalis hulyesegeket beszelsz a nem sorkizart szovegekrol, inkabb olvass utana (pl. Viragvolgyi-biblia).

@IIsti: te meg aztan vegkepp baromsagokat irsz a betukrol es a sorkizarasrol.

igazi proli

” jol kommunikalni fontos, de butan, zavaroan, fogyatekos vagy akar desktruktiv modon nem jo”

ha jol kommunikal valaki az kizarja, hogy “butan, zavaroan, fogyatekos vagy akar desktruktiv modon”

hatekonyan, tomoren, emlekezzenek ra.

Volt egy fonokom, aki az egeret nem tudta kezelni, ha ossze akart rakni egy PPT eloadast, ugy leizzadt, es ugy kificamodott 4 ujja, hogy a surgossegin kotott ki. 3 evvel azelott, hogy az Interneten barki akkori desktop alkalmazasokat akart volna futtatni, azt mondta, alljunk le a fejlesztessel, irjunk webes alkalmazasokat, az a jovo. Azt gondoltuk, hogy hoguta. Azota is mindent megjosol, ez a maniaja, es kommunikalni is tud, foleg egy tablan, vagy papiron es kit zavar?

tamas

@igazi proli: igazad van, a jol az itt inkabb a “sokat” meg “rendszeresen” akar lenni, szoval valahogy ugy lett volna helyesen a mondat, hogy mindenfelet nyiltan kommunikalni jo, de butan kommunikalni nem jo. ennyi.

a hatekonyan, tomoren meg emlekezzenek ra az totalisan igaz — azt meg ugye te is tudod, hogy hosszutavon az emberek nem a mondanivalodra emlekeznek (csak kb. 10%-ban), nem arra, ahogyan mondod eloszoban vagy ahogy megfogalmazod a levelet (csak kb. 20%-ban), es a legtobb dolog amire emlekeznek az az, ahogy gesztikulalsz, meg amilyen formaban irtad a levelet.

nyilvan vannak extrem jo fonokok meg josok, akik informatikai vagy vizualis analfabetak, ellenben ok ne is adjanak elo semmit, ill. csinalja meg valaki mas nekik a ppt-t, foleg azert, mert ha nem ertenek hozza, akkor ugyis szart fognak csinalni, es mindenki csak feszeng majd az egesz eloadas soran. nemfranko. az ilyen csavok legyenek technikai fonokok vagy otletadok, legyen egy titkarnojuk, meg probaljak megtanulni a powerpoint az idok soran, de ne szemeteljenek, ha nem fontos. senki se szemeteljen — azt hiszem, vegso soron errol szol ez az egesz.

lix

joszif szted a pdef az igy mennyivel jobb informacio kozlesre mint a doc. akkor mar mernem html?

etc.

extraordinary fagness detected

medoc

Ad, most nem azért, de a nenyomtasdkieztalevelet jellegű aláírások pont ugyanazt a célt szolgálják, mint amit ebben a postban megénekelsz…

Till Zoltán

sztem kell a word, meg a pdf is, csak másra.
tc meg sokaknak jobban kézreáll, mint az intéző.

a nem menő-n kívül van más ésszerű magyarázatod a word és a tc ellen?

bár a nem menő-t sem írtad, szóval elbizonytalanítottál.
vagy mégse?

kiváncsi lennék a válaszra

_psc_

Szerintem Józsi a TotalCommander helyett a Finder -re gondolt, és burkoltan célzott evvel arra, hogy váltsatok Mac-re. 🙂
(Windowsos Intéző szerintem is fika, Finder viszont jól használható.)

igazi proli

ha egy termeket a potential misuse as abuse alapjan itelunk meg, akkor a PDF mindenkepp nyero, dobogos a PPT es utana jon csak az atombomba

eN

fapina
2009. May. 5. @ 10:58 am

(Jozsinak is szol) amiert te felhasznalokent hasznalod a gepdet mint email, office buzeralas, web, azert ne buzizz fennhangon, mert nem all jol. de mondhatsz alternativat, ami:
– normalis diffet tud 2 fajl vagy 2 dir kozott, rekurzivan is, akar ugy, hogy az egyik tomoritett allomany
– meg tudsz “nezni” barmilyen fajlt szovegesen, valamint keresni tudsz benne, akar regexp szinten is
– fajlrendszer egy reszen keresni tud a fajlokban, akar regexpet is
– ftp is van benne
Ezek csak a leggyakrabban hasznalt funkcioi. Nos?

Masreszt: DUCT TAPE nem doc (http://en.wikipedia.org/wiki/Duct_tape), ha elolvasod az etimologiajat talan meg tudod jegyezni.

En meg azt gondolom, hogy az iskola eletre neveljen es ne geeknek, ezert tanitson meg viselkedni, varrni, fozni, es persze alapszintu szamitastechnikara is (ebben nem kell a html es a pdf varazslas benne legyen, eleg ha tud pdf-be nyomtatni).

eN

Mert csunya? izles kerdese, a mac ui sem tetszik mindenkinek..

eN

vegulis megertelek doc, xls buzeralashoz, email irashoz en sem hasznalom

fapina

@eN

először is köszönöm kitüntető figyelmed, másodszor,
becses figyelmed szeretném megfelelő alázattal, arra
a tényre(szóra), mely talán elkerülte mindenre kiterjedő figyelmed,
h’

” v i z u á l i s ” –

ergó, felőlem mélytorkozhat, és lehet 36FFG-s kosara, és ATM{*},
és prosztatamasszázs{*} included, ha egyszer csúf, és klandómydiás{*} és
áporodott, hovatovább bibírcsók.
bár, nagyrabecsült figyelmed elárúlta, h’ nemkülönben látó képességekkel{*}
is rendelkezel,
hiszen tévedhetetlenül polarizáltad{*} mire is használom a gépdemet,
talán nem taszítasz ki vmi ár/teljesítmény rendkívül gazdaságos
átokkal, ha megkérlek, ezzel a távolbalátó OT8{*} -as figyelmeddel talán
a lottóötösre fókuszálj, hiszen akkor talán vmi jobbsorsra érdemes árvaházat. is.
nemkülönben.

[…]

eredetileg masking tape{*} -ot akartam beírni, -hiszen az is-
csakh’ féltem túlbecsülöm a plastik.hu igen figyelmes olvasóközönségét;
bár tévedtem, nem különben a twitteres{*} majmok elképesztő
csordaszellemét, paralel. de ezúton is köszönöm.

* * *

a frappáns közhelyszótáras{*} fordulatod engedelmeddel figyelmen
kívűl hagynám (az iskola neveljen az életre – hááúú; eszemfaszom)
ellenben, azt nem állhatom,

akinek ennyire látványosan nincs ízlése, notabene és gustibus{*}
az talán ne akarjon állást foglalni, buzizásban mi áll jól nekem,
és mi nem.
hm?

…te tc fajankó.

{*} – tetszőleges koprolalia{*} wikipédia hivatkozás beszúrható.

thedoobiest

ʇıʇnʇ ɐ pɐʇpuoɯƃǝɯ ǝp ɾɾnɾ :ɐuıdɐɟ

eN

fapina:
látom a te estedben megvalósult az oktatási epic fail, hülyegyerek.
amíg nem mutatsz, mert nem tudsz, olyan toolt, amit körülírtam, hát orr- vagy szembefogva ezt fogja sok ember használni, és nem azért mert igénytelen, hanem mert NINCS MÁS.

masking tape ide vagy oda, marhaságot írtál, és kár a saját hülyeségedet az olvasók primitívségével takargatni, mert mindenki átlát rajta.

azt, hogy mire nevel jelenleg, a te példádon látjuk, majd az öltönyödre is _masking_tappel_ fogod visszaragasztani a gombot, ha anyád nincs a közelben, hogy visszavarrja?

fogalmam sincs mire hasznalod a gépet, őszintén remélem nem korrektor vagy tördelő munkát végzel rajta. azért egy helyesírás-ellenőrzőt igazán feltehetnél vagy legalább írj ekezetek nelkul.

fapina

@eN

egész éjszaka lesem tuttam húnynia szemem, mert
nálad van a “királyi többes” és a
“mindenki nevében való szólni tudás” csudikártya, deaztán, lám,
szerencsére eszembejutott a mindenvivő ultimate lotus-lolám:

DE AKKOR IS AZ ÉN APUKÁM A LEGERŐSEBB!!!!!!

ps.:
látom otthon vagya témában (vö: korrektúra/helyesírás ellenőr)
figyu… izé… öö… ott az első postod első sorában, az a izé,
hogy ööö “a gépdet mint” –
csak mert erre konfiguráltam az enyémet… mostmivan?
akkor az nemjó?

te szerencsétlen… bolondistók.

rog

🙂
tényleg nem tudom milyen reakciókra számítottál a buzizás után, még ha nem is úgy értetted ahogy..

sekele

“eN, engem ne győzz meg TC-ből, mert onnan jövök. És tudod mit mondok, baszkikám? Ha Windowson vagyok, akkor is Explorerben nyomom. Back to basics.”
“A Total Commanderre meg csak ez a véleményem: :-)”
Már azt hittem valami jobbat tudsz és titkolod. Hát, elég szar lehet neked. Ez meg az én véleményem.

sekele

TC vizuálisan valóban nem nagy élmény. Azt hiszem még skin-ek sincsenek hozzá, de ez így jó és sokan szeretjük. Ne bántsatok minket.
És tényleg Józsi, miért kellene harcolni a használata ellen? Hogy jön ez az egész az informatikai írástudatlansághoz?