8 bit peoples

Szombat este megnéztük a Budapest Micro 2 rendezvényt. Ha össze kéne foglalnom két szóban, akkor a “gameboy elektró”-t mondanám. Persze ez sem így, vagy ebben a formában igaz, mindenesetre az biztos, hogy a 8 bites zenére épülő party-n újra elhatároztam, hogy életemnek egy pontján vissza fogok térni a Commodore 64 demókészítéshez.


eszközök a Budapest Micro kínálatában

A parti elvileg este 9-kor kezdődött, mi Lindával kb tízkor érkeztünk meg, ekkor még semmi nem volt, csak a berendezéseket pakolták össze és hangolgattak a Tűzraktér alsó tornaterem jellegű helységében. A falak tagekkel megszórva, rom-kocsma hangulat, és érdekes módon meglepően fiatal emberek mindenütt. Próbáltam megsaccolni az átlagos életkorukat, de vagy 14-18 vagy 22-24 között valahol. Valamiért a harmincas korosztályt vártam volna egy ilyen rendezvényre, de én már nem lepődök meg semmin.

Némi hangulatiság az elejéről (ezt a helyszínről posztoltam eredetileg tumblerre):

Olyan fél 11-11 körül mentünk vissza a buliba. A projektoron HÁLA ISTENNEK nem a megszokott video DJ képek mentek, amiben még a legtehetségtelenebbek is művésszé tudnak válni, hanem egy első blikkre C64 demónak nézett valami. Mivel tudtam, hogy a parti nem feltétlen C64, hanem 8 bites, próbáltam eldönteni, milyen platform lehet. Nem sikerült, így megkérdeztem a laptopot üzemeltető fiatalembert, hogy mit látunk. Legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy egy 1997-ben, magyar csapat, a Coma/Resource által kiadott “Void” volt az aláfestő képe minusbaby zenéjének.

minusbaby-ről nem tudtam, kicsoda, pedig az esemény előtt még alaposan át is böngésztem a honlapot. Klassz zenét kevert. Ezen a ponton már elég sokan voltak a tánctéren és folyamatos volt a 8 bites higanymozgás, ha nem lettem volna ennyire enervált, én is a közönségre engedtem volna a 8 bit moonwalkot. Valamiért jó párosítás volt a 8 bit DJ-zés és a C64 aláfestő demó. Ezt korábban csak úgy tudtam elképzelni, hogy C64 zene és kép, viszont parti-képesség szempontjából ez talán jobban működik.

A show után a felső szinten meglepetésemre belebotlottunk minusbaby-be, akiről fogalmam sem volt kicsoda, így magyarul kezdtem neki mondani mennyire jó volt a buli. Egy kis értetlenkedés után beszélgetni kezdtünk, aztán meghívtuk egy kólára. minusbaby nem sokat szarozik, hajnali kettőkor már el kell hagynia a helyszínt, megy Londonba egy másik show-ra, aztán vissza New Yorkba. (A többiek Bécsben koncerteznek még egyet.) Kérdeztem, hogy meg lehet-e élni ebből a 8 bites muzsikálásból, azt válaszolta, hogy nem, ő designerként dolgozik e mellett. Kérdezte, hogy mivel foglalkozom, mondtam neki, hogy van egy FŐNÖK blogom, ahol Ön itt áll. (Megbeszéltük még, hogy a C64 eredeti 16 színe mennyire zseniális, ez minden 8 bites beszélgetésnek egyik kiemelt motívuma nálam.)

Sajnos az est fénypontját, Nullsleep fellépését már nem tudtuk megvárni, mert továbbmentünk egy másik buliba. Ettől függetlenül elhatároztam, hogy életem egy pontján még visszatérek a Commodore 64 demókészítéshez.

Függöny.

41 hozzászólás

jplush

A people mar onmagaban tobbesszam, igy olyan, hogy “peoples” nincs es helytelen.

“Nullsleep fellépését már tudtuk megvárni, mert továbbmentünk egy másik buliba.”

Innen meg hianyzik egy nem. 🙂

jplush

Na jo, szotar szerint van olyan, hogy peoples de ha az eletben, angol nyelvkornyezetben hasznalod akkor nagyon gaz. 🙂

jplush

Igen, bocsanat, nem vagtam, hogy ez egy oldal. Eletben, beszedben tehat senki ne hasznalja, ha csak nem errol az oldalrol beszel. 🙂 Sorry

Vicktor

Én úgy tudom hogy a peoples szót a “nép, nemzet”-re használják. így van már értelme.

jplush

Vicktor: Nem. Ha megkerdezel egy nativan angol nyelvet beszelot, akkor azt fogja ravagni, hogy nincs olyan, hogy peoples. De ne offoljunk. 🙂

misi

@calvinka: mindenféle kiscsaj és nagycsaj nagyon élvezte.

rog

melyikőtök írja meg a 8bitpeoples-nek hogy elbaszták? elég szégyen, hogy new york-ban ezt nem tudják helyesen leírni 🙂

dobisan

Vajon miért hal meg a 3.5 ös tűzrókám a Wikipedia peoples szócikkének hatására? :/ Furcsa.

A buli jó lehetett. 🙂

vezérteve

Jó ez a sok tech post, de azért nekem hiányzik egy szarós-fingós-wc-s-verses ösztönpost…

draven

a szarós postok teljesen kihaltak, ez nekem is feltűnt, de hát ez logikus is 🙂

jplush

Balazs, javitottam en is, hogy elvileg letezik igen, de a gyakorlati beszelgetesben nem. Ez a weboldal teljesen mas teszta. Ez kb olyan mint amikor egy dalban valaki azt enekli, hogy “she don’t know”. Megkerdeztem a kedvetekert egy mellettem ulo kanadait es egy ausztralt is, akiknek ugye az anyanyelvuk az angol es egybol ravagtak, hogy nincs olyan, hogy peoples es hogy az helytelen. Megmutattam nekik a szotarat es csak neztek nagyokat. Hozzateszem, hogy a kanadai csaj az egesz ceghalozatunknak a copywritere. En eltem Londonban is, ott sem hallottam egyszer sem. De hat en kerek elnezest. A hunglish huszarok nyilvan jobban vagjak ezt…

Credo

Jó buli lehetett, a GameBoy trackerünk (gondolom senki nem próbálgatta Music Boxot, tény, hogy vannak már kényelmesebb GUI-sok, viszont a legelső nem kommersz volt, előtte csak a GameBoy Camerába épített Trippy-H létezett) kapcsán jó pár arcot ismerek a scene-ről, cinkes, hogy vidékről nem ugrottam fel, amikor egyesek kontinenseket szeltek át.

A Commodore 64 demókészítéshez visszatérés nálam is régóta csúszó terv.

Peoples-hoz annyit, hogy nekem egyre gyakoribbnak tűnik szlengben (meg a peeps, tweeps is), amolyan homies, spanok értelemben használják, az Urbandictionary is ezt erősíti meg. A 8-bit Peoplesnál ez nyilván nem rossz nyelvtan, hanem szlengre rájátszás, ami a hip-hop, graff, demo és újabban chiptune scene esetében is megfigyelhető. Szerintem, de nem vagyok a nyelvek túl nagy tudora, talán tévedek.

fraki

Nem tévedsz, a helyzet az, hogy van egy okoska szindrómában szenvedő vendég itt, akinek nem sikerült felismerni azt, amiről írsz, pedig elég nyilvánvaló. Ekkor felmondta a leckét, nálunk ilyenkor szokták azt mondani, hogy “tudom, 1-0”, és a “mellettem ülő kanadai meg ausztrál” hivatkozásával szerintem csak még jobban tökön szúrja magát, de hát tegye. Ha ő még _London_ban is volt, hát az…

jplush

Irtam, hogy elnezest, tevedtem. Az oldal nevetol fuggetlenul gondoltam leirom, hogy eletben nem szerencses hasznalni persze ezt lehet joindulatu tanacs helyett okoskodasnak is venni. Hajra magyarok!

bLaCkDoGoNe

Vérzett a szívem ezért a rendezvényért, ha nem másnap reggel 7-kor kellett volna indulnom Nyíregyházára aznap esti visszaéréssel Budapestre, akkor tuti nem hagyom ki. Így viszont nem voltam elég geek és sajnos kimaradt; a legközelebbi nem fog!

jplush

Credo: igy igaz. Ettol fuggetlenul fenttartom, hogy eletben, beszedben nem hasznaljak, neten valoszinuleg akkor igen. Az oldalnal egyertelmuen nem rossz nyelvtan en nem is az oldalt probaltam kijavitani, hanem Jozsit! Ahogy az elso kommentembol kiderul, atfutottam a cikket es amit talaltam helyesirasi hibakat megemlitettem Jozsinak. Ugy lattam, hogy az oldal neve nincs megemlitve a cikkben csak egy link van ra. Igy nem vagtam, hogy a bejegyzes cime egy oldalra utal es nem Jozsi irta csak ugy magatol. Es mivel mindannyian tevedhetunk (mint ahogy en is tevedtem a peoples letezesevel kapcsolatban) gondoltam megemlitem Jozsinak, hogy ez igy az en tudomasom szerint helytelen. Tevedett mar Jozsi par angol dologgal kapcsolatban, nincs ebben semmi.
De persze vannak akik ezt tovabb tudjak emelni egy szintre. Na mind1, elnezest 1-0. يبل

_psc_

Anyám, hogy már a plastikon is trollkodnak az okoskák…. :(((

lsg404

Ezek a 8 bit hangok és hasonlók nagyon jönnek fel, és még mennek felfelé, maga az elektro is retro, zenében ez ma a ‘sikk’.

Ez nem geek kultúra, ezért vannak fiatalok, már mianstream slágerben is hallik a puttyogás, -1 life torzulóscsendülés.

rog

draven: 😀 nekem is a shaft-ból van meg a peoples. a legjobb figura az egész filmben.

viszont az is eszembe egy régi dolog, és ha már úgyis Grétsy emléktalálkozó kerekedett, meg is kérdezném: a 8bit az miért nem 8bits? szóval “8 bits people” vagyhogy 🙂 vagy a bit-nek nincs is ilyen többesszáma?

szajmon

a nullsleep az jóvolt, jó sokat játszott és zúzta nagyon, nem is bírtuk már a végére állva..
http://szajmon.tumblr.com/post/154434846/nullsleep-animgif
a hangulat tetőfokán meg már a pultból locsolták ki a szódát az őrjöngő PEOPLES-ökre.. a minusbaby-ben meg az volt a kemény hogy elvileg live actet nyomott, nem csak úgy egymás után rakott számokat. markus schrodt-ot meg több részletben, pihenőkkel tekintettük meg, abban meg aztán minden volt. nagyon fasza volt az egész és szerencsére nem olyan hitvány hangtechnika volt mint az elsőn.

aaroncarter

lsg404:
azért aközött, hogy valamelyik frencselektró DJ belerak kettő plugines prüntyögést valamelyik számába, mert az mekkora PacMan, és hogy valaki hónapokig/évekig gubbaszt egy hülye konzol fölött, hogy abból csalja ki a legtöbbet, kurva nagy különbség van és bizonyára ez a rendezvény is inkább az utóbbiról szól.
ha meg valaki életkorral dobálózik az meg egyenesen röhejes, ilyenekkel már a legelvetemültebb scenerek is ritkán jönnek.