Zaj a twitteren? Zeldman szögeli a kérdést!


a webfejlesztő humora

Jeffrey Zeldman web guru kapott egy olvasói levelet, amiben a csávó panaszkodik a “twitter zaj” miatt. Szabad fordításban kiemelt szemelvények:

Klassz dolog tudni, hogy a Spiderman moziktól sírva fakadsz, de kit érdekel mindez? Én 90% értéket és 10% zajt szeretnék inkább látni. (…) Kérlek vegyél vissza arcból és közvetíts értéket!

Zeldman az alábbival teszi helyre a kérdést:

Ha úgynevezett “értéket” keresel tőlem, akkor a List Apart és zeldman.com a két hely, amin nézelődni lehet. Mindkettő ingyenes. Az első könyvemet most már ingyen is le tudod tölteni, ezen a címen pedig a legutolsót megvásárolni, vagy feliratkozni a konferenciámra, esetleg konzultációs munkával megbízni.

Ezek azok a dolgok, amikkel a közösség és ügyfelek számára “értéket” teremtek. A twitter feedem a személyes kifejező eszközöm, ami egy alapvető emberi jog.

Kérlek majd csukd be az ajtót kifelé menet.

A twittert sokan félreértik. Ott nem kell “klasszikus” tartalmat keresni, az egy ilyen zajos tér. Mindenki zajt termel, és mindenki szubjektíven áll hozzá a zajhoz. Rólam is iratkoztak már le többen, és én is iratkoztam már le emberekről. Nagy dolog.

Én nem hiszek abban, hogy hisztizni kell a zaj miatt és durcásan, nagy hanggal leiratkozni, bőven elég csendesen kattintani, hiszen, Zeldman is megmondta fentebb, hogy ez direkt ilyen. Akit tényleg idegesít, az szedje le magát. (Hozzáteszem: egyszerűbb egyébként nem foglalkozni vele, mint hőbörögni.)

Wyctim már a twitter el-WIW-esedésétől retteg. Biztos eljön majd ez az idő is, de annyi baj legyen. Én ugyan nem fogom olvasni.

Nagyon jegyezzük meg Shaun Inman szavait:

A “LEIRATKOZÁS” EGY GOMB ÉS NEM SZÖVEGBEVITELI MEZŐ

Szeressük a twittert olyannak, amilyen. Kár erőlködni rajta.

A Nagy Twitter verseny tovább megy, még készülünk néhány konkrét dobással, addig is twitter.com/angelday vagyok.


Yours truly ma reggeli első twittje.

Hogyan végezzünk twitter aknamunkát? Józsi shows you how:

A kérdéses fotó pedig:

35 hozzászólás

fassy

Na ez jó. Kár hogy ezzel a dumával nem lehet másokat arról meggyőzni, hogy használják a Twittert. Folyománya: nem lesz 2009 követője Józsinak.

Azért még küzdök érted.

ekkerjoz

Hát, a zenberek mindenütt mély tartalmat keresnek, mert olyan igényesek, drága az idejük, és fontos, hogy mindenütt rettentő bölcs írást kapjanak.
Adni persze kevesen adnak, kizárólag az igényeikkel járulnak hozzá az egyetemes netkultúra fejlődéséhez.
Ha leírom valamiről, miért tetszik, az “fasszopás, nyalás, reklám, zaj”.
Ha gusztustalalnul fikázok valamit, az “vélemény”.

Remélem, elég mély voltam itten.

cinty

aka klasszikus eset:
kit kell itt kinyalni, hogy végre leszopjanak?

csikszem

Pont idevág egy klasszikus:
“twitteren egy nagy bráner ágaskodik, azt kell megmásznom, ha valamit a zajból ki akarok szűrni” – Babarum, http://www.plurk.com/p/je7pf

Azt gondolom, hogy nem kell erőlködni, csak hátradőlve élvezni a zajt. Ami értékes, azt úgyis kiemeli a tömeg.

enteomitiok

egyetertek. nem ertik az emberek, csak regisztralnak, mert trendi. jogositvanyhoz kene kotni az internet hasznalatat is.

tomsolo

már régóta meg akartam kérdezni:

Józsi, nem gondolkodtál el még egy privi.hu accounton?

nev

nem az a kérdés, hogy valami jó, vagy nem jó, hanem az, hogy mire jó. a twitter a gyerekweb. újra gyerekként érezheted magad a felnőttek világában, ahol mindenki mindenfélét mond, nem feltétlen értesz mindent, mert az egész annyira kaotikus. ez a feeling. tehát aki nem tud, vagy nem akar a céljaihoz, a feladataihoz felnőni az twittel. a kommentelés is valami hasonló kontraproduktív dolog.

egyszer olvastam, hogy valami bodó nevű, lehet, hogy nem jól emlékszem a nevére, appsz nem ismerem ezeket a pesti bölcsész fazonokat, na a lényeg, hogy ott azt írták, hogy ez a bodó azt mondta, hogy a web2 a hálózatban a fölösleges kapacitásokat nyeli el. ott mindenki szidta ezt a bodót, hogy az egy köcsög, mert a web2 kulturális forradalom, szerintem meg a bodónak van némi igazsága.

miles

off: Józsi, csak szólok, hogy a cicáknak nem jó ásványvizet adni, mert könnyen vesekövet kaphatnak tőle.

fapina

a benső sivárság [vö: néma csend] elviselhetetlensége a külső zaj. szopjátok csak egymást;

– húdejófej vagy, és én?

TopiG

Csak annyit mondhatok neked AD, amit vagy húsz éve anyámék egyik azóta leépített ismerőse, mikor lakásfelújítás után elmentünk hozzájuk (mutatis mutandis):

Gyere be és ájulj el!

(egyébként mán tetszik!)

Zila

Úgy szeretem amikor emberek így megmondják a frankót, hogyaszongya @nev:”tehát aki nem tud, vagy nem akar a céljaihoz, a feladataihoz felnőni az twittel”.
Király, ma megint megtudtam valamit magamról: nem akarok(!) felnőni a céljaimhoz és a feladataimhoz. 🙂

wyctim

A fentebb linkelt kép poén, hogy lássuk, milyen lenne, ha az USA szintjén lenne itthon is elterjedve a Twitter.

Az egészben viszont az a legszebb, hogy minden felhasználó profilján lakik egy unfollow/block gomb, amit bármikor megnyomhatsz. Ahogy @angelday írta:
“Easy as that.”

nev

@Zila,
az idézet így folytatódik. “a kommentelés is valami hasonló kontraproduktív dolog.”

én például azért kommentelek, mert valami olyan problémával találkozom, amit éppen nem tudok, vagy nem akarok megoldani. azaz éppen nem tudok felnőni a céljaimhoz, és a feladataimhoz. és akkor keresek valami gyerekes közeget, amiben egy pillanatra jól érzem magam. de ez pótcselekvés, és ami ebből kialakul az kontrakultúra. van aki ilyenkor kávét iszik, van aki cigiszünetet tart, van aki kommentet ír, van aki twittel. különbözőek vagyunk. és ebbe belefér az is, hogy ez te forradalomnak éled meg. én útkeresésnek. amiben folyamatosak az előrelépések, a visszalépések, az oldalvágások, és a zsákutcák.

rivera

Tul van ez az egesz spilazva. Akinek tetszik tolja, akinek nem szarja le. Partvonalrol megfejteni a szokasosan vicces kategoria, aka “idiota ez a Mourinho”, “tiszta hulye a McLaren” etc.
@diegorivera

Zila

@nev: Egy probléma megoldásához nem feltétlenül az vezet el, hogy görcsösen próbálom megoldani, sokszor a megoldás akkor jön amikor lemondok arról, hogy adott időpontban megoldjam. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudok felnőni a feladathoz, pláne nem a céljaimhoz. Ez csak annyit jelent, hogy a probléma megoldás tovább tart mint elterveztem. Az én szóhasználatomban ha valaki nem tud felnőni a feladathoz, az azt jelenti, hogy képtelen megoldani egy feladatot mert kevés hozzá a tudása/képessége. A rövid fókuszváltás amit egy kommentelés vagy twitelés jelent az messze nem ezt jelenti. Épp ellenkezőleg: tisztában vagyok vele, hogy a probléma megoldásához pihentetnem kell magamat, ezért izzadt erőlködés helyett kikapcsolódom, hogy utána újult erővel folytassam.

@enteomitiok: szerintem meg nem ismersz, így nem tudod megítélni mit tudok és mit nem.

lix

joci,
nem gondolod h akinek el kell magyarazni miaz a twitter a kicsit hendikeppes?

persze jogos a kerdes h hany % atfedes van a twitterkeptelenek es a te olvasotaborod kozt, ami esetleg indokolhatja ennyire mondanivalo nelkuli posztok letezeset 🙂

DnP

Ez a twitteres f@ssag is mar az amcsi kuvvaranemtudok magammal mit kezdeni ezert leirom minden pillanatom netovabbja… Inkabb mennenek el dolgozni, nem csak hitelt vennek fel orrba szajba es ezzel b@szkodnak napi 24 oraban. Ki kivancsi ra hogy 10:35 kor kiment budira, 10:36 kor produkalt egy masfel fontnyi jofele nutallat,majd 10:37 kor meg analis izgatast kapott a kertesztol? omg… A sok idiot meg csatlakozik 1000el holott annyi erdekes dolog sem tortenik vele mint egy torott bilifullel, de azt twittergeti boszen.

k3y

AD: nehéz elfogadni pedig ezekből élek. But I’m tryin’, Ringo. I’m trying real hard to be the shepherd.

enteomitiok

@Zila erre akartam celozni a kommentemmel. a szmajli is lemaradt 🙂

KA_Steve

@DnP: ha olyanra iratkoztál föl, aki nem tetszik, akkor veled van valami gond. Olyat keress, ami érdekel. Nekem 2-3 amcsi celeb van a listámban, egyelőre elférnek, de lehet h tőlük is megszabadulok.
Viszont mellette a világ másik végén élő ismerőseimről is tudok napi szinten, hogy mi zajlik velük, mások meg az érdeklődési területembe illeszkedő linkeket ajánlanak.
Ha saját értékrended szerint hülyeségre használod a csatornát, arról nem a csatorna tehet…
Ez olyan, mint a web&email. Itt van nekünk az Alexandriai Könyvtár ötvözve a legprofibb hírszolgáltató és adatküldő rendszerrel. Ha valaki ezt arra akarja használni, hogy fingós videókat küldjön a haverjainak, tegye, de nem a csatorna az, ami összesen ennyit tudna. Én speciel már akkor le tudnám kötni magam egy életre ha csak a wiki és mek.hu létezne, holott pedig mennyi minden még…

DnP

KA_Steve: En nem iratkoztam fel semmire, es nem is szandekozom. Te viszont olvasgasd boszen az amcsi celebjeidet. Biztosan kuvva izgalmas lehet. En tok jol megvagyok nelkuluk. Tovabbra is az a velemenyem, ez egy nagy baromsag.

DnP

Angel: Valami reg kell hozza? Vagy csak siman fellepek es megszeretgetlek?