Nagy Twitter Verseny 2009 — VÉGE!

“Francba a saruval. Kövessük a tököt!”

— Brian élete (1979)

BUDAPEST, 2009. MÁJUS 26. KEDD, 10 óra — AZONNAL KÖZÖLHETŐ — Véget ért az Első Magyar Twitterverseny, vagy ahogy a szervezőiroda hivatalos sajtóanyagában hívja, a “Nagy Twitter Verseny”, vagy ahogy a twitteren taggel jelölték netbarátok az elmúlt öt hétben, az #ntv2009.

A végeredmény:


mivel az API-n keresztül nem pontos és aktuális értékek jönnek, ezért manuálisan kell leolvasni a weblapokról — a mérés ezúttal a time.euro.apple.com-ra szinkronizált óra segítségével történt, mégpedig úgy, hogy 10:00-kor rendre berefreshelődött a három profil, ezután készültek a fenti screenshotok

A verseny lényegi gondolata az volt, hogy felugrassza a magyar internetező társadalmat csipkerózsika álmából, és eközben teljes mértékben öncélú “követőket” szerezzen a dolog Monty Pythonista értelemében három, a versenyt eredetileg kiíró és abban résztvevő bloggernek. Szabó “HH” Gergő (Webisztán), Dobó “Doransky” Mátyás (Doransky) és Sasvári “angelday” József (Plastik média — ön itt áll) mérte össze 5 hét alatt webes tudásának legjavát.

Sasvári, a verseny kiötlője a nagy számban és erős vakukkal felvonult újságírók kérdésére elmondta, hogy izgalmas, fordulatokkal bőven teli volt az elmúlt csaknem öt hét, ugyanakkor, mint ahogyan fogalmazott, szeretné, ha mindenki tudná, hogy “ezt a twitter nevű viccet mi kibaszott komolyan gondoljuk.

A weben immáron 8 éve jelen levő Sasvári elismeri a győztest és őszintén gratulál az első helyezést elért Hírbehozónak. Sasvári a verseny végeztével megköszönte Doranskynak és Hírbehozónak a versenyzést és azt, hogy hajlandóak voltak csatlakozni a versenyhez.

Sasvári személyes sikernek éli meg, hogy a mellett, hogy ilyen szépen versenyben tartotta magát a világ legjobb avatarjával, nem volt hiábavaló az a sok győzködés és személyes kommunikáció. Ennek hatására olyan nevek jelentek meg a twitter platformon, mint Winkler Róbert (Totalcar), Bazsó Gábor (Indavideó), Szabó Zoltán (Index — 125 követő alatt nem publikál), Szily László (Index — időnként ránéz), machogergő (protected és 18+) és áttételesen a pornóproducer, Kovi, de említhető ezen a ponton még Bede Márton, vagy a Tumbleblog “üdvöskéje”, Uj Péter is. (Meg még sokan mások, így például Fuchs András.)

Arra a kérdésre, hogy mi ebben az iszonyatos versengős hülyeségben a legnagyobb öröm és boldogság, a neves, ám magát csak “háztáji bloggernek” hívó Sasvári a következőt mondta el: “A legnagyobb öröm és boldogság természetesen a kedves olvasó, akik a felhívás hatására próbálta ki az új és ingyenes amerikai szolgáltatást, maradt ott és találta meg az SMS-blog számára értelmezett lényegét. A hajrá erős volt, a kereskedelmi televíziók is megirigyelhették volna ezt a feszített tempót és végig fej-fej melletti küzdelmet, amit esküszöm, magam is így terveztem volna el.”

Twitter gyorstalpalónk következik Kérdések és Válaszok formájában

K: Mik a @ jelek az egyes twittekben?
V: Direkt címzések, hivatalosan úgy hívják, hogy at-reply. Formátuma: @felhasznalonev, ami alatt a twitter.com/felhasznalonev részt értjük. Például twitter.com/angelday után @angelday lesz. Ezeket a twitteket a címzett láthatja, ha akarja, egy számára külön összefoglalt oldalon. Ez még akkor is így van, ha nem követ bennünket. Jó dolog, mert bárkinek küldhetünk üzenetet. Erre az illető vagy válaszol, vagy nem. Mindenesetre sose sértődjünk meg, ha nem válaszolnak nekünk.

K: Mi az az RT?
V: Eredetileg a re-tweet szóból jött rövidítés. Ha valakinek a twittjeit megismételjük, akkor szabványos formátuma: RT @felhasznalonev szöveg, de természetesen bárhogy átírható.

K: Mik a direkt üzenetek?
V: Olyan szintén 140 betű hosszúságú twittyek, amiket közvetlenül küldhetünk felhasználóknak akkor, ha azok előzetesen követnek minket. Ha mi nem követjük őket, akkor nem fognak tudni válaszolni, csak at-reply formában.

K: Nem 2009 követőig akartatok versenyezni?
V: Az nyer, aki eléri a 2009 követőt VAGY a legtöbb követővel rendelkezik a Média Hungary 2009 10 órakor kezdődő keynote-ig, amit Hankiss Elemér tart meg. Ez utóbbi történt meg.

K: Számít az, kinek hány követője van?
V: Nem. Valóban egy jó kezdeti mérőszám, de igazából mesterségesen turbózható adatról van szó. Úgy kell elképzelni, mint a Google PageRank-et. Sokan foglalkoznak azzal, hogy feltöltik követőkkel magukat és nagy királyoknak érzik magukat, így például a Plastik média szerkesztője is. Célszerű azonban megjegyezni, hogy a valós, online és aktív twittelők követései az igaziak, ám ilyen rankinget kitalálni nem öt perces játék. Ebben az értelemben a Nagy Twitter Verseny sem több egy vicces játéknál.

Köszönjük mindenkinek a szórakozást! GG

update: Megtartottuk a szavazásunk eredményét (lásd korábbi posztunkat), Fejes91 és afarkas twitterelőket dobta ki a véletlenszámgenerátor. A két szerencsés nyertest twitteren értesítettük!

45 hozzászólás

Anim

az utolsó napokban megfogott ez a nagy twittwer verseny láz 🙂

és ha ti nem vagytok sokkal kevesebben látogatnák az oldalamat a supertutorial.hu, így voltaképpen sok látogatót nektek és a twitternek köszönhetek

poTomek

K: Miért csak azok jelennek meg a direkt üzenetek lehetséges címzettjei között a követőim közül akiket én is viszont követek?

payskin

Budapest, 2009. május 26. kedd, KEDD, 11 óra, 2 perc. AZONNAL KÖZÖLHETŐ

V É É É É É G R E E E E V É G E!

Nem tudok nem hangot adni abbeli örömömnek, hogy véget ért ez a kapi… igen kiváló és minden tekintetben forradalminak tekinthető, remek verseny. Mindazonáltal nem mehetek el megindulással telt szavak nélkül amellett a szomorú tény mellett, hogy amikor elindultam otthonról, akkor még úgy tűnt, hogy a Jelentős Blogger ezt is bezsákolja, mint mindent, amibe általában belekezd, ám 23 és fél perccel később a “igen megtisztelő, de mégis csak” második hellyel kellett beérnie.

A Plastik média (én valóban itt állok) napi többszörös látogatójaként üdvözlöm az osto…. műfaji kereteit forradalmi módon felüldefiniáló kampány elmúltával visszatérő minőségi tartalomszolgáltatás újbóli beindulását.

Függönyt!

zsolt

hello,
egy kérdés:
ha valakinek reply-olok egy üzenetére, akkor ő azt látja a saját oldalán. mert nálam megjelenik, de akinek küldtem, annak az oldalán nem látom. Ő látja?
köszi

mpeterke

Na, most, hogy vége, végre feliratkoztam a másik két versenyző twitjeire. Eddig csak a verseny kedvéért nem tettem. Egy jellemóriás vagyok, nem?!

deacon

azért az kár, hogy az ember nem látja a saját válaszait, mert így elég nehezen követhető egy beszélgetés.

szerintem ebből a szempontból a plurk egy jobban tervezett cucc.

zsolt

angeldy,
tehát a reply-om a címzett gyűjtőoldalára megy, és nem a főoldalára? azaz, ha ő ezt nem nézi, akkor nem is értesül arról, hogy valaki válaszolt?
hol van ez a gyűjtőoldal?
nekem jött már a főoldalra reply.
köszi a segítséget, de csak pár napja twitterelek….
gratula a 2. helyhez!
futóblog amúgy klassz…

mp33portal

Új verseny kiírások a közelgő uborkaszezonra való tekintettel:

– Ki tud megfektetni a legtöbb twitter user csajt?

– Ki tudja Ashton Kutcher követőit átigazoltatni magához

– Ki tudja egy hónap alatt a twitterpic -en a legszánalmasabb képeket megosztani életéből.

– Ki tudja egy hónap alatt legtöbbször betweettelni hogy elfogyott a sör.

– Ki tudja legelőször belépni a twitter admin felületére a https://admin.twitter.com oldalon.

A lényeg hogy ne unatkozzunk 😀

Anim

mp33portal

– Ki linkelte a legtöbb videó tutoriált 🙂 (örök első helyezett AnimXxX)

EdBoyWW

az utolsó mondathoz: szerintem is tanulságos lenne a követőket az aktivitásuk alapján súlyozva látni statisztikákat

főműves

nettóba ki gyűjtötte a legtöbb követőt? kinek volt a verseny elején a legtöbb followerje? kicsit édesítsük mán’ a szőlőt 🙂

Ger

Mi az eredmény, ha kivonjuk a mindhárom versenyzőt követő embereket?

HH

innen indultunk a verseny első napján:
@hh 438 követő
@angelday 497 követő
@doransky 646 követő

mp33portal

De ami tényleg nem lenne hülyeség, legalább is szerintem egy twitter oldal designer verseny! Csak saját készítésű háttérdesignel lehetne indulni és az oldal összhangja is számítana, esetleg zsűrinek felkérni pár neves webdesignert.

iRaky

Követelem, hogy számolják újra a followereket! Amennyiben nem irány a Kossuth tér! Na ki tart velem? 😀

CharlieBrown

Fátter ma téma voltál egy telekom konferencián ezzel a twitter-warral kapcsolatban. Az előadó doranskyt preferálta, mondtam is neki, hogy nem jó lóra tette a tétet 😀
hamarosan lesz belőle videoanyag, majd valahogy pár mondatot kiollózok belőle (érdekes konferencia volt egyébként. szifon 3.0, Jobs és az almája, közösségi hálók, blog, twitter, stb…)

Anim

az lenne a szabály, hogy bármit belehet vetni, kivéve a versenyző társ fizikai bántalmazását vagy eltüntetését

mp33portal

@Anim Ez már olyan lenne mint a Mátrix 3. Az első szuper volt, s másodiknál elment a kedvem, a harmadiknál kihánytam a sört.

turista

Józsi, György Pétert végül senkinek nem sikerült magáévá tennie twitter-follower tekintetben?

b.andris

“érdekes” verseny volt 😛
mondjuk azóta én is használom (twitter), bár annyira nem vágom mire jó

b.andris

@mp33portal:
OK nyílván, csak én ebben a 140 karakteres “msn személyes üzenetben” nem sok fantáziát láttam az elején, de mondom azóta nekem is van 😛

tamas

Tényleg nem értem – miért hallgatja agyon mindegyikőtök, hogy Meskó Bercinek kétszer annyi követője van, mint a “győztesnek”? Szerintem tökmindegy, kinek mennyi követője van, de ha már ti ezzel jöttök, akkor miért nem jelzitek, hogy egyébként nem “nyert” egyikünk sem?

al

Angelday Józsi

Tök jó követni a twitteredet de ez a nyomorult tenisz szófosás. Szóval nézzed, sört a kézbe, telcsit nyugodtan tedd le. Bár abban igazad van, hogy le is lehet iratkozni de ekkora szófosást életemben nem láttam még.