Ki nem állhatom a WordPresst

Vigyázat! Kellemetlen, a nyugalom megzavarására alkalmas rant következik!

WordPresst frissítettem.

2.5.1 változaton futott a Plastik, most 2.8.4-re frissítettünk két jó szakember közreműködésével. A munka érdemi részét én végeztem el, így megint képbe kerültem dolgokat illetően. (Amikkel nem akarok képbe kerülni, mert nem érdekel. Nem fun. Egyáltalán.)

Gyűlölöm a WordPresst.

Forkolt, hekkelt szemét. Még mindig ott tartanak, hogy UI-ben alkotnak dolgokat, meg “hip” stílusú audió narrációval, jazz zenészek neveit felhasználva úgy állítják be, mintha ez lenne a világ újabb csodája.

A 2.5.1-es változatot 2008 márciusában telepítettem. Az ok, amiért most Terminal ablak után nyúltam a következő: a WordPresst mindenki hackolja, mert népszerű. Már én is beszedtem valami neten terjedő vírust vele, szükséges volt a frissítés. Másik ok: nem működnek a gasztro tag-ek. Kétnaponta kapok egy emailt erről.

Kérem tisztelettel. Fixed. Ahogy a nagyok mondják én is úgy mondom most:

“People of the world, I give you: gasztro tags”

Működik, tessék: http://plastik.hu/tag/gasztro/ — azonnal közölhető, korlátozás nélkül. (a teljes lista itt)

Miután megkerestük álkapcsainkat a földön, folytassuk a dolgokat.

Nem akarom, és nem is fogom leírni mindazt, amit a frissítés kapcsán magamra szedtem. Viszont fejből tudom már paraméterezni az SQL dump ki és az dump be részeket a MySQL parancssoros felületén. Két napja ez még nem így volt. A WordPress egyébként nem ezért szar. Lehet, hogy tágabb értelemben az informatikához is köze van, de ami frissítés kapcsán itt megy, az maga a vicc. Jó, én nem SVN-ből frissítek, így file szinten kell matatni időnként, de hogy ilyen kőbaltás eszközökkel kelljen még ma is dolgozni, elképesztő.

Mondok két példát:

1.) Nem lehet lekapcsolni a kommenteket a stock WordPressben, így frissítés során is érkezett vagy három darab — ebből kettőt megmentettünk.

2.) Ha sandbox / staging vhost alá visszük át, hogy ott teszteljük le, nincs kényelmesen, egy kattintással működő megoldás, hiszen a DB-be bele van drótozva az URL. Erre az a dokumentált (!) megoldás, hogy a téma PHP file-jában a functions.php részben beszúrjuk ezt a update_option(‘siteurl’,’http://plastik.hu’);
update_option(‘home’,’http://plastik.hu’);

Ha nem csináljuk meg, mindig a régi site-ra akar visszamenni az admin felület. Ha megcsináljuk, akkor tudunk bejelentkezni. És tudom, tisztában vagyok vele, hogy ez két bejegyzést frissít a táblában, de nem, nem akarok vele tisztában lenni. Egy kurva kapcsolót akarok (egyet), amibe beírom a site címét és kész.

Hozzáteszem: ha SVN-ből frissítenék, akkor is oda lenne a K2 theme kiegészítés, amitől, elhatároztam, hogy megválok. Nem frissítik és szemét. Amit most lát mindenki (illetve, ami eddig is volt), az ugyanaz a régi, hackolt vacakság, amit eddig is használtam. Egyszerűen visszamásoltam, viszont most elhatároztam, hogy végzek vele.

A frissítés első lépcsőjét látja tehát az olvasó, azaz gyakorlatilag semmit, mert az admin felület változott. Meg némi DB fixálás. (Egyébként megnéztem diff-fel, mi az istent frissítettek rajta.)

Második lépésben fogjuk a dizájnt baszkurálni, az is szép kör lesz.

Egy csomó minden nem működhet, például a podPress plugin egyelőre nem hajalandó észrevenni a mappát, amit kijelöltem számára, de ez a legkevesebb. Innentől frissek vagyunk.

A fő probléma nem a WordPress egyébként. Illetve az is, de az mellékszál. A bajom az, hogy még mindig ez megy, hogy az embernek fel kell szednie egy csomó Tudást ahhoz, hogy 2009-ben folytathassa a felelős blogolást. A WP is tanulható, szerethető, kellemes valami tud lenni. De az ember elsősorban TARTALOMCSINÁLÓ, nem MySQL, PHP és WordPress hacker.

Keserű-édes ez az egész. Egyelőre most itt tartunk, legalább a tag-ek működnek.

Függöny.

36 hozzászólás

rog

viszont a site down képed… úgy csaptam le a laptop tetejét, hogy visszapattant 1 cm-t újra. 🙂

klarky

És oldalt megint (?) van comment-követés!

Állé…

Amúgy bevallom ebből a posztból egy szót sem értettem, de én veled vagyok, biztos igazad van! 😎

zozo2001hu

Írtam pár napja commentbe milyen brutális sebezhetőséget javít a 2.8.4, egyszerűen nem találok szavakat hogy Magyarország piacvezető blogja ennyire nincs karbantartva verzió ügyileg, 2.5.1 te jó ég!!! 😀

Új design-ra kíváncsi leszek…

zozo2001hu

“Új design nem lesz, maximum a felső képet cserélem le, inkább technikailag és template-ileg lesz megjavítva.”

Erről nekem valamiért a snow leopard ugrott be. 🙂

4Si

“1.) Nem lehet lekapcsolni a kommenteket a stock WordPressben, így frissítés során is érkezett vagy három darab — ebből kettőt megmentettünk.”

Ezért kell Maintenance Mode-ba tenni az oldalt a frissítés előtt, amit a WordPress Automatic upgrade plugin (http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-automatic-upgrade/) meg is tesz magától, ajánlom. Vagy updatelj éjjel 3-kor fátter’, akkor senki nem kommentel. 🙂

klarky

A főoldalon nem növekszik a kommentek száma, valamiért beragadt 2-nél, holott ez már a 11ik.

Még nem tökéletes az update.

klarky

Bocsi, benéztem! Már jó…

Amúgy a címben nem inkább “WordPress-t”?

steindani

Amúgy most már az adminfelületen is tudod frissíteni, ha magyar lokalizációjú, akkor akár magyarul is. Egy gombnyomás, és lefrissíti az utolsó stabil kiadásra.

yaanno

Józsi, with all respect, fel nem foghatom, annyi év kütyü-, dizájn- és nyolcbitbuzulás után miért lepődsz meg ilyeneken, illetve miért nem látod a jó oldalát is. Egészen biztosan mókásabb dolog saját kezűleg jailbreakelni és effélék, de akkor is benyúlsz a motorháztető alá. A WordPress esetében még értem a dolgot (a motorháztető alatt valami undorító ragadós izé van), de hogy már azon keseregsz, hogy a terminálért kell nyúlni…

gasztony

A 2.8.4-s WP alapból egy szar. Pluginok nem fognak rajt összejönni (nem kompatibilis), ne is szenvedjetek vele. Eddig senkinek nem sikerült megcsinálni vagy csak nagy kínok közt, ehhez képest a frissítés egy könnyű műveletnek mondható.

Gphilip

Sosem volt gondom a wp update-tel. Nem is értem, mire föl ez a berhelés!?!?!?!?!?!?

nyuwec

WordPress ingyenes, mire fol ez a post?
At kell pattannod masik blogmotorra, vagy fizess a wordpress.com-nak (vagy akarkinek), hogy hostoljak es frissitsek a motorodat. Ennyire egyszeru, nem kell csalannal verni a f*szodat…

pyro

igazából fingom nincs a wordpressről, de amit leírtál annak alapjál szoptál vele 🙂 részvétem 🙂

pappito

ennek semmi köze az informatikához.

Az enyém is wp-n megy, egy komoly szopás volt vele, akkor is a kurva K2 miatt, ami tényleg jó volt, csak úgy maradt. Miután azt kiganyéztam egy hozzáértő segitségével, csak bézik pluginek vannak, semmi fiszemfaszom csicsa.

ez a db szopás teljesen értelmetlen sé felesleges önszopatás, nem a wp volt a hülye…

Nekem is ajánlgatták a drupalt, de nem kell. Elvagyok a WP-vel, rom a tartalmat és amikor oda van rajzolva, akkor megnyomom a 4Si által is ajánlott WP automatic upgrade plugint.

a wp-nél lehet, hogy van jobb motor, nem tudom. nekem nincs szükségem másra, a tartalomér jön a nép, használni meg a wp-t egyszerű. egy akismet meg egy milyennapvan plugin elég mindenre, a többi meg (recent komments mondjuk) benne van alapból.

szóval a cimet úgy kéne helyesbiteni, hogy ki nem állhatom a K2-t, ami egy fos.

pappito

mellesleg pont azért jöttem el a blogspotról, mert egy zárt, rugalmatlan környzet. csináltam magamnak wp-t és ezzel tényleg azt csinálnék amit akarok, de nem értek hozzá, nem is érdekel túlzottan. nem kell se db, se deep php ismeret ahhoz, hogy wp-n blogolj. én annyit tanultam, hogy szóba se kell állni a csiribiri free templétekkel meg a dinamikus csillagszórókkal. vagy bézik, vagy venni kell a boltban egy olyan templétet PÉNZÉRT ami működik és ha nem, akkor van kit picsánrúgni.

enteomitiok

dizajnvaltas oltaran remelem nem lesz bealdozva Mario

Saigon

Azért mókás, hogy a tagcloudban a Windows a legjobban favorizált.

ricsi

lehet én baszok el valamit nagyon, de én csak felmásolom FTP-n a friss fileokat, és már szaggat is az új verzió.

Dzsoki

Sajnos szerintem a drupal sem lenne jobb. Túl nagy és komplex, sokáig tart kiherélni a sok szemetet belőle. Mivel tényleg “minden célra felhúzható”, ezért hatszor akkora szopás mint a WP. Az adminja is talán a legkevésbé felhasználóbarát a OS cms-ek közül.

WP amúgy elég jó, de hekkelni muszáj ezt is:|
A sablonoknál alapvető gond, hogy mivel mindenkinek minden célra jó szeretne lenni, multinyelven szólva perszonalizálni szükséges. Ekkor pedig a legegyszerűbb ötlet is jópár óra munka.
K2 sidebar vs stock sidebar para megvan?

SeSam

A kommentekből csak lejött, hogy te vagy a lusta AD, de azért a WordPress a szar.

Amúgy mit ad neked a K2, amiért felraktad? Mert a stock default template ha lecseréled a fejlécet dettó ugyanígy nézne ki, max nem AJAX-szal töltené a lapokat…

tomsolo

khmm…

azért egy blogmotor template fájljába való turkálást illetve annak verzió frissítését ne nevezzünk már deep php ismeretnek.

kackac

Mennyire lehet sikeres ember saját WordPress cuccal? 😛 Bízzad szakemberre, és reklamálj, ha valami nem megy. Én személy szerint gyűlölöm, ha a munkámba/szakmámba kontárkodnak, ergo én sem kontárkodok másokéba. Szóval Csokikám, ne beszéljél spanyolul, mer’ nem tudsz.

arsen

Igen, valóban ott borult meg a rendszer, a K2-vel, amikor template-eknek lett required pluginlistája, meg saját installja (jézusom!) Tiszta szerencse, hogy Heilmann elhúzott habarizni (Mikor is? Két éve? Ehhez képest 0.6.2-nél tart, lol), WP meg szépen lassan vetkőzi le az örökségét.