Madonna koncert

Twitteren már jól le-élménybeszámolóztam, de nem tudok elmenni az esemény mellett, egy ráaludt posztban írom le.


Fotók: Index — Huszti István

Vegyük át a dolgot az elejétől: Madonna koncertre nem magamtól mentem el, mint ahogy Celine Dion koncertre sem. Akinek volt már barátnője, az tudja, hogy vannak pillanatok, amikor — NINCS MESE.

Maga a venue, a Kincsem park, kellemes ilyen célból. Nyitott, nagy, élhető. Kocsival mondjuk lehetetlen megközelíteni, némi sétával jár. Tömeg van és ponton-árusok pereccel, meg világító szarokkal. Igazi Balkán szemét.

Négy élmény-szekciót különböztetünk meg: GOLD, SILVER, BRONZ, és VERY IMPORTANT PERSON.

Mi a bronzban voltunk, fejenként 15 ezerért. A másik kettő közelebb volt a művésznőhöz, minden állóhely. A VIP a háttérben, de oda csak a Harsányi Vivienéknek volt jegyük, akikekkel nem találkoztunk, csak lentről, a bronzból gondoltunk rájuk fel.

Most pedig szakmázzunk!

1. Madonna 51 éves és olyan karjai vannak, mint nekem, csak sokkal több és vastagabbak, igazán vastagabbak rajta az erek. Ez még a projektoron át is látható. Madonna a nyolcvanas évek végén főnök volt. A magam módján én is csipáztam. Sőt, később is a cowgirl imázzsal, meg a diszkózásával is. De ennek vége már. Ami Madonnából maradt, az egy popzenei exportcikk a tömegeknek. Súlyában olyan ő, mint számítástechnikában az Internet Explorer. Hatalmas a piacrésze és a momentuma, de hajlotthátú már az a görbe és csökken is. Én a helyében inkább kis klubokban lépnék fel egy gitárral a kezemben és többet twittereznék. Ez az irány, amin most ő jár, nem jó irány. (Biztos nem répázza senki.)

2. Zeneileg egy nagy rakás szart kaptunk. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint a Danubius rádió reklámblokkok előtti műanyag-szénné-effektezett felvezető blokkjait. Vagy mint a Gears of War pályái és textúrái: túlcsinált, túlírt, túlszerkesztett. Olyan, amire elköltöttek valami eszméletlen sok pénzt, és egy túlzásba vitt értelmetlen, fogyaszthatatlan valami jön ki. Gyerekek, a sok pénz nem minden! Nem szabad az “IPAR” és a “SZAKMA” üresfejű bábjává változni. Ennek a koncertnek sikerült. Rémes volt. Kb fele arányban playback ment, Madonna az idő 60%-át töltötte performansszal.

Az egész tetejébe elkezdett a végén esni az eső és kurvára fájt is a derekam. (Mindig fáj 30 perc ácsorgás után, itt meg 20:30-tól 23:50-ig álltunk, UÁÁÁÁ.)

Értékelés: szekunda. Szerintem az elégtelen osztályzat jobb lenne. Inkább kettest kap, hogy érezze magát rosszul. Ennél többet vártam volna Madonnától.

Legalább neki lehetne esze, ha már a popzenei csináló-hadseregének nincs.

52 hozzászólás

gigi

SZtem a Ray of Light volt a csúcs. A karja pedig nagyon gáz 🙁

Robb

Nekem bőven elég volt amit toltált twitteren. Madonná-tól jobbat vártam. Köszi a közvetítést. Lángost kaptál? 🙂

szeretember

Én tegnap olvastam a tvíteket de befostam a röhögéstől 🙂 nagy volt… bár gondolom, hogy téged inkább idegesített azért köszi:)

ironyice

Volt Paul Oakenfold warm up? Mintha az lett volna a terv, hogy o warmol nem? Ha volt akkor jo volt? (Jo volt a twitter tudositas 🙂 )

Craig

Én is kinn voltam végig a Game Over-ig.
Átgondolva az egészet a következőkre jutottam:

– A 2 órás csúszás már sok volt, az 1 óra még elment volna, hiszen minden koncert csúszva kezdődik. Mi magyarok azonban türelmetlen nép vagyunk, ez meg is mutatkozott abban, hogy fél 10-től már sok füttyögés, beszólogatás, hisztizés volt, sőt verekedés is volt, meg néhányan elájultak már a sok várakozástól.

– A színpad technikai felszereltsége és működése minden várakozásomat felülmúlta.

– Nem tetszett, hogy Paul Oakenfold után kezdték csak lemosni a színpadot és leszőnyegezni. Tudták előre, hogy eső lesz, ezt már napokkal előbb mindenki tudta. Szóval előbb kellett volna kezdeni az előkészületeket, 9-kor el kellett volna kezdeni a koncertet és akkor talán nem ázik el (annyira) a nép.

– Madonna sok számot a legutolsó albumáról adott elő, ami köztudottan nem aratott nagy sikert sem itthon, sem Európában. Illetve az keresztbe-kasul össze-vissza mixelt számok nekem se jötte be. Tény, hogy Madonnára nagyon jellemző, hogy mindig megújul és folyamatosan átdolgozza a számait, de ez most sok volt.

– A vége felé olyan érzésem volt, hogy pár számot kihagytak és hirtelen összecsapták a végét. Ez biztos az egyre hevesebb eső miatt volt, de ez a színvonal nagyon gáz volt. Az meg főleg nem tetszett, hogy Madonna el se köszönt a közönségétől, csak egy game over feliratból kellett mindenkinek megtudnia, hogy vége a show-nak.

Sir Alex

Én is élveztem a közvetítést és tetszett. Azt viszont nem értem Józsi, h miért nem mentek inkább Tankcsapda koncertre az asszonnyal. Ott 15 ezerért előrébb is álltok és az élény is sokkal jobb, arról nem is beszélve, h minden igazi.

Craig

Hozzáteszem, a kis és nagyszínpad között voltam a második sorban, tökéletesen láttam mindent, első Madonna koncertem volt, de szerintem egyelőre az utolsó is. Mindent összevetve látványos volt, de mégis átlagos.

rog

🙂 csak nehogy forrásként használja a blikk, mert holnap ez lesz a címlap:
“exkuzív! senki nem répázza madonnát!!”

FB2

A Gears of War témával nem értek egyet egyáltalán, de ezt már asszem megbeszéltük 🙂

spamdog

Szerintem az hogy honnan nézte az ember, sokat le tud vonni az élvezeti értékből. Tavaly Bécsben 200 méterről sokkal gyengébbnek tűnt a produkció, mint most 15 méterről.

klarky

A koncerten nem jártam (fogalmam sem volt róla, h egy valamire való plastik olvasónak ott a helye 😎 ) de egy dolog azért nem hagy nyugodni.

Ha fáj a derekad az állástól feltétlenül keress fel egy urulógust. Állítólag (a világért sem akarok ördögöt festeni a falra) komoly betegségek előjele lehet…

Steiner Kristófot nem láttad? Kíváncsi lennék miben nyalt ki… 8-)))

Zeusz

Jaj, hát ha az asszonyom átlagos zenei ízléssel rendelkező asszony lenne, akkor a Madonna mellett Stingre és U2-ra biztosan el kéne vele menni, és szerintem erre érdemes számítani Józsinál is.

Várjuk a beszámolókat, Józsi.

Ger

Szerintem csak kezdődő porckorongsérv. Egyrészt népbetegség, másrészt magas embereknél kockázatosabb is lehet a tartáshibák miatt, harmadrészt az ülőmunka velejárója.

eFi

Madonna a zenebusiness Interner Explorere – ezt most kiszögezem a falamra 😀

Csikós Gábor

A porckorong fiatal korban is kiszáradhat, összenyomódhat. Sokáig nem tudsz egyhelyben állni, fogdosod a derekadat, megpróbálod kihajlongással meggyógyítani, nem megy. Ha ez az alakváltozás eléri az idegeket, akkor beszarás, annyira fáj. Könnyen tanulható gyógytorna, nyújtás, fekvő helyzetben torna, de csak fekvés is feltőlti újra a korongokat.
Nekem Madonna karja még akkor is jobban tetszett, amikor szőrös volt a hónalja.

ekkerjoz

“Akinek volt már barátnője, az tudja, hogy vannak pillanatok, amikor — NINCS MESE.”

Vannak ilyen pillanatok. Szinte mind ilyen.

Dagenham

“Akinek volt már barátnője, az tudja, hogy vannak pillanatok, amikor — NINCS MESE.”

Ez a kapcsolat függvénye, nem axióma. Asszony tegnap elment Madonnára, mert ő szereti (én annyira nem). Nine Inch Nails-en együtt voltunk (mert mindketten szeretjük). Hörgő-morgó halálmetálra meg egyedül szoktam volt menni (mert ő annyira nem szereti).

Olyan is lehet ám, hogy elfogadjuk a másik ízlését, és férfiembert nem rángatunk el Elton John-ra, ha éppen nem szereti. Cserébe természetesen az asszonyembertől sem szabad elvárni, hogy mellettünk csápoljon mondjuk Slayer-en, ha éppen nem szereti.

A fentiek természetesen igazak bármely tevékenységre, legyen az mozi, sport, kirándulás, akármi.

(Ha esetleg az lenne az ellenérv, hogy akkor sehová sem mennénk kettesben, ha olyat választanánk, ami mindkettőnknek jó, akkor bizony felmerül a kérdés, hogy jó párt választottunk -e).

Nekem is vannak cimboráim, akik ebben a cipőben járnak – mondjuk szenvednek a nő mellett a moziban a romantikus filmen. Egészségükre. Egész életükben nézhetik majd a Csók és könnyet, ha erre vágynak.

arsen

“Én a helyében inkább kis klubokban lépnék fel egy gitárral a kezemben”

Szerintem egyáltalán nem kellene már szerepelnie, hanem viszont producerkedhetne tovább, mert azt jól csinálja, láttuk, milyen ügyesen felfuttatta azt a teljesen átlagos amerikai szöszit… Ugyanígy bárkit ki tudna lőni az égbe, ha elhintené, hogy ő áll a háttérben, mert azt még simán el lehet hinni, hogy überkirály stábot tud szervezni a nevével. Remélem legközelebb szerencsésebben választ majd magának megasztárt.

enteomitiok

ide mindig erdemes beterni. remelem hamarosan kiderul, hogy mi okozza fel ora allas utan a derekfajast – komolyan erdekel.

A-D

A kemény az, hogy az általam ismert összes koncertkritika egybevág az itt leírtakkal.Namármost: ha az emberek koncertre akarnak elmenni, nem néznek körül előtte hogy mégis mi várható? Én azt gondolnám, hogy ha valaki minősíthetetlen csümbörgést művel a színpadon és arra is képtelen, hogy felfogja, hogy szegény koncertezőket amúgy milyen kevéssel is boldoggá lehet tenni (pár klasszikus becsülettel előadva nem kizárólag öncélúan szétmixelve) afelett a koncertlátogató piacnak ítéletet kellene mondania. De nem ez történik…ha kevesebb fogyott az új Madonna lemezből ugye +elvileg+ azért van, mert letöltik.

Eljutottunk oda, hogy az előadók magukat mint “hardverkulcsot” használják 🙂 Mert a koncertelőadást nem lehet lemásolni, és akkor is az az értékesebb az eredetiség miatt, ha az előadás történetesen épp gyengébb mint a remake-ek.

És ha már itt vagyunk:

ha jól tudom jön Anastacia és biztosan tudom hogy Leonard Cohen. két példa arra, hogy a belépő árát okosan is el lehet költeni.

Muhadnagy

nem értem, hogy miért kell lehurrogni, meg fikázni. Én ott álltam 6 óta, persze én is türelmetlen voltam de ez van. Nem a csonka pici meg a baby gabi lépett fel, szóval ezt a kis csúszást nyugodtan ki lehetett bírni, természetesen az én derekam is leszakadt mint az összes többi álló emberé. A morzsaporszívózást és a szőnyegezést viszont tényleg csinálhatták volna okenfold alatt, hogy 9-kor elkezdődjön a konci. Minden esetre nekem nagyon bejött, teljes mértékben meg vagyok elégedve. Az hogy néhol szólt a playback…istenem, ez nem egy London vagy egy NY 🙂 egyébként meg mindig énekelt amikor a szájánál volt a mikrofon, ezt lehetett is hallani.
Remélem még jön hozzánk pár év múlva, mert én biztos ott leszek, és nagyon jól éreztem magam a szarrá ázással együtt is 🙂

pappito

kifizettél 2x15k-t. Veled együtt még másik soksok nép. Jó koncert volt, tehát.

2 óra csúszás? no way, jose! Nincs a madonna akiért én állok két órát meg még plusz egy kocertnyit.

derékfájás: leheet, hogy szimplán rossz a cipőd!

Tompi

Nekem meg folyamatosan zsibbad a jobb térdem+kattog ha behajlítom.
De sztem azért mert elütött anno egy autó…

sz

Szerintem egy turné koncertjén a (fél)playback GÁZ, a fizető nézők átverése és megkárosítása. Persze Jackson is ezt csinálta, a TeCsőn alig találni olyan “élő” MJ videót, amin élőben énekel.

Somez

30 perc álldogálás után nekem is már fáj a derekam, pedig semmi baja a csigolyáimnak és sportolok is rendesen. Nem tudom mitől lehet. A rossz tartás tuti nem, mert akkor szarabb, ha teljesen kihúzom magam 🙂

Általában ki szoktam ropogtatni, az segít egy kicsit rajta.

Eszti

Muhadnagynak igazat adok, ezt a néhány órát simán ki lehet bírni!!! mik vagytok ti…papucsok? 🙂 én délután 4 óta álltam a sorban, ráadásul gold-os jegyem volt szóval szinpad szélén tomboltam, és miért? mert leszartam hogy 4-6 órát kell egy helyben állnom folyamatosan, mert először jött hozzánk Madonna, és remélem nem utoljára! nekem nagyon ottvolt a koncert, remélem néhány éven belül ismét láthatjuk őt. A szervezés tényleg szar volt, ezzel nem lehet mit kezdeni, buzik…:)
valaki rosszalta a befejezést….erre csak annyit tudok mondani, hogy minden koncerten így köszönt el, dobott egy bye-t meg egy tenkjúveri máccsot azt jött a game over felirat. Youtube televan sticky&sweet tour videókkal meg lehet lesni, odab.sznak.

Angelday én megmondom neked a frankót… neked csak akkor jött volna be a Madonna koncert, ha a kivetítőkön végig Xbox,Wii és PS3 trailerek lettek volna tele dobókocka fejü emberkékkel, akik kockulnak a szarjukkal a TV előtt. bocsi, de ez az igazság 🙂

zotyorage

“neked csak akkor jött volna be a Madonna koncert, ha a kivetítőkön végig Xbox,Wii és PS3 trailerek lettek volna tele dobókocka fejü emberkékkel, akik kockulnak a szarjukkal a TV előtt”

🙂

Ez kemény volt, most rádöbbentünk milyen kockák vagyunk itt mind. 🙂

Én nem voltam, mert nem érdekelt, tényleg sehol nem olvastam jó kritikát, de nekem is van olyan ismerősöm, akinek szintén nagyon tetszett. Izlések és pofonok…

Linda

@rack!
Craig szerintem jol megfogalmazta a latottakat. Paul Oakenfold remek hangulatot teremtett es mi tiszta lazban voltunk mire M megjelent. Ami nekem nagyon hianyzott: egy jo kremes (eredeti csomagolasban) “vogue”, “holiday” vagy “rain”. No de mindegy- once in a lifetime experience! Unokaimnak majd elmondhatom, hogy a nagyi elöben latta Madonnat börkesztyuben gitarozni.

Somez

Eszti: Szűk látókörű vagy, ha szerinted a geekek kockafejűek és csak a playstation érdekli őket. Viszont így már értem miért mentél el egy olyan koncertre, amin egy szétgyúrt karú öreg nő próbál újra 20 éves lenni a nagyon szar zenéjével.

Eszti

nem vagyok szűk látókörű, de Angelday írásából ez tűnt a legkézenfekvőbb írásnak 🙂
Csak tudod abból van elegem, hogy végre eljön egy világsztár, akit a világon több száz millióan imádnak, és erre jön a hülye magyar és elkezdi fikázni hogy mekkora szar zenét nyom, ahelyett hogy örülnénk, hogy végre Mo-ra jött. Itt a kib.szott nagy gond ebben a kurva országban. ÉS sajna ez marad is így tovább. Index cikk is szánalmas volt aki végig fikázta az egész koncertet, ráadásul semmit sem tudott! Téves időpontot írt a dj szerepléséről(“Paul Oakenfold kilenc után játszott egy félórás bootleg house mixet, felpörgetés-szeletelés White Stripes-szal, Depeche-sel, sok Madonnával. Inkább a végére kellett volna tenni a világhírű dj-producert, mert így senkit nem érdekelt, azt sem tudták legtöbben, hogy ki az, és kisgyerekek is voltak”)
lehet a cikk írója nem ismerte egyedül a Dj-t, érdekes módon mindenki táncolt rá!

ezekszerint a cikk írója nincs tisztában az egyes showelemekkel, csak utána kellett volna nézni…melyik koncerten nem csinálnak nagy hype-ot egy kezdésnél? Egyébként remekül hozták össze ezt a nyalókás videót. a Candy Shop szintén nem ismeretlen, eléggé népszerű zene, csak lehet nem az elvont drogos d&b zenéket kéne hallatni. A sonkáit meg már nem is kommentálom…vicc…:) (“Persze ekkor sem egyből Madonna jelent meg, hanem egy gagyi 3D animációt vetítettek ki, amiben golyók gurultak, mint a flipperben. A számomra ismeretlen Candy Shoppal indított, nagyon messze volt, de a sonkái több száz méterre ellátszottak.”)

Ez volt a legszánalmasabb a cikkben: (“a Sing Hallelujah alapjaira lejátszott Like a Prayerrel fogtak meg”) kár hogy a feels like home volt a szám és nem a sing hallelujah 🙂

Cigány blokk..egyszerűen szánalom…az emberen nagyon jól látható volt, hogy nem cigányról van szó hanem latinos temperamentumú spanyol öregemberről. DE ugye akinek a bőrszine egy kicsit is sántít, az már cigány 🙂 (“Madonna mindent kevert mindennel, volt Eurythmics-alap, de amire senki nem számított az Madonna cigányblokkja volt. Spanyol cigányzenészekkel és tüzes romatáncosokkal vette magát körbe, és nemcsak a La Isla Bonitát játszotta el velük, hanem rendes cigányzenét is.”)

Lehet csak oda kellett volna figyelni, meg aki ott volt a hangpróbán, az tudhatja, hogy bő fél órán át gyakorolt és jónéhányszor szólt az akkor még pár ezres közönséghez. Egy köszönömöt se hallottunk..vicc akkor minek írta le a cikkben hogy ezt is mondta? (“Az énekesnő nem szólogatott ki sokat: “Hello, Budapest”, “Thank you, Hungary”, még egy köszönömöt sem hallhattunk.”)

szóval nem értem ezt a fikázást, és azon se lepődnék meg ha először és utoljára láttuk Bp-en Madonnát. Hajrá Magyarország 🙂
Én se szeretem a rock zenét de még se fogom azt mondani (pedig tehetném) a Tankcsapdára hogy szart játszik. Nem szeretem, nem a stílusom ennyi. Egyébként meg mindenki magára vessen, mert aki akart nyugodtan utána nézhetett a koncertnek a youtube-on, mert tele volt Sticky&Sweet tour videókkal, abból meg eldönthette volna hogy akar-e elmenni rá vagy sem.

bocs a hosszú cikkért 🙂

Zeusz

Eszti: Ne nyervogj, inkább azt mondd meg, hogy a hasonlóan százmilliók által imádott AC/DC-ről olvastál-e bárhol negatív kritikát.

Sikeres keresést kívánok, addig állok féllábon.

Eszti

Zeusz, biztos találnék, de csak magyar oldalakon, mert mi ehhez értünk, máshoz nem 🙂

rog

már megint “ezmagyarország”..
nekem elég rosszul esik minden alkalommal ha ilyesmit olvasok. de már nem elsősorban magam miatt mint ahogyan nem is olyan rég. (mert az én madonnám meg magyarország, és ugyanúgy hisztiznék a rossz kritika miatt én is mint eszti :))
hanem már inkább azmiatt, hogy úgy segítenék szegényeken akik még így látják a világot, de közben tudom hogy nem vagyok rá képes. 🙁

Eszti

hát én máshogy látom a dolgot…ilyen téren az kritizáljon aki pl benne van a pop szakmában. miért? ő ért hozzá, ő tudja mi fán terem a dió, nem pedig az újságárus. Munkahelyemen is (grafikázok) csak attól fogadok el kritikát, aki hasonló körökben dolgozik, aki egy kicsit is kötözködik és az ő foglalkozása pl kutas, azt elküldöm a fenébe, de ez minden téren így van nálam… lehet ezért nincsenek barátaim? 😀

zozo

Azért, mert tojást tojni nem tudok, még meg tudom mondani, ha büdös. (Shaw)

zozo

Józsi! A margitszigeti Loreena-koncertet nem láttad, ugye? Na az ennek épp az ellenkezője volt.

klarky

@angelday: Huhh, zavarban vagyok! Ki az a Bader Linda? Ő az, a svéd lány, aki a barátnőd?

makesz

Jóska, egyet mondok: gyógytorna!

aki a sporttal jön azt ki kell ábrándítsam. nem elég. spéci torna kell hozzá. tapasztalat. és nem szarozni, hanem minél előbb elkezdeni!

hiába, ez is csak az mutatja h mi sem vagyunk az örökkévalónak tervezve.

Adam

Nekem bejött a koncert, meg a barátnőmnek is, mindketten szeretjük Madonnát 😛 Nem volt playback, és én meg ACDC-re nem mennék el sosem. Ennyi, mindenkinek más a zene.