Palm Pré haza

“Senki sem választhat el a Nokiámtól.” — Winkler Róbert futás előtt, kezében mobiltelefonnal és diktafonnal

Ugye milyen izgalmassá válik, ha egy termék végre piacra kerül, és nem mindenkinek a vágyait fogalmazza csak meg? Nyers valóságként ott van előttünk és látjuk belőle a nettót?

Kiderült, hogy a Palm Pré hazabeszél, mégpedig nem is keveset: információt közöl arról, hogy milyen GPS koordinátákon található a készülék, illetve azt is, hogy milyen alkalmazásokat és mennyi ideig használunk rajta. Joey Hess, aki a dologra bukkant, az alábbi információkat figyelte meg:

GPS pozíció

{ "errorCode": 0, "timestamp": 1249855555954.000000, "latitude": 36.594108, "longitude": -82.183260, "horizAccuracy": 2523, "heading": 0, "velocity": 0, "altitude": 0, "vertAccuracy": 0 }

Joey megjegyzi, hogy az adatok elég pontosak ahhoz, hogy látni lehessen, hol lakik, ugyanakkor a fenti példa nem a legpontosabb.

Alkalmazások

{ "appid": "com.palm.app.phone", "event": "close", "timestamp": 1250006362 }
{ "appid": "com.palm.app.messaging", "event": "launch", "timestamp": 1250006422 }
{ "appid": "com.palm.app.messaging", "event": "close", "timestamp": 1250006446 }

Az adatokat a telefon a ps.palmws.com szerverre küldi fel HTTPS-en keresztül.

Nem rossz, viszont a Palm nem is csinál titkot ebből: a szerződéskötéskor benne van az apróbetűs részben, hogy ezeket az információkat igenis begyűjtik a felhasználótól.

Palm basically maintains it has the right to indefinitely collect, process, store and share this information. Users must accept this multipage collection of fine-print waivers and disclaimers in full during the initial device setup process before being able to utilize the device.

Egyszóval aki Prét vesz, az úgy teszi ezt, hogy semmit nem tehet ellene, mert nem lehet kikapcsolni. Maximum hekkeléssel lehet a daemont kilőni. Remélem itthon nem a helyi szolgáltatóhoz kerülnek ezek az adatok. Ugyanakkor most kicsit csalódtam az iPhone killer eszközben, amiben még én is hittem a bejelentésekor. Továbbra is kíváncsian várom, miből lesz a sárga cserebogár.

iPhone killerre márpedig szükség van, mert a versenytől várhatunk még jobb szifont.

Éljen a piacgazdaság (megfelelően megsegített szociális hálóval)!

update: A Palm is megszólalt a kérdésben, kiemelés tőlem:

“Palm takes privacy very seriously, and offers users ways to turn data collecting services on and off. Our privacy policy is like many policies in the industry and includes very detailed language about potential scenarios in which we might use a customer’s information, all toward a goal of offering a great user experience. For instance, when location based services are used, we collect their information to give them relevant local results in Google Maps. We appreciate the trust that users give us with their information, and have no intention to violate that trust.”

Tehát ezzel indokolják. Azt nem tudni egyelőre, hogy ezt hogyan kell kikapcsolni.

40 hozzászólás

Adi

Az ugye megvan, hogyha A termék szar, attól még B termék nem lesz jó? 🙂

H.Péter

Hát ez gáz! Mekkora gáz! Sok nagytestvérrel vesszük körül magunkat, ráadásul önként és dalolva! Google, Palm, Apple és a többiek… Szerintem a Palm-ot ezzel jelölhetjük is a Nagytestvár díjra! (http://www.bigbrotherawards.org/)

Fudge

Na és ez gondolom folyamatos adatforgalom? Külföldön roaming díj???

A.

igy van. canon is mindig csak annyi featuret tesz bele az uj kameraiba, amennyit a nikon-olympus-pentax kikenyszerit beloluk.

pappito

azért ez elég meleg pite, nem?

függetlenül a készüléktől, és attól, hogy tilajdonképpen nem túl bonyolult engem megfigyelni, ha valakinek ez a dilije, de nem hiszem, hogy alá akarok írni egy szerződést, amelyben ilyen kitételek szerepelnek.

tillmannr

Sejtettem, egy kérdésből nem fogom megtudni az app nevét 😀

Fudge

Még egyszer megkérdezem, hátha valaki tudja a választ:

Ez a küldözgetés folyamatos adatkapcsolatot jelent? Külföldön roaming díj???

Samott

“Egyébiránt az érdekes kérdés, hogy amennyiben az iPhone-ról derült volna ki hasonló információ, elfordulnánk-e a terméktől. Jó, mi?” – Pont ez jutott nekem is az eszembe, hogyha az iPhone-rol derult volna ugyanez ki, akkor hogyan magyaraztad volna ki, hogy ez tulajdonkeppen egy hasznos funkcio… (eltevedsz a sivatagban es megtalalnak, az apple mernoket jobb funkciokat, alkalmazasokat tudnak kifejleszteni, ha tudjak mire hasznaljuk a keszuleket, etc.) 🙂

pappito

az engem is érdekelne, hogy ha ez majd a szifonról derül ki, akkor mi lesz, azon kívül, hogy a részvények ára negyedelődik? Józsi eldobja a 3gs-t ezesetben?

(igen, innen a pálya széléről, szifontalanul ezt a kérdést könnyű megválaszolni)

phnb

Nem láttam a kapcsolódó szerződési feltételeket, de vannak kételyeim, hogy magyar jog alapján egy ilyen nem célhoz kötött, nem teljesen körülhatárolt adatkezelés megállná-e a helyét.

doors

De ha szidjuk a nagyterstvér dolgot, akkor mit használjunk a Google Docs, Google Calendar, Google Mail, Google Picassaweb helyett? Egyszóval mire cseréljük le a kénylemet nyújtó csomagot pl?

klarky

Én azt sosem értettem, h ha valakinek nincs vaj a füle mögött, az mitől fél?

Budapesten azért nincs a buszokon kamera, mert adatvédelmi okokból aggályos. Mi ezen az aggályos? (így gond nélkül lehet szétgraffitizni, szétverni a járműveket, de nem baj, a jog érvénysült)

Egyszer volt a tv-ben egy film, azt hiszem az volt a címe, h Big City. Különböző nagyvárosokról szólt, és abban mondták, h Londonban egy átlagos ember, egy átlagos nap 300 db kamera felvételén jelenik meg. Érdekes, mégsem verik az asztalt az ombucik…

Szóval, ha plusz költséget nem jelent a felhasználónak én nem bánom, h jelent rólam a teló. Mondjuk annyi azért legyen, h tudjam, mit közöl a szerverrel.

Amúgy meg nem mindegy? Ha valaki akar az adókörzet infóból tudhatja hol vagy, és gondolom egy hatósági papírra (amiről nyilván nem fognak előre tájékoztatni), az sms-eket meg a hívásokat is kiadja a szolgáltató.

Egyszóval ha így van, legfeljebb nem lesz a bűnözők kedvenc telója. Ennyi.

Fudge

“Szóval, ha plusz költséget nem jelent a felhasználónak én nem bánom, h jelent rólam a teló. Mondjuk annyi azért legyen, h tudjam, mit közöl a szerverrel.” – ha https alapú kommunikációval küldi, akkor az bizony adatforgalmi díjat jelent, külföldön roaming díjat.

rog

ja én is úgy gondolom mint klarky. tőlem aztán nyugodtan küldözgethet, amit csak akar. nincsenek titkaim 🙂

de lefogadom, hogy a következő nagy palm pre hírben szerepel majd a jailbreak szó is 😀

Dr. Szöszi

klarky: nagyon sokaig en is igy gondoltam es nem kulonosebben zavart, ha ilyen jellegu informaciok kikerultek rolam. Semmi bajom azzal, ha adott esetben az allam megfelelo jogi korulmenyek kozott szeretne tudni, merre jarok, mit csinalok. Azt viszont minden uton szeretnem elkerulni, hogy egy maganceg ilyen informaciokat kuldozgessen es taroljon rolam. A mobilszolgaltatomat szigoru muszaki es jogi feltetelek kotik, mig egy keszulekgyartora nem vonatkoznak ilyen szabalyok. Arrol ne is beszeljunk, hogy a GSM erosen zart vilag, mig mondjuk a mai mobil OS-ekben annyi hiba van, hogy siman elkepzelheto, hogy a telefonom atverheto es olyan ember kezebe kerul a kuala lumpuri tartozkodasom informacioja, aki ezt siman kihasznalja es kipakolja a lakasomat (ez most egeszen extrem pelda, de nem elkepzelhetetlen).

rog

tehát akkor helyesbítek.
nemsokára olvashatjuk a hírekben hogy Bré-zték a Pré-ket. (vagy Bré-esítették? segíts)
így mostantól nem kell aggódnia senkinek, hogy a palmnál bemérhetik az otthoni budi koordinátáit, illetve logolja hány percet tötl a user az említett helységben..
Bresn0w console version available for linux. jailbreak your phone in 78 easy steps now! (apt-get purge remove sudo install update bre_wtf_1.0.6.32.0_0.22.i386.deb)

eheh.

klarky

@Dr. Szöszi: Persze, azt én is csak remélni tudom, h a kérdéses magáncég is jogszabályi keretek között működik.

Bízni bízhatunk a dologban, aztán a gyakorlat majd eldönti, hisz a mai világban semmi sem biztos.

Erre mondok egy pl.-t. Hallottam, hogy a BMW pénzt, erőforrást nem kímélve mindenféle trükkös lopásgátló rendszereket fejlesztett az autók védelme érdekében. Igen ám, de ugye ezeket szervizelni is kell és szépen elküldték az adatokat cd-n a szervizeknek, hogy feltudjanak készülni, meg kitanították a népet a javíts módjára. Na gondolhatjátok mi lett a cd-k sorsa. (nem tudom igaz-e a dolog én ezt hallottam)

Szóval ennyi bizalmat szavazzunk meg a Palm-nak, legalábbis addig, míg az ellenkezője nem következik be.

pyro

Szerintem a Palm Pré onnantól nem lehet iphone killer, hogy normál billentyűzete van. Sok minden más miatt lehetne, de ezzel el lett szúrva. Engem speciel baromira nem érdekel, hogy figyelnek, amíg nem nyúlják le a személyes adataimat.

Fudge

Az ok, hogy sokakat nem érdekel, hogy figyelik őket. De az csak érdekel már hogy ha külföldön használod a mobilodat és ott figyelnek, akkor még fizethetsz is ezért nem kevés roaming díjat???

Ezt lenne jó tisztázni, hogy ez hogy is van!

rog

egyébbkétn a linkelt oldalon ott van az is hogyan tudod leállítni a küldözgetést. ha már csak ez az egy dolog tart vissza a vásárlástól.. 🙂

mcs

Én is nagyon vártam a Pre-t, pont, amiért te: hogy legyen végre egy normális konkurenciája az iPhone-nak. Aztán amikor júniusban kipróbáltam a Palmot, kiderült, hogy jó készülék, de még a 3G-t sem nyomja le olyan nagyon: néha gyorsabb, néha lassabb, összességében körülbelül ugyanazt az érzést nyújtotta a két mobil. Aztán három nappal a próbám után bemutatták a 3GS-t.

Andras

Nem tudom, de szerintem ez ketelu dolog. Miert is baj, ha leadja az infot? Annak, akinek van mit titkolnia. de ugyanakkor veszhelyzetekben igazan hasznos is lehet.

Narancs

Nem csinál adatforgalmat csak sync-el amikor nagysebességű hálózattal, kb otthoni nettel kerül kapcsolatba. 3G-n sem csinálja a bré.

Fudge

Narancs: köszi az infot, ez fontos tény. Mondjuk én nem tervezem hogy brét veszek, de akkor is.