Roland Garros 2009

Robin Söderling SWE (23)
vs.
Fernando Gonzalez CHI (12)

Juan Martin Del Potro ARG (5)
vs.
Roger Federer SUI (2)

Ez az elődöntő sorrendje. A férfi egyes elődöntőket pénteken fogják játszani, vasárnap lesz a döntő. Reménykedem, mondom reménykedem egy Söderling – Federer találkozóban. Egyébként Del Potro a világranglistán jelenleg az ötödik, remekül üt. (A fenti részen a zárójelben levő szám nem feltétlenül jelenti ezt, aki esetleg most kapcsolódna be a teniszvilágba. Az a szám a “seed”, vagyis “hanyadik helyen kiemelt”, vagyis gyakorlatilag az, hogy a táblán hova rakják. Ennek az az értelme, röviden, hogy Nadal és Federer csak a döntőben találkozhasson egymással. De ezt most nem akarom taglalni.)

Nézzük meg a döntő variációit!

1. Söderling – Del Potro — broáf!
2. Söderling – Federer — legkedvencem
3. Gonzalez – Del Potro — broáf!
4. Gonzalez – Federer — második legkedvencem

Elfogult vagyok Federerrel kapcsolatban. Láttam 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is a Garros teljesítményét (sőt, 2005-ben is, amikor Rafa pattintotta az elődöntőben, illetve 2004-ben, amikor Guga pakolta le 6-4, 6-4, 6-4-re — lehet-e elfelejteni a csodálatos Gustavót, illetve 2003-ban, amikor az első körben ment haza, hehe). Tehát az utolsó három évben a Bikával döntőzött, mindhárom évben a Bika győzedelmeskedett. Idén Söderling verte le a Bikát, tehát logikusan neki kell Federerrel játszania és Federernek a dolog tranzitív tulajdonságából fakadóan meg kell mutatnia a Bikának, hogy ki a főnök. Tehát mégegyszer: Söderling üti Bikát, Federer üti Söderlinget, amiből az következik, hogy Federer jobb a Bikánál.

Egyszóval Federernek meg kell csinálnia idén a Garrost. Be kell vennie a trófeát, sírnia kell a tribünön. Söderlingnek nagyon jó kanyarja volt ezen a tornán, ne akarjon még ekkorát harapni a tortából. Lesz még rá alkalma. A Bika távol maradt, néhány jó teniszező ott van a maradék háromban, de most van itt a lehetőség szakítani a történelemkönyvek lapjaiból. És azt is megmondom miért: mert Roger Federer egy arisztokrata, úgy stílusban, mint agyban. Nem pedig ilyen célra-nevelt sport-köcsög, akik három szót nem bír kiejteni a száján.

24 hozzászólás

Máté

Az én jelentéktelen véleményem: ha teniszről van szó, akkor az legyen női. 🙂

tommy

Én még gimnázium alatt komolyabban teniszeztem, mára már csak hobbiszint maradt belőle, de a Grand Slameket a mai napig mindig nézem. A férfi versenyt preferálom, a nőknél csak ha magyar vagy valami csinosabb játékos játszik (ami a mai gorillák közt egyre ritkább) akkor izgat:) Federer nekem is a kedvencem, Józsi az “arisztokrata vs célra nevelt kokszos állat” hasonlatokat tökéletesen eltalálta, hálistennek a teniszben nemcsak az utóbbi lehet sikeres. Rogernek remélem összejön végre a Garros és talán megcsinálja a cosecutive 4 GS győzelmet. Söderlingre azért nem árt odafigyelnie, hihetetlen formában van. Bár az igazi revans akkor lenne ha Nadalt verné a döntőben.. De jövőre a címvédésért a döntőben erre is sor kerülhet!:)

Dani

Én a monfils roddick-ot néztem, hihetetlen, hogy elpicsázta az amcsit a csávó, aztán a fedó meg sem izzadt ellene. Szerintem is fedó sóder legyen, sajnos a del potroval találkozik az elődöntőben, mert az lett volna az igazi döntő, ha ott futnak össze.

Kakadu

Monfils fiatal, ami egy dolog, de tipikusan az a gyerek, aki Notorious-t hallgat az öltözőben, majd kijön és ha látja, hogy jól alakul a széna, üvölt, hergeli magát amolyan “vámos”-osan, int a közönségnek, hogy támogassák. Ha valami nem jön össze neki, szemmel láthatóan csalódik “Oh, nooon!?!”.

Namost itt van a kutya elásva. Pont, hogy mivel az érzelmei ilyen amplitúdót rajzolnak ki, tanulja még hogyan kontrollálja őket a maga természetes módján. Én azt láttam a tegnapi meccsen, hogy remekül csinálta az első szettben, csak a 3 breaklabda-lehetőség túl korán jött. A tie-break-ben pedig nem jött össze neki, ami hihetetlenül frusztrálta később, ezt pedig le lehet olvasni a második szett eredményéről. Onnantól meg kicsnyenként feladta, mert mindaddig Fedó egy kibaszott Rolex jégcsap maradt.

Nagyon drukkolok utóbbinak, hogy összejöjjön neki a Roland – aki nem követi a teniszt nem tudja miről marad le.

Kakadu

Az megvan amúgy, amikor Roddick-kal játszott?

Az amcsi teljesen ki volt akadva, hogy (kb) 19.30-kor kezdték a meccset és olyan 20.30 körül már rinyált, hogy nem látja a labdát és hangosan veszekedett a bíróval. (Ami lehet jogos, lehet nem, a TV-ben ebből semmit nem lehetett látni)

Monfils ezalatt persze csak úgy szállt, mert hihetetlen ütések jöttek össze neki és már balboa-i stílusban szökdécselt a fogadásoknál+hergelte a közösséget, mint valami rapper. Roddick tovább picsákodott, nem ment neki, mire átszólt a nagy csendben egy “You don’t need to be that cocky!”-t a csokinak. Monfils utána 2-3 game-ig teljesen halovány lett, de az amcsi hisztisebb volt 🙂

Ja és ha kell mondani egy csávót, aki mentálisan szerintem sosem lesz a helyzet magaslatán, az Tsonga lesz. Köszönöm kérdésetek, szerintem azért, mert fejben kisgyerek és lehet a kosárban sokat ér, ha valaki totál fel van spannolva, de sajnos a tenisz nem ilyen sport. 🙂

“Clear eyes, full heart, can’t lose.”

Kakadu

A koncentrálás előtt szerintem van még valami. Bár nincs tuti sikerrecept én biztosra veszem, hogy a harmonikus érzelmi élet totál elengedhetetlen. Ezalatt nem azt értem, hogy az apád lehetőleg ne láncfűrésszel hadováljon az alagsorban, hanem ha nem vagy szó szerint BOLDOG és összhangban azzal, amit csinálsz, sosem lesz meg a belső nyugalmad, ami átlendíthet akkor, amikor az ellenfél éppen túlparázza a közönség vagy az eredmény nyomását. És itt nem csak a Mirká(k)ra gondolok, hanem arra a flow vagy érzelmi állapotra, amikor nem számít, hogy fáj a bütyköd, nem zártad el otthon a gázcsapot, stb. Nyugoccság.

…és csak ezután jönnek Yoda tanai, miszerint maga legyél az ütés, érezz és ne töprengj. De ezt már angelday leírta. :):)

fmvs

“The first mistake rarely proves disastrous, but the downward spiral of the second, third, and fourth error creates a devastating chain reaction.” – írja Josh Waitzkin az Art of learning könyvében

Kakadu

@fmvs

Ezzel vitatkoznék. Maga a láncreakció igaz, hisz a védekezési mechanizmus azt sulykolja beléd, amit még korábban megéltél, elvakítva az igazi ambícióidat, amitől aztán merevebb lesz a csukló, lassabb a boka. Ergo, mint Monfils. A második szettben játszol Fedó ellen, de fejben még mindig az elveszített elsőben vagy. És ezért jó az igazán nagy bajnokokat látni: “megbocsátanak” maguknak a pillanat tört része alatt, amit a meccs végén valahogy kiadnak magukból (Fedó az AusOpen 09 után megvan?) de addig nem ENGEDIK meg maguknak, hogy a múlton töprengjenek. Ami elképesztően nehéz feladat…

Kakadu

Bocs mégsem vitatkozom, hisz egyetértek az íróval. 🙂

marchello

úgy vélem, hogy a megmaradtak egytől egyig fosni fognak Federertől.
Del Potro talán nem kap akkora verést, mint az idei AO-n, de azért megremeg majd.
a két bomba (Gonza és Sóder) meg jól kicsinálják egymást.
szoros meccset várok, Gonzalez győzelemmel.
döntőben meg sima háromban Federer, vagy 2-0 után hoz egy szettet Gonza, de a 4. Fedexé.
ezzel letudtam a mai jóslást is.

ui: rendezni kéne egy Plastik Media Opent, lennénk egy páran 🙂

fapina

hát én nem vagyok mérvadó, egyáltalán teniszben – asse értem, talán a salak.hu zárva? najó, a Simona Halep google imidzsekre persze tátúrtam én is, perszeh’ impresszív… node.

mint talán már írtam itt egyszer, a kezdő szamuráj aszondja

– most támadni fogok.

a haladó,

– most támadok.

a _szamuráj_ pedig azt mondja:

– támadtam.

magyarul:

nem hiszem h’ bármilyen sportban, ahol rendkívüli teljesítmény igényeltetik, megengedhető akár pozitív (öröm), akár negatív (félelem) emócionális lelkiállapot.

szerintem a tökéletes teljesítmény mögött,
abszolút üres lelkiállapot kívánatos, amikor a test, teszi, leghatékonyabban teheti a dolgát.
vagyis a győztesnek a végén, mintegy ébredve a félkómás állapotból,
eszmélnie kell, nahát, jé…
győztem.

ps.:
kedvenc japán -idevágó- mondásom:

“Győzelem után húzd szorosabbra a sisakod szíjait!”

Kakadu

Jól hangzik az Open kezdeményezés – kár, hogy nekem sincs rá sok időm…de közelről szemlélem a kezdeményezést 🙂

Zila

@fapina: igen ez lehet a sárkányálom (valami fantasy regényben harcoltak ebben az állapotban a hősök 🙂

Cuc

Hehe, azért az erős túlzás, hogy Federer jobb, mint Rafa. Az viszont, igaz, hogy egy arisztokrata nyafka primadonna, és ebből kifolyólag nem szimpatikus, úgy is mondhatnám kifejezetten ellenszenves :).