So I have an XBOX

Karotta mondogatta annak idején a Totalcarban, hogy neki van a legjobb munkája, ugyanis még fizetést is kap azért, amit amúgy is szeret csinálni, hogy tudniillik a penge verdákat vezetni és arról írni. Velem is valami hasonló eset történt meg, hadd számoljak be róla. Üljetek ide körém.

Történt ugyanis, hogy március elején a Resident Evil 5 launch partyn vettem részt. Aki ismer, vagy követi az online munkásságomat, tudja, hogy imádom ezt a videojáték sorozatot. Igazából csak a negyedik és ötödik részekkel játszottam, de azokban is van annyi, mint az összes többit együttvéve (gondolom én!). Szóval ott vagyok a Resi partyn, csúszik a sör, nagy a hangzavar, aztán egyik pillanatban megszólít valaki.

Érdekes és meglepő módon a Microsoft PR-osa volt, az akkori esemény egyik szervezője (a Resi5 launch party ugyanis a CDProjekt lengyel tulajdonú kiadó és a Microsoft közös eseménye volt). Mondja nekem, hogy tudja, nem szeretem a Microsoftot, az XBOX-ról sincs túl nagy véleményem — ezen a ponton gyorsan szavába vágtam, mert féltem, hogy ütni fog: “hadd fogalmazzak másként”, mondtam neki, “nekem az XBOX nem a természetes választásom“.

És ez valóban így is van. Sosem kedveltem a bézs színt, sokat olvastam a hardver hibákról, nem különösebben voltam oda a konstrukcióért. Szerintem hangos, csúnya stb, így aztán én magam a kuporgatott forintjaimból PS3-at vettem (elvégre az mégis túlzás, hogy az ember Wii-t, PS3-at és XBOX-ot is tartson magának).

Elég az hozzá, hogy a PR-os mosolyogni kezdett, elmondta, hogy megérti az érzéseimet, de mondana nekem valamit, ha már így összefutottunk. Küldene nekem, így ő, egy XBOX360-at néhány játékkal, próbáljam ki. Nem kell róla írnom, ha nem akarok, de nézzem meg. Azt válaszoltam, hogy miért is ne, elvileg a “Yes Man” film óta tudjuk, hogy sohase mondd, hogy soha.

Váltottunk még néhány emailt, aztán egyik nap hazaérek a munkavégzésből és mi vár otthon? Egy nagy doboz, benne egy XBOX360 Elite. Soha életemben nem láttam még Elite-et, eddig csak bézs XBOX-hoz volt szerencsém, itt viszont azt éreztem, hogy az elfogultságomat a Sony iránt nehéz lesz megőriznem. Az Elite ugyanis szintén fekete, mint a PS3, a tetején van egy vagány csillogó berakás a 120 gigás diszken, hozzá két FEKETE kontroller, webkamera, elemtöltő, memóriakártya, live pont, meg előfizetés.


a kép ugyan a tetejét mutatja, de én az oldaláról írok, amikor a csíkról beszélek

Egyelőre még szokom a rendszert (a tévén természetesen elfogytak a HDMI bemenetek, így dugnom kell), regisztráltam már vele magamnak felhasználót és próbálgattam is dolgokat.

Azt kell, hogy mondjam, rövid tesztem során az derült ki, hogy nekem, felhasználónak, az ég világon semmi különbség nincs a PS3 és az XBOX360 között. Ugyanazokat a játékokat ugyanúgy tudják futtatni, én ugyan semmi különbséget nem látok köztük (biztos van), mindkettő újgenerációs konzol, online mód, az egyik ilyen, a másik olyan. Tisztára, mint a Canon meg a Nikon. Pap és paplan. A különbséget az exkluzív játékok jelentik, letölthető tartalom dealek, ilyesmik.

Egyetlen dolgot szeretnék, mégpedig azt, ha lenne legális módja annak, hogy Windowst futtassak rajta, és így teljes értékű gaming PC válhatna az eszközből. Igazán klassz lenne. Elkezdtem írni egy hosszabb listát arról, hogy miket találtam furának az eszköz használata során (pl a webkamera képét nem tudtam profilképnek beállítani), de aztán úgy voltam vele, hogy ez is egy szakma én pedig nem tudok most ennyire belebújni.

A Microsoftnak köszönöm a lehetőséget, megpróbáltam megőrizni az elfogultságomat a másik tábor iránt, de nem sikerült!

De ha már itt tartunk: azért arról is érdemes példát venni, hogy az MS a hazai piacra mennyi energiát fordít. Minden szoftverjük lokalizált (igen, még az Excel súgójában a BAHTSZÖVEG is), központilag kezelt weblap, van marketing és PR büdzséjük, teljesen más attitűd, mint amit a globálban tapasztalunk. Egyrészt. Másrészt itt van ez a dolog, hogy soha sem az Apple-től, sem a Nintendótól, sem a Sony-tól nem kaptam semmit, bármit is írtam róluk (pedig többnyire ánusz-tisztogatás és ingyen PR szokott lenni), erre itt az MS és neutralizálja a dolgokat egyből. Hm.

xbox://angelday
psn://angelday
wii://majd-egyszer-kinézem-a-wii-online-kalap-szar

ja, és twitter.com/angelday 🙂
illetve twitter.com/Xbox360Hungary 😀

Mit mondhatnék még? Jövő generációi, ti is kezdjetek blogolni! Meg twitterezni!

57 hozzászólás

a.

mondjuk ha elkezdesz vele jatszani, es rajossz, hogy

– voice chat megy _minden_ multis jatekban
– groupok letrehozasa (pl haverokkal jatekohoz) megy minden jatekkal
– de amugy minden online dolog megy minden jatekkal

szemben a PS “implementald le es hostold a szervereiedet ha kell mulitzas” megoldasaval

+ achievementek
+ van tartalom a shopban (szemben a pssel)

akkor picit mas a helyzet. nem csak a jatek fonts hanem a korites is.

sevenofnine

Mesélj inkább a Guitar Heroes tapasztalataidról 🙂 Tudom PS3-ra is van na de mégis XBOX-on játszottál először ::D

ui: egyébként megvan a másik gitár és mikrofon is, remélem hamarosan együtt tesztelhetjük 😀

SirAlex

Én meg vmiért mindig is az xBox felé húztam, a PS mellett nálam csak a GT5 szól.
Abban pedig teljesen igazad van, h az xBox PR-ja sokkal jobb, 3 heti sörsátor alatt az egyetemen megtanultam rendesen FIFÁzni (pcn persze eddig is ment). Szóval nekem is kéne, de ott még nem tartok, meg időm sincs annyit játszani, h vegyek egyet. Ha lenne mondjuk egy fain HD TVm, akk viszont más lenne a helyzet. Talán ez az egyetlen MS termék, ami mellé oda állok, h ez igen.

a tatu

na hát igen, az ms ezt khm. elégjól csinálja azt meg kell hagyni.
a sanyi még azzal is megküzd aki az ő szekerüket hajtaná.

Credo

Gratulálok, teljes a next gen flotta! 🙂 Tényleg érdemes tolni az ipart, az ilyeneknél mutatkozik meg igazán, és full korrekt a cég, hogy annak ellenére, hogy nem írtál jókat róluk, megküldtek a cuccal. Ráadásul nem PR cikkért cserébe, hanem kockáztattak, hogy elfogulatlanul állsz hozzá, és bejön neked. Díjazni való hozzáállás.

Azért nem mindenki ilyen szerencsés, meséltem a sztorit, sőt itt is offoltam vele, hogy egy cégnek sok éven át dolgoztam be egy beígért, de soha nem teljesített PS3-mért cserébe. A történet az óta annyit fordult még, hogy az új vezetés az egyedüli ludas ex-főnök helyett azért kompenzálta ezt a melót, igaz csak egy 7-8 rugós játékkal.

ervin

na, ez egy hibátlan – a tetejébe korrekt – pr-akció volt a microsoft részéről. elismerésem nekik. ugyanakkor józsi, neked is teljesen vállalható. win-win.

zozo

Ebben a postban most nem az a lényeg, hogy PS3 vs. XBOX360 szokásos flame gerjesztősdi, hanem az MS korrekt hozzáállása a dolgokhoz küldtek egy csomagot neked kipróbálásra. A hazai MS support példaértékű úgy általában, nyilván ennek megfizetjük az árát egyébként.

Egy kérdés maradt megválaszolatlanul: Józsi, megtartod a gépet? 😀

Ca$h

Angel! Ha csak annyi gondod volt az X360-al, hogy nem tudsz live vison képet berakni a profilodba, akkor örömmel közlöm veled, hogy tévedtél! A profil menüpont alatt a change gamer picture-nél találsz egy olyan menüt, ahol a saját kameráddal tudsz csinálni bármilyen képet. Nekem most éppen a Resi5 gamerguide borítója van lefotózva. Sokan kérdezték is, hogy honnan van. Fura, hogy a PS3-nál egyáltalán nem zavar téged az, hogy csak külön szobában tudsz beszélni a barátaiddal és játék közben meg annyira szar a kapcsolat, hogy semmit nem hallasz belőlük. Én személy szerint, ha játszani akarok online PS3-on a barátaimmal kénytelen vagyok bekapcsolni az X360-omat és ott partyba lépve kommunikálni a többiekkel. Ha jobban belegondolsz ez ultragáz… még szerencse, hogy a legjobb cimbiknek mindkettő konzol van… 😉

enteomitiok

mekkora mar 🙂 orokbe kaptad, vagy vissza kell kuldeni?

Chriss

Ez a lényeg. Ez a marketing lényege. Ez az amit a marketingesek 80% nem tud. Nem azért kell reklámra költeni, hogy bemutassunk egy új terméket és tudják hogy van. Mert akkor ezek alapján miért van mindenhol mondjuk NIKE reklám? Ismeri őket mindenki…
Azért kell reklám, hogy OTT LEGYEN A PIACON. Mindig benne legyen a köztudatban. Akármennyire sikeres egy termék ha nincs marketingje előbb utóbb, meg fog halni. Lásd az élő példa itt az Xbox. Többen tudják mi az az x360 mint a ps3….pedig utóbbinak pöppet nagyobb múltja van. Le a balfasz marketingesekkel! Profikat mindenhova!

jplush

Szerintem itt egy rejtett PR dologrol van szo. Szinte teljesen mindegy, hogy mit irsz az Xboxrol, a lenyeg az, hogy most mindenki ugy gondolja az MS milyen jol fej, hogy adott neked Xboxot na meg hogy nyitva van a szemuk es a blogokat is figyelik.
Egyetertek veled, szinte mindegy melyik konzol. Ket dolog miatt dontottem az Xbox mellett: 1. lehet torni es masolt jatekokat jatszani ami hosszutavon eleg nagy megtakaritas 2. a kontroller meg ha sokkal csunyabb is de sokkal strapabirobb, a par honapos ps3 iranyitok kis csavargatas hatasara mar adjak az altalam igen utalt nyuszorgo muanyag hangot.

cinty

nos. azért mikor cégekről beszélünk a lényeg mindig az emberek szintjén valósul meg. más kérdés, hogy több értelmes ember együttléte kell komolyabb változások meglétéhez.

ami meg a nyelvi supportot illeti. egy k. nagy cég mely nem csak op rendszerrel, hanem csomó más irodai szoftverrel is foglalkozik. ahol már nem mindegy.
no meg kedves magyar államunk is igen szép összegeket tolt a kedves cégbe. komoly versenyeztetés után. vagy mi.

én spec egy ms egérrel tolom a cég szekerét …

Tyler

Tenyleg sok rosszat lehet mondani a Microsoftra, de a PR, a jelenlet, a termekmenedzsment es a szolgaltatas minosege miatt sokan peldat vehetnenek roluk. Az osszes komolyabb rendezvenyen jelen vannak Xbox-os kioszkokkal (akar a Resident Evil 5 nyitobulirol, akar a GDF-rol beszelek), keszsegesen kuldenek tesztverziot, hajlandoak reklamkoltsegekre is penzt aldozni, szoval orom veluk egyuttmukodni.

Bela

Nagyon szép így örülni az MS-nek, de a pozitív hozzálláshoz fontos tudni hogy az E&D (Entertainment and Devices) divízió NEM a magyarországi irodához tartozik…

IIsti

Pedig már kezdtem örömködni.
(Üdvözlöm Drajkó Lacit 🙂 !

bateman

A Microsoft-al nekem is jó tapasztalataim vannak, habár én nem panaszkodom a hazai Sony képviseletre sem, eddig mindig együttműködőek voltak. Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy már Józsi is “boxos”. Be is teszlek a friendlistámba. 🙂

klarky

Nocsak, ezek szerint olvasnak téged a legmagasabb szinten is! Remek, lassan eléred, hogy iparági, befolyásos tényező lesz a Plastik!

Gratulálok hozzá!

Fnord

Nocsak, Xbox LIVE előfizetést is kaptál? Meg elkölthető pontokat? Ezek a szolgáltatások tudomásom szerint hivatalosan nem használhatóak itthonról, holott máshol az Xbox 360 “márka” központi fontosságú elemei.

Vajon ez már egy hivatalos magyar LIVE támogatás előszele, vagy csak szimpla marketingfogás?

Chriss

Bela. Hát hova tartozni? Van hivatalos magyar képviselet, csak nincs hivatalos magyar Live. Attila meg Gábor végzi legjobban a munkáját a piacon. Úriember mindkettő és tudják, hogy működnek a dolgok, és kinek kell adni, kinek nem.

hozzászóló

Kedves Béla, az E&D office, a hazai Microsoft székház első emeletén található. Üdv.

pigeon

Azt is tudni kell hogy az MS azert fujt nekunk ekkora MS Hungary lufit mert akkorat akaszt az allamigazgatason es a kozoktatason hogy .. szoval nagyot. Es megis hogy nezne ki amikor kiajanljak az angol nyelvu vindoz 2000 workstation (eheh) -oket a Legkisebbtarcsa -i onkormanyzathoz adminisztracios munkara.

_alesi_

Nekem csak az fáj, hogy a jogtiszta Gears of War PC verzióm nem hajlandó a Live-ba belépni. Hiába van rendben minden, amióta frissítettem, nem megy 🙁

tatcom

@Chriss: khmmm… 😉

Bármerre nézek, barátok vesznek körbe! 🙂

alpi

SirAlex, az XBox mellett szögezzük le hogy az egerek-billentyűzetek is jók (jók voltak, jók lesznek). A Basic Optical *sokszori durva* ökölcsapásokat is túlél, a Presenter 8000 pedig tekeri a PPT-t, lézerez, i’m loving it.
jplush mi az hogy rejtett PR akció? :o) ez szerinted rejtett? ;o)))

clyd3

fnord vetette fel egyedül azt a kérdést ami nekem is elsőre eszembe jutott. LIVE előfizu Mo.-on ahol nincs is hivatalos LIVE? Trükközni kell, ha használni akarod, de ha kapsz egy BAN-t akkor is kussulhatsz… Ez egy jól irányzott gesztus aminek fasza visszhangja van és ezt ők is tudják (profik). Ellenben eddig sehol sem esett szó hivatalosan a Mo-i LIVE supportról, pedig nem kevés embert érdekelne. Józsi esetleg valami infót próbálsz szerezni erről?

clyd3

Majd elfelejtettem: grat a boxhoz Józsi, látod van értelme önmegvalósítani a bloggal. Szép lassan materializálódnak a javak 😉

fogtunder

ha kaptál marketplace pontokat, akkor: prince of persia (az old school), castle crashers és breed. igazi gyöngyszemek.

amúgy tényleg jó húzás a pr-osoktól, nekik sokba nem került, hatása meg van bőven.

Rack

kikkekke: kéne, jah! Rámás? 🙂

Macel amúgy milyen baráti viszont ápol? Azt halottam, hogy PC/Vista comboból lehet hostolni a média contentet.

DVD filmeket is viszi alapból? Vagy ehhez is kell valami kütyü mint az Xbox 1-nél? (persze ott volt ugye okosított bootloader)

Bela

Józsi, az MS magyarországon belül az xbox divízió az csak fizikailag van itt, de nem ide riportolnak. Ergó senki nem szól bele hogy mit csinálnak, kinek mit adnak. Budget szempontból sem ide tartoznak, tehát az xboxodat sem magyar MS finaszírozza.

pappito

Chriss, irod:
“Ez a lényeg. Ez a marketing lényege. Ez az amit a marketingesek 80% nem tud.”

Szerintem meg ez az amit a marketingesek 80%-a nem ÉRT.

Az MS ezt kifejezetten jól csinálta, profi megoldás, minimálköltségen, jól targetálva. Riszpekt a profizmusnak.

lehet, hogy az xbox a másik jó ms hardver? (az első az egér vót 🙂

kryss777

Gratula hozzá és jó játékot. Azért a videót elnézve igencsak durva csomagot kaptál. 🙂

Credo

@angelday: Reméljük gasztróban is idővel felfigyelnek rád, és ha valaki puccos éttermet nyit, azzal indít, hogy “hé, Józsi, meózd le a menümet ingyen, aztán ha ízlik, posztolj róla”. Én baromi igénytelen vagyok kajafronton, de itt a gasztroposztok is szórakoztatnak, és nyilván sokan vagyunk így vele, nem véletlenül olyan széles az olvasótábor.

SeSam

Haverom XBOX-ának olyan hangja volt, mint a Rakéta porszívónak amikor a csöve beszívta a függönyt… az Elite csak más színre van fújva, vagy ezen például tudtak kicsit javítani?

hozzászóló

SeSam: az Elite egy javított konstrukció. Sőt ha felmásolod a játékot a vinyójára, akkor utána már csendesen fog működni.
Bela: tökmindegy ki hol van, meg hogy ki mit milyen büdzséből. szerintem.
Rack: igen viszi a DVD filmeket, cd-ket alapból.
dyd3: bár itthon még nincs hivatalosan Live, de a Live pontokat és előfizetéseket bárki (kivéve az MS), bárhol forgalmazhat, mivel az EU-ban vagyunk.
Pigeon: amelyik országban ott az MS ott lokalizálja a termékeit is.

ifa

Ez nem kérdés, vissza a feladónak. Aztán írtam volna róla egy post-ot, most nagyobb sikered lenne 🙂

Ne vedd komolyan csak a szám jár, gratulálok hozzá!

Viktor Lantos

szimpatikus és okos húzás az ms részéről. bele a mac user szivébe, épp csak amikor megvette élete első ps3 gépét…;)

ettől függetlenül lehet utálni a fent említett céget, lehet lehúzni az oprendszert a dolgaikat. én mindenből mindent használok és baromi boldog vagyok, hogy ezek a dolgok 2009-ben adottak. mi is volt itt 10 éve? pentium 1-2, ps2 stb?

xbox user vagyok. imádom a masinát. akkor is ha a korábbi konstrukciók 4x voltak szervízben – ahonnan egyébként minden esetben 1 hét alatt visszajött postafordultával.

kevesen beszélnek róla de amit az XBOX LIVE véghezvitt az forradalom a netes közösségi játékok terén. a SONY sokkal jobb konzollal rendelkezett – nekem is volt ps2 – de a live és az egész community rész önmagában többet ér mint az egész konzol.

kiváncsian várom a következő generációt. és remélem nem kell majd annyit várnunk az új rendszerek megjelenésére mint a 360 esetében.