Federer is a legjobb nyolc közt

Drámai fordulat vette kezdetét a Roland Garros negyedik fordulójában a Haas-Federer meccsen. Tommy Haas, a profi ATP évek óta nagy underdogja a bravúros kezdés után nem volt képes tartani az addig konzisztens játékát, és ahogy twitteren már megmondtam, oda kellett volna figyelnie, amikor Federer vizelni ment az egyik szünetben. A bajok mindig ott kezdődnek ugyanis.


Johan Micoud és Lilian Thuram egykori francia válogatott focisták izgulnak a mérkőzés alatt

Roger Federer kettő szett hátrányban, 3-4-es game állásnál, saját adogatójátékánál breaklabdánál állt. Ha akkor Haas konvertálja a pontot (3-5), onnan kiszerválhatja a harmadik szettet és vele együtt könnyedén viheti a mérkőzést (3-6), kezet foghat a másik ágon érkező Robin “bikakúró” Söderlinggel.

Ehhez képest csodálatos labdamenettel Federer 40-mindet csinált, aztán hozta is a játékot, majd utána elvette Haas adogatóját is egy csodálatos labadamenettel. A kulcsfontosságú break pillanatai:


tehát az állás, 3-4-ről 4-4 (ön itt áll), aztán 5-4 végül 6-4

Federer mindezek után csinált MÉG zsinórban 6 game-t és osztott ki egy 6-0 bagelt a szerencsétlen floridai németnek. (Én tényleg nem tudom, hogy Nick Bollettieri mit fog szólni otthon.)

Innen már nem volt már megállás, Haasnak voltak még jó pillanatai a döntő szettben, de nem volt elég már ez ahhoz, hogy az addigra teljesen felszabadultan játszó svájcit meg tudja velük fogni. A végeredmény: 6-7, 5-7, 6-4, 6-0, 6-2

Federer ma ismét bebizonyította, hogy a tenisz klasszisai közt a helye.

A legjobb nyolc között pillanatnyilag a következők vannak: Söderling – Davydenko, Murray – Gonzalez, Federer. Fedó fog még játszani a Roddick – Monfils győztesével, illetve Del Potro, Tsonga, Robredo, Kohlschreiber jelen pillanatban a 16 között erőlködik. Robin Söderling, aki tavaly Wimbledonban ugye már rángatta a gatyáját, mint Nadal, idén ki is ejtette a sárga-lila Nike felsőben majomként világító Nadalt. (Nem bánom Nadalt egyébként. Egy cseppet sem. Túl jó volt ő Párizsban, ezt beláthatja mindenki.)

12 hozzászólás

holland

Nadal és Gyokó nélkül ez már nem az igazi. Haas nem volt elsöprően jó, az első kettőben Fedex bénázott főleg. Inkább az első két vesztett szett volt a meglepő, nem pedig az azt követő fordítás.

Szerintem Rozsé már rutinból behúzza a Garrost, nem maradt senki, aki valóban (!) megszorongatná. Hiába volt most papíron szoros, én a meccset nézve egy percig sem kételkedtem, hogy Fegyó megy tovább. Ki lehetne neki ellenfél? Davigyenkó? Roddick? Ugyan már.

marchello

én már vízionálom a Davidenko – Federer döntőt, ahol a Svácji 4 szettben behúzza élete 14. – és egyben az eddig egyetlen hiányzó – Grand Slamét, a Roland Garrost.

marchello

közben utánanéztem. a még versenyben lévő játékosok elleni h2h 71-9, Roger javára. salakon konkrétan még egyikük sem verte meg.
az egyetlen, aki meg tudná verni közülük, az Endi Mári, de ő sem azért mert olyan nagyon jó salakos lenne, hanem mert ellene is rendszeresen egy komplexusos Federer áll ki.

Kakadu

Davydenko – Federer head to head állása 0:12 ha jól figyeltem.

Amúgy én azt nem értem, amikor valaki azt mondja, hogy nincs olyan kell, aki “megszorongatná” Fedót (vagy Nadalt vagy akárkit). De ez mit jelent pontosan? Federer ma is meg lett szorongatva, nem kicsi tartalékai lehettek és nem kicsit volt mentális szikla, ahogy ezt a meccset behúzta. Akik ilyet írnak a “megszorongatás” alatt azt gondolják szerintem, hogy “megverés”. Vagy csak belegondolva a tavalyi wimbledoni döntőre, ott ki lett megszorongatva? Fedó vagy Nadal? 🙂

Nem sz*rrágás miatt írtam, csak sosem értettem ezt a kifejezést.

holland

Kakadu
Ez azt jelenti, hogy valaki nem azért vezet Federer ellen, mert Fedex nem koncentrál, és elcsapkodja a labdákat, hanem mert szép és tudatos pontokat csinál. Bár voltak ilyen labdamenetek is, ma Haas mégis főleg a szerváinak és Federer hibáinak köszönhette az első két szettet. Az elsőben például összvissz kettő (!) pontot csinált fogadóként, az adogatásait Fegyó nullára hozta. Szoros volt a meccs, de nem azért mert Federer méltó ellenfelet kapott, hanem mert ő kezdett dekoncentráltan.

Igen, a tavalyi wimbledoni döntő pont attól volt nagy, hogy mindketten szenzációsan játszottak és megszorongatták egymást. A most versenyben lévők közül szerintem is csak a Mari tudna vele jó meccset játszani, ő tudja felszívni magát vele egy szintre.