iPhone 3GS hungarian launch

“Más ember gadget örömét elrontani bunkóság.” — Fejes Balázs

A T-Mobile megtartotta ma reggel 8:15-kor a várva várt iPhone 3GS termékbejelentést, és megnyitotta kapuit 9:00-kor a sorbanálló, addigra mintegy 50 főre duzzadt tömeg előtt. Hasonlóan zajlott minden a tavalyihoz, annyi különbséggel, hogy nem volt sem Tilla, sem projektor, csak Ördög Nóra és Nánási Pál, állítólag egyszerű vásárlóként.

A sorbanállás nem volt sem olyan nagy méretű, vagy annyira szervezett, mint tavaly, ettől függetlenül engem meglepett, hogy ennyi ember érdeklődött a 3GS iránt, sőt, áll be a sorba. Lénárd Gábor (Gaba) és Fazekas Dániel (fds) barátaim nem szaroztak, maguk is a sorban kezdték a napot. A cég már este 8-tól fogadta a sorbanállókat, az első személy egyébként 4:30-ra érkezett. Gaba 6:30-ra ért oda ötödikként, fds háromszor akkora sorszámmal később. Az alábbi képen fds és Gaba háborús környezetben:


Így várja tehát két férfi a jövőt, ami 2009. július 31-én — számukra — megvalósult. Tapsoljuk meg!

Ennyi bevezető után lássuk a konkrétumokat!

Winkler János (vezérigazgató) a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kb egy hétre elegendő a készletük, illetve kiszólt az Apple irányába is, ami nagyjából ugyanerre irányult: az Apple nem kezeli egyelőre megfelelő partnerként Magyarországot. Ezt követően Kiss János, netes troll kérdezgetett irreleváns hülyeségeket — egyetlen érdemi kérdése volt, mégpedig az, hogy a “T” szűri-e a Voip-ot, amire az a válasz érkezett, hogy “nem”.

Várnai Krisztina (Lakossági Szolgáltatások Üzletág / Készülék menedzsment / Készülék portfolió és ellátásmenedzsment osztály) és Gricser Péter (Lakossági Szolgáltatások Üzletág / Lakossági értékesítési ig. / T-Pont Hálózat) a sajtóreggelit követően válaszoltak néhány remegő hangon feltett kérdésemre. Mindketten nálam magasabb emberek , így életemben először az a fura helyzet állt elő, hogy a beszélgetés során végig felfelé kellett néznem.


Magasban tartom a kamerát!

Az alábbiakat tudtam meg:

1. A magyar nyelv kérdésének labdája nem náluk van, hanem az Apple-nél. Ha rajtuk múlna, már a 3G is tudott volna magyarul. (Én ebből arra következtetek, hogy a fordítás le van már adva.)

2. Ha több telefonjuk lenne indulásra, akkor sem csináltak volna nagyobb partit. Ennek oka az, hogy az eredeti magyar bevezetés volt számukra izgalmasabb. (Én jobban ráültem volna a hullámra. Mondjuk ha nincs készletük, akkor nincs értelme.)

3. Arra a kérdésemre, hogy létezik-e más telefon a portfóliójukban, amit ekkora érdeklődés előz meg, egy némiképp kitérő és diplomatikus választ kaptam (értsd: nem), viszont azt elmondták, hogy az iPhone valamiért mind a fogyasztókat, mind a sajtót roppantul érdekli.

4. Megkérdeztem, hogy miért ilyen rohadt nagy a titkolózás a csomagárak körül. Erre PR-speak volt ismét a válasz, mégpedig az, hogy minden telefonjuk esetén a megjelenés napján tudatják a pontos számokat. Ez bizonyára így van, viszont az iPhone külön történetet is élhetne marketing-ileg, lásd az előző pontot.

5. A beszélgetés végén jeleztem a “nép hangjaként”, hogy nagyobb bulit kellett volna csinálni, hiszen igény van rá (1), a készülékek árát a 3G szintjén tartani és a régit olcsóbban adni, nem fordítva (2).

Kikerült a végleges árlista, direkt PDF link. Ebből kiderült az is, hogy a 3GS dominósan is megvásárolható. A 16 gigás 159.900.-, míg a 32 gigás 189.900.- forintba kerül. Erre jön még rá a függetlenítés díja 20 ezer forint értékben. update: Kapcy 10 rugóért csináltatta meg ma!

Fontos megjegyezni, hogy ma, 31-én még nem kaptak tájékoztatást a pultosok arról, hogy ez van-e függetlenítés a 3GS-en, illetve hogyan lesz pontosan. Ebben az értelemben más a leányzó fekvése, mert annyi történt, hogy a 3G ára nem változott, az új telefon pedig 20 ezer forinttal kerül többe, így 160 ezer helyett 180 ezerbe kerül egy gyári-független 16 gigás, új iPhone. Húzós összeg, de ma jelent meg hivatalosan a telefon.

Magyarország első kiskereskedelmi vásárlóját mutatnám be:


Csernyánszky Zoltán, FIRST!!

Némi pontatlanság az iránytűben (1.0?):

Gaba elmesélte, amikor az első 10 emberrel bement a boltba, a pultos ezzel a mondattal fogadta: “Jó reggelt kívánok, miben segíthetek?” 😀

Végezetül azok számára, akik szerint ez az egész faszság, szeretném elmondani, hogy ők még biztos soha nem örültek semminek. Egyúttal bemutatnám az alábbi videót. Két év nélkülözés után ilyen érzés először kezünkben tartani:

Függöny.

83 hozzászólás

Balambér

Plusz 50 rugó kifizetése mellett az élő hsz-ű 3G-sek is vehetnek listaáron 3GS-t.
Élő hszű, de nem feltétlen épeszű.

network issue

Hi Angelday, All – volna egy nem a posthoz tartozo kerdesem/problemam. az uj, kb. 1 honapos MacBook Prom eloszor jatszotta el velem, hogy nem enged fel a netre. Sima mezei chellom van otthon. A problema a kovetkezo. A kabelt beszurom, net nem megy, assist me lefuttatasa utan Internet es a server failed. Oks, support felhiv – megallapitjak hogy naluk nincs hiba, elerheto a modem is, a gep is. No faxa. Tegnap, siman mukodott. Hmm, Macet megfog, atvisz haversrachoz, ugyan ilyen chellorol nyomja, megnezzuk tole. Lass csodat, nala mukodik. Go haza – config/story ugyanaz, ismet csod. Haversracot felhiv, athozza a sajat gepet (Lenovo) azzal megy. Felszurom a szifonra a Macet – azzal is megy. A chellosok szerint a nettel nincs gaz, masnal a Maccel nincs gaz, masnak nalam massal nincs gaz, tethering Maccel ok, de akkor otthon nekem a chello miert nem ok?! Mitol allitodott el a config? Ha esetleg valaki tudna a valaszt az en 1€ problemamra, annak nagyon Halas lennek!!

Ytse

“az iPhone valamiért mind a fogyasztókat, mind a sajtót roppantul érdekli.”

a sajtót azért érdekli mert a fogyasztókat érdekli, a fogyasztókat meg azért érdekli mert a sajtót érdekli. ördögi kör.

pappito

network issue, ha dróttal csinálod, akkor csekkold le a noti csatlakozóján az összes lábat, hogy nincs-e elbetegülve

pappito

angelday nem örülés/nemörülés kérdése a dolog. nincs hájp, ha megjön a piros hetes és nincs hájp ha kijön a következő szoni tévé. maga a cég se hájpozott, nem volt tömeges érdeklődő egy másfélszázezer forintos termék iránt, bármilyen klafa is.

nincs ezzel semmi baj, minden a legnagyobb rendben van.

egy petárda egyszer durran.

rog

szép felvétel. jól láttam, hogy örömkönnyek csillantak ott? irigykedem.

Imeron

network issue, meg kell próbálni behatárolni a hibát. (Miután mindent újraindítottál :D) Kábel ok? Ipt kap a gép? Jó az ip? Ha igen akkor meddig lát pingelve a világot / traceroute (router, fejállomás, világ vége)? Tűzfalakkal mi a helyzet?

ifa

Nórika mögött álltam a sorban kettővel, élőben még jobb nő.

(sajnos nem volt meg)

network issue

@Imeron – a kabel ok, hisz a haver gepen megy vele a net. Az ipm siman pingel, szerintem azzal sincs gaz, egy oraja hasznaltam masnal a gepet es ott mukodott. F@szba lehet hogy otthon nem mukodik?

rog

no de mégis kinek a beépített emberei lettek volna? a blikk? 😀

marton

Van valami infótok arról, hogy lehet-e még kapni 3gs-t, vagy elkapkodták az összeset reggel(aréna plázában lévő bolt érdekelne elsősorban)?

A kurva robottól nem sikerült megkérdezni.

CsasZ

Annyira nevetséges ez a nép hangja: “jobb lenne a régit olcsóbban adni”.
Miért nem inkább ingyen?
Mennyi ész kell belátni azt, hogy a profitorientált cégek _TUDJÁK_ mennyiért éri meg eladni azt amit akarnak, tudják mennyibe került megvenni és tudják mennyi hasznot hoznak össze így. Ha több haszon van olcsóbb árakkal, akkor majd adják olcsóbban. Na de egy prémium terméket a bevezetés napján? Mekkora hülyesség lenne már, Józsi neked mit tanítottak az IBS-be???

Balambér

Némileg persze árnyalja a képet, hogy az Apple az egy évvel ezelőtti 3G áron hozta ki a 3GS-t.
Ez ugyan nem kötelezi a szolgáltatókat semmire, ez igaz, de azért elég sokan igazodtak ehhez más országokban.

Balambér

ja igen, és az kimaradt, hogy emellett az Apple kezdte olcsóbban adni a 3G-t (amit aztán a szolgáltatók többnyire lekövettek)

XT69

várom már a napot, amikor a Föld összes lakójának iPhoneja lesz, csak nekem nem 🙂

redcode

Ez az egész egy faszság, emellett igenis életvidám vagyok, és jómagam is szoktam örömködni ilyen marginális hülyeségeknek.

A T-yuppie mug shotok jók lettek, csak így tovább!

🙂

zamar

Nekem az egész posztban legjobban a videó első pár másodperce alatt szóló modemhang tetszett. 2 éve az a csengőhangom a mobilomon…persze teljes hosszúságában.

Cuc

kinek a pap, kinek a papné :), én például vettem volna egy jó kis könnyű versenybiciklit ezért a pénzért.

Balambér

Handras: az euro speciel kb. nem sokkal különbözött a mostani árfolyamtól, de nyilván értem, amit mondasz (pláne hogy nyilván nem a mai árfolyamon lett kiszámlázva a bejövő mennyiség), sőt van ennek kismillió további paramétere is (no mert azért mennek a paktumok a szolgáltatókkal), de azt azért tartom, hogy ez a most kijött árstruktúra nem az euro és a plusz 5% áfa miatt csúszott ilyen magasra.
Valahogy nem érzem, hogy a T megfeszült azért, hogy tartani tudja az Apple által beharangozott árakat, “csak hát ugye a válság” …

GaBi

Most akkor tudjak fuggetleniteni a Dominos 3GS-t vagy nem?

Szlovakiaban allitolag Orange ugyanannyiert arulja a fuggetlen 16GB verziot, mint T a 32est, de egyikuknek sincs mar elado peldanya.(629 VS 630EUR) Ezt meg tudja valaki erositeni?

Most Pragaban ulok, itt mindharom szolgaltatonal van fuggetlen 3GS, legolcsobb az O2-nal, 168.000Ft. Ha tudjak fuggetleniteni a magyar dominosat, akkor utazok Pestre, ha nem akkor lehet marad O2, de balhes a garancia. 🙁

Az Időmilliomos Apuka

A 3GS iránytűje +-15 fok pontos, Google Maps-ben a bal alsó körre 2x kattintva az ikon vizuálisan mutatja az épp aktuális hibát. Ha túl nagy, nyolcasokat kell a levegőben rajzolni a kalibráláshoz. A környezet elektromágneses zaja befolyásolja a mérés pontosságát.

Gratulálok azoknak, akik ma be tudták szerezni a világ legjobb zsebszámítógépét! Nekik, és az összes iPhone tuladononak küldeném ezt az SMS-t:
http://twitter.com/ottoolah/status/2952335878

klarky

+-15 fok? Ezzel az erővel véletlenszám generátorral is kidobhatna valamit, tájékozódni ugyanúgy lehetetlen küldetés ilyen pontossággal, mint ezzel.

Amúgy meg én már nem hőbörgök az áron. Minden termék annyit ér, amennyiért el lehet adni. Ez meg láthatóan elmegy ennyiért is.

Az sokkal jobban bosszant, hogy nem vagyunk egy szinten kezelve más országokkal. Ha már fizetünk, nem is keveset, szerintem ez a minimum, hogy járna. Olyan ez, mintha vennél egy pl. Ford Mondeot és nem lenne hozzá üzemanyag, mert csak 110es oktánnal menne, és a szervízben nem lenne alkatrész, mindent Kölnből v. az USA-ból hoznának még akkor is, ha csak egy ízzó kéne.

Nehogy már nekem, mint fogyasztónak kelljen alkalmazkodni egy világcéghez. Addig amíg ez így van, ne számítsanak rám. Pont.

GaBi

Akkor Pesten veszem meg! 🙂 Felteve, hogy marad belole holnapig. Kosz az infot!

Az Időmilliomos Apuka

Klarky,

Ha te iránytűvel a kezedben tájékozódsz, és szükséged van a mágneses északi pontos ismeretére, akkor tartsd meg az iránytűdet, de vigyázzál, hogy ne állj vele fémtárgyak környezetében.

Az erdő közepén ahol kicsi az EM zaj, az iPhone is pontos lesz. az iPhone szenzora egyébként 3D-ben méri az irányt, ezért lehet majd AR alkalmazásokhoz használni.

Melyik telefonban van pontosabb iránytű?

kapcy

GaBi, Angelday: itt rohadok az m1-esen es ezt a kommemtet a T-Mobileban ma vasarolt 16GB-os fuggetlenitett 3GS-rol irom. Dominoban vettem 159e-ert es 10e-ert (nem 20-ert) kodoltak ki!

Craig

Tudja valaki, hogy az iránytű milyen elven működik? Gondolom nincs a készülékben mágneses cucc, mert az zavarná az egész telefon működését.

ifa

angelday, Szerintem Nórika nem beépített ember volt, a “média” sorban állás közben nem figyelt annyira fel rá, szép csendben meghúzta egyedül magát, nem kivételeztek vele, kivárta a sort, azaz kb. két órát (8:10-től). A fotós lovagja csak a végén tűnt fel, akkor csattogtak jobban fotómasinák. Bár az elején nekem is eszembe jutott, hogy talán beépített, mert megtévesztett a majdnem pink sálja és cicitartója 🙂

Dewla

belső információm szerint Budapest 360 darabot kapott. Az Aréna plázában ahol én vételeztem a domino kártyás 32 gigabájtosat 2 órával a kezdés után már csak “valamikorra lehet hogy 2 hét lehet hogy 2 hónap” vettek fel előjegyzést, azaz már sorszámot sem adtak.

Szerintem ma elfogyott az összes.

Craig

Én késő délután a Mom-ban vettem, akkor azt mondták, hogy a feketéből már nincs sok, a fehérből kicsit több volt, de az is csak kb 10-15 db.
Érdekes, hogy a fekete kelendőbb, pedig szvsz a fehér szebb 😛

ifa

Fanatikus az tuti, a sorban állás közben is végig a régi iPhone-ját nyomkodta ahelyett, hogy velem foglalkozott volna.
A kis csajt már a Kölyökklubban kiszúrtam, a kevesek közé tartozik akik élőben jobban néznek ki, mint a képernyőn.
Múltkor a Valkó Esztert is sikerült megpillantanom, na az volt az igazi sokk.

Egyébként a kamerák gyűrűjében egy pillanatra téged is láttalak 🙂

Takoca

én is szeretnék nagyon….
de ez a hajnalban sorban állás olyan de olyan szánalamas

Initram5

Az eszaki iranyt egy mutatos ora segitsegevel teljesen pontosan meg lehet hatarozni, de mar 1G iPhonera is letezik iranytu szoftver.

gergoke

Azért ne menjünk el szó nélkül, a video vége felé a jobb kézre felcsatintott, NDK-s, kivehető ajtós, fekete műbőr autóstáska mellett sem. Az az igazán priceless! 😀

fraki

Szerencsére egy olyan sráchoz kerültem, aki magától ajánlott egy sokkal jobb konstrukciót, mint az ikon200, 3 giga nettel, ugyanannyi pénzért. Hát kérem, vannak vérbeli ügyfélszolgálatosok.

fraki

Mobilinternet vagy mobilnet a csomag neve, ezzel kaptam 3 gigát havi 4 ezerért. Nincs benne beszéd, a normál percdíj pedig magas (44 Ft), így rárakott nekem egy echo (vagy ekhó?) csomagot 1800-ért, ebben valami 30 perc körüli lebeszélhető anyag van. Én ennél többet nem telefonálok. Ez tehát egy ilyen kombó. A mobilnetre kértem 2 éves hűséget, úgy az első 6 hónapban az csak 2 ezer.

A telefon 130-ba került így, plusz a 75 előleg, amivel az első évben nincs is költségem (12 * 2000 (ekhó) + 6 * 2000 (mobilnet hűség) + 6 * 4000 (mobilnet) = még mindig csak 60 ezer)

Az előleg kifutása után (kb. a 15. hónaptól) az előfizetési díj durván 6 ezer, 3 giga nettel. És ráadásul ha túllépném a netet, nem rászámol, hanem belassít.

2 év alatt ez nagyjából 260 ezer összesen.

fraki

Ja, a 16 gigás telefonról van szó, tehát ami ikon200-zal 100 lett volna.

Ördög Nóra: színésznő, RTL-klubos műsorvezető.

Adi

“Végezetül azok számára, akik szerint ez az egész faszság, szeretném elmondani, hogy ők még biztos soha nem örültek semminek.”

De, örülök neki, hogy nem adok ki 160-200k-t erre a SZARRA, hanem azt pl. a családomra fordíthatom. 🙂

Kitáblázhatták volna a megnyitón a külföldi turistáknak, hogy Ministry of Ghettalife Morons, Assbitches of Apple Dept.

pappito

itt a szolgltató követte az apple-t a 3gs megjelenésekor a régi 3g ára lement 199 dollárzokra, ami azért korrekt egy ájfonér szerintem.

initram5

Józsi, neked bejön ez a Nóri, ne is tagadd! (Nekem is.) Vagy ha nem tudod ki ő és mi a neve, akkor miért fotóztad le? Lebuktál. 🙂

Dagenham

“Végezetül azok számára, akik szerint ez az egész faszság, szeretném elmondani, hogy ők még biztos soha nem örültek semminek.”

Nem egészen értem az összefüggést az iPhone-megszállottság és a boldogság között, azt el tudom képzelni. hogy valaki örül az új csudatelefonjának, azt viszont nem, hogy aki nem (és aki szerint ez egész faszság), az boldogtalan ember.

Nem tudom, ki írta/mondta és mikor, de igaza volt abban, hogy lassacskán nem az embereknek lesznek iPhone-jaik, hanem az iPhone-oknak lesznek embereik.

Gratulálok minden új iPhone-tulajnak, én megyek és folytatom boldog és kiegyensúlyozott életemet iPhone nélkül :).

kruzda

konzúmerkurvák vagytok mind

de engem ez így szórakoztat, szóval csak így tovább! : )

Muhadnagy

Józsi inkább azt mond meg, megvetted az új telót tegnap vagy nem?
nekem jelen pillanatban nem ér meg 50.000Ft kötbér és + új telefon ára, hogy lecseréljem, valószínű tényleg megvárom a kövi gen készüléket 🙂

Balazs

Bizony tudom milyen orulni valaminek, kisse gadget manias vagyok en is, de az lett a vege, h inkabb elviszem a csaladot nyaralni a penzbol. Irany az Alpok 🙂

CsasZ

@Balambér:
Persze, nem sokkal különbözött az árfolyam, július közepén csak alig 17%-al a tavalyihoz képest. Igazán bagatel, bármikor Te is szívesen adsz nekem majd 40 Ft-al többet euróénként, nem kell garasoskodni…
Nagyon jól lejön a változás, argep.hu-n megnézed az árfolyamgrafikonokat, minden import cucc ára ment felfelé tavaly óta.

Balazs

Vicces ez az argep, eddig akarmit neztem rajta, lefele ment az ara iden.

Balambér

@CsasZ:
valóban, én a szeptemberi árfolyamra emlékeztem, nem a júliusira, az meg épp az első ugrás után volt.

Ezek szerint akkor ugye te ezzel a mostani euro árfolyammal, és az 5% áfa emelkedéssel arra a következtetésre jutottál, hogy a T teljesen korrektül, az Apple ajánlásnak megfelelően árazta be a 3GS-t (és a 3G-t), jól látom?

ac3

mi ez h eloleget kell fizetni?)

Az Ordog Norinak en is megmutatnam az “iPhone-om” 😉

fraki

@ac3: én sem egészen értettem, simán lehetett volna szívás is a vége, hiszen nem feltételezhető, hogy mindenkinél lesz 75 ezer plusz, hogy kicsengesse. Mindenesetre ahogy tudom, akármilyen csomag esetén le kellett ezt az összeget tenni.

tamas

azt kiszamolta mar valaki, hogy melyiket erdemesebb venni, a 16 vagy a 32 gigasat? 🙂

lumi

Ma már nem volt kapható egész Magyarföldön a 3gs, tegnap még volt Kaposváron néhány.

Case

srácok, itt mindenkinek bányaló barátnője van vagy mi a francot tudtok enni ezen az aránytalan testű Ör-Dög lényen?
Teszi-veszi magát, túl mimikázza még az “a” betűt is. Valszeg papucsba sem tud járni, sem ebédet főzni, talán kávét igen. Az ilyen nő olyan mint az ehetetlen,de nagyon szép torta.

3G – 3GS: nekem van egy 2008 augusztusi 3G-m.
csak hogy nem írtam alá semmit mikor kihozta a DHL, még azt sem hogy átvettem. még is odaadta DHL. sirály.
szóval próbálkozhat kötbért kérni a Tré :-DDD

GVH-nál (belső infó) párszor be lett jelentve a Tré a következők miatt:
– bár kötelező nem csak kötbéresen árulni telót, 3G-nél ez jó ideig csak kötbéres Ikonnal ment
– a kötbér utolsó napig ugyanannyi, mintha 1 nap után felmondanád. semmivel nincs arányban, főleg a veszteségük ellentételezésével

Tré-t pártolja a GVH, és szakmailag is igen bénák: képtelen 5-6 hónappal ezelőtti dolgokat vizsgálni, mindig épp azt nézik amit Tré ad nekik. Már pedig a megjelenést követő sokadik hónapban kezdenek elgondolkodni a userek, hogy kilépnének, nincs pénz, stb. Addigra meg más a Tré feltétele, weben is más van mint akkor, és simán letagadják hogy is volt előtte.
Tehát GVH-nak elég, ha Tré azt mondja, hogy ők tájékoztatják a kötbérről a usert, meg senkit nem érdekel, hogy nem volt dominós, csak átverős kötbéres version.
Tré PDF-et nézve most sem írnak csak annyit kötbérről, hogy a részletes (500 oldal) díjszabásban benne van.
Ha Tré etikus és tökös lenne (de nem az), akkor oda írná, hogy 200ezer a kötbér kilépni a 24 hónapos Ikonból bármikor.

Tré-vaker az egész RnR banda

A/D

Van itt olyan dominós, 3GS tulaj szakember, akinek már függetlenítette a T a telóját? Az a 3-4 nap nagyon nem akar annyi lenni, és elérni őket kicsit pepecs.